Osvrt na Rikon 2022.

Ovogodišnji Rikon vratio se u svom punom prije pandemijskom sjaju na Filozofski Fakultet Sveučilišta u Rijeci te po 25 put ponudio svojim posjetiteljima bogat i zanimljiv program s puno gostiju koji su održali zanimljiva i poučna predavanja, tribine, predstavljanja, radionice, igre, te izložbe iz područja SF-a, fantasyja, horrora te prirodnih društvenih I humanističkih znanosti.


U bogatom programu koji je možda bio i najbogatiji do sada svatko je mogao naći bar nekoliko stvari koje bi ga zanimale. A tu se ujedno krije i najveća mana Rikona a to je da se mnogi eventi, predavanja i tribine događaju u vremenski isto ili slično vrijeme te fizički poput autora teksta ne možeš popratiti sve što te zanima.


Ovogodišnji Rikon je imao snažni fokus na računalne igre, kako krenuti u njihov razvoj i Hrvatske Gaming IT tvrtke koje su se uspjele probiti u taj golemi svijet i industriju, u kojoj se u svijetu na godinu uprihode i okrenu 150 do 200 milijardi dolara.


Tako su na ovogodišnjem Rikonu posjetitelji mogli zaigrati 2 Hrvatske igre Saint Kotar i Hand of Merilin od naših gaming razvojno izdavačkih tvrtki Red Martyr Entertainment (SC) i Room C Games, Croteam (HoM) čiji su zaposlenici imali predavanja tribine i izlaganja na zbirnu temu „kako započeti s razvojem igara i uči u gaming industriju“ i drugu „žene u gaming industriji“.


Ja sam sudjelovao na tribini/predavanju „How To Get Started In Game Dev“ gdje su dečki i cure koji rade u našim gaming razvojnim studijima i industriji podijelili sa svima koji su bili na predavanju kako su oni zapravo ušli u gaming dev svijet i pokrenuli razvoj igara. Bilo je veoma zanimljivo i nakon izlaganja postavljali smo pitanja izlagačima a tko zna možda je netko od prisutnih se ohrabrio poslati im molbu za zaposlenje i pokazao im svoju kreativnost. I ja sam im predstavio svoje modding umijeće nisam uspio dobiti posao, ali bilo je to zanimljivo iskustvo i stekao sam novo poznanstvo.


Osim toga bilo je mnoštvo raznih drugih predavanja i tribina o kojima kao autor teksta ne mogu pričati u detalje pošto nisam fizički bio na njima, popis svih događanja možete pronaći u linku na kraju članka.
Kroz cijelo vrijeme trajanja Rikona bila je organizirana Cjelovečernja video game igraonica te Cjelovečernja igraonica društvenih igara uz prodaju knjiga SF i Fantasy tematike, te enciklopedija, knjiga o svemiru cosplay nakita i odjeće većinom ručno rađenih a bilo je i akcijskih figurica iz SW i drugih popularnih franšiza.


Kao Trekkie nisam mogao ne primijetiti da je Trek je bio jako slabo zastupljen na Rikonu iako je Trekkija (mojih poznanika) bilo.
Kao i na svakom Rikonu neizostavna je bila revija i izbor za najbolji cosplay.


Živite mi dugo i uspješno! Qapla!
Vedran Grozdanić

Program Rikona 2022:
https://www.rikonrijeka.com/arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.