Što je warp jezgra Voyageru, to je kava kapetanici Janeway! Spremna je istražiti sumnjive maglice u potrazi za svojim omiljenim napitkom, a pije je crnu, bez mlijeka i šećera. A kava najbolje ide uz pitu od pekan oraha, koja je Janeway omiljeni zemaljski desert, a toliko je dobra da su i alieni (Sikarianci) tražili recept!
Prvo recept za pitu od pekan oraha, a ako nemate pekan orahe, bit će dobri i obični.
Prhko tijesto:
- 160 g oštrog brašna
- 1 žlica šećera
- 70 g maslaca (ohlađenog i narezanog na listiće)
- prstohvat soli
- 4 žlice ledene vode
Umjesite tijesto od gornjih sastojaka i stavite u hladnjak da miruje jedan sat. U međuvremenu pripremite nadjev.
Nadjev:
- 4 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 50 ml javorovog sirupa
- prstohvat soli
- 30 g rastopljenog maslaca
- 80 g grubo nasjeckanih pekan oraha
Za nadjev pjenasto umutite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer, javorov sirup, sol, rastopljeni maslac i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto i stavite u kalup za pitu, na tijesto izlijte nadjev.
Pecite oko 50 minuta na 180°C. Uživajte u mlakoj ili ohlađenoj piti uz malo tučenog slatkog vrhnja ili kuglicu sladoleda od vanilije.
Da bi doživljaj bio potpun, pripremite si šalicu najdraže kave i stavite prstohvat ovog božićnog začina za kavu:
- 2 čajne žličice mljevenog (cejlonskog) cimeta
- 1 vanilin šećer
- 5 čajnih žličica mljevenog karamoma
- 1 čajna žličica mljevenog muškatnog orašćića
Ako želite malo zabijeliti crnu kavu kapetanice Janeway – umutite malo slatkog vrhnja s malo Baileysa i/ili viskija 🙂
Pozdravlja vas vaša tekkie kuharica koja ovim postom otvara rubriku trekkerskih recepata i želi vam uživanciju u blagdanima!