Kava i pita od oraha kapetanice Janeway – Christmas edition


Što je warp jezgra Voyageru, to je kava kapetanici Janeway! Spremna je istražiti sumnjive maglice u potrazi za svojim omiljenim napitkom, a pije je crnu, bez mlijeka i šećera. A kava najbolje ide uz pitu od pekan oraha, koja je Janeway omiljeni zemaljski desert, a toliko je dobra da su i alieni (Sikarianci) tražili recept!

Prvo recept za pitu od pekan oraha, a ako nemate pekan orahe, bit će dobri i obični.

Prhko tijesto: 

  • 160 g oštrog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 70 g maslaca (ohlađenog i narezanog na listiće)
  • prstohvat soli
  • 4 žlice ledene vode

Umjesite tijesto od gornjih sastojaka i stavite u hladnjak da miruje jedan sat. U međuvremenu pripremite nadjev.

Nadjev:

  • jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 50 ml javorovog sirupa
  • prstohvat soli
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • 80 g grubo nasjeckanih pekan oraha

Za nadjev pjenasto umutite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer, javorov sirup, sol, rastopljeni maslac i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto i stavite u kalup za pitu, na tijesto izlijte nadjev.

Pecite oko 50 minuta na 180°C. Uživajte u mlakoj ili ohlađenoj piti uz malo tučenog slatkog vrhnja ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Da bi doživljaj bio potpun, pripremite si šalicu najdraže kave i stavite prstohvat ovog božićnog začina za kavu:

  • 2 čajne žličice mljevenog (cejlonskog) cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 5 čajnih žličica mljevenog karamoma
  • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog orašćića

Ako želite malo zabijeliti crnu kavu kapetanice Janeway  – umutite malo slatkog vrhnja s malo Baileysa i/ili viskija 🙂

Pozdravlja vas vaša tekkie kuharica koja ovim postom otvara rubriku trekkerskih recepata i želi vam uživanciju u blagdanima!

 

pecan-pie