Re: 1x19 - Tomorrow is Yesterday
6
Za razliku od First Contacta, ovdje su barem 'objasnili' kako se planiraju vratiti u svoje vrijeme. Ali su objasnili tehnodrobljenjem.
Koliko sam skužio, što se brže neko tijelo kreće kroz svemir, to sporije vrijeme protiče jer se ide ne samo kroz prostor nego kroz vrijeme. Primjerice, kad gledamo naše Sunce, vidimo kako je ono izgledalo prije 8 minuta, ili neku udaljeniju zvijezdu koju u tom trenutku izgledala prije, primjerice, 20 ili koliko godina, ovisno o udaljenosti.
Praktički svaki put kad neki brod ode u warp, on putuje kroz vrijeme. No bolje ne razbijat glavu sa time.
Pogotovo ne kad u to uključe i gravitaciju Sunca, te praktički IZUME putovanje kroz vrijeme, kao što je slučaj u ovoj epizodi.
Sat na brodu isto mislim da je bezveze prikazan, da vrijeme teče unatrag.

Ako se ne varam, mislim da je negdje rečeno kako brod ima svoj unutarnji sat, tako da nema smisla da se kazaljke vrte unatrag. Jedino ako sat na brodu uzima neku referencu izvan broda, pa se ravna prema toj referenci, no opet to je sve relativno jer kao što sam rekao, svaki put kad odu u warp, trebali bi namještati satove.
Bolje se ne zamarat time.
Inače epizoda počne odlično, pomalo i napeto, vidimo njihove MIGove, i tak. Ima dosta humora, pogotovo kad Spock blijedo gleda onog čuvara koji se teleportira na brod. Ima i tih pitanja što sad, kako sad ako su zapeli u prošlosti, i što napraviti sa ljudima iz prošlosti. No to sve se kasnije nekako izgubi tijekom epizode koja kasnije postane previše okrenuta tehnodrobljenju.
Pogotovo kada odluče teleportirati duo iz prošlosti natrag. To sam još manje skužio nego ono sa satovima. Praktički su teleportirali osobu U istu osobu u prošlosti.

Još su im rekli da se neće ničega sjećati. Praktički su ih ubili.
Da nije bilo tog tehnodrobljenja i upitnog teleportiranja, bila bi veća ocjena. Jer je epizoda počela super, da bi se razvodnilo, i na kraju sve zbrda-zdola skrpalo.
A Kirk se bori ko leopard sa trojicom čuvara

. Doduše, treš scena, ali svejedno Kirk je od svih Trek kapetana onaj koji ima najviše hand-to-hand-combat situacija.