| Autor/ica |
Poruka |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
 Re: Tolkien vs. Martin
Martina nisam čitala... niti su me ikad njegove knjige privukle, da ih ono uzmem u ruke uopće... tako da sam glasala za Tolkiena jer me on bar privukao na čitanje. Naravno, FOTR me na to ponukao. Tolkiena sam čitala i na hrvatskom i na engleskom... i mogu reći da hrvatski prijevod ne može ni približno se usporediti s Tolkienovim darom izražavanja... doduše, ima dosta starih engleskih riječi koje se rijetko koriste, pa je knjigu bilo malo teže za čitati... govorim o Silmarilionu. Tamo nema šetnjica kroz šumu... inače mi je LOTR iskreno jedna od njegovih lošijih knjiga samo radi nekih rastegnutih dijelova... Hobbit je puno bolja, sažetija i uzbudljivija. Doduše, nisam od onih što ulaze pretjerano u dubioze, razdoblja, kad je rođen ovaj, kad onaj... kod Tolkiena me fasciniralo što je on od malih nogu počeo izmišljati elfske jezike, crtati karte i tako to. Možda me povuče na čitanje Martina, kad izađe film po Martinovoj knjizi... negdje sam čitala na netu da su izabrali glumce... ne znam da li za seriju ili šta već... A kad ga je već netko spomenuo, Frank Herbert je odličan pisac, ali ne znam zašto ga se u literaturi uopće uspoređuje s Tolkienom. Pogotov što je Herbert pisao SF, a Tolkien Fantasy. Frendica mi rekla da su na Kroatistici isto radili te usporedbe, premda po meni... šta ja znam... nema toliko sličnosti... mislim ima... ali priča o Arakisu i Muad'Dibu mi je puno bolja.  Nema ružnih trolova i tako toga. 
| pet 03 srp, 2009 3:13 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: ned 29 ožu, 2009 5:44 pm Postovi: 788 Opis Stanja: Valhall Awaits
|
neznam kako ti herbert nije usporediv,mislim zanemari cinjenicu da je to sf,svaki ima svoj dobro razraden svijet,svaki ima dosta likova,zivu radnju. istina je da tolkien zna biti zamoran,ali stvar je u tome da na prvom citanju to vise plus sa opisima nego minus,kasnije mi je malo teze palo na 2 citanju
| pet 03 srp, 2009 5:33 pm |
|
 |
|
Častoljupka
Pridružen/a: uto 27 sij, 2009 1:19 pm Postovi: 6422 Lokacija: Cloud Ruler Temple Naj Serija: ENT Naj Film: ST: XI
|
Tolkien? Zamoran? Jao jao, zar se to dvoje može pojavit u istoj rečenici? 
_________________ You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling. This one appreciates the feeling of your human anus. Ant Nisam isprobavao tvoje tange, za ljubav Božju! _Oz Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov
|
| pet 03 srp, 2009 11:56 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: ned 29 ožu, 2009 5:44 pm Postovi: 788 Opis Stanja: Valhall Awaits
|
daleko od toga da nije dobar,ali opis mu zna biti....... pogotovo ono kada putuju s golumom zna ubit u pojam
| sub 04 srp, 2009 9:51 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Meni je u LOTR knjizi najviše išao na živce Aragorn... sav lijep, krasan, visok i ne znam šta... i to se svaki put kad se on pojavi ponavlja... A Arwen se spominje u 10 rečenica... Puno bolje su dorađeni u filmu. A oni opisi elfovskih "pijanki" i pjevanja pjesama su bili malo... čudni... previkinški opisi... Zato su mi Hobbit i Silmarillion puno bolje knjige. 
| ned 05 srp, 2009 2:56 pm |
|
 |
|
Častoljupka
Pridružen/a: uto 27 sij, 2009 1:19 pm Postovi: 6422 Lokacija: Cloud Ruler Temple Naj Serija: ENT Naj Film: ST: XI
|
Pa Aragorn i treba biti sav krasan i lijep i visok. U tome je čitava poanta.
_________________ You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling. This one appreciates the feeling of your human anus. Ant Nisam isprobavao tvoje tange, za ljubav Božju! _Oz Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov
|
| ned 05 srp, 2009 4:07 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
sto nije on u biti onako, starkelja? (mislim ljepo sto je covijek tako aktivan pod stare dane, ali...) ((jedino ja smijem biti tako krasan i lijep i visok kad ostarim  ))
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| ned 05 srp, 2009 4:59 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 20 lip, 2009 1:04 pm Postovi: 2054 Lokacija: Uncanny Valley Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: h+ Koje si vrste?: Da
|
E, al fakat mislim da bi smjeli glasovat samo oni koji su pročitali oboje...
_________________ MAKE LOVE, NOT SPAM!
|
| ned 05 srp, 2009 5:08 pm |
|
 |
|
mindfrelling bloodsucker
Pridružen/a: sri 07 svi, 2008 8:02 pm Postovi: 6900 Lokacija: preselila kod Trapa u Dorne :D Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: manipulative and psychotic
|
Ant je napisao/la: sto nije on u biti onako, starkelja? (mislim ljepo sto je covijek tako aktivan pod stare dane, ali...) ((jedino ja smijem biti tako krasan i lijep i visok kad ostarim  )) Pa, on u LOTR-u ima 80-ak godina, ali Aragorn nije obicni human... Ima u sebi Numenorejske krvi, a svi Elrosovi potomci su zivjeli duze od obicnih ljudi... Tak da, ono, nije on bio bas tipicni 80-godisnjak The Boz je napisao/la: E, al fakat mislim da bi smjeli glasovat samo oni koji su pročitali oboje... A i ja mislim, al ne mozes sprijecit ljude da glasaju 
_________________ "Dobar kršćanin se treba čuvati od matematičara i svih onih koji izriču prazna proročanstva. Opasnost već postoji da su matematičari sklopili ugovor s Nečastivim da potamane duh i sputaju čovjeka u okove Pakla."
Sv. Augustin (354-430)
|
| ned 05 srp, 2009 5:14 pm |
|
 |
|
Kingslayer
Pridružen/a: sri 24 svi, 2006 7:39 pm Postovi: 5995 Lokacija: Dorne Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: Krivo neshvaćeno...
|
Martin. (  )

|
| pon 08 stu, 2010 7:21 pm |
|
 |
|
mindfrelling bloodsucker
Pridružen/a: sri 07 svi, 2008 8:02 pm Postovi: 6900 Lokacija: preselila kod Trapa u Dorne :D Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: manipulative and psychotic
|
ovaj tekst je tu da cviček ne zanovijeta da post sadrži samo smajliće
_________________ "Dobar kršćanin se treba čuvati od matematičara i svih onih koji izriču prazna proročanstva. Opasnost već postoji da su matematičari sklopili ugovor s Nečastivim da potamane duh i sputaju čovjeka u okove Pakla."
Sv. Augustin (354-430)
|
| pon 08 stu, 2010 7:43 pm |
|
 |
|
Častoljupka
|
Već sam se htjela pobunit da je ovo moj kutak i da neću dozvoljavat takve izjave ovdje i onda skužim da...nije. 
|
| pon 08 stu, 2010 7:54 pm |
|
 |
|
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Frank Herbert najbolji!
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
| sub 25 pro, 2010 11:33 pm |
|
 |
|
Number One
|
Mir'Na Riker je napisao/la: Već sam se htjela pobunit da je ovo moj kutak i da neću dozvoljavat takve izjave ovdje i onda skužim da...nije.  Hrčak je napisao/la: Frank Herbert najbolji! I ja mislim. 
| ned 26 pro, 2010 3:03 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 20 lip, 2009 1:04 pm Postovi: 2054 Lokacija: Uncanny Valley Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: h+ Koje si vrste?: Da
|
 Re: Martinove "real-life" inspiracije
Spet je napisao/la: I za razliku od Martinovih, Tolkienove knjige imaju literarnu vrijednost.  SRSLY!?
_________________ MAKE LOVE, NOT SPAM!
|
| čet 19 svi, 2011 10:45 am |
|
 |
|