|
Sada je: sri 24 lip, 2026 5:06 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
The Traveler
Pridružen/a: sub 05 sij, 2008 1:38 pm Postovi: 1198 Lokacija: In the Pale Moonlight Naj Serija: TNG
|
 Re: 5x02 - Darmok
Nek se srame oni koji su dali 9. 
_________________ Picard: With first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably. Sisko: There's an old saying: Fortune favors the bold. Odo: There's no room in justice for loyalty, friendship or love.
|
| sub 31 svi, 2008 12:12 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
_________________ Surviving the new decade
|
| sub 31 svi, 2008 12:23 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
Dao sam 9 i ne sramim se, jako je dobra epizoda, s obzirom da svi u svemiru govore engleski , osim ponekad klingonaca , romulanaca i sl. Zaplet i fora o teskocama komuniciranja je ustvari, trebala biti i cesca u ST-u, ali su je recimo - izbjegli pomocu Universal Translator-a, a sa forom sporazumijevanja pomocu metafora su izbjegli i rijesenje rjesenja tj. U. translator. Jedino mi u epizodi nije logicno, ako se oni sporazumijevaju metaforama i dovoljno su jaki i razvijeni da se suprotstave flag shipu flote, onda su morali vec prije puno komunicirati s drugim rasama, pa mi pada na pamet da bi na ovaj nacin sporazumijevanja ostali bez mnogo kapetana ili bar communication officer-a . Ili bi bilo logicnije da pri prvom otvaranju veze s nekim novim izreku neki pozdrav i posalju osnovnu kolicinu svoji legendi i prica koje su im osnova komuniciranja , pa bi im to vec bila standardna metoda uspostavljanja kontakta. 
_________________ Hvala Daso : “Shvatio sam da čovjek drugoga čovjeka smije gledati s visine samo kada mu pomaže da se pridigne.”
|
| ned 01 lip, 2008 6:22 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
hm...
teoretski je moguce da su se oni razvili sami za sebe bez puno nekakve razmjene tehnologija sa drugim rasama.
pogledaj recimo Vulkance u Enterpriseu: bili su poprilicno razvijeniji od ostalih rasa, a pritom nisu sudjelovali u nekoj narocitoj izmjeni tehnologija.
a sto se prepricavanja mitova tice, mislim da to nebi islo. jer oni upravo pricaju pomocu metafora. dakle, sve sto ti on moze reci je druga metafora, sto ti i nije bas najkorisnije.
zanimljivo bi bilo razmisljati o tome kako se tako neki jezik razvije, ili kako ga, recimo, njihovi klinci nauce. moguce je da se, kao i nasa djeca, sluze nekakvim slikovnicama ili necim slicnim, samo sto osim pojedinacnih predmeta oni iz slikovnica uce cjelovite situacije, to jest metafore za iste.
pa tako recimo imas slikovnicu (ili edukacijski crtić, zasto ne?) u kojem imas Darmoka i Jalada i oni se najprije kao nepoznaju, i onda se na kraju skompaju i odu dalje sretni. tako neke stvari (recimo izrazi lica i slicno) su univerzalne (ako se nevaram) i svako dijete bi ih trebalo skuziti nekakvom svojom intuicijom. i tako moze shvatiti situaciju u kojoj su se Darmok i Jalad nasli te asocitati tu situaju sa odgovarajucom metaforom.
dakako, tu je jos i ucenje iz vlastitog iskustva, dakle kad bi se djete naslo u slicnoj situaciji onda bi ga djed posjeu u krilo i mudro mu rekao "Darmok and Jalad, at Tanagra". i klinac bi tih par rijeci povezao sa svojom situacijom.
e, sad, osim takvog nekakvog ucenja njihovog jezika (kojeg je, na kraju krajeva, pokusao provesti i taj kapetan kad je Picarda doveo u "Darmok situaciju") nevidim neki brzi nacin za uspostavljanje komunikacije.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 02 lip, 2008 12:21 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Onda je rijesenje bilo jednostavno , mogli su super pametnom Pikiju poslat slikovnicu ! Pa po tebi kako im izgleda gramatika i tvorba "rijeci" tj novih pojmova oli ti metafora .....??? Po meni tako , tako ..nema bas neke logike u tome . Da su tek s primta postali "nesto vise" pa da se razgovor odvija u metaforama jos bi se dalo progutat no tako napredna , bar po shipu , civilizacija pa se sporazumijeva na razini kamenog doba i gore ...mislim da su fulali skroz taj dio te epizode . Pozdrav Chaky voli Cviceka [ jel znate sto bi to znacilo , po njihovo ? ] 

Tehnika Pucanstvu !
|
| pon 02 lip, 2008 10:21 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
buco je napisao/la: Onda je rijesenje bilo jednostavno , mogli su super pametnom Pikiju poslat slikovnicu ! pa, ono, kako ces ti nekome objasniti i ovaj nas, jednostavan, govor? dođeš malom kinezu i sad mu trebas objasniti sto tebi znaci rijec riza, a on nema poima o hrvatskom. nezna ni jednu rijec hrvatskog, niti ti znas i jednu rijec kineskog. i opet ti je najjednostavniji nacin da mu pokazes sliku i uperis prstom u nju i kazes mu "riža!!!" (dakle, to je taj "slikovnica" princip) ili ga mozes odvest u polje i uzivo mu pokazat rizu i reci "riža!!!" (to bi bio onaj princip ucenja iz zivotnih situacija) buco je napisao/la: Pa po tebi kako im izgleda gramatika i tvorba "rijeci" tj novih pojmova oli ti metafora .....??? pa tvorbu rijeci smo i vidjeli u samoj epizodi. kad je Picard pricao onom kapetanu mit o gilgamešu (ili nemam poima kome, vec sam lagano zadoravio) i onda je taj kapetan mogao povezati taj mit sa njihovom trenutnom situacijom, ili sa Darmokom i Jaladom. a mozes i nekakvom mimikom docarati poantu neke price. pa da on opet poveze tu metaforu sa nekom situacijom. i onda u tom zadanom kontekstu pocinje koristiti tu metaforu, recimo "Chaky voli Cviceka" (  ) i onda drugi dalje iz konteksta pridodaju znacenje toj metafori (kao sto i mi u biti radimo kad se suocavamo sa nekim novim pojmovima, puno toga se da po kontekstu odrediti) i tako dobijes "novu rijec" a sto se tice gramatike, ona je vjerojatno poprilicno jednostavna, bar u usporedbi s nasom. nemas nekih prosirenih ili slozenih recenica (bar po onome sto smo vidjeli). tako nesto nije u biti ni potrebno, njima znacenje nose uglavnom imena kako pomocu njih identificiraju specificne metafore odnosno mitove. buco je napisao/la: Po meni tako , tako ..nema bas neke logike u tome . evo, nadam se da ti je ovo dovoljno logike 
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 02 lip, 2008 1:12 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Ant je napisao/la: ..kad je Picard pricao onom kapetanu mit o gilgamešu.. kome , sebi ili tipu koji ga uopce nije razumio !? Koliko sam shvatio taj pokusaj "new wave languagea " je baziran na tome da prvo znas doticni "ep" sve do detalja , ili epove , da bi mogao u svojoj glavi sluzeci se radnjama iz epa dekodirao ili kodirao poruku . Slicno onoj "Chaky voli Cviceka" , tko nije znao "ep" koji se odvijao tu on board a izgleda i off board nece si moc dekodirat ispravno ovu metaforu , jel tako [ to je samo za primjer] . Znaci naco ono sa slikovnicom stoji , nema druge . Ali kako je bilo vec receno , ocito da su mu mogli poslat par epova koji su kljcni dio njihove jezicne komiunikacije , nije ono nikakva "slikovna kominikacija" , bar je ja ne vidim . Vise mi lici na oni stari stos za kodiranje gdje je koristen odsjecak iz neke knige za kljuc [ Rat i mir . str 250 red 12 , citat ] ! Ili onu "sto je pjesnik htio reci " . "Sto se ono bijeli u gori selenoj il su ...." Pozdrav Kripto procesora 44

Tehnika Pucanstvu !
|
| pon 02 lip, 2008 6:34 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
To kaj sam rekao da bi trebali jedni drugima slati svaki svoje epove i price, ne znaci samo u tekstualnom obliku , nego moguce i u video , holo, emocionalno-projektorskom i kakve sve oblike prikazivanja i komunikacije imaju. A primatelj nek se snalazi u primljenom cuspajzu. 
_________________ Hvala Daso : “Shvatio sam da čovjek drugoga čovjeka smije gledati s visine samo kada mu pomaže da se pridigne.”
|
| pon 02 lip, 2008 9:24 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
10 A što više reći kad su o ovoj epizodi napisani silni hvalospjevi koji bi zauzeli nekoliko podebelih knjiga? Jednostavno, ovo je jedna o najboljih Trek epizoda u povijesti i uvijek će biti pa makar snimili još tisuću epizoda. Na slikovit način prikazano je kako mogu naučiti zajednički raditi i komunicirati ljudi koji su potpuno različitog porijekla, učenja, svjetonazora, jezika, razmišljanja... Odličan primjer iz kojeg svi možemo jako puno naučiti. Da glasanje nije ograničeno rasponom od 1 do 10, dao bih joj bar 15.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| čet 05 lip, 2008 5:11 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Ima boljih , koji sam ja idiot , zalim radi ove devetke , trebalo je bit 10 ..a sad i je deset ..iako je isprva bilo devet 
|
| čet 09 lis, 2008 5:21 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Ocjena 1. Mrzim ovu epizodu. Ne znam što mi je ta epizoda napravila. Pogledala sam ju jednom, i nije mi se svidjela, drugi put sam se prisilila da ju pogledam, ali nisam promjenila mišljenje. Cijela epizoda svodi se na razumjevanje jednog jezika. Meni nije sjela.
|
| uto 20 lis, 2009 9:29 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 05 ruj, 2009 10:29 pm Postovi: 1419 Opis Stanja: Oprosti mi Boze jer sam Dalmatinac
|
U gle, imamo elijene koji ne pricaju engleski i ne mozemo se sporazumjeti sa njima... prvi kontakt... ma hrpa gluposti. Epizoda sadrzi samu bit Star Treka i jedna je od najboljih epizoda istog. Cista desetka. 
_________________ How peaceful life would be without love, Adso. How safe, how tranquil... and how dull.
|
| uto 20 lis, 2009 11:01 pm |
|
 |
|
Make it so
|
RaiTara ima specifican pogled na star trek  , njoj su najbolje epizode samo one di ima efekata i pucnjave dok dijaloge i neka moralna pitanja , dozivljava kao sranje  , osobno bas i ne cijenim takav pogled na seriju
|
| uto 20 lis, 2009 11:23 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 05 ruj, 2009 10:29 pm Postovi: 1419 Opis Stanja: Oprosti mi Boze jer sam Dalmatinac
|
captain je napisao/la: RaiTara ima specifican pogled na star trek  , njoj su najbolje epizode samo one di ima efekata i pucnjave dok dijaloge i neka moralna pitanja , dozivljava kao sranje  , osobno bas i ne cijenim takav pogled na seriju Pa ako Rai malo pogleda na komentare i ocjene ove (a i drugih) epizoda, vidjet ce da je (ostatak) svijet(a) u krivu.  Mislim da je ona iz mirror universea. One epizode koje su uglavnom svima odlicne i najbolje njoj ne valjaju i obratno. 
_________________ How peaceful life would be without love, Adso. How safe, how tranquil... and how dull.
|
| uto 20 lis, 2009 11:45 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Meni općenito nije važno tuđe mišljenje. Ako mi se nešto ne sviđa ne sviđa mi se, pa makar se to sviđalo svima ostalima. Jednostavno ne podnosim ovu epizodu. Svaku epizodu ocjenim iskreno onako kako mi se sviđa.
Meni nije važna pucnjava da bi epizoda bila dobra, ali nije ni blebetanje o moralnosti presudno da bi bila dobra također. Jednostavno meni je epizoda ova za jedan, makar ostalima bila za 10. 
|
| sri 21 lis, 2009 1:17 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|