|
Sada je: čet 20 kol, 2026 8:05 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
OSNOVE EGZOBIOLOGIJE ILI MALO O HIBRIDIMA
| Autor/ica |
Poruka |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
 Re: OSNOVE EGSOBIOLOGIJE ILI MALO O HIBRIDIMA
Da... I to je jedna interesantna osobina tzv. ST svemira. Svi traže tzv. M-planete, odnosno one na kojima se može disat bez EVA odijela... A znamo, (hm, znamo, ok pretpostavljamo) da može biti i drugih biologija u svemiru osmim onih napajanih kisikom.... U slučaju koji sam postavio za primjer, radi se o tome da bez obzira na dijeljenje stanice, x i y kromozome, i razno-razne genome, još uvijek je glavni nositelj GEN, i bez obzira na genom, on određuje što ćemo disati, kao će nam izgledati krv, pa čak do krvne slike, nasljednih bolesti, itd, itd.... Genom be ovdje trebali prihvatiti kao načelni "binder" u kojega možemo puno toga potrpati....
| uto 27 stu, 2007 2:49 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
maX je napisao/la: Na Enterpriseu mozda nije bilo Vuklanaca u to doba,
...ne, možda nego sigurno...
...nek ja prema mojem znanju genetike mislim da je moguće mixati rase u svemiru... ...jer kako mogu ubaciti (sada) gen ribe u biljku, zašto se nebi geni mogli podudarati i u trek svijetu?
Npr. o ljudima i Vulkancima je bila riječ... ...Tata je čovijek, a mama vulkanka...
...dijete će imati zelenu krv, zato jer će se razvijati u tijelu vulkankea i sigurno postoje neki enzimi koji će kompenzirati stvari... ...no genetski, možda neće imati šiljate uši... jer će ti geni biti preuzeti od oca...
...mogu tako do sutra, no... mislim da ste shvatili poantu...
...sjetite se samo epizode kad je B'Elana htjela maknuti čeone grebene sa svoje kćerkice, i koje su sve kombinacije dobivene...
...
| uto 27 stu, 2007 3:34 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
pa... kako ja vidim tu situaciju... cisto realno gledano (sto smatram da bas i nebi trebalo, ipak je to fracking tv serija)
boja krvi (odnosno zeljezo vs bakar) je najmanji problem koji mali Spock ima. ako je vulkanska anatomija (koju su, inace, u tosu napunili takvim idejama da se cudim kako su im uopce prikacili ruke i noge na torzo) zaista tako razlicita od ljudske, a vanjski izgled vise-manje jedina dodirna tocka, onda se stvaranje ljudsko-vulkanskog hibrida nemoze bas tako lako izvesti.
jedna od ideja koja mi se cini OK je da se cisto genetickim inzinjeringom "skrpa" malog Spocka. odaberes koji ce ti roditelj biti osnova (u Spockovom slucaju njegov stari). i onda mali Spock ima vulkansku anatomiju (dakle i gorespominjanu zelenu krv, ali i stvari tipa srce u boku i slicno). a onda se uzmu nekakve osobine koje su svojstvene i za ljude i za vulkance pa se onda one mogu iskrizati sa oba roditelja (recimo da Spock dobije majcinu boju ociju ili tako nesto)
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| uto 27 stu, 2007 9:40 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
Hehehehehe... Nekako mi se više sviđaju hibridi tipa Ke'l'yr (ili tako nešto, mama od Alexandera, molim ispravak) ili Deana Troi... Nije loša ni Yarica kao polu-romulanka, što spada u istu domenu sa Spockom... Čak ni cijela generacija klongon-romulanaca iz jedne epizode nema prevelikog smisla, osim što vidjesmo da Worf ima taj famozni zajednički gen... Ali, eto, to je ST...
| sri 28 stu, 2007 11:18 am |
|
 |
|
Environmentalist
Pridružen/a: pon 09 tra, 2007 12:50 am Postovi: 2488 Lokacija: Zagreb, Croatia
|
ovoga sa romulancima i vulkancima se čak i ja sjećam. admin promjeni naslov u egzobiologija. ovo s genima ne možeš tako usko gledati kako pišeš. i čovjek i krizantema imaju neke iste gene. možda krizantema nije dobar primjer jer ima 3-4 puta više gena nego čovjek. čovjek i majmun imaju samo neke različite sekvence, a tako i romulanci i vulkanci imaju neke sekvence gena koje ih razlikuju jedne od drugih.
_________________ Dif-tor heh smusma!
|
| sri 28 stu, 2007 7:05 pm |
|
 |
|
Admiral
|
modesty blaise je napisao/la: ovoga sa romulancima i vulkancima se čak i ja sjećam. ovo s genima ne možeš tako usko gledati kako pišeš. i čovjek i krizantema imaju neke iste gene. možda krizantema nije dobar primjer jer ima 3-4 puta više gena nego čovjek. čovjek i majmun imaju samo neke različite sekvence, a tako i romulanci i vulkanci imaju neke sekvence gena koje ih razlikuju jedne od drugih. Hm... Good point... But, WRONG! Romulanci i Vulkanci su razdvojeni tek 2000 godina, pa ni po kakvom čudu (osim Svevišnjega) može doći do takve genetske promjene! Ubacimo čak i nekakvo stravično zračenje u priču (ipak je ovo SF, a može držati vodu i znanstveno) potrebno je daleko više generacija da bi došlo da takvog odstupanja u genetskom kodu. A ne zaboravimo da ja od početka ne pričam samo o genima, već i o daleko većim razlikama između ove dvije (jedne) rase i ostatka ST populacije....
| sri 28 stu, 2007 7:17 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Cuij @Picard kad ti vec nima "Q"a ..da se ubacin.. tko zna ak je taka razlika mozda oni nisu "nastali" od majmuna vec od krizantema ...  To nisi uzea u obzir.. dobro mozda neka druga knjiga bude bas tak rekla !? Pozdrav Cvijecarnice 55

Tehnika Pucanstvu !
|
| sri 28 stu, 2007 7:57 pm |
|
 |
|
Environmentalist
|
 Re: OSNOVE EGZOBIOLOGIJE ILI MALO O HIBRIDIMA
e, pa može...ne mora biti neko zračenje kao u Černobilu. ako žive na različitim planetima sa različitom atmosferom koja propušta različitu količinu UV zračenja i ostalih zračenja iz Svemira može doći do mutacija. može doći i do različitih specijacija i adaptacija s obzirom na izoliranost staništa za obje vrste i različite uvjete u tim staništima. pa onda još uključi genetički drift.
osim toga...pogledaj eskime u odnosu na recimo europljane. eskimi žive u hladnijim područjima i imaju više sala nego mi (mislim općenito, nema veze s fast foodom). zbog toga što udišu hladan zrak imaju spljoštenije baze nosa i uže nosnice da se zrak stigne ugrijati dok udahnu.
|
| sri 28 stu, 2007 11:40 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
mislim da je ono sto Picard nastoji reci da je 2000 godina malo za bilo kakve genetske promjene. i tu bih se slozio s njim, pogotovo zato sto vulkanci (a shodno tome i romulanci) zive znacajno dulje od nas ljudi. tako da je njima 2000 godina i manje generacija nego nama.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sri 28 stu, 2007 11:49 pm |
|
 |
|
Environmentalist
|
evolucija je čudesna, a 2000 godina je dovoljno.
|
| sri 28 stu, 2007 11:57 pm |
|
 |
|
Admiral
|
buco je napisao/la: Cuij @Picard kad ti vec nima "Q"a ..da se ubacin.. tko zna ak je taka razlika mozda oni nisu "nastali" od majmuna vec od krizantema ...  Definitivno. Ili od ruža. Onih bez trnja. Modesty, nemoj se ljutit, ali ponovi osnovnoškolsku biologiju, o nekim daljnjim naporima ne želim ni pričat. 10 minuta dovoljno je za genocid. 2000 godina nije dovoljno za značajne genetske promjene. A ant ima pravo. To je za njih tek jedva 8 do 9 generacija...
| čet 29 stu, 2007 10:22 am |
|
 |
|
Environmentalist
|
Picard je napisao/la: Modesty, nemoj se ljutit, ali ponovi osnovnoškolsku biologiju, o nekim daljnjim naporima ne želim ni pričat. 10 minuta dovoljno je za genocid. 2000 godina nije dovoljno za značajne genetske promjene. A ant ima pravo. To je za njih tek jedva 8 do 9 generacija... hahahhahahahhahahahahahhaaaaaaaahhahahahhahahhahaha aj dobro. ne ljutim se. al u pon onda idem na faks da mi ponište položene kolegije. da ne kompliciramo...moguće je jer su na različitim planetima i izloženi su različitim uvijetima. nešto se u tom periodu moglo dogoditi da se nešto na njima morfološki promjeni i koji gen. a, ti se baviš čime?
|
| sub 01 pro, 2007 12:24 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
Picard je napisao/la: 2000 godina nije dovoljno za značajne genetske promjene. A ant ima pravo. To je za njih tek jedva 8 do 9 generacija... sve sto sam ja do sada procitao i vidio o evoluciji pokazuje da je 2000 godina itekako dovoljno za znacajne promjene (ako je prirodna selekcija jaka) Osim toga, da ne kompliciramo, malo osnovnoskolske matematike pokazuje da je: zivotni vijek vukanca oko 200 godina ili vise (sto se vidi po zivotnom vijeku Sareka) Zatim, vulkanci ulaze u svoj prvi pon farr oko cca 35. godine zivota ( TOS: amok time -Spock je imao oko 35g) Sto znaci da se vulkanci mogu radit djecu (moja procjena) barem 20 puta u svom zivotu (recimo da im warp drive vise ne radi kad ostare  ) Sad uzmememo u obzir to da su Romulanci u biti vulkanci, da su se preselili na novi planet koji zele kolonizirat -> logicna stvar je da ce podrzavat pronatalitetnu politiku tj. da ce se pokusavat mnozit sto je vise moguce kako bi zauzeli svoj dio svemira (treba im radna snaga drugim rjecima). Uz pronatalitetnu politiku i cinjenicu da do nove genereacije u biti dolazi svakih 35 godina -> podjelimo 2000 godina s 35 sto daje oko 60ak generacija ( a ne 8 - 9 ) To sto je zivotni vijek parsto godina samo znaci da ce imati puno djece koja ce opet sa svojih 35 imati opet svoju djecu... pa za 7 godina mozda opet itd... dolazimo do vrlo velike brojke tj. eksponencijalnog razvoja... no tu sad nastupa prirodna selekcija koja pobija neprilagodene "vulkanolike" jedinke i preferira samo one koji teze tome da imaju "romulanske" karakteristike. Ono sto sam ja naucio o evoluciji do sad je da za vidljive promjene treba samo nekoliko generacija, a par desetaka je vec jaaako puno... NO kao sto sam reko, nece biti evolucije ako nema promjena u okolini (tj. nacinu zivota), zbog koje dolazi do selekcije... a planet Romulus definitivno nije Vulcan.
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| sub 01 pro, 2007 5:08 pm |
|
 |
|
Environmentalist
|
max dobro veli.
samo rečenica dvije o evoluciji. oni koji je promatraju laički obično je shvaćaju kao evoluciju ptica iz dinosaura. to se u evoluciji označava kao megaevolucija, a kod romulanaca i vulkanaca do toga nije došlo. Ovdje je došlo do nekih promjena zbog izolacije jedne vrste od druge, i geografske (ako ćemo tako reći) i ekološke i genske, a time i reproduktivne.
Ova geografska izolacija, tj. na različitim planetima se gleda se ovako: neka populacija je promjenila stanište, i tamo su se razmnožavali i izmjenjivali svoje gene. kako su živjeli u različitim staništima, njima najviše odgovarajućim za opstanak. Takve izdvojene populacije stručno se nazivaju demovi. Svaki dem i dalje ima genski sastav kao ishodišna populacija, ali zbog geografske, ili planetarne izdvojenosti, a time i razvoja u rezličitim ekološkim uvjetima njihov genom je mikroevolucijski modificiran, što će reći, na razini gena. Tako se s vremenom počnu razlikovati, ali su i dalje otvoreni 'primanju' novih gena, tj. mogu se razmnožavati sa populacijama koje su im genetski srodne. E, sad tu nastupaju etološki čimbenici. Može doći do promjena u vremenu spolnog sazrijevanja jedinki i njihovog ponašanja u vrijeme razmnožavanja, kao i razdoblju godine ili mjeseca kad se razmnožavaju, pa se ne mogu uskladiti i neće doći do 'mješanja gena' jer si neće biti seksualno privlačni.
No, kad vrste žive u različitim ekološkim uvjetima, na istom području, događa se da su izolirani tim različitim ekološkim čimbenicima i zauzmu posebne ekološke niše i biotope (tj. staništa), gube zajedničke oznake (morfološke, fiziološke) koje su posljedica toga što se geni specifično usklađuju kao reakcija na adaptaciju novoj sredini. Kad se takve populacije sretnu ponovno i ako uzmemo da se potrefi vrijeme parenja, moguće je da se neće pariti jer su kao posljedica svega ovog reproduktivno izolirane - kao što sam već napisala različito se ponašaju u doba parenja (različiti tipovi zavođenja), pare se u različitim dobima godine, kopulacijski iliti rasplodni organi su neusklađeni.
Slijedeće što se događa je genetska izolacija zbog promjena u strukturi kromosoma ili u genskom poretku i lokusu gena, pa im se kromosomi ne mogu spojiti i pravilo odjeliti tokom djeljenja stanica nakon oplodnje. Ako i dođe do donekle pravilnog odjeljivanja ne mogu baš pravilno djelovati. Kako genetski sastav roditeljskih vrsta djeluje antagonistički, gamete će ili uginuti nakon oplodnje ili nakon par dioba ili će se razviti zametak i dalje jedinka koja će se roditi nesposobna i neprilagođena životnim uvjetima ili će nastati sterilni hibrid (npr. mula). Vrlo rijetko se događa da nastanu nove vrste na ovaj način.
Mislim da sam donekle dala stručniji odgovor ovoj temi. A, što se tiče Picarda, ovo sve ne piše u osnovnoškolskim udžbenicima. Na temelju gradiva koje piše u tim udžbenicima ne možeš bazirati svoje tvrdnje i postove u ovoj temi jer je tema puno složenija i kompliciranija. Nisam htjela od početka nabacati stručne pojmove i termine jer sam puno puta sudjelovala u ovakvim i sličnim raspravama i zaključila da je najbolje dati jednostavan odgovor i komentirati jesu drugi u pravu ili nisu. Mislim da sam ti dala sad dovoljnu gradivnu osnovu i znanstvene činjenice i dokaze koji potkrepljuju ono što sam rekla, nadovezujući se na ono što je max izračunao za broj generacija.
|
| sub 01 pro, 2007 6:02 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
jbti trekkije... fakat ce duboko zagrebati u svoja znanja samo da nekako pokrpaju potencijalne rupe u kanonu  svaka cast modesty 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| ned 02 pro, 2007 4:54 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|