Sada je: ned 30 kol, 2026 11:30 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sljedeća
 kako smo nastali 
Autor/ica Poruka
Captain
Captain

Post Re: kako smo nastali
eraser je napisao/la:
krivo forum u kojem se poštuju različiti stavovi i mišljenja ,kulture i religije.

Na prste jedne ruke ces nabrojiti tolerantnije forume od Star Trek / SF based foruma. This forum included.
Problem je sto ti ocekujes da se tvoje misljenje postuje, a ne mozes ga ni sam objasniti ni definirati.

eraser je napisao/la:
tvoj avatar je vjerojatno iz tog razloga ili ti se samo učinio cool

Zbog cega se obicno stavljaju avatari? Da izraze neku duboku socijalnu notu ili da budu kewl?
U biti, ako ti je tako lakse, ja sam netolerantna osoba. Moj avatar to odrazava. Meni svejedno.

čet 11 lis, 2007 1:26 pm
Profil ICQ Web stranica
Njegova Debela Eminencija

buco je napisao/la:
Nazalost katkad se znanstvena otkrica namjerno "drugacije interpretiraju" da bi dokazali odredjenu kulurolosku valjanost samog drustva, tj politike koja njime upravlja , a to bas i nema veze sa znanoscu priznat cete , u kojima su se otkrica i zbila !

Na sto tocno mislis? Teoriju evolucije? Naciste i Nietzchea? Prije je bilo puno lakse iskrivljavati ideje posto je bilo lakse kontrolirati informacije. Ipak knjige lakse gore nego kompjutori. :mrgreen:

@maX: dobar post, no zaludu se trudis. Osobi koja smatra da joj dokazi nisu potrebni tesko se ista moze razumno objasniti.

čet 11 lis, 2007 5:43 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

buco je napisao/la:
Onaj spominjani experiment nije dokazao nacin nastajanja zivota vec samo nekih dijelova organskokemijskih spojeva koji su dio zivih bica izmedju ostalog....

buco je tu u pravu, naime eksperimenti (Miller-Urey) samo pokazuju da su u uvjetima koji su vladali na zemlji prije nekoliko milijardi godina osnovni spojevi mogli stvarati organske molekule (aminokiseline koji tvore proteine, secere, lipide...), nista zivo, plus to nisu ni DNA ni RNA dobili. No izvodili su se mnogi eksperimenti pod vrlo razlicitim pretpostavkama u kojima su se dobijale
RNA i DNA baze... sto jos uvijek ne pokazuje nastanak zivota.
Jos i dan danas izucavaju se te faze izmedu molekularnog kaosa i replicirajucih molekula koje evoluiraju i makar su sve molekule tu, jos nije odgovoren pitanje: "kako su te jednostavne organske molekule oformile prvu protoceliju?".
Postoje mnoge teorije, no posto do 2007 godine jos nitko nije u laboratoriju sintetizirao "protoceliju" koja ima osnovne znakove zivota...sve su to jos samo hipoteze!
...to je ukratko, a o raznim strujama misljenja koje postoje u znanstvenim krugovima o postanku zivota mozete pogledati na: Origin_of_life

postoji mnogo nagadanja, a eksperimenti su ti koji ce donjeti odluku tko je u pravu!

buco je napisao/la:
Nazalost katkad se znanstvena otkrica namjerno "drugacije interpretiraju" da bi dokazali odredjenu kulurolosku valjanost samog drustva, tj politike koja njime upravlja , a to bas i nema veze sa znanoscu priznat cete , u kojima su se otkrica i zbila !

Pa, ja se nadam da toga ima sve manje sad kad je net tu..
a to je jedna teska tema :)

čet 11 lis, 2007 6:14 pm
Profil ICQ
Environmentalist
Environmentalist

e, vidiš...eksperiment dobije ime miller-urey jer su ameri, bez obzira što je oparin neovisno o njima napravio ranije isti eksperiment, ali je rus. zašto je taj eksperiment važan za život? zato što su dobiveni spojevi koji su uključeni u živi svijet. nije dobivena sadra ili čilska salitra, koje u ovom slučaju nisu spektakularne i impresivne, kao ni haber-boschov proces, zar ne? ako ćemo gledati kemijsku evoluciju morate prihvatiti teoriju tako da prihvatite i niz mogućih slučajnosti i metode pokušaja i pogreške. nije sve tako pravocrtno kako vi tu pišete. i čisto reda radi...ove spojeve ne možete nazvati dijelom organokemijske evolucije jer taj pojam ne može biti točan (a, niti kao takav postoji)- taj niz kemijskih reakcija može se pripisati i biokemiji i anorganskoj i fizikalnoj i analitičkoj kemiji. vidim da vas ima koji imate podlogu iz kemije ili fizike.

kažu znanstvenici da je život nastao u toplim i plitkim morima gdje između tektoničkih ploča izvire lava i vruća voda na površinu i ima dovoljno 'mulja' da katalizira te reakcije. možda je neki alien pljunuo unutra i donirao svoju DNA :wink: nikad nećemo znati. :mrgreen:

p.s.

zanimljivo kako se svi oslanjate na wikipediju, a ona je puna grešaka i to kardinalnih.

čet 11 lis, 2007 7:04 pm
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

kažu znanstvenici da je život nastao u toplim i plitkim morima gdje između tektoničkih ploča izvire lava i vruća voda na površinu i ima dovoljno 'mulja' da katalizira te reakcije. možda je neki alien pljunuo unutra i donirao svoju DNA :wink: nikad nećemo znati. :mrgreen:

YES !

čet 11 lis, 2007 7:48 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

pa kolko ja znam, Oparin je kao "teoretizirao" i slozio scenarij -hipotezu nastanka, a ova druga dvojca su tek nekih 20-30 godina kasnije napravili eksperimente bazirane na toj hipotezi koji ju i dokazuju..
ne? :?

a kaj se tice ovog drugog, samo ocu napomenut da postoji razlika izmedu
hrpe organskih/anorganskih spojeva od kojih je graden zivot i
hrpe organskih/anorganskih spojeva koji cine sustav koji mozemo nazvat zivim... e a ovo drugo jos nismo dobili u laboratoriju (prvo jesmo)

a dal je naki alien pljunuo nutra - pa kaj i ak je... onda se pitanje samo mijenja u "kak je nastao taj alien?" sto je u biti isto pitanje kaj ne?

čet 11 lis, 2007 7:54 pm
Profil ICQ
Ensign
Ensign

@max
Kolko sam skužio ti vjerijatno stutiraš fiziku ili nešto slično tome.svaka čast.tebi vjerojatno samo dokazi dobiveni experimentom jedino igraju ulogu i to je OK.no nebih htio da sad ovo što kažem izazove nekontrolirane reakcije ali ću ipak reć:gdin Albert Einstein svoju tj Galileovu teoriju relativnosti nikad nije dokazao,a čovjek dobio Nobelovu.Da se razumijemo čovjek je genije tu nema govora no ipak.
Shvatio sam da polovici ekipe na forumu ne bi bilo dovoljno ni da dovedem Aliena k Vama u udrugu i onda bi bilo dokaži da je on Alien.

čet 11 lis, 2007 8:01 pm
Environmentalist
Environmentalist

a, svašta nije isključeno - mogu postojati i živa bića na bazi silikata - to nisu organski spojevi, zar ne? neke biljke imaju neke djelove od silikata pa su žive. jesu li svjesna bića to se još razmatra.

što se tiče donošenja života na Zemlju - svašta će se promjeniti ako se na nekom od planeta pronađu živa bića, a pogotovo ako su inteligentna. no, pitanje je kako će čovječanstvo to podnijeti? mi koji čitamo sf nekako to mirnije razmatramo, ali puno je onih koji tako ne razmišljaju. puno je već prašine dignuto kad je obznanjeno da majmuni i ljudi imaju iste pretke. :mrgreen: kako li će se onda odraziti to nešto drugo i novo?

čet 11 lis, 2007 8:07 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

eraser je napisao/la:
gdin Albert Einstein svoju tj Galileovu teoriju relativnosti nikad nije dokazao,a čovjek dobio Nobelovu.Da se razumijemo čovjek je genije tu nema govora no ipak..

tak je, nikad je nije on bas dokazao... pokuse koji ju dokazuju su obavljali drugi ljudi -godinama nakon objave teorije
-zato Einstein nikad NIJE dobio Nobelovu nagradu za teoriju relativnosti!!!

Dobio je nagradu za nes cist drugo kaj je objavio -za fotoelektricni efekt ->link
relativnost mu nisu mogli priznat jer je tad previse "smrdila" na nesto skroz krivo :)
Danas vjerujemo u nju jer ima jednostavno previse dokaza.
eraser je napisao/la:
Shvatio sam da polovici ekipe na forumu ne bi bilo dovoljno ni da dovedem Aliena k Vama u udrugu i onda bi bilo dokaži da je on Alien.
prihvatili bi ga bez predrasuda.. dok ne bi vidili dokaze

pet 12 lis, 2007 12:33 am
Profil ICQ
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
modesty blaise je napisao/la:
ako ćemo gledati kemijsku evoluciju morate prihvatiti teoriju tako da prihvatite i niz mogućih slučajnosti i metode pokušaja i pogreške. nije sve tako pravocrtno kako vi tu pišete. i čisto reda radi...ove spojeve ne možete nazvati dijelom organokemijske evolucije jer taj pojam ne može biti točan (a, niti kao takav postoji)- taj niz kemijskih reakcija može se pripisati i biokemiji i anorganskoj i fizikalnoj i analitičkoj kemiji. vidim da vas ima koji imate podlogu iz kemije ili fizike.

zanimljivo kako se svi oslanjate na wikipediju, a ona je puna grešaka i to kardinalnih.

Ja pretpostavljan da ti mislis na evoluciju kemije ka znanosti !? ako je to tako cuj onda su i alkemicari in , jer teorije su in bile cak i zanimljive jedino sta nisu u praksi davale rezultate ..!
Metode pokusaja i pogreske , hmm sto je reka jedan moj kolega [ ETFovac , FER] to bas i ni nesto prevec znastveno vise lici na covika kojemu je to hoby , prckanje .
Neznam zasto mislis da mi tu mislimo da je sve pravocrtno !? Zato sto smo pojednostavili neke odgovore jer bi nam postovi , ionak veliki , licili na novele ! :wink:
Pojam organskokemijski je ciso upotrebljen da na neki nacin pojednostavi konverzacija , bar ja tako mislin ! :?

A wikipedija, vijeruj mi ,da se bas i nesluzin tim resursom ..no i tamo se more nac dobro objasnjenih stvari bar do razine koju obican svit razumije !

Vidim da smo se preko Einstaina spustili , ili digli , na KM ,tj fizikalnu kemiju , @MB jel tako ? ...! :mrgreen:

Pa vijeojatno se s nestrpljenjem ocekuju nastavci svemisrskih istrazivanja , Marsa i udaljenijih planeta i planeoida ..
Neki bi navodno mogli bit i zanimljivi glede zivota ili bar uvijeta koji su mogli omogucit zivot .
Iako meni osobno , nikako nije jasno zasto se ljudi toliko striktno drze toga da uvijeti moraju bar bit slicni "Zemaljskima" .. to mi nikako ni jasno ...sam razlog !?. :?

I da vec dugo ni bilo tako neke diskusije u kojoj smo mogli malo popricat ..i razmijenit misljenja a da ni tko je koga i zakaj ! :mrgreen:

Pozdrav

Plankova 6

Tehnika Pucanstvu !

pet 12 lis, 2007 1:22 am
Inquisitor
Inquisitor

buco je napisao/la:
Iako meni osobno , nikako nije jasno zasto se ljudi toliko striktno drze toga da uvijeti moraju bar bit slicni "Zemaljskima" .. to mi nikako ni jasno ...sam razlog !?. :?

e vidis... ni meni to nije jasno

pet 12 lis, 2007 1:47 am
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
Chaky je napisao/la:
buco je napisao/la:

e vidis... ni meni to nije jasno

:shock: Ak je samo to onda i bu od tebe nekaj i bilo ! :wink:

Pozdrav

Diajmantska 44

Tehnika Pucanstvu !

pet 12 lis, 2007 1:50 am

buco je napisao/la:
Neki bi navodno mogli bit i zanimljivi glede zivota ili bar uvijeta koji su mogli omogucit zivot .

Najvjerojatnije zato jer su to jedini uvjeti za nastanak zivota za koje znamo. Sve dok ne naletimo na neki drugi oblik zivota koji nije baziran na ugljiku najvjerojatnije necemo ni znati ni uvjete u kojima je nastao.
Mislim uvijek mozemo pogadjati, ali to mi ne djeluje bash kao pouzdana i opravdana teorija pri potrazi za drugim oblicima zivota...

pet 12 lis, 2007 2:41 pm
Profil Web stranica
Environmentalist
Environmentalist

haha...ne evoluciju kemije kao znanosti nego u evoluciji postoji termin kemijska evolucija - to je ovo što sam opisala, nastanak kemijskih elemenata i spojeva. ona je preduvjet za biološku evoluciju - nastanak živih bića, a prije kemijske evolucije bila je kozmička evolucija - tu se misli na nastanak Svemira.

što se tiče metoda pokušaja i pogrešaka, što misliš kako je otkriven penicilin i sl.? :P

pet 12 lis, 2007 6:53 pm
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

modesty blaise je napisao/la:
haha...ne evoluciju kemije kao znanosti nego u evoluciji postoji termin kemijska evolucija - to je ovo što sam opisala, nastanak kemijskih elemenata i spojeva. ona je preduvjet za biološku evoluciju - nastanak živih bića, a prije kemijske evolucije bila je kozmička evolucija - tu se misli na nastanak Svemira.

što se tiče metoda pokušaja i pogrešaka, što misliš kako je otkriven penicilin i sl.? :P

misliš kozmetička revolucija.fino ušminkana i dozirana evolucija

pet 12 lis, 2007 8:47 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: