|
Sada je: sri 16 ruj, 2026 3:22 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Lucrezia Borgia - trovačica?
| Autor/ica |
Poruka |
|
Environmentalist
Pridružen/a: pon 09 tra, 2007 12:50 am Postovi: 2488 Lokacija: Zagreb, Croatia
|
 Re: Najbolji Trek ćelavac
hehe..baš čitam kako je lucretia borgia trovala okolo arsenom, kad ono na forumu jedna 
_________________ Dif-tor heh smusma!
|
| uto 18 ruj, 2007 3:51 am |
|
 |
|
dr.med.
Pridružen/a: pon 09 srp, 2007 11:31 pm Postovi: 2843 Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: ST: XI Opis Stanja: opis radnje XD Koje si vrste?: trill
|
gdje citas
_________________ "In that book which is my memory, on the first page of the chapter that is the day when I first met you, appear the words, 'Here begins a new life'."
|
| uto 18 ruj, 2007 9:43 am |
|
 |
|
luda baba
Pridružen/a: čet 30 kol, 2007 11:53 pm Postovi: 1471 Lokacija: Middle-Earth
|
modesty blaise je napisao/la: hehe..baš čitam kako je lucretia borgia trovala okolo arsenom, kad ono na forumu jedna  citas krive informacije, probaj malo vise istrazit... ako je lucrezia borgija hladnokrvna ubojica onda je star trek jos jedna glupa sf serija... kapiši? 
| uto 18 ruj, 2007 10:19 am |
|
 |
|
Environmentalist
|
stručna je literatura. o arsenu.
|
| uto 18 ruj, 2007 10:40 am |
|
 |
|
Predsjednica
Pridružen/a: pet 05 svi, 2006 7:11 pm Postovi: 2008 Lokacija: where no WOMAN has gone before.... Spol: Ženski Naj Serija: TOS Naj Film: First Contact Koje si vrste?: Human
|
 Re: Lucrezia Borgia - trovačica?
Nije da kurim ni ništa slično al tko zna zašto ona ima taj nick...možda se poistoviječuje sa spomenutom pa ima skrivene namjere. Tko zna? Ja sam malo sumnjiva,pogotovo kad Lucrezia brani stvarnu Lucreziu...no tko nam uopće može reći koja je stvarna...možda ova sadašnja preuzima identitet od one prijašnje...hm...
Bolje da šutim,možda se popnem na prvo mjesto crne liste
_________________ Yeah, I am harsh. I'm also demanding, stubborn, self-sufficient, and always right
|
| uto 18 ruj, 2007 3:40 pm |
|
 |
|
Environmentalist
|
ima to ime zbog borga u prezimenu, pretpostavljam. a, za nju je čula jer cura čita. i jer je sigurno na ff. knjiga je inače Deniston, Topping, Caret; General, Organic, and Biochemistry, McGraw Hill, Third Edition, 2001. (str.587, 3 red)
|
| uto 18 ruj, 2007 5:21 pm |
|
 |
|
luda baba
|
@ Ted;DeA - nikad ne znas [rece Lucrezia sa zlobnim smjeskom na usnama i nasmija se grohotom - bwahahahaha - ha] @ modesty blaise - da ti ispircam cilu pricu iz pocetka... ja se zovem Veronika Lucija, jedan moj bivsi decko/sadasnji prijatelj me poceo iz zajebancije zvat Lucrezia jer sam kao zlocesta, a to zlokobnije zvuci i bolje mi stoji... onda nakon jedne takve zajebancije dodem ja doma i naidem na clanak o Borgijama i kontam to je znak sudbine (serem  ), onda sam malo istrazivala o Borgijama, najvise o samoj Lucreziji i tako ti je to postao jedan od mojih nickova na forumima, to sta se u Borgija nalazi BORG je sretna slucajnost...  inace studiram na FF i to komparativnu knjizevnost i kroatistiku (da, da citam puno  ) - al nema to veze sa LB ta tvoja knjiga je sigurno kredibilna sta se prirodnih znanosti tice, ali predpostavljam da su povijesni ulomci samo zanimljive (ne sasvim tocne - kao sto je to cesto slucaj) pricice u sljedecem postu vise o borgijama...
| sri 19 ruj, 2007 1:58 pm |
|
 |
|
luda baba
|
grb obitelji BorgiaObitelj Borgija je plememicka obitelj podrijetlom iz Španjolske (izvorno su se zvali de Borja, a u Italiji su ih prozvali Borgia). Njihov uspon pocinje u 15. st. kad je Italija bila rascjepkana i razdirana spletkama i intrigama plemica. U takvom okruzenju, zahvaljujuci svojoj inteligenciji, ali i okrutnosti i nemilosrdnosti Borgije su se uzdigli i postali - uspjesni politicari i vojskovode, svecenici, pape, ali i mecene umjetnosti. Njihov uspjeh je izazvao zavist suvremenika i upravo je ta zavist jedan od uzrocnika TOLIKE ozloglasenosti Borgija (ti isti suvremenici nisu bili nista bolji od njih).  Najzasluzniji clanovi obitelji su Rodrigo Borgija - Lucrezijin otac, poznatiji kao papa Aleksandar VI. (iako je bio vicekancelar Svete Stolice, a onda i papa imao je 7 priznate djece) i... Cesare Borgia - Lucrezijin brat
Upravo njih dvojica su krivi za Lucezijinu losu reputaciju. Ona je bila samo pijun u ocevim i bratovim politickim igricama. Lucrezia Borgia Bila je lijepa djevojka sivo-plavih ociju, znala je francuski, talijanski i španjolski. Prvi put su je udali kad je imala 13 godina za Giovannija Sforzu. Na zalost njena oca, taj brak mu nije donio politicku korist kojoj se nadao pa je htio brak razvrgnuti. Giovanni to nije htio, pa je Aleksandar prosirio glasine da je Giovanni impotentan, sto znaci da brak nije konzumiran i moze biti razvrgnut. Na sto je G. popizdio i poceo siriti price o incestuoznim vezama Lucerzije, njena oca i dvojice brace - Cezarea i Juana. Zbog toga su Borgije dosle na los glas, a Lucrezija je totalno bez pokrica proglasena raskalasenom zenom. Nakon toga A. je udao L. za Alfonsa Aragonskog. Ovog puta Lucrezija i njen muz su se iskreno zaljubili. Ali politicka situacija se okrenila i nakon 2 godine braka A. je dao ubiti Alfonsa. Lucrezija je pokusala sprijeciti ubojstvo ali nije uspjela. Nakon toga odupirala se ocu i braci, koliko go d je mogla. Nakon dvije godine A. je ugovorio brak s Alfonsom d' Esteom, vladarom Ferrare. Supruznici nisu bili zaljubljeni ali stanovnici Ferrare su je postovali kao dobru i kreposnu zenu. Umrla je u dobi od samo 39 godina, prilikom teskog poroda. Lucrezija nije kovala krvave spletke kao ostatak njene obitelji, nije nikoga ubila (ni otrovom ni nicim drugim). Ozlogasena je zbog glasina zavidnih ljudi i zbog cinjenice da je bila Borgia.
| sri 19 ruj, 2007 2:57 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
jesi se i ti nasla u slicnoj situaciji kao Lucrezia?
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sri 19 ruj, 2007 5:02 pm |
|
 |
|
luda baba
|
Chaky je napisao/la: jesi se i ti nasla u slicnoj situaciji kao Lucrezia? ti to mene zajebajes, a? nemoj da te na veceru zovnem!!! (inace za Borgije govorilo da se od puno ljudi moze cut da idu na veceru kod Borgija, al da se malo ljudi moze pohvalit da se s nje vratio - jos jedan mit, trac, glupa glasina)
| sri 19 ruj, 2007 7:27 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
ovo mi se svidja @LB ! ak pristane @chaky ja castim..vecerom ....naravno ...uz sitniji uvijet ...sto tebi nebu problem ... Pozdrav Posljednje Vecere 87

Tehnika Pucanstvu !
|
| sri 19 ruj, 2007 8:32 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Lucrezia BORGia je napisao/la: Lucrezija nije kovala krvave spletke kao ostatak njene obitelji, nije nikoga ubila (ni otrovom ni nicim drugim). Ozlogasena je zbog glasina zavidnih ljudi i zbog cinjenice da je bila Borgia. Nije bila jedina da joj se pripisuju lose stvari radi njezine familije. Recimo hrpu toga su izmislili za Mariju Antoanetu - npr. nikad nije izjavila da ako narod nema za kruh, neka jedu kolace. To je isto bio trac onih koji su radili protiv francuske monarhije.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| sri 19 ruj, 2007 9:32 pm |
|
 |
|
luda baba
|
@ cvicek - mmm... nisam sigurna jel ona to rekla ili ne (spominjali smo to na faxu na francuskom), ali u svakom slucaju i da je reka ne bi to bilo nista strasno jer je u to doba bio zakon - ako u pekarama nema kruha, pekari moraju prodavati kolace po cijeni kruha!
| sri 19 ruj, 2007 9:38 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Da, citao sam o tome prije par dana na wikipediji.... ako je to ili nesto slicno rekla, moglo bi se i tako shvatiti.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| sri 19 ruj, 2007 9:56 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
Lucrezia BORGia je napisao/la: Chaky je napisao/la: jesi se i ti nasla u slicnoj situaciji kao Lucrezia? ti to mene zajebajes, a? pa ne  da li su i tebe za nekaj krivo optuzivali zbog cega si "negdje dosla na zli glas"  Lucrezia BORGia je napisao/la: nemoj da te na veceru zovnem!!!  klopu nikad ne odbijam... makar bila otrovana 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| čet 20 ruj, 2007 2:27 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|