|
Sada je: pet 25 ruj, 2026 11:45 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Predsjednica
Pridružen/a: pet 05 svi, 2006 7:11 pm Postovi: 2008 Lokacija: where no WOMAN has gone before.... Spol: Ženski Naj Serija: TOS Naj Film: First Contact Koje si vrste?: Human
|
 Rad iz astronomije?!
Dakle i ove godine se polako spremam ići na natijecanje iz astronomije i mislim otići dalje od županijskog-dakle na državno. No nemam ideju za praktični rad. Pogledala ja radove prijašnje na e-škola astronomija,no ništa od toga mi nije dalo ideju za rad. Stoga ako tko ima kakav prijedlog-samo recite 
_________________ Yeah, I am harsh. I'm also demanding, stubborn, self-sufficient, and always right
|
| pon 17 ruj, 2007 11:32 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 6:25 pm Postovi: 3541 Lokacija: Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: tempus fugit Koje si vrste?: wtf
|
 Re: Rad iz astronomije?!
Ajd nam prvo reci sto te zanima, sto bi htjela raditi, mislim ono Astronomija...siroko podrucje. Radovi koje sam vidio tamo su dosta iz astrofizike...e sad
_________________ quote: "They say time is the fire in which we burn".
|
| uto 18 ruj, 2007 11:53 pm |
|
 |
|
Predsjednica
Pridružen/a: pet 05 svi, 2006 7:11 pm Postovi: 2008 Lokacija: where no WOMAN has gone before.... Spol: Ženski Naj Serija: TOS Naj Film: First Contact Koje si vrste?: Human
|
Jedini uvijet za rad je taj da on mora biti praktičan. Dakle ne ništa tipa referati već nešto sa mjerenjima ili barem sa nekim praktičnim pokusom ili tak nekaj.... Bilo kaj... ...ja stvarno nemam ideju... 
_________________ Yeah, I am harsh. I'm also demanding, stubborn, self-sufficient, and always right
|
| sri 19 ruj, 2007 11:47 am |
|
 |
|
Über Trekker
Pridružen/a: čet 22 lip, 2006 11:50 pm Postovi: 3227 Lokacija: Zagreb
|
Napravi neku veliku zvjezdu na rubu imnplozije/ekspolozije, a oko nje male strašipe,njih deset. Onda demonstriraj eksploziju i shockwave
ili jednostavno zanemari ovaj post jer je glup
| pet 21 ruj, 2007 11:22 am |
|
 |
|
Predsjednica
|
Ne postoji ništa glupo kod čovijeka koji nema ideju...dakle...sve se uzima u obzir...fala
|
| pet 21 ruj, 2007 9:40 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
|
Isprva kad sam vidio post pomislio sam, wow...uzmi kozmologiju, no ona je iako vraški uzbudljiva te dio astronomije, posve teoretska...,hmmm, sljedeće što mi pade na pamet je načiniti nešto na temu usklađene vrtnje zemlje i mjeseca, dakle, tu bi trebalo vjerojatno vidjeti kako mjesec vidi netko na drugom kraju Zemlje, no hm...ne vidim baš žestoki praktični rad...doduše, možda da se baciš na činjenicu da se dani od 24 sata skraćuju te izvedeš kakvu računicu samostalno. Već sad dan ne traje 24 sata točno, onim pomakom tektonskih ploča smanjio se za koju sekundu, a sasvim prirodno izgubimo sekundu svakih 500 ili više(ne znam točno podatke) godina...
| čet 11 lis, 2007 4:39 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 6:25 pm Postovi: 3541 Lokacija: Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: tempus fugit Koje si vrste?: wtf
|
Nije losa ideja, sustav Zemlja-Mjesec, samo bas i nije najjednostavnija s tim da moras imati na umu da nas mjesec ima vrlo kompleksnu orbitu sto se tice izracunavanja orbit. parametara neeData je napisao/la: načiniti nešto na temu usklađene vrtnje zemlje i mjeseca, dakle, tu bi trebalo vjerojatno vidjeti kako mjesec vidi netko na drugom kraju Zemlje explain kako mislis na drugom kraju Zemlje neeData je napisao/la: dani od 24 sata skraćuju te izvedeš kakvu računicu samostalno. Već sad dan ne traje 24 sata točno, onim pomakom tektonskih ploča smanjio se za koju sekundu, a sasvim prirodno izgubimo sekundu svakih 500 ili više(ne znam točno podatke) godina... svaki dan je kraci za 0,0000007 sec, ali iz razloga da se mjesec udaljuje od Zemlje i da je u prošlosti bio puno bliže. Pomicanje tektonskih ploca na Zemlji ne uzrokuje da zbog toga gubimo to vrijeme, nego samo kretanje Mjeseca uzrokuje pomicanje ploca na Zemlji kao i npr plima,oseka...
|
| pet 12 lis, 2007 9:23 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
|
sori na zakašnjenju, zaboravih na ovaj post koji poslah. Mislio sam reci da sudeci da su vrtnje mjeseca uskladjene sa zemljinom, ne vidimo posve isto mi i japanci recimo, ali svi vidim jedan te isti dio uvijek. No, što se tiče tektonskih ploča njihovo pomicanje samo po sebi ne uzrokuje skracivanje dana, da, vec je jedna od posljedica onog velikom potresa(pomicanja TP) bila remecenje magnetskog polja zemlje kao i osi(ali vrlo malo naravno) a to je -kao što i sam veliš- povezano sa duzinom dana, jer upravo odnos zemlja-mjesec kao jednu od manifestacija imaju duzinu dana, kao i neke druge. Nisam osobitno potkovan u astronomiji, više fascinran kao filozof i čitajuci znanost saznam par stvari, čini mi se da si ti puno upuceniji, pa me ispravi kad god zabrljam. To uvijek ohrabrujem 
| pet 26 lis, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
neeData je napisao/la: Mislio sam reci da sudeci da su vrtnje mjeseca uskladjene sa zemljinom, ne vidimo posve isto mi i japanci recimo E sad te stvarno nisam skuzio. Posto si naveo japance ajmo onda reci ovako da vidimo i mi i oni mjesec jednako isto, jer smo na podjednakoj zemlj. sirini., samo je pitanje u koje vrijeme. Ne mozemo ga nikako vidjeti istovremeno jer izlazi svaki dan oko 50min. kasnije, ak si to mislio. Što se tice pomicanja tektonskih ploca na njih najvise utjece mjeseceva gravitacija.
|
| pet 26 lis, 2007 3:56 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
|
Kuzim te...čini se da postoji -što bi Tuvok rekao- greška u mojoj logici, povodom rezoniranja o Mjesecu. Što se tiče tektonskih ploča da, tu smo bili negdje na istoj stranici  Čitaš li trenutno što dobroga sa polja astronomije? Ili štogod za preporučiti čovjeku kojega sve zanima. Weinberga, Hawkinga i Sagana imam...
| pet 26 lis, 2007 6:17 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
neeData je napisao/la: No, što se tiče tektonskih ploča njihovo pomicanje samo po sebi ne uzrokuje skracivanje dana, da, vec je jedna od posljedica onog velikom potresa(pomicanja TP) bila remecenje magnetskog polja zemlje kao i osi(ali vrlo malo naravno) a to je -kao što i sam veliš- povezano sa duzinom dana.. mislim da to nema nikakve veze s magnetskim poljem zemlje (kolko se sjecam ta vjest o skracivanju dana zbog potresa je bila u novinama prije par mjeseci right? ) radilo se o tome da se jedna ploca podvukla pod drugu i time se raspored mase na povrsini zemlje promijenio -a to je ono sto je vazno ...naime ako je itko probao zavrtiti se na vrtuljku i onda se primaci sredini vrtuljka -zna o cemu pricam -ako ste se zavrtili stajauci na rubu, a zatim poceli priblizavati sredini vrtuljka -vasa vrtnja se ubrzava! ( nemojte mi vjerovati -odite u parkic i isprobajte -it's cool) ista stvar je s tektonskim plocama -ako se jedna ploca podvukla pod drugu -ona je otisla blize sredini zemlje (koja se vec rotira) -tj. nesto vise materijala koji je gusci pa ima vecu masu se primako sredistu rotacije, zbog toga se zemlja pocela brze rotirati (neznatno) pa se samim time dan skratio -eto ted;dea -tu cak mozes izvesti i eksperiment potrazi si na netu: Prandtlov stolac
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| ned 28 lis, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
maX je napisao/la: ista stvar je s tektonskim plocama -ako se jedna ploca podvukla pod drugu -ona je otisla blize sredini zemlje (koja se vec rotira) -tj. nesto vise materijala koji je gusci pa ima vecu masu se primako sredistu rotacije, zbog toga se zemlja pocela brze rotirati (neznatno) pa se samim time dan skratio Ok ali to ne objasnjava postepeno udaljavanje mjeseca od Zemlje. I da su dani u prapovijesti bili duzi tj. mjesec bio blize Zemlji. Ili mislis da sama gravitacijska sila unutar Zemlje tj. pomicanja ploca utjece na mjesec?
|
| ned 28 lis, 2007 4:23 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
neeData je napisao/la: Čitaš li trenutno što dobroga sa polja astronomije? Ili štogod za preporučiti čovjeku kojega sve zanima. Weinberga, Hawkinga i Sagana imam... Bas u zadnje vrijeme i ne. Za preporuciti, ovisi na kojem si stupnju "potkovanostsi" u astrononiji. To što imas i nije tako lagano stivo-vise ima astrofizike (sto bi bilo dobro za kolegicu koja je otvorila ovaj topic da prolista  )nego prakticne primjene, a nekad te sama praksa nauci vise nego knjige. btw moram ti reci da sam ja vise strucan na podrucju astrognozije-znaci polazaji, udaljenosti, nazivi/opisi, kretanja nebeskih tijela te polozajne astronomije...itd.
|
| ned 28 lis, 2007 4:29 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
predsjednik je napisao/la: Ok ali to ne objasnjava postepeno udaljavanje mjeseca od Zemlje. pa nisam nigdje ni spomenuo mjesec... nema to nikakve veze s mjesecom
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| ned 28 lis, 2007 6:35 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
maX je napisao/la: predsjednik je napisao/la: Ok ali to ne objasnjava postepeno udaljavanje mjeseca od Zemlje. pa nisam nigdje ni spomenuo mjesec... nema to nikakve veze s mjesecom Ma nismo se skuzili... Na skracenje dana utjece mjesec i to svojom gravitacijom (to je dokazano), a ne pomicanje tektonskih ploca, a mjesec opet utjece na pomicanje ploca(kao npr. Jupiterov mjesec Europa-puca led zbog gravitacije Jupitera) i to je jedan zatvoreni krug.
|
| ned 28 lis, 2007 7:23 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|