| Autor/ica |
Poruka |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
 Re: PITANJA IZ ASTRONOMIJE
To spada i pod opću i pod povijest astronomije. No, neću više ići u off.
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| pet 24 kol, 2007 7:12 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: ned 17 pro, 2006 2:34 am Postovi: 584 Lokacija: bie you tian di
|
Iskreno, ne bih ni ja na tvom mjestu  . pozdrav
_________________ BATracer
Otkad sam na forumu prepucavam se s T'Grelom, a to mi nije strano ni s drugim korisnicima te uvijek želim potencirati na to da je ne znam što pa se njegove teme ne mogu kozinstento čitati.
Blessed Be Her Holy Hooves, Peace Be Unto Her
I like your flowers...
|
| pet 24 kol, 2007 7:27 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
T'Grel je napisao/la: Kojim redosljedom su se planeti otkrivali? Zna li se godina otkrića baš svakog planeta (sve mi se čini da ne). Dakako da se zna. http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_discovery_of_solar_system_planets_and_their_natural_satellites
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| sub 25 kol, 2007 12:57 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 6:25 pm Postovi: 3541 Lokacija: Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: tempus fugit Koje si vrste?: wtf
|
E odličan je ovaj link što si našao.  E ljudi kaj se tiće ovih događaja iz povjesti, pošto su oboje vrlo poznati mislim, da bi spadale prvo pod opću, ali podjelimo li dalje pod astronomsku
_________________ quote: "They say time is the fire in which we burn".
|
| sub 25 kol, 2007 8:24 pm |
|
 |
|
Commander
Pridružen/a: sri 05 ruj, 2007 7:13 pm Postovi: 347 Lokacija: Earth
|
Evo ovako zanima me jel netko ima vise informacija.
Meteorska kisa Leonidi, hoce li se ove godine vidjeti, ako nam to dozvole vremenski uvijeti i jel maximum u noci 17-18.11. ili prije?
molimo bi da mi sto prije netko odgovori!
| ned 11 stu, 2007 2:35 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 6:25 pm Postovi: 3541 Lokacija: Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: tempus fugit Koje si vrste?: wtf
|
Locutus DM je napisao/la: Meteorska kisa Leonidi, hoce li se ove godine vidjeti, ako nam to dozvole vremenski uvijeti i jel maximum u noci 17-18.11. ili prije?
Da tako je oni su 17/18 studenog. Ovako njihov ZHR (zenithal hour rate-broj meteora koji je moguce vidjet u 1 satu) je 10. Trebalo bi se vidjeti ako pomno promatras nebo no oni dolaze u svoj maximum svakih 33g.
_________________ quote: "They say time is the fire in which we burn".
|
| ned 11 stu, 2007 6:34 pm |
|
 |
|
Commander
|
evo nasao sam link za to...zapravo mi je poslao jedan astronom ga... http://skytour.homestead.com/met2007.htmlnece bit nesto Leonidi ove godine
| ned 11 stu, 2007 8:29 pm |
|
 |
|
Commander
|
Jel netko ima neki podatak...što se dogodilo sa superbolidom koji je navodno pao negdje na granici HRV i SLO ovoga ljeta, točnije oko 31.srpnja? http://www.youtube.com/watch?v=Vb4fy4JO9J0
| ned 09 pro, 2007 7:10 pm |
|
 |
|
So Say We All
Pridružen/a: pon 12 vel, 2007 9:20 am Postovi: 4808 Lokacija: Between the thighs of Helen Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: XI Opis Stanja: Neću više da mislim na ........
|
Evo jedno možda glupo pitanje.
Često u dokumentarcima naletim na rečenicu u kojoj se spomene strana mjeseca koja nikad nije okrenuta prema zemlji, zanimam me kako je to moguće ako mjesec ima rotaciju oko svoje osi.
| ned 09 pro, 2007 7:38 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
BrickTop1984 je napisao/la: Evo jedno možda glupo pitanje. nema glupih pitanja... samo glupih odgovora  BrickTop1984 je napisao/la: Često u dokumentarcima naletim na rečenicu u kojoj se spomene strana mjeseca koja nikad nije okrenuta prema zemlji, zanimam me kako je to moguće ako mjesec ima rotaciju oko svoje osi. evo mog glupog odgovora http://en.wikipedia.org/wiki/Far_side_of_the_Moon
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| ned 09 pro, 2007 7:43 pm |
|
 |
|
So Say We All
Pridružen/a: pon 12 vel, 2007 9:20 am Postovi: 4808 Lokacija: Between the thighs of Helen Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: XI Opis Stanja: Neću više da mislim na ........
|
TNX Chef.
| ned 09 pro, 2007 7:45 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
Kaj je tak posebno u pojavi koja se spominje na Nasinoj stranici : http://science.msfc.nasa.gov/headlines/y2008/24nov_skyshow.htm Mislim trebali bi se naci blizu planeti Venera , Jupiter i mjesec, ali jel budu uocljiviji , svjetliji ili bi kaj drugo bilo dok su blizu ? 
_________________ Hvala Daso : “Shvatio sam da čovjek drugoga čovjeka smije gledati s visine samo kada mu pomaže da se pridigne.”
|
| pet 28 stu, 2008 6:25 pm |
|
 |
|
Commander
|
 U ponedjeljak je okulacija Mjeseca i Venere...Mjesec ce "sakriti" Veneru, tj. proci ce prividno preko nje, pa ce prvo venera biti sa desne strane mjeseca, a kasnije sa lijeve...to sve ce pratiti Jupiter koji ce biti u blizini... Show ce biti od 17:15 - 18:26 po nasem vremenu... Inace cijelu jesen a i dobar dio zime ce Jupiter i Venera biti najsvijetliji(osim Mjeseca) na juznom-jugozapadnom nebu...mozda si ih vec uopcio... e a ovo sto ce biti u ponedjeljak je nesto super...pogotovo ako imas teleskop...ali i bez njega je odlicno...
| sub 29 stu, 2008 4:07 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
Vidio sam samo situaciju prije mjeseceva prekrivanja venere, a onda sam morao doma. Pokusao sam s balkona vidjeti dalje, ali se glupi dimnjak susjedne zgrade isprijecio , pa nisam uspio vidjeti glavno niti penjanjem na rub balkonske ograde. (malo frkovito po noci visjeti nad ponorom 3 kata iznad prizemlja)Tako da nisam vidio glavni dogadjaj, a poslije su oblaci poceli smetati. 
_________________ Hvala Daso : “Shvatio sam da čovjek drugoga čovjeka smije gledati s visine samo kada mu pomaže da se pridigne.”
|
| uto 02 pro, 2008 4:09 pm |
|
 |
|