|
Sada je: čet 20 kol, 2026 6:58 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
 ST KANON
Ovo pitanje se potezalo kroz mnoge žustre rasprave u udruzi, a bogami i na forumu. Neki će misliti da ovo pitanje potežem samo da bih dokazao kako ENT nije Trek. Ne, to nije točno. No, ipak ću reći svoje osobno mišljenje. Smatram da je kanon sve ono što je Gene R. rekao da je. Da je danas živ neke stvari bi sigurno ne bi uvrstio u kanon. TOS i TNG su se bazirali na principu "brod, kapetan, posada, istraživanje, pokoji sukob". Ta šablona je "držala vodu" kojih 30-ak godina dok se nije pojavio DS9. TerNek i ja smo, u početku gledajući, smatrali da DS nije sastavni dio Treka jer kakva je to sad shema svemirska postaja, statitčnost. No, prevarili smo se. DS je Trek serija koja ima najrazrađeniju temu od svih Trek serija. Ide u dubinu likova i radnje što mi se sviđa no moj favorit je ipak TNG no to nije tema sada. VOY se isto tako ubraja u ST kanon, i službeno i po meni samo što je zabrljavio par puta no može mu se progledati kroz prste. No nikako se fanovi Treka ne mogu složiti oko serije ENT. Čak toliko da je mnogi ne smatraju Trek serijom. Taj sam. ENT-u se mnogo spočitava jer je išao u prošlost kršeći tako Genovu osnovnicu da TREK UVIJEK MORA IĆI NAPRIJED. U datom slučaju nikako nije išao. Po meni, ENT je besramno "ugrozio" (jer nikada to neće moći) TOS i njegove legende Kirka, Spocka, Bonesa... Glumci glume za lovu i nije iz briga za nikakav kanon. Pa baš i scenariste. Najveća im je pogreška što su išli unatrag. Već sam jednom spomenuo da je Gene htio prikazati nastanaka UFP-a to bi već učinio s TOS-om.
Što je za vas kanon u Star Treku? Kako ga doživljavate?
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| čet 24 svi, 2007 12:09 am |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
dakle, za tebe je kanon ono sto je gene rekao da je kanon?
znaci ni ds9, ni voy, ni ent... pa ni ST 5 i 6 (jer rekao je da po njemu ta 2 filma nisu dio kanona) nisu dio kanona
TOS-ovi glumci nisu glumili za lovu?
i kakve veze imaju glumci sa brigom o kanonu? To je posao scenarista i producenata.
meni je kanon vazan... ali ne toliko da bi mi upropastio dobru pricu ... stvarno je lijepo vidjeti da se neka epizoda naslanja na neku radnju ili detalj iz proslih epizoda, ali nije mi to kljucna stvar zbog koje bi prestao gledat neku ST seriju (ili uopce ne gledao ... kao ti T'Grel... pa sramota je da toliko pricas o necemu a da uopce nisi upoznat sa tematikom... da li tako obradjujes i ostale teme iz povjesti?)
i da... mislim da je ovom cilj da "dokazes" da ent nije trek... ali se nadam da ce se tema razviti u drugom smjeru
btw. kad ce ona disertacija da ENT nij trek... obecao si 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| čet 24 svi, 2007 12:42 am |
|
 |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
Mnogi me pitaju za tu disertaciju. Mogu samo reći da se priprema. Dosta posla je napravljeno no još se toliko i više treba raditi.
Ne, nije mi cilj u ovoj temi nešto dokazivati nego želim čuti i razmišljanja drugih.
Hoće li doći taj dan kada ću ja prihvatiti ENT kao dio ST obitelji? Teško...
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| čet 24 svi, 2007 12:44 am |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
za pocetak bar pogledaj to po cemu pljuvas... bar to... zar te ne zanima serija koja je toliko blizu Treka?
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| čet 24 svi, 2007 12:48 am |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
A-a-a "toliko blizu Treku"?
Ne pljujem nego ga ne smatram Trekom. Zašto je to pljuvanje? U prvom postu nisam napadao ENT niti pljuvao po njemu. Odgledao sam 20-ak epizoda.
|
| čet 24 svi, 2007 12:51 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
A sad da je taj [Gene] ziv reka bi to i to ..hmmm. kak znas il' si ka "papa" tumacitelj tkzv kanona STa tj njegov izaslanik na "Earth"..!?
Jel postoji neka sluzba pri ST udrugama "za nauk STa"... to bi ti ga bilo ka vrhovno tijelo ST inkvizicije .. !?
Mislin da je uredu sto ljudi diskutiraju i prepricavaju ST , sto se slazu i neslazu oko nekih stvari ali nije potrebno bas ic u "kanonizaciju".
Mislim da ona nigdje nista dobrog ne nosi ..prije je zavijesa da se odredjeni ljudi iza nje skrivaju ili grade svoj "ugled" u zajednici ljubitelja STa ....
Zasto bi ENT ugrozija TOS ak je to tak dobra setija ST serijala ..po kojoj logici ...Di si cuja da je losa serija ugrozila dobru !?
ILi neka druga serija ENT...!? Zasto je po tebi DS9 "malo" odskocija od "kanona" !?
Ako je to nacin da se svoje osobno nametne kao jedino ispravno ..jos bi te i moga razumit jer je povijest puna takvih "pametnjakovica" , nazalost po pucanstvo , ....ajme dobro da nisi na vlasti ...kakav Orwel i njegovo drustvo...
Pozdrav
EDIT by TerNek
Buco, molim te uvedi malo reda u svoje postanje. Svaki post ti ima 2% veze s temom, koja god bila, dok ostatak izgleda kao c/p "popovanja". Za takve stvari si otvori religijsku temu u Zoff topicu.
Hvala na razumijevanju.

Tehnika Pucanstvu !
|
| čet 24 svi, 2007 12:56 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
Chaky je napisao/la: za pocetak bar pogledaj to po cemu pljuvas... bar to... zar te ne zanima serija koja je toliko blizu Treka?
...nisu ni pogledali 3 i 4 sezonu koja definitivno ima sve trekovski što je potrebno... i to moraju prihvatiti čak i njihovi "visoki" kriteriji !!! ...a to što se oni inate, nema veze s kanonom... 
| čet 24 svi, 2007 10:06 am |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Nadovezat ću se na temu izvan editiranja tuđih postova.
@ Buco - koliko sam vidio, T'Grel nije rekao da DS9 odskače od kanona pa ga zato neki nisu objeručke prihvatili, nego DS9 ne ide po šabloni TOS-a i TNG-a koja se sastoji od konstantnog "movinga", istraživanja novih i nepoznatih područja i kontakta sa nepoznatim vrstama.
@ Chaky - netočna je informacija da je Gene rekao kako 5. i 6. film nisu kanon. Prije nekog vremena pročitao sam na netu da je samo razmišljao da izbaci 5. film iz kanona zbog nelogičnosti putovanja u središte galaksije i drugih nebuloza koje su nam u tom filmu servirali, no to je ostalo samo razmišljanje, tako da su svi filmovi ostali dio kanona. Čak je izjavio i da neki dijelovi TAS-a mogu bez ikakvih problema biti uvršteni u kanon, no nije želio naknadno komplicirati stvari i ostao je pri prvotnoj odluci da cjelokupna serija ostane izvan kanona.
@ Bobo - Sumnjam da si počeo toliko poštovati T'Grela da mu se obraćaš u množini pa pretpostavljam da pod "oni" misliš na T'Grela i mene. Molim te da se ostaviš te prakse jer, koliko god nas dvojica u nekim stvarima imali slične stavove, ipak je svaki od nas svoj čovjek i govori za sebe.
Što se kanona tiče, više puta si rekao da ti je kod svake serije, pa tako i Enterprisea, važnije da ima neke druge elemente koji zadovoljavaju tvoj ukus, a da ti je kanon sporedna stvar. Zašto onda ti toliko ustraješ u kanonizaciji Enterprisea jednako koliko i T'Grel u kontri? Koliko sam shvatio, tebi je jedino bitno što u špicama 3. i 4. sezone piše Star Trek: Enterprise, i zato svi to moramo prihvatiti kao gotovu stvar.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| čet 24 svi, 2007 12:33 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
TerNek je napisao/la: @ Bobo - Sumnjam da si počeo toliko poštovati T'Grela da mu se obraćaš u množini pa pretpostavljam da pod "oni" misliš na T'Grela i mene. Molim te da se ostaviš te prakse jer, koliko god nas dvojica u nekim stvarima imali slične stavove, ipak je svaki od nas svoj čovjek i govori za sebe.
...množina je bila s razlogom , jer jedino vas dvojica imate stavove koji Ent ne uključuju u trek...
| čet 24 svi, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Kanoni ili ne netko ih je smislija , a to me bas puno i nije briga , svatko more smislit neke svoje "kanone" i rec ovo ili ono..... Uostalom zasto kotac povijesti vracat tako nisko , ili je to smisljeno radi neke osobne "radosti" i "velicine" !?
"Drzava to nisi ti"  , te si kanone mos' doma uokvirit fino i s njima davit pucanstvo po Zg baricima i trgovima....!!
Meni ne trebju nicije potvrde da bih ENT smatrao dijelom STa tj da bih TNG smatrao najgorim uradkom tog istog serijala ...
Stvarno mozda bi ja moga napisat ST kanone ... ajme ..da si mi ideju !! 

Tehnika Pucanstvu !
|
| čet 24 svi, 2007 6:05 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: ned 17 pro, 2006 2:34 am Postovi: 584 Lokacija: bie you tian di
|
Mr.bobo je napisao/la: [ ...nisu ni pogledali 3 i 4 sezonu koja definitivno ima sve trekovski što je potrebno... i to moraju prihvatiti čak i njihovi "visoki" kriteriji !!! ...a to što se oni inate, nema veze s kanonom... 
Nije li treća sezona samo dugački akcić koji uključuje Ksindije?
pozdrav
_________________ BATracer
Otkad sam na forumu prepucavam se s T'Grelom, a to mi nije strano ni s drugim korisnicima te uvijek želim potencirati na to da je ne znam što pa se njegove teme ne mogu kozinstento čitati.
Blessed Be Her Holy Hooves, Peace Be Unto Her
I like your flowers...
|
| čet 24 svi, 2007 7:35 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
kanon... po meni, to je neka vrsta povjesti radnje neke serije...
kad se nesto jednom utvrdi da se zbilo (bilo da se radnja vrtila oko toga bilo da je samo usput spomenuto). I postovanje tih, prije utvrdjenih cinjenica, dodaje gustu gledanja serije.
Eto, npr. Bucin primjer... Borg
prvo ga spomenuo super jakim, prakticki nepobjedivim... i svi to prihvate i dive se borgu... i onda kasnije dolazi voyagerovo poigravanje sa borgom i ljudi se osjecaju prevarenim... da scenariste nije briga za prijasnje stanje koje su postavili
pa onda da se primimo Enterprisea... u ST se spominjalo kako je Prime directive nastao nakon uzasno loseg prvog kontakta sa klingoncima... koji je doveo do stogodisnjih sukoba (rata) izmedju federacije i klingonaca...
i sto se desi u prvoj epizodi enterprisea... humani spase klingonca i ovi ih prihvate kao bracu
Naravno da su onome, kome je Ent prva ST serija koju je gledao, ti detalji sa nepostivanjem prijasnjih "cinjenica" bili nevazni (pa uopce nisu ni znali za te stvari) i uzivali su u seriji kao da ona prva postavlja "kanon". Ali nama drugima koji smo nauceni bili na drugaciju "povjest" ST svemira takve stvari su ponekad jako smetale.
Za one kojima "kanon" nije vazan... kako bi vam se cinilo da se u jednoj epizodi Enta pojavi Enterprise D, i to ne kao posjetitelj iz buducnosti, nego kao jedan obican brod iz tadasnje flote, i s time krseci to sto je prije bilo receno da se serija Ent odvija 200 (?) godina prije pojave Enta D... zar se nebi "pobunili" protiv tolike slobode scenarista?

|
| čet 24 svi, 2007 11:55 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
Chaky je napisao/la: Naravno da su onome, kome je Ent prva ST serija koju je gledao, ti detalji sa nepostivanjem prijasnjih "cinjenica" bili nevazni (pa uopce nisu ni znali za te stvari) i uzivali su u seriji kao da ona prva postavlja "kanon". Ali nama drugima koji smo nauceni bili na drugaciju "povjest" ST svemira takve stvari su ponekad jako smetale.
E, upravo se o tome radi. Zato jer su ENT-ovci pogledali prvo ENT, što je i logično jer su ENT-ovci, zato ih i nije briga za ostale serije te ih nije briga za kanon jer po njima je ENT ustanovio Federaciju (kako ne volim tu riječ tako pisati) i neki tamo Archer je bio potpisnik Zemljana na konferenciji. ENT samim time što se stavlja ispred TOS-a krši kanon jer se u kasnijim serijama ne može spominjati ENT ni Archer jer zapravo nisu ni postojali. TerNek je jednom prilikom govorio o "piramida sindromu". Rekao da kako bi to bilo da on napravi u Gizi četvrtu piramidu i kaže da je tu oduvijek stajala, a nije nego je nasilno sagrađena samo da bi se TerNek našao u tom velikom društvu piramida u Gizi. Takav slučaj je i s ENT-om.
Dakle, kanon je doslijedno slijeđenje događaja. Trek mora ići naprijed (nikako nazad!); ali ENTovce za Genov kanon zaboli briga. Jer zašto je tu kanon? Da se krši!!! 
|
| pet 25 svi, 2007 12:16 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
"E, upravo se o tome radi. Zato jer su ENT-ovci pogledali prvo ENT,.."
Al van je logika , par exelance ......Ja san prvo , nazalost , gleda TNG i skoro odusta o gubljenja vrimena , onda je dosa VOY pa ENT na kraju ......
Sto su scenaristi napravili , napravili su ... tu nema nazalost ispravki .. po meni osobno puno su vece pogreske i gluposti one s VOY i Borgom nego ovo s Klingoncima i ENTom .. jer ...bas se nesto nisu "bratski" ponaslai spram "zemljaka" kako to veli @Chaky ...
Malo je nadoda "bibera" ..al dobro to je valjda u korist teze kak je TNG kanon ..tko zna cega zapravo...
Sto bi bilo kad bi bilo neznam .. volija bi vidit seriju koja bi na okupu imala meni najomiljenije likove ST serijala iako su vremeski malko predaleko,, ali u tojme i je car SFa ... bar meni ... uostalom nema ni jedne serije STa u kojoj se netko ne "vozika " u "time machine" ....
Ja bih bas uziva gledat jedanu takvu seriju... a vi !?
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !
|
| pet 25 svi, 2007 1:18 am |
|
 |
|
Inquisitor
|
buco je napisao/la: Sto bi bilo kad bi bilo neznam .. volija bi vidit seriju koja bi na okupu imala meni najomiljenije likove ST serijala iako su vremeski malko predaleko,, ali u tojme i je car SFa ... bar meni ... uostalom nema ni jedne serije STa u kojoj se netko ne "vozika " u "time machine" .... Ja bih bas uziva gledat jedanu takvu seriju... a vi !?
prije si se bunio zbog previse fictiona u SF-u (u pogledu ubermorala) a sad odjednom zelis prokomjerno fictiona?
odluci se ... nemoj stalno mjenjat stavove (sad hocu realisticnije , sad necu, sad hocu da postuju prijasnje price iz STa, sad necu)

|
| pet 25 svi, 2007 1:34 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|