Sada je: ned 06 ruj, 2026 9:51 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 Nacionalni dan razuma 
Autor/ica Poruka
Admiral
Admiral

Post Nacionalni dan razuma
Lucifer je napisao/la:
Kao što neki možda znaju, 3.5. (prvi četvrtak u mjesecu) se u SADu slavi "nacionalni dan molitve", nacionalni praznik na koji se traži od svih građana da se mole na ovaj ili onaj način. Od nedavno, taj praznik ima svoju sekularnu varijantu, "nacionalni dan razuma". Iniciran je, neslužbeno, kao sekularni odgovor religijskom nametanju, a sastoji se od neovisno organiziranih akcija i tribina. Prošle i ove godine je najviše odjeka imala akcija davanja krvi i ispunjavanja kartica donatora organa. Općenito više možete pročitati ovdje ili ovdje, na našem blogu posvećenom religiji, tj. njenim "škakljivim" detaljima.

Što to ima veze s čime, pitate? Pa, pokušavamo emulirati taj američki nacionalni dan razuma na internacionalnoj razini, te uključiti se humanitarnom akcijom doniranja krvi (i ispunjavanja donorskih kartica) kao kontrom institucionaliziranim religijama, i čistim primjerom one "pomozi si sam", bez oslanjanja na nastavak, "i Bog će ti pomoći". Za razliku od molitve, doniranje krvi i organa je dokazano da spašava živote, i ultimativni je čin velikodušnosti.

U pripremi se site na kojem bi evidentirali pojedinačne donacije, i dali više informacija, no u nedostatku istoga, pitanja (i potvrde donacija) postavljajte ili ovdje, ili ih šaljite na PM. Znam da 6 dana nije puno, no sumnjam da treba više od toga za pripremu navraćanja osobnom doktoru (za donorsku karticu) i kratkog posjeta Petrovoj 3. Vidimo se tamo, a prije toga, pogledajte reklamni clip.

P.S.
Ako vam se ideja sviđa, slobodno je produžite dalje.
P.P.S.
Naravno, to vrijedi ako niste davali krv unutar zadnja 3 mjeseca (poput one akcije organizirane na PMF-MO). U tom slučaju imate opravdanje. :)

Otkad sam na forumu prepucavam se s T'Grelom, a to mi nije strano ni s drugim korisnicima te uvijek želim potencirati na to da je ne znam što pa se njegove teme ne mogu kozinstento čitati.

Blessed Be Her Holy Hooves, Peace Be Unto Her

I like your flowers...

pet 27 tra, 2007 1:02 pm
Profil ICQ Web stranica
the Red Viper

Spol: Muški
Naj Film: First Contact
Opis Stanja: ε > 0

idiotizam :|

pet 27 tra, 2007 2:05 pm
Profil ICQ Web stranica
Admiral
Admiral

pozdrav

Otkad sam na forumu prepucavam se s T'Grelom, a to mi nije strano ni s drugim korisnicima te uvijek želim potencirati na to da je ne znam što pa se njegove teme ne mogu kozinstento čitati.

I like your flowers...

pet 27 tra, 2007 5:03 pm
Profil ICQ Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

ma citava ideja mi se cini preopterecena Crkvom i religijom...
kao "ajmo mi sad biti dobri da pokazemo njima (vjernicima) da mozemo mi biti dobri pa ce onda oni progledati i shvatiti da mogu i bez vjere... buahahahaha " .... naravno da ovdje pretejerano karikiram ali taj feeling sam dobio citajuci ovaj "poziv"

znaci ako hocu biti human i pomoci ljudima, jedino me inat spram vjere (i molitve) moze pokrenuti na to? Kao prvo, zar nema pametnijih stvari protiv kojih se treba inatiti/boriti od molitve... (npr. nezaposlenost, glad, neobrazovanost, bolesti...) a kao drugo, pa ne treba ti specijalan razlog da odes dati krv... zar nije dovoljno to sto ces pomoci ljudima?

Pusti druge/drugacije ljude neka slave svoje praznike kako god zele... ne potrebe za "kontrom" dok god nikom ne stete (a molitva nikad nije nekom nastetila) i nikog ne prisiljavaju da moli (ni za to nisam cuo).
Kao sto bi ti htio da nas ne gnjave jer smo ateisti nemoj ni ti gnjaviti vjernike... i oni su ljudi, ma koliko god mi sutjeli o tome ;) :)

Ukratko... live and let live

eh da.... naravno ovo sve je samo MHO

pet 27 tra, 2007 6:45 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
Meni se vise svidja ovo bez vadjenja bubrega , srca..jetrice , krvoprolica ...ak je moguce..!? :?

"...citava ideja mi se cini preopterecena Crkvom i religijom... ..."
E sad... os rec da je mozda obrnuto da crkva [ malin slovon] i religija ka nisu opterecene "bezboznicima" ..!? :P
To in je jedan od ideloskih naputaka....ka ubij bliznjega svoga ak nije vijernik ...ili ima "drugog boga" ....u mislima .. :?

@Chaky Okreni se za sobon [T'grel ce p[omoc ka strucnjak "za ono od ranije "] pas vidit koliko ta skroma , mala molitvica ... s dobrin pukom more bit kobna.. za "one druge" .... uostalon vec za rata si to moda bar cut ak nisi vidija "u zivo" .... :?

Nije bas da se moramo plasit svakog tko se moli ..al sijeti se one "zagorske" ili tamo negdje.. "tiha voda brege valja"... kad ti bude dosano .

@kralj svemira ti ga dodjes ka neka protuteza vijeri !? :P hmmm.... bas neznam koliko ce ti sve to "upalit" ... mozda sk strah od gubitka bubrega postane veci od straha od smrti..i nistavila .... :?

Vijera ne propovijeda samo "ljubav kroz molitvu " ona daje puno jaci motiv svojim sljedbenicima a to je da oni zapravo nece umrijet vec ce ka za nagradu zivit vjecno i sretno ....dok ce oni koji neviruju skoncat bas tako ka ovi tvoji ... u nistavilu..pokusavajui se spasit vadeci bubrege i srca jedni drugima... sto vijernici imaju donekle i pravo....kad vas tako opisuju ..jer nije motiv pomoc ..vec zarada onih koji sve to tako fino orgniziraju.....razmisli malo...ak nisi donira ono ispod kose :P

Tehnika Pucanstvu !

pet 27 tra, 2007 8:29 pm
Inquisitor
Inquisitor

Meni se vise svidja ovo bez vadjenja bubrega , srca..jetrice , krvoprolica ...ak je moguce..!? :?

"...citava ideja mi se cini preopterecena Crkvom i religijom... ..."
E sad... os rec da je mozda obrnuto da crkva [ malin slovon] i religija ka nisu opterecene "bezboznicima" ..!? :P

necu to reci... hocu reci da ne moramo biti poput njih

buco je napisao/la:
@Chaky Okreni se za sobon [T'grel ce p[omoc ka strucnjak "za ono od ranije "] pas vidit koliko ta skroma , mala molitvica ... s dobrin pukom more bit kobna.. za "one druge" .... uostalon vec za rata si to moda bar cut ak nisi vidija "u zivo" .... :?

mislis da je molitva kriva za ratove... nije molitva... nego ljudi ...
i prije ce "nabrijati" ljude neka pravilno smjestena svecenikova propovjed nego molitva
sve te vjerske spike su samo jedna od isprika ljudima za sva sranja koja cine drugim ljudima... ali opet, to je druga prica

i opet ponavljam, za one uvrijedjene mojim misljenjima, to su samo moja misljenja ;) :)

pet 27 tra, 2007 9:21 pm
Profil Web stranica
Admiral
Admiral

ma citava ideja mi se cini preopterecena Crkvom i religijom...
kao "ajmo mi sad biti dobri da pokazemo njima (vjernicima) da mozemo mi biti dobri pa ce onda oni progledati i shvatiti da mogu i bez vjere... buahahahaha " .... naravno da ovdje pretejerano karikiram ali taj feeling sam dobio citajuci ovaj "poziv"

Pa i je, čovjek ne voli crkvu i činjenicu da crkva gura nos posvuda, i tako se i ponaša.

Citat:
znaci ako hocu biti human i pomoci ljudima, jedino me inat spram vjere (i molitve) moze pokrenuti na to?

Da, tako je.

Citat:
Kao prvo, zar nema pametnijih stvari protiv kojih se treba inatiti/boriti od molitve... (npr. nezaposlenost, glad, neobrazovanost, bolesti...)

:)

Citat:
a kao drugo, pa ne treba ti specijalan razlog da odes dati krv... zar nije dovoljno to sto ces pomoci ljudima?

Ti redovito daješ krv? :)
Većini ljudi koju ja znam se ne da poslije faksa/posla/bilo čega ići davati krv, i.e. treba im specijalan razlog, bilo to organizirano davanje krvi negdje u njihovoj blizini ili, u ovom slučaju, zajebancija na račun crkvenih gluposti.

Citat:
Pusti druge/drugacije ljude neka slave svoje praznike kako god zele... ne potrebe za "kontrom" dok god nikom ne stete (a molitva nikad nije nekom nastetila) i nikog ne prisiljavaju da moli (ni za to nisam cuo).

Huh? Zar im je netko zabranio da slave što žele?
A uostalom, zar će ovo nekome štetiti?

Citat:
Kao sto bi ti htio da nas ne gnjave jer smo ateisti nemoj ni ti gnjaviti vjernike... i oni su ljudi, ma koliko god mi sutjeli o tome ;) :)

Ali mene gnjave, tj. tek će me gnjaviti kad se zaposlim i počnem dio svoje plaće davati za njihove Passate i Accorde.
I iskreno ne vidim što je u onom postu gnjavilo vjernike.

pozdrav

I like your flowers...

sub 28 tra, 2007 9:38 pm
Profil ICQ Web stranica
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
Ljudi, razum ne postoji jer da postoji ljudi ne bi radili to što rade po svijetu.

sub 28 tra, 2007 9:43 pm
Profil Web stranica
Njegova Debela Eminencija

Ideja je zanimljiva, ali zar zaista mislis da nema vjernika koji takodjer daju krv i doniraju organe? Zar je zaista potrebno tako nesto da bi potaknulo savjesnog gradanina (vjernika ili ne) da pomogne drugima?

ned 29 tra, 2007 11:23 am
Profil Web stranica
Admiral
Admiral

Ideja je zanimljiva, ali zar zaista mislis da nema vjernika koji takodjer daju krv i doniraju organe?

Ookej... Zar nešto nije u redu s mojim monitorom ili pretraživačem? Svi drugi vide nešto što ja ne vidim :?.

Ali da, sad kad si spomenuo, neke vjerske sekte ne dopuštaju transfuziju, a doniranje organa da ni ne spominjem :P.

Citat:
Zar je zaista potrebno tako nesto da bi potaknulo savjesnog gradanina (vjernika ili ne) da pomogne drugima?

Vidi gore. Ti redovito daješ krv?

pozdrav

I like your flowers...

ned 29 tra, 2007 1:03 pm
Profil ICQ Web stranica
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Kakve veze ima vjera sa davanjem/nedavanjem krvi? Ja se smatram nekim umjerenim vjernikom, no kako god moja vjera tumačila i odobravala doniranje, nitko me ne može spriječiti da razmišljam svojom glavom i odlučim se za ono što mislim da je najbolje. Inače, dao sam krv 17 puta do sada, i kad mi se zdravstveno stanje popravi do kraja (većina forumaša zna o čemu se radi) nastavit ću davati krv što redovitije budem mogao.

IMHO, o pitanju vjere može se nadugačko i naširoko diskutirati i možemo doći do nevjerojatnih stvari koje ljudi rade ili ne rade zbog ili u ime svoje vjere. Neću previše razvlačiti temu, samo ću reći da vjera na čovjeka može djelovati jednako jako pozitivno i negativno, sve je stvar tumačenja onoga što tvoja vjera propagira.

ned 29 tra, 2007 2:20 pm
Profil ICQ Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

Ali da, sad kad si spomenuo, neke vjerske sekte ne dopuštaju transfuziju, a doniranje organa da ni ne spominjem :P.

ok... ajmo biti selektivni i birati odredjene skupine ljudi koji ce nam pasati u raspravi...
jesi znao da ima nekih ateista koji odbijaju dati krv i organe?
Ma svi ti ateisti su isti kao vjernici... ne zele dati krv i organe ;) :)

i ne... ne dajem krv redovito... i nema sanse da cu ici davati krv zbog nekog americkog praznika i tim cinom se priklanjati nekoj skupini ljudi u njihovoj kontri drugoj skupini ljudi... obadvije skupine su preoptereceni religijama i vjerom (previse me to sve podsjeca na obicna medju vjerska prepucavanja :) )

ned 29 tra, 2007 3:06 pm
Profil Web stranica

Gul Remal je napisao/la:
Ideja je zanimljiva, ali zar zaista mislis da nema vjernika koji takodjer daju krv i doniraju organe?

Neke sekte. Ali najvece vjere dopustaju. Sam papa Ivan Pavao II. se zalagao za darivanja organa. Izbjegavas odgovor na pitanje.

kralj svemira je napisao/la:
Gul Remal je napisao/la:
Zar je zaista potrebno tako nesto da bi potaknulo savjesnog gradanina (vjernika ili ne) da pomogne drugima?

Vidi gore.

Bullshit. Ako osoba ZAISTA zeli davati krv, nece joj trebati ovakva antipropaganda. Ali ustvari, koga briga? Ako ce to pomoci ljudima, zasto ne?
Jedino sto hocu reci da mi je malo bedasto tako formirati "happening", cisto radi inata "crkvenim glupostima", kad postoji i dosta vjernika koji bi rado dali krv i bez takvih eskapada.

Citat:
Ti redovito daješ krv?

Ne. Nisam osoba od dobrog zdravstvenog stanja da mogu sudjelovati u davanju krvi.

ned 29 tra, 2007 4:20 pm
Profil Web stranica
Admiral
Admiral

Gul Remal je napisao/la:

Neke sekte. Ali najvece vjere dopustaju. Sam papa Ivan Pavao II. se zalagao za darivanja organa. Izbjegavas odgovor na pitanje.

Pa kad je pitanje glupo. Ali evo, ne mislim. To ionako nitko nigdje nije ni rekao.

I, ako nije problem, molio bih da me se citira kako treba.

Gul Remal je napisao/la:
Gul Remal je napisao/la:

Vidi gore.

Bullshit. Ako osoba ZAISTA zeli davati krv, nece joj trebati ovakva antipropaganda.

Opet, zar sam ja rekao suprotno?

Gul Remal je napisao/la:
Ali ustvari, koga briga? Ako ce to pomoci ljudima, zasto ne?

Eto, zato mi onaj prvi odgovor i nije baš jasan.

Gul Remal je napisao/la:
Jedino sto hocu reci da mi je malo bedasto tako formirati "happening", cisto radi inata "crkvenim glupostima", kad postoji i dosta vjernika koji bi rado dali krv i bez takvih eskapada.

Pa, koliko sam ja skužio, davanje krvi je samo dio tog "happeninga" :).
Ako crkva može proglasiti nacionalni dan molitve, i to ne u ovakvoj džamahiriji, nego u SAD-u, zašto se ne bi mogao proglasiti i dan razuma? Tako da svi mogu slaviti nešto :).

Chaky je napisao/la:
ok... ajmo biti selektivni i birati odredjene skupine ljudi koji ce nam pasati u raspravi...

Pa i ne pašu mi u raspravi. Remal je rekao da neki daju krv i organe (nisam tvrdio suprotno), a ja sam samo spomenuo da neki ne smiju.

Chaky je napisao/la:
jesi znao da ima nekih ateista koji odbijaju dati krv i organe?
Ma svi ti ateisti su isti kao vjernici... ne zele dati krv i organe ;) :)

Vidi gore, ja to nisam rekao.

Chaky je napisao/la:
i ne... ne dajem krv redovito... i nema sanse da cu ici davati krv zbog nekog americkog praznika i tim cinom se priklanjati nekoj skupini ljudi u njihovoj kontri drugoj skupini ljudi... obadvije skupine su preoptereceni religijama i vjerom (previse me to sve podsjeca na obicna medju vjerska prepucavanja :) )

A eto, ja ću vjerojatno ići, iako u životu nisam niti jednom dao krv. Da to nisam pročitao, ne bih išao, ovako ću imati društvo i razlog i otići ću. I to je sav smisao ovoga.

pozdrav

I like your flowers...

ned 29 tra, 2007 4:58 pm
Profil ICQ Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

A eto, ja ću vjerojatno ići, iako u životu nisam niti jednom dao krv. Da to nisam pročitao, ne bih išao, ovako ću imati društvo i razlog i otići ću. I to je sav smisao ovoga.

super... bar neka korist iz svega ovog razgovora :)

samo nastavi sa darivanjem krvi... nemoj da ispadne da si human samo zbog protivljenja molitvi i zato jer ti je neki tamo amer rekao "ajde budi human".

ned 29 tra, 2007 5:59 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: