Sada je: pet 21 kol, 2026 5:52 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 103 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
 Borg i Transwarp 
Autor/ica Poruka
Njegova Debela Eminencija

Naravo da mozes , bit ce nam svima da se jos vise njih ukljuci u raspravu , bar se nadam !! :D

Zanimljiv stav o "expanziji " Borga tj "ne expanziji" ! Kako onda objasnit da iako mu je maticni kvadrant Delta ima radilica iz svih kvadranta [ bar koji su obradjeni u STu] .
Ti mislis da on to tako slucanjo "nabode" !? Koliko sam ja razumio Borg sustavno istrazuje nove vrste tj nove tehnologije da ih "udruzi" u kolektiv , asimilacija nije svojstvena Borgu samo , zemljni to jasko dobro rade na drugom tipu asimilacije i to je jasno pokazano u ST .
Sjeti se epizode koja je prikazala kako je Borg iztrazivao Zemlju puno prije nego su "zemljaci" uopce saznali za Borga al im "nismo" bili ka zanimljivi tj srecom "zaostali" za njihova mjerila :P
Naravno da je scenarista upao u vlastitu klopcu tj nedoslijednost ali nije imao realnog izbora nije moga unistit glavni planet federacije ! :?

Ne, ne mislim da Borg slucajno "nabada" rase i tehnologije. Naravno da istrazuje i analizira, i uzme kad mu je nesto novo/potrebno. To hocu reci. No Borg nema unaprijed definirane "petoljetke" i planove o osvajanju svemira. On trazi savrsenstvo, a do njega se ne dolazi time da izgradis uberflotu i ides osvajat sve po redu.
Sto se tice asimilacije od strane Federacije, znam na sto mislis, propaganda i stuff, ali u tom slucaju bar imas izbora. Mozes ili popusit propagandu ili mislit svojom glavom, no kod Borga to bas i ne pomaze.

Citat:
A i u ovoj nasoj stvarnosti asimilacija je u tijeku , jest da nemaju , vodece sile " on Earth" , jos pogodne nano sonde da to ubrzaju pa se muce medijskom manipulacijom i finacijskim inzinjeringom , u novije vrijeme i otvorenom uporabom "misica" . :?

A za to smo si sami krivi, uglavnom zato sto nas nije briga ili nam se neda ucinit nista u svezi toga. I pritom ne mislim samo na vecinu amera nego i na ostatak svijeta koji uglavnom ne radi nista pametno.

Citat:
A onaj napad s jednom kockom , pa cudno je to moras priznat da kad je kolektiv vidija da mu to s jednom nece ici nije posla jos par komada , uastom oni putuju super brzo i pojacanje bi stiglo na vrijeme !
Gledajuci iz te perspektive ispada da je Borg pored svih svojih "konzumiranih" naprednih tehnologija , bio inzinjeringa , strojarstava, ratnickih vjestina pojedinih vrsa "udruzenih" itd..itd... nezna jadan kad treba na bojiste poslat pojacanje !??
Anti logika je ope prisutna kad je Borg u pitanju , ali opet ponavljam u pocetku su ga premocno definirali [scenaristi] i nije im ocito ostalo nista logicno kontra pa su pribjegli totalnoj anti logici , nazalost , jer fedsi kako kazes nesmiju izgubit !

Nazalost i ja se moram sloziti sa cinjenicom da su Borga napravili prejakim i da su ga onda izgazili u Voyageru. No u TNG-u je to jos prolazilo jer se vidjelo da je Borg "totalno drukciji od drugih" i da neuspjeh asimilacije pomocu Picarda nije nesto sto bi ga nagnalo na retribuciju. Borg je i u TNGu i u FCu bio jako blizu uspjehu, u FCu su tehnicki i uspjeli no naravno da to ne bi bilo prihvatljivo sa stajalista fransize. No morali su napravit da ispadne napeto i ono "zamalo im je uspjelo".
Zasto nisu poslali pojacanja. Pa, kao sto vec rekoh, Borg je takoreci uspio u svom naumu, probio se kroz flotu, dosao do Zemlje, prezivio usprkos Picardovom znanju/vezi sa Borgom i zamalo asimilirao Zemlju u proslosti. No tu se opet mora postaviti pitanje: zasto Borg, ako vec moze, nije odmah otisao u proslost (prije uleta u sektor 001)? Ocito je da je Borg MOGAO asimilirati Zemlju da je to htio. Sto je onda ta kocka pokusavala? Testirala novu Federacijsku tehnologiju? Provjeravala nove taktike koje su asimilirali?
Je li Borg kraljica cula da je Data dobar u krevetu pa je htjela isporbati njegovu "masinu"? :)

Citat:
Moralna nacela "Fedsa" [zanimljiva kratica ! ] , pa kroz cijelu seriju se s tim
izvinite na irazu "priseravaju" , ni jedan starship , u pravilu, nikad ne postavi obranu vec saceka da ga na pol uniste gotvo rasture da bi ispalija hitac upozorenja , onda ga najcesce "oni drugi" joj dodtno slupaju , e tek onda se kapatni kao pozale posadi tj "naljute " i kao eto vidite moramo mu paralizirat oruzje i pogon ili samo ono prvo !??? To nema ni u crtanom filmu tokiko pretjerivanje !!!!!! :P

Sad ti pretjerujes. Fedsi su takvi da nikad nece zapucat prvi. Niti ce odmah uzvratit sa maksimalonom paljbom u cilju da uniste protivnika vec ce ga uvijek pokusat onesposobit. To ti se mozda cini takticki glupo ali je moralno ispravno, bar sa njihovog pogleda.

Citat:
Zaista sam se cesto pitao pa zar su se bas toliko morali spustat nisko i pretjerivat u moraliziranju !??
Tako sto nikad nece postojat , iako kazu nikad ne reci nikad .., ali mislim da za tu vrst moraliziranja vrijedi nikad !

Eto, opet povezujes moraliziranje sa taktikom. Ja kazem, svi ti brodovi i rase i cijeli ST je tu samo da prenese poruku jednakosti, mira i razumijevanja. Sve nelogicnosti koje se pritom javljaju su vise-manje nevazne. Da sam htio gledati takticki i vojno "realnu" seriju gledao bi, stajaznam, BSG ili Band of Brothers.

Citat:
Borg je ,kako je i Kata primjetila , bar iskren u nakani i direktno kaze sto misli i kani ucinit [ dal se to kome svidja ili ne to je drugo..] ne moralizira i ne pusta da ga slupaju da bi odgovorija na napad , ka sve ostale vrste u svemiru osim nas "zamljaka" , mi smo "iznimka bez presedana" , i kao zato nas "svemirski puk" obozava voli i zeli !
A tko bi zelila istinoljubivost Borga !?? :P Daleko in "ruzna kuca" ! :D

Sta hoces reci? Da je Federacija slatkorjeciva, propagandisticka, brain-washing organizacija koja radi isto sto i Borg, samo skriva svoje pravo "dark-side" lice? Mislim da te malo ufatila anti-americka paranoja. :D

Citat:
Bilo je nekih "moralnih" odstupanja od dozvoljenog ali.. sve je to objasnjeno ili neobjasnjivim utjecajem drugih vrsta , mentalnim stresom , uglavom opet su drugi zapravo krivi .. pogledaj malo bolje DS9 i neke druge serijale s moralno upitnim odlukama !
Zato sam reka di mi je Sisko njdrazi u ulosi koji igra u paralelnom svemiru , bar je iskreniji i orginalniji !!!!!! :P

Naravno da ce biti odstupanja, jer mada je Federacija napredna nije savrsena! U tome je i sva car i bit! Da, usprkos njihovom napretku i moraliziranju i gotovo savrsenim ponasanjem u teskim situacijama, i "good-guys" mogu ponekad pokleknuti pred iskusenjima, da ipak nisu toliko uber nad ostalima,da trebaju pripaziti da ne dizu nos u nebesa ponosa jer tako nece opaziti kamencugu oholosti o koju ce se spotaknuti i opet zavrsiti u mulju cinizma i dvolicnosti iz koje su odavno izgmizali.
I zato mi je DS9 fora, jer je pokazao da Fedsi nisu tako savrseni kad im gori vlastita kuca i da nije lako moralizirati kad je vlastiti opstanak u pitanju.
I usprkos svemu tome, svim gubicima, sumnjama, nepovjerenju,mukama i padovima, opet su uspjeli ustati i nastaviti se boriti do finalne pobjede. To mi je dvjesto, ma miljun puta bolje od neke uber-izrezirane ratne scene, super specijalanih efekata i savrsene glume.

sub 17 vel, 2007 5:08 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
@chaky Da , Vulkancima kao "zemljaci" smrde ali to je jedina mana ovo oko zavisti na "supermoralu" je vec opisivano zasto i koju svrhu , da ne ponavljamo ! :D

Nisam rekao da su Romulanci dio Federacije , dok Klingonci svakih par epizoda malo imaju deal malo nemaju s Fedsima, neznam na koje ostale vrste mislis , Feregije ionako ne zanima rat vec novac .. Oni se jos najrealisticnije ponasaju s ipak prenaglasenim "amoralom" kad je materijalno u pitanju no nisu clanovi nikakvih udruga !! Pa ni Fedsa !

Borg , zanimljivo vidjenje , ljudi ono sto ne razumju ili ih ne zanima pojednostave pa tako imao i to da je to OS , sad jedana rutina ciji programer trazi savrsenstvo !? jos da odgonetnemo tko je taj "biser" koji pise tu cudnu rutinu !??! :?

Vise je svijetova asimilirala [ na svoj nacin] Federacija nego Borg ... :P
Ali naravno svi su dobrovoljno pristali cak i molbe pisali , steta sto Gene nije svratia do nas kad je pisa scenarij mozda bi moga mastovitije prikazat
kak to izgleda , pisanje i sadrzaj molbe !! :D
A sudeci po moci koju su mu dali , Borgu ne Geneu , izgleda da je "omanuo" tj malo je toga dospija uradit ... cudno !? Mora da je program zakaza ! ili su scenaristi imali lose savijetnike :P

@maX Ja bih to ipak pojednostavio , ne cekaju oni nista i nikoga , ako procijene da je neka vrsta "prihvatljiva" za kolektiv oni je asimiliraju , i to je to bar iz vidjenog .. sad .. ima tu preprekica ....vec opisanih !
Sto naravno ne znaci da tako setuckaju svim kvadrantima i asimiliraju sve pogodno , iako iz vidjenog , tako ispada u klolektivu gotovo da nema vrste koja nije prisutna a ima "sto rec" , znaci pocesto nema potrebe za asimilacijom cijele vrste vec samo tehnologije .
U jednoj od epizoda VOY , vrsta od individualiziranog nedozrelog Borga Icheba , Borg joj uzima clanove po potrebi , a oni se kao brane genetikom !
E sad vidi ti tu zanimljivost u svemu ostalom bas i nisu neka super vrsta ali su jako dobri geneticari , Borg ima asimilirane njihove pripadnike radi te iste genetike ali kao ne uspijeva upotrijebit nauceno da bi se obranio !?! :?

Dok , ovo ponavljam, doktor u par minuta sklepa virus za "prizivanje" individualizacije u unimatrici0 tj izvan nje , u stilu "sad cu ja to , pricekajte dok popijem rakijicu .." , mislim "out of mine" ali tako su scenaristicke potrebe trazile za tu seriju !!!! :P

Posto se vrtimo stalno oko toga morala i "logike" STa tj "zemljaka" , nebili se Borg nekako po vidjenom scenariju svea u granice "normale" .

Ponavljam opet gledajuci ST serijal kao da postoje 2 Borga potpuno razlicita u moci i upotrebi asimiliranog znanja i tehnologije !!!! :?
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

sub 17 vel, 2007 5:17 pm
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Borg ne izgradjuje "uber" flotu on je vec ima za raliku od nekih ! :D
Savrsenstvo trazi u prirodi [molekula Omega] , vrstama , tehnologijama stoga i cini to sto cini .
Koji stalno izgradjuju "uber" starshipove ..... :P bs DS9 ti odlican primjer
trazenje savrsenstava ratnog stroja prije svega , pored svog super morala i dusebriznistva , kako si sam primjetia , kad zagusti to se malu "ublazi" [super moral , vidjena ljudska osobina u svim ratovima] i grade super brzo mocne ratne masine . !! Nista neobicno za blo koju vrstu pa tako ni za "zemljake" jer i oni su ipak samo ljudi !! :P

Naravno da kod Borga to ne pomase "muckanje glavom" , sto oni ni ne skriva zamotano u moral i ljubav "prema bliznjemu svome i svemu vidjenom " , ali se brije za svoje [ osim potreba VOY i unimatrice0] !

Ovo s kraljicom ti je dobro , a mora da je tako sto bilo druge logike nema !?! kolio mi se cini !

Ja nisam reako da Fedsi moraju odmah unistit neprijatelja tj napadaca , vec da je ironicno do nevijerojatnog da se ponasaju kako sam opisao , i cak im zna stradat i posada radi moraliziranja , teze ranjeni , cak i mrtvi , a kao kapetan ima duznost da stiti posadu ..itd...!? :?

Da bas me uhvatial anti americka paranoja ... a vidim da i njih havtaju razno/razne paranoje ... !!
Nije scenariop za ST pisan po neiskustvu gospodina Genea , on sam je bio dio te price [ne ST] i vijerojatno covijek zna dobro kako se to radi , pa je svoja iskustva taktike osvajanja lijepom pricom prenio na papir !!
Mislis da je to tako isplo sve slucajno.. !???? :P
Ja bas nisam u to jako uvijeren pogotovo ne sad kad su maske pocele padat !!
ST mi se svidja i volim ga gledat i meni je drago kad se junaci price izvuku ili pomognu drugima , a najvise mi se doimaju susreti s drugim vrstama , nazalost po mom ukusu precesto su oni drugi prikazani kao "nesavrsenstvo s manom" a nasi junaci kao "savrsenstvo bez mane" .
Ja si takve stvari pokusam isfiltrirat i ovo malo mozga kad postanu pretjerano iritantne !!

Sto se "moralnih" odstupanja tice tu se slazemo potpuno , bar mi se cini !?
Jedino sto si zaboravio odgovorit u vesi objasnjenja koje bi Fedsi davali nakom "nenadljudskog ponasanja " , obicno spomenute otrcane fraze , nema priznaja da mi smo krivi vec uvijek se nadje izgovor , uostalom ito je dio ljudske prirode ali ne naseg "nadcovijeka" i STa vec ovog tu sada .. koji zivi tu s nama !!!!!! :?
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

sub 17 vel, 2007 5:45 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

...Borg ak bi stalno ceko da se netko jos vise razvije pa da ga asimilira onda vijerojatno jos nebi nikog asimilira jer se svijetovi konstantno razvijaju i polako ..
kak sam glup... pa u ovoj kritici si sam sebi odgovorio na pitanje
...vjerovao ili ne -borg upravo to i radi!
on stalno to radi -pusta druge da se razvijaju... a onda asimilira jedan brod ili tak nesto manjeg kalibra i dode do informacija o svoj najnovijoj tehnologiji... ne mora asimilirat citavu rasu... nju pusti da se razvija i dalje tako da opet kasnije moze doc pokupit "porez" :)
-to objasnjava zasto u kolektivu vidimo rase iz svih dijelova galaksije... a borg nije rasiren po citavoj galaksiji ...borg dode, vidi dal ima nes kaj ga zanima,
asimilira ako ima, ako nema pusti ih da re razvijaju dok ne postanu "worthy" njihove paznje... te nakon obavljena posla (asimilacije nekog manjeg uzorka te rase) se vrate natrag u svoj "base of operations" negdje u delta kvadrantu
...nema nikakve potrebe manijakalno osvajat okolo ...nego probrano uzet SAMO ono sto ce te dovest blize savrsenstvu

...citave rase asimiliraju vjerojatno onda kad su im potrebne radilice ili sirovi materijali s nekog planeta koji je civiliziran

sub 17 vel, 2007 6:05 pm
Profil ICQ
Über Trekkie
Über Trekkie

Ja bih to ipak pojednostavio ,ne cekaju oni nista i nikoga , ako procijene da je neka vrsta "prihvatljiva" za kolektiv oni je asimiliraju , i to je to bar iz vidjenog ..

Ponavljam opet gledajuci ST serijal kao da postoje 2 Borga potpuno razlicita u moci i upotrebi asimiliranog znanja i tehnologije !!!!
ne bi ja nis pojednostavljivao... makar kazem da imaju los OS :) to ne znaci da imaju los software na njemu... ja vjerujem da borg stalno taktizira i optimizira svoj expanzionizam...

to me podsjeca na jedan primjer iz avio-industrije gdje se koristi software za optimizaciju vremena i goriva...
(ukratko)
- cim avion sleti -mora sto brze krenuti na sljedecu destinaciju jer je isplatljiviji sto je vise u zraku i vozi putnike
- radi se o tome da avioni obicno kasne sa polaskom iz raznih razloga, no postoji nesto sto se zove -red voznje-, kojeg bi bilo dobro pridrzavat se :)
-fora je u tome da ako avion kasni, on moze povecati brzinu (i potrosnju goriva) tako da ipak stigne na vrijeme... no to je onda puno skuplje ...postavlja se pitanje -kada je to isplativo?

slicnu stvar vjerojatno radi i borg, proracunava isplativost asimilacije u svakom trenutku i gleda moze li uloziti nesto svojih rasursa tako da ubrza napredak pojedine civilizacije (tipa napad 1 kockom na zemlju) te ako proracuna da mu se / da ce mu se to isplatiti -ucini to!

...mislim ono... mi tu gledamo na borga ko da su neki zombiji... ono "must eat brain" a oni su u biti najnaprediji u galaksiji!
pa fakat mislim da bi im mogli podarit malo inteligencije kad razmisljmo o njima!

sigran sam da poznaju sve ratne taktike i stategije, da znaju sve trikove na svim podrucijima i ne rade "greske" zato jer su glupi vec zato jer su proracunali da im je to ok!
...ove spike o borgovim postupcima mi se cine ko da ja koji nemam pojma o recimo ekonomiji vidim nekog brokera kak dila dionicama i onda idem raspravljat o tome zakaj je on bas te dionice kupio/prodo ...a covjek je mozda u dosluhu sa nekim firmama i vara na buzi, vidovit je ili nes slicno
...u svakom slucaju ima vise informacija i znanja od mene ...ali glavno da ja brbljam kak su njegovi postupci "nelogicni"

i zato... mozda ti se cini ovak kad gledas sastrane da su to kao 2 borga... ali mozda je to namjerno (trekersko logicarenje opet :) )

sub 17 vel, 2007 6:45 pm
Profil ICQ
Inquisitor
Inquisitor

nazalost po mom ukusu precesto su oni drugi prikazani kao "nesavrsenstvo s manom" a nasi junaci kao "savrsenstvo bez mane" .
....
Jedino sto si zaboravio odgovorit u vesi objasnjenja koje bi Fedsi davali nakom "nenadljudskog ponasanja " , obicno spomenute otrcane fraze , nema priznaja da mi smo krivi vec uvijek se nadje izgovor , uostalom ito je dio ljudske prirode ali ne naseg "nadcovijeka" i STa vec ovog tu sada .. koji zivi tu s nama !!!!!! :?
Pozdrav

pa eto vidis da nisu pokazani savrsenim... da su prikazani savrsenima onda ih ti sad nebi kritizirao nego bi ih hvalio...
tesko da su oni savrseni ali daj mi reci gdje bi ti radje zivio?
U "zloj" Federaciji ili u nekom drugom drustvu po kojem tako nepravedno pljuju u seriji :)
Ili da li bi radje da te asimilira Federacija ili Borg?
Bi li radje bio dio Federacije ili bi radje da je tvoj planet solo (bez upliva novih stranih tehnologija i tudjih misljenja i sl.)

bivanje stalno ultra dobrim zivcira vecinu ljudi i to su primjetili scenaristi u ds9u... tamo se quark svako malo zali na preljigavu federaciju... Nikad se ljudi ne zale na Ferengije sto ne daju zenama da se oblace doma i sl. ... to im je cisto saljivo ali svaki detalj federacije se shvaca uzasno uzbiljno i siri se njegovo znacenje na citavu federaciju (npr. zasere jedan casnik i odmah je cijela Federacija losa)

meni se jednostavno cini da je lakse i drustveno prihvatljivije pljuvati po Federaciji jer onda covjek lakse ispadne pametnijim (jer kao on je skepticno pogledao na sve to, a ne kao sve ostale "ovce" koje samo stuju Federaciju i ne propitkuju nista).

sub 17 vel, 2007 6:49 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Ja nisam reako da Fedsi moraju odmah unistit neprijatelja tj napadaca , vec da je ironicno do nevijerojatnog da se ponasaju kako sam opisao , i cak im zna stradat i posada radi moraliziranja , teze ranjeni , cak i mrtvi , a kao kapetan ima duznost da stiti posadu ..itd...!?
pa kaj bi ti? da cim je neka potencijlna opasnost -zapucaju i onesposobe, da ne bi slucajno ko od njih poginuo.
da se odmah napada punom snagom u slucaju borbe? tako da tvoji bliznji ne bi dobili posjekotinu.
...kaj bi kapetan tak trebo stitit svoju posdu? to bi bilo realisticnije?

...ko da danas amerikandi bace nuklearku na svakog ko isto posjeduje nuklearnu tehnologiju...jer...emm... oni su prijetnja i mogli bi nas napast... ovo je preventivno.... aha

...moras riskirat! ako mozes izbjec sukob i ne stvorit si novog neprijatelja -moras probat! -pa to rade danasnje organizacije tipa UN&co

zato postoje pregovori

mene osobno "moraliziranje" zavrijeme bitke ne zanima, vec me zanima moraliziranje tokom ostatka epizode, ali mi ipak te bitke nisu toklo bezveze -filozofija je filozofija i fedsi je se trebaju pridrzavat

sub 17 vel, 2007 7:23 pm
Profil ICQ
Dai-zvizda
Dai-zvizda

@maX lako je bit "moralizator" kad su tudji zivoti u i zdravlje u pitanju.. jel tako .. !?
Ja neznam vi kao da niste ni pokusali procitat sto sam napiso gleda "okrsaja" onda cu ponovit , ".. tek nakon sto im slupaju pol broda kapetani se nekako uz zal i muku odluce da ONESPOSOBE ORUZJE ILI POGON protivnika .... sto nema ni u crtanom filmu.." .
Nigdje nisam rekao da se treba unistit protivnik , jer tesko da onaj koji puca na tebe i pokusava te slupat da je u tom trenutku "prijatelj" koji se eto ka malo zania ... , sto mi se stalno pokusava "prikrpit" !!

Pa zar kapetan nebi trebao stiti svoju posadu !? bar se tim dice kapetani , odlaze u pogibelj i sl.. cak u nekim epizodama da bi se spasija kolega od uzeg "vodstva" stradavaju oni nizi casnici ili "sljakeri" , zanimljiv moral !!??!!

@chaky ja nerazumijem "sto je pijesnik tia rec " , nemoj iz konteksta izvlacit zakljucke !! uredu ?

A na pitanju bi ti pozavidjele i mnoge broadcasting kompanije i svi scenaristi i pisci po hollywodu , ko da ga je HTV skrojija za politicke talk show-ove ! :D
Hajde nam ti odgovori na svoje pitanje !? bit ce zanimljivo procitat , ako je moguce s obralzozenjem .. !?? :P

Ja ne pljujem po Fedsima vec sam jasno rekao vise puta da su neka pretjerana moraliziranja i anti logika u nekim epizodama i dogadjajima iz serijala gotovo iritantni , i da mi nije jasno zasto su se scenaristi uopce spustali na tu razinu , mislim da nije bilo potrebe jer je serial i bez toga zanimljiv !!!!! :?
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

ned 18 vel, 2007 12:08 am

@Gul Remal

Borg ne izgradjuje "uber" flotu on je vec ima za raliku od nekih ! :D
Savrsenstvo trazi u prirodi [molekula Omega] , vrstama , tehnologijama stoga i cini to sto cini .

Pod izgradnjom uber flote sam mislio "e sad nam treba pocet 200 kocaka gradit da za 10 godina zgazimo XYZ rasu". Na plansko dugorocno osvajanje, kojeg mislim da Borg bas i nema, tj. bar nije pokazivao takvo ponasanje (bar do pojave vrste 8472).

Citat:
Koji stalno izgradjuju "uber" starshipove ..... :P bs DS9 ti odlican primjer
trazenje savrsenstava ratnog stroja prije svega , pored svog super morala i dusebriznistva , kako si sam primjetia , kad zagusti to se malu "ublazi" [super moral , vidjena ljudska osobina u svim ratovima] i grade super brzo mocne ratne masine . !! Nista neobicno za blo koju vrstu pa tako ni za "zemljake" jer i oni su ipak samo ljudi !! :P

Federacija je nakon susreta sa Borgom skuzila da im nece proci taktika gradnje brodova-hotela koju su si dotad mogli priustiti. Unistenje USS Odysseya od strane Dominiona je to potvrdilo. Bez obzira na njihov moral, ipak nisu toliko naivni da glume nojeve i zabijaju glavu u pijesak pred ocitom potrebom za poboljsanjem naoruzanja. Tako da cinjenice da su poceli gradit i ratno nastrojene brodove ne znaci da su odma postali nabrijani ratnici.

Citat:
Naravno da kod Borga to ne pomase "muckanje glavom" , sto oni ni ne skriva zamotano u moral i ljubav "prema bliznjemu svome i svemu vidjenom " , ali se brije za svoje [ osim potreba VOY i unimatrice0] !

Cek sto Federacija ostavlja svoje na cjedilu? Nisam dobio bas takav dojam.

Citat:
Ja nisam reako da Fedsi moraju odmah unistit neprijatelja tj napadaca , vec da je ironicno do nevijerojatnog da se ponasaju kako sam opisao , i cak im zna stradat i posada radi moraliziranja , teze ranjeni , cak i mrtvi , a kao kapetan ima duznost da stiti posadu ..itd...!? :?

Kapetan ima primarni zadatak da obavlja duznost koja mu je zadana, a to je odrzavanje Federacijskih ideala i interesa, pa makar pri tom bilo mrtvih i ranjenih. Pa bemti ipak je to koliko-toliko vojna organizacija i svi ti ljudi u Starfleetu znaju za sto su se prijavili. Nadalje, mislim da pretjerujes sa opisom, ja iskreno receno nisam vidio da je ikoji Federacijski brod glumio "sitting duck" bez nekog razloga. Navedi mi par direktnih primjera.

Citat:
Da bas me uhvatial anti americka paranoja ... a vidim da i njih havtaju razno/razne paranoje ... !!
Nije scenariop za ST pisan po neiskustvu gospodina Genea , on sam je bio dio te price [ne ST] i vijerojatno covijek zna dobro kako se to radi , pa je svoja iskustva taktike osvajanja lijepom pricom prenio na papir !!
Mislis da je to tako isplo sve slucajno.. !???? :P
Ja bas nisam u to jako uvijeren pogotovo ne sad kad su maske pocele padat !!

Jesi pogledao mozda barem imalo TOS-a? U doba hladnog rata i borbe za prava crnaca i drugih manjina na mostu TOS-a je bio Rus, crnkinja, i k tome zena u vojnoj organizaciji drustva koje je debelo vuklo na socijalizam/komunizam. Da u to doba Gene je bio cisto olicenje "pravog amerikanca".

Citat:
ST mi se svidja i volim ga gledat i meni je drago kad se junaci price izvuku ili pomognu drugima , a najvise mi se doimaju susreti s drugim vrstama , nazalost po mom ukusu precesto su oni drugi prikazani kao "nesavrsenstvo s manom" a nasi junaci kao "savrsenstvo bez mane" .
Ja si takve stvari pokusam isfiltrirat i ovo malo mozga kad postanu pretjerano iritantne !!

Nije istina da su sve te rase nesavrsene. Jednostavno njihovo ponasanje sa ljudskog gledista u nekih slucajevima nije prihvatljivo. U tome je glavni problem, mi sve ipak gledamo sa stanovista ljudskog morala. Da vecina rasa na koju Fedsi nalete imaju ista nacela kao i Federacija, o cemu bi se u seriji radilo? O nizu banketa, prijema, zdravica, politickih dogovora o ujedinjenu i drzanju za rucice? Naravno da je potrebna neka razlicitost, koja ce dovesti do nekakvog sukoba (ne uvijek ratnog, naravno), zbog cega ce i gledanje same serije biti zanimljivo.

Da malo pojasnim: uzmimo npr. epizodu TNG-a "Justice" gdje Wesley dobije smrtnu kaznu jer je slucajno pao u zabranjenu zonu i skrsio neki ukras. Naravno, sa naseg, ljudskog stanovista, to je cista glupost. Ali sa stanovista Edoanaca to je sasma normalna stvar jer eto, takvi su zakoni kod njih, i njima je fakat cudno zasto se fedsi bune. I sad, sama nasa cinjenica da mi ne mozemo prihvatiti njihove ideje i ponasanje ne znaci odmah da su oni "nesavrseni jer imaju debilne zakone". Nama je kroz odgoj ugradjen jedan set vrijednosti, njima drugi. Ne mora odma znacit da je to US propaganda.

Citat:
Sto se "moralnih" odstupanja tice tu se slazemo potpuno , bar mi se cini !?
Pozdrav

Sisko, kad je uvukao Romulance u rat, je sam priznao da je kriv i da ce ga to muciti citavog zivota. I na kraju DS9a je bio spreman zrtvovati se za dobro (kad je sebe i Dukata povukao u provaliju).
Mislim, sta bi poslije takvog "nenadljuskog" cina lik trebao uciniti? Posipati se pepelom? Napraviti harakiri?
Istina je da su u nekim slucajevima stvarno lose odradili "aftermath" takve situacije - recimo epka u Voyageru sa hologramom kardasijanskog Mengelea. Ali odmah reci da je citava Federacija zbog toga zla i cinicna bas i nije istina.

ned 18 vel, 2007 1:32 am
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

no sta je vec stala rasprava .. !?? ili su neki praznici !?? :?

@Gul remal
Taktika je relativna stvar , ne mora znacit ako netko nema taktiku Fedsa ili Romulanaca da nema taktike , jel tako !????

DS9 mi je dobar izmedju ostalog i zato sto su scenaristi napokon skuzili da "nadljudi" ipak i nisu nesto "normalno" pa su se poceli mic po mic prizemljivat i pokazivat i drugu stranu zlatne medalje okacenu oko vrata Fedsa !!! :P

I tako inputiraju "ne bas moralna ponasanja " najvisih duznosnika Flote , tj zemljaka , nebi li malo amortizirali predhono pretjerivanje jednog TNGa ili VOY [najvise] !!!
I tako dobivamo iz veoma "naivne" i super dobrocudne skupine jedu ipak moralnu i pozitivnu skupinu koja zna i "pogrijesit" . namijerno, kad je u pitanju vlastita sigurnost , znaci nasi nojevi vade glave iz pijeska i moral im bas nije uvijek "svetinja" sto nije nista neobicno cak i kod "nadljudi" [ jedne koji su o sebi tako mislili smo vec imali u povijesti , jel tako , izgleda da stize zamijena... :? ] !!

Ja sam rekao da Borg svoje ne ostavlja na cjediju kao ni Flota mislim da si uzeo krivi citat !! :?

Zar nisu istrazivaci koji trebaju stupit u kontakt s novim vrstama !? Ono vojni se skriva u cijelom STu ko zmija noge !!!!!! :P
Svim je drugima [vecinom] jasno pripisana stroga vojna hijerarhija i ponasanje dolicno [manje /vise] vojsci ali ne Fedsima ... Kad je trebalo nadogradit oruzje Kapetani su moralizirali bas o tome kako eto njihov brodic [najmocniji , valjda slucajno] nije vojni vec istrazivacki i onda bi se pol epizode natezali s taktickim [ ili nekim drugim] casnikom i naravno slozili se eto kako bas moraju nadogradit oruzje iako oni nisu za to !??? :P

Jedino u ENT i DS9 je u jednom trenutku jasno receno kako ce neka moralna nacela morat zanemarit , nadogradit oruzje i krenut u potjeru za neprijateljem , i to veoma jasno i nedvosmislemo bez Picardovskih i Katinih glupiranja i romantiziranja , klaonice koja potom slijedi !!!!!
Valjda mi se i zato TNG i ne svidja a ENT najvise DS9 takodjer dobar.

Slazem se "sitting duck" su glumili s dobrim razlogom u 90% slucajeva napada stranog broda a to je moral "nadcovijeka " , to su glumatali ! :P

TOS i crnci i rusi , ameri su uvijek imali nekog "dobrog" indijanca u svim kaubojskim filmovima !!!! Komentar dalje nije potreban !???? :D

Tehnika Pucanstvu !

uto 20 vel, 2007 5:04 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

hmmm.. niko nije komentiro moju teoriju o razlogu slanja samo jedne kocke na zemlju u first contactu.. (moja prva 2 posta na ovoj strani)

koje su jos nelogicnosti kod borga?
da pokusamo dat neko objasnjenje :)

sri 28 vel, 2007 1:33 am
Profil ICQ
Inquisitor
Inquisitor

hmmm.. niko nije komentiro moju teoriju o razlogu slanja samo jedne kocke na zemlju u first contactu.. (moja prva 2 posta na ovoj strani)

na čast si Trekkerima :)

sri 28 vel, 2007 1:40 am
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

@maX naravno da je komentirano.. procitaj pazljivije tekstove ... [replaye]

Pa jednostavna je logika i to iskljucivo scenarija .. da je nedajboze Borg posla 5 kocki sto mislis dal bi proslo na "cenzuri" , pa nesmiju "zemljaci" izgubit , di si vidija da glavni junak price "popusi " na kraju , takve filmove bi moga nabrojit na prste jedne ruke ... !

Zamisli kraj seijala ST , Borg dolazi s 5--10 kocki i unisti svu flotu , total , i asimilira svekoliko pucanstvo..!! :D

Ko bi to moga gledat .. nebi prodali ni jednu epizodu .. a kamoli seriju !!
Zato su takva pitanja "neumjesna" jer su na pocetku odmah pretjerali s Borgom [ i o tome smo tu pisali] valjda da [locotus] Picard izgleda "snaznije" !?? :?

Nisu si mogli dozvolit da Borg upotrijebi "ono malo mozga i tehnoligije " sta je "naprosija" naokolo i uvede "zemljake" u neku vrst "komunizma" [ kolektivna nesvijest] !! :P
Zato su ga u VOY prikazivali kao "bogalja" kad je bia u sukobu s Katom a kad su "nezemljaci" bili u igri onda bi se preko noci "narogusija" naostrija zube posta super pametan i asimilira puk ko na tekucoj vrpci i nitko mu nije moga nista , osim vrste 8472 a zna se za sta , dolazi doc [ali ne holiday] i u dve minutice nadje virus protiv kog god treba .. :P

Dok nas "svemocni" Borg ni nezna sto je to iako je asimilira najbolju vrstu po tom pitanju [kolega Icheb , njegova vrsta] !???? :?
Da ST nije fikcija bilo bi za rubriku vijerovali ili ne !!!!!! :P

Ameri bi zatvorili scenariste i rezisere i pridigli iz groba senatora McCartney-a [ tak nekao] .....da ih malo preispita :P
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

sri 28 vel, 2007 2:15 am
Inquisitor
Inquisitor

@maX naravno da je komentirano.. procitaj pazljivije tekstove ... [replaye]

nema nikakvog komentara na to... bas sada pogledah

buco je napisao/la:
Pa jednostavna je logika i to iskljucivo scenarija .. da je nedajboze Borg posla 5 kocki sto mislis dal bi proslo na "cenzuri" , pa nesmiju "zemljaci" izgubit , di si vidija da glavni junak price "popusi " na kraju , takve filmove bi moga nabrojit na prste jedne ruke ... !

Zamisli kraj seijala ST , Borg dolazi s 5--10 kocki i unisti svu flotu , total , i asimilira svekoliko pucanstvo..!! :D

Ko bi to moga gledat .. nebi prodali ni jednu epizodu .. a kamoli seriju !!
Zato su takva pitanja "neumjesna" jer su na pocetku odmah pretjerali s Borgom [ i o tome smo tu pisali] valjda da [locotus] Picard izgleda "snaznije" !?? :?

Nisu si mogli dozvolit da Borg upotrijebi "ono malo mozga i tehnoligije " sta je "naprosija" naokolo i uvede "zemljake" u neku vrst "komunizma" [ kolektivna nesvijest] !! :P
Zato su ga u VOY prikazivali kao "bogalja" kad je bia u sukobu s Katom a kad su "nezemljaci" bili u igri onda bi se preko noci "narogusija" naostrija zube posta super pametan i asimilira puk ko na tekucoj vrpci i nitko mu nije moga nista , osim vrste 8472 a zna se za sta , dolazi doc [ali ne holiday] i u dve minutice nadje virus protiv kog god treba .. :P

Dok nas "svemocni" Borg ni nezna sto je to iako je asimilira najbolju vrstu po tom pitanju [kolega Icheb , njegova vrsta] !???? :?
Da ST nije fikcija bilo bi za rubriku vijerovali ili ne !!!!!! :P

Ameri bi zatvorili scenariste i rezisere i pridigli iz groba senatora McCartney-a [ tak nekao] .....da ih malo preispita :P
Pozdrav

ti se opet cudis kako nije Borg poslao 5 kocaka... da kako bi to zavrsilo seriju... a max se potrudio i dao dobro objasnjenje zakaj ne salju 5 kocaka... ali izgleda bilo je u pitanju selektivno citanje :)

sri 28 vel, 2007 2:24 am
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

ma mislim da smo o tome pricali u dugim replayima ... nije ih bas lako tako brzo procitat .. probaj od pocetka.. !!

@chaky jasno je zasto netreba tu mudrosti puno... jedino po meni realno objasnjeje je sto su pretjerali s borgom tj njegovom nadmoci u pocetku... i gotovo .. to je to... ! :? Nemu tu taktike i netktike i "nezainteresiranosti" i kakvih je vec objasnjenja bilo bas oko "cudnog" ponasanja Borga s tom jednom kockom....
A to smo visekratno ponavljali kroz diskusiju [ ja bar 2-3 puta ] .....

Tehnika Pucanstvu !

sri 28 vel, 2007 2:32 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 103 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: