Sada je: sub 19 ruj, 2026 8:38 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
 O forumašima,autonomiji tijela i društvenom (neo)liberalizmu 
Autor/ica Poruka
bubica
bubica

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Post Re: Nontopic pričaonica
Suikotreki je napisao/la:
Točkica je napisao/la:
Suikotreki, što je to ,,samopravedna osoba''?

Mislio sam na "self righteous" ali ne znam točan hrvatski prijevod.
Mislio sam na ovo: http://www.urbandictionary.com/define.p ... -righteous

Nema strogog ekvivalenta, ali "samodopadan" je dovoljno blizu.

Citat:
No znaš kad se netko ide utopit , nije baš moralno reć "aj utopi se to je tvoje pravo" ..moralno bi bilo skočit za tom osobom i dokazat joj da ona vridi i da se živit isplati

To je izopačeni kvazi-moral kakav prodaju oni isti koji u slobodno vrijeme siluju ministrante.

Moj život je samo moj, i sam imam pravo birat kako ću živjet i hoću li uopće. Svakome tko mi proba osporit to pravo ću pljunut u lice, barem za početak.

uto 30 lis, 2012 8:26 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Naj Film: First Contact
Pa i nije baš ;)

Večina osoba sklona samoubojstvu su depresivni ili su pretrpili težak stres u životu a često je odluka ishitrena i emotivna , zapravo nitko kome ide lako u životu nije sebi život pokuša oduzet
No bit svakog problema je da ima riješenje a dizat ruku na sebe je najlakše i najneinventivnije riješenje ..isto tako i siguran dokaz da situacija nije dobra , no tko kaže da se večina situacija nemože popravit ?
Opet kažen sve ovisi o situaciji u kojoj se netko nalazi , a moje mišljenje je da su emotivni problemi riješivi

No glupo mi je tvoje povezivanje nekih stvari s religijom , jer religija nije sve u životu a bome nije nit generaliziranje najpametnija stvar koja postoji

uto 30 lis, 2012 8:35 pm
bubica
bubica

Čovjeku se izbor može uskratit samo ako je proglašen neuračunljivim. Ni u kojem drugom slučaju i ni u kojim drugim uvjetima.

uto 30 lis, 2012 8:42 pm
Profil Web stranica
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
Pa to i kažem, protiv sam osporavanja tog prava, ali smatram da je svakako u redu pokušati osobu pristojno i s uvažavanjem odgovoriti, jer joj je možda moguće dati neke podatke zbog kojih bi i sama odustala (kod suicida se ipak u najvećem broju slučajeva radi o pogrešnoj procjeni i nekoj vrsti zablude ili duševnog pomračenja), ili joj pomoći da riješi problem koji je tjera u to, ili joj biti podrška dok se s tim problemom nosi, ili joj ukazati na vrijednost koju život ima, a ona je možda ne vidi jer je u takvu stanju itekako lako da ti neke stvari promaknu. Ja sam govorila o krajnje neprimjerenim reakcijama.
Odbijanje pomoći može biti posljedica toga što je pomoć neadekvatno ponuđena. Pomoć ne bi trebala biti nešto što čovjek mora prihvatiti, pomoć bi trebala biti dar, ponuda, a ne prisila.
Život pojedine osobe nikad nije vrjedniji od te osobe koja ga živi.
Meni se boljim prijevodom čini riječ ,,moralizator'' (s obzirom na to da ,,moralist'' može označavati i filozofa koji proučava pojam morala).
Izmjena: Captaine, čiji je ,,naš'' život, po tvom mišljenju?
Istina, većina problemâ je rješiva, ali to ne čini suicidalne i depresivne osobe sebičnima. Da sažmem svoje mišljenje: suicid je vrlo nepoželjan, ali dopušten. Isto vrijedi i za druge oblike autodestrukcije.

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

uto 30 lis, 2012 8:50 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Postojanje je naše ..život je naš ali život nismo samo mi i naše postojanje u biološkom smislu nego i niz interakcija i povezanosti s drugima , neznan kako to izreć ali ako najbolji opis je onaj osjećaj kad ti nekog dragog i bliskog boli pa kad pomisliš , bolje da je mene zabolilo nego njega/nju .. to je ona emocija kad znaš da tebe može pogodit jer je nekom drugom loše i da nekog drugog može pogodit jer je tebi loše ili se mučiš s nečim ..ko neka emotivna telepatija

Inaće dopušteno je i pit i pušit a opet ponekad je najispravnija stvar reć , aha ne činim/činiš dobro i možda nebi bilo loše malo stati s tim

Inaće s obzirom na diskusiju moga bi uskoro pogledat epizodu "Ethics" kad je worf umalo osta oduzet i kad se tija ubit ..savršeno se nadovezuje na ovu diskusiju :mrgreen:

uto 30 lis, 2012 9:00 pm
bubica
bubica

Točkica je napisao/la:
Istina, većina problemâ je rješiva, ali to ne čini suicidalne i depresivne osobe sebičnima. Da sažmem svoje mišljenje: suicid je vrlo nepoželjan, ali dopušten. Isto vrijedi i za druge oblike autodestrukcije.

Sama bolest bolesnika svakako ne čini sebičnim. Ali tretiranje te iste bolesti kao nečeg što je samo njegova stvar i ničija tuđa jest sebično.

Uzmi primjer majke koja pati od ovisnosti, bipolarnog poremećaja ii nečeg trećeg, a odbija potražiti pomoć. Nema li ta majka svojevrsnu dužnost prema vlastitom djetetu da prizna da ima problem i potraži pomoć? U suprotnom, je li uopće podobna da bude majka?

uto 30 lis, 2012 9:04 pm
Profil Web stranica
Felis Minor

U tom je slučaju sebična njena odluka da bude majka ako nije za to sposobna, a ne da radi to što radi.

da ne bude tako nam.

uto 30 lis, 2012 10:07 pm
Profil Web stranica
Častoljupka

Naj Serija: ENT
Naj Film: ST: XI
Točkica je napisao/la:
U tom je slučaju sebična njena odluka da bude majka ako nije za to sposobna, a ne da radi to što radi.

S ovim se moram složiti. No opet, što ako se problem pojavio nakon što je postala majka, a nije uopće znala da je sposobna razviti ga? I kako uopće procijeniti sposobnost nekoga da bude roditeljem itd. itd.

Ajmo o nečem drugom!

8-[

Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov

uto 30 lis, 2012 10:28 pm
anarho trekkie

Naj Serija: DS9
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Puno ste pisali... sve sam pročitao, al ko će sve to komentirati... tak da ću barem lajkat i/ili što sažetije komentirati meni najzanimljivije djeliće :)

_Oz je napisao/la:
A kako bi ovo nazvao?
Bliss je napisao/la:
I ne tražim prijatelje, nego samo žrtvu kojoj ću podvaliti svoj radioaktivni otpad. :zubo:
Uzeo si mi quote iz C/P buffera! :)
Baš mi se ovaj činio najreprezentativnijim kad si predložio da se pogledaju prijašnji postovi.

captain je napisao/la:
nemislin nit na istiskivanje čvilja ,prištića ili šta već ...nego na rizanje žila ili neke teže oblike nanošenja ozlijeda svom tijelu
To i u večini slučajeva rade emocionalno nestabilne ili nečim teškim u životu pogođene osobe ,
U večini slučajeva? Možeš li mi navesti primjer takvog samoozljeđivanja kojeg bi radila emocionalno stabilna osoba koja nije pogođena nikakvim sranjem? Trenutačno mi ne pada na pamet nijedan primjer... i tu ne mislim na druge oblike ko npr. ekipa koja je išla popraviti nuklearni reaktor iako su znali da će ih to koštati života...

_Oz je napisao/la:
Ukratko, treba voditi računa da u većini slučajeva zlostavljajući sebe zlostavljamo druge. Naše je pravo da sami sebe tretiramo kako nas je volja, ali nije pošteno pri tome ne voditi računa o efektu koji takvo ponašanje ima na naše bližnje.
captain je napisao/la:
Upravo tako :sesir2:
:thumbs2:

captain je napisao/la:
Ali ako pitaš koji su kriteriji onda mislin da postoje samo dva prava a oni su , koliko tvoja "ludost" šteti drugima i koliko ti štetiš samom sebi , u fizičkom , društvenom ili bilo kakvom drugom pogledu , uostalom jesmo individue ali nismo sami na svitu
:thumbs2:
Mislim da je ovo dosta dobro definiranje osnova na temelju kojih se može krenuti u traženje temeljnih uzroka... Ili se varam? Može li netko bolje? :-k

Točkica je napisao/la:
Nepomaganje i nevođenje računa nipošto nije ,,liberalna'' doktrina.
Meni ovo što si komentirala vuče na neoliberalizam, kao nekakvo proširivanje onog ekonomskog.
Išao bi u smjeru djelovanja (pogotovo ono "ako netko bližnji ima problem, to postaje moj problem") - samo ne na sebičan način već prihvaćajući tu drugu osobu kao individuu kojoj želiš pomoći i radi nje, i sebe i društva. U stilu "moja dobrobit mora biti međupovezana i težiti dobrobiti onih meni bliskih kao i društva u cjelini". Ili tak nekak, ne da mi se smišljati bolje 8-[

_Oz je napisao/la:
Naivnost kopni s godinama. Vjerovanje da nisi naivan u mladoj dobi samo po sebi dokaz naivnosti.
Totalna lolčina vrijedna za stavljanje u slikokvot =D> :lol:
To si negdje čuo ili ?

Točkica je napisao/la:
meni bi se kosa digla na glavi svaki put kad bi mi baka kao maloj mazila noge bez moje dozvole (nikad nisam voljela da me se dir, grli mazi i slično), govoreći: ,,Reci mi, koja je nogica moja?'' :joj: Ono, nijedna, tvoje su noge na tebi. :mrgreen:
:lolsmjeh:

Suikotreki je napisao/la:
Mislio sam na "self righteous" ali ne znam točan hrvatski prijevod.
Neki, uključujući i mene, takvu osobe posprdno nazivamo "moralne vertikale". Obično budu primitivne, i jako ih je lako dobiti na nelogičnost i ismijati pred svima. U zadnje vrijeme kad "moram" ići na obiteljska i slična okupljanja, jedan od gušteva je čekati da moralna vertikala izvali neki svoj tipični samodopadni brainfart, pa ju (ako uspijem nešto dovoljno brzo smisliti) pokositi kratkim domišljatim komentarom :twistedevil:
Ona i ne skuži foru (ili se pravi) a ostali umru od smijeha.

Čitajući neke od captainovih i Ozovih komentara primjećujem da se u njima pomalo nazire Z "filozofija" i to mi se veoma sviđa. Možda radim kontraefekt što to spominjem, no s obzirom da je istina ono što vodi naprijed, ne mogu drugačije 8-[

I BTW, rješenje većine ove problematike vidim u ekonomiji baziranoj na resursima...

Ali pretpostavljam da ste to već i od prije znali :mrgreen:

Mir'Na Riker je napisao/la:
Ajmo o nečem drugom!

8-[
Ne.
Idi u miru, moderiraj i ne predlaži bedastoće :deda: :mrgreen:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sri 31 lis, 2012 2:58 am
Felis Minor

Cvicek je napisao/la:
Točkica je napisao/la:
Meni ovo što si komentirala vuče na neoliberalizam, kao nekakvo proširivanje onog ekonomskog.
Išao bi u smjeru djelovanja (pogotovo ono "ako netko bližnji ima problem, to postaje moj problem") - samo ne na sebičan način već prihvaćajući tu drugu osobu kao individuu kojoj želiš pomoći i radi nje, i sebe i društva. U stilu "moja dobrobit mora biti međupovezana i težiti dobrobiti onih meni bliskih kao i društva u cjelini". Ili tak nekak, ne da mi se smišljati bolje 8-[

Ne znam točno što je neoliberalizam, ali mislim da je liberalnost vrijednost kojoj treba težiti i koja je apsolutno pozitivna.
Znači li to da ne bi želio pomoći toj osobi kada to ne bi imalo nikakav utjecaj na tebe i društvo?

da ne bude tako nam.

sri 31 lis, 2012 9:55 am
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Cvicek mislin da i nema primjera samoozlijeđivanja u emotivno stabilnih osoba ali nekako ne želin isključit postojanje nečeg takvog iako je malo vjerovatno :)

Emotivno stabilne osobe se jedino mogu samoozlijedit u ekstremnim sportovima i tu svijesno riskirat zdravlje i život ali naglašavan riskirat jer nikome ko se bavi time nije u interesu da se polomi ili teško ozlijedi nego da svoj podvig obavi na šta bolji način , čak i u nekim ekstremnim ludorijama poput u jackass-u san skoro siguiran da negdi sa strane stoji medicinska ekipa koja je spremna uskočit ako se šta dogodi ..no to nije samoozlijeđivanje da bi se sebi naudilo nego nekakva vrsta ekstremne zabave a tu je najveći interes sudionika izać neozlijeđen i takav da može opet radit nekakvu novu ludoriju i za to je sigurno i dobro plaćen ;)

U večine ljudi samoozlijeđivanje je ništa doli istiskivanje prištića ili grickanje noktiju i neke još sitne stvari s kojima smiriju nervozu ili napetost ali san skoro siguran da sve ozbiljnije od tog ukazuje na neki veliki problem

Točkica je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
Točkica je napisao/la:

Ne znam točno što je neoliberalizam, ali mislim da je liberalnost vrijednost kojoj treba težiti i koja je apsolutno pozitivna.
Znači li to da ne bi želio pomoći toj osobi kada to ne bi imalo nikakav utjecaj na tebe i društvo?

Ne baš u svakom slučaju ;)

Što ako smo naprimjer liberalni prema uporabi oružja a to oružje svaki dan oduzme po jedan život ?

Želim reć da konzervativa i liberalan se može bit u isto vrime i da često te stvari su promijenjiva značenja

Zamisli sad da smo bili liberalni prema devastaciji marjana (kao društvo) umisto da smo konzervativni sa željom da očuvamo tu veliku park šumu ,znaći da tu šumu ne gledamo kao baštinu ili nešto šta triba sačuvat nego je gledamo ko slobodni prostor za iskoristit ?
Šta bi se onda dogodilo ?

Liberalnost i Konzervativnost su pojave koje se moraju nadopunjavat , jedbo bez drugog nemože i nesmi postojat jer ako odemo u bilo koju krajnost onda često stvari ne ispadnu baš dobro ;)

sri 31 lis, 2012 3:23 pm
Felis Minor

A zašto psihički labilnu osobu okolina ne bi gledala blagonaklono?

da ne bude tako nam.

sri 31 lis, 2012 3:28 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

U kom smislu blagonaklono ?

Ne osuđuješ nekog jer ima problema nego mu pokušaš pomoć da se nosi s problemima ili da riješi probleme ..ovisno o tome kakvi su i kako utječu na njega i na druge ljude , isto tako često ljudi znaju upast u depre i loša raspoloženja pa jednostavno zaboravit svoje pozitivnije strane ali i pozitivnije strane života a isto tako često psihički labilne osobe nisu svjesne šta rade i kad ih prođe navala negativnih emocija ili napadaji , i sami pomalo žale zbog stvari koje su činili

sri 31 lis, 2012 3:36 pm
Felis Minor

U onom smislu u kojem si rekao da naravno da osobu koja se samoozljeđuje okolina neće gledati blagonaklono.
Zapravo se slažem s tobom, ali to što si rekao svejedno ne znači kako je to što ta osoba čini nekakav prijestup, to jest da ona nema pravo to činiti.

da ne bude tako nam.

sri 31 lis, 2012 3:39 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Po teoriji iman ja pravo kad je južina bit nervozan i nikakav , tući glavon od zid ali to neznaći da je činit nešto takvo dobro ili da posli svega neću kazat "šta mi je to tribalo" :zubo:

sri 31 lis, 2012 3:53 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: