Pridružen/a: pon 12 vel, 2007 9:20 am Postovi: 4808 Lokacija: Between the thighs of Helen Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: XI Opis Stanja: Neću više da mislim na ........
Izumi 'Trikorder' i osvoji nagradu od 10 milijuna dolara!
Citat:
Nagrada od čak 10 milijuna dolara ponuđena je onome tko izumi medicinski 'trikorder', jedan od mnogih uređaja koji se pojavljuju u popularnoj seriji Star Trek. Nagrada pod nazivom Qualcomm Tricorder X Prize predstavlja izazov istraživačima i izumiteljima da kreiraju uređaj koji će biti sposoban zabilježiti "ključne pokazatelje zdravlja i dijagnosticirati 15 bolesti'.
Taj uređaj mora biti i dovoljno lagan kako bi ga doktor McCoys (Star Trek) mogao nositi svuda sa sobom - maksimalne težine do 2,2 kilograma.
Nagrada je obznanjena na sajmu CES - Consumer Electronics Show u Las Vegasu.
Prema službenom uputstvu iz tehničkog priručnika Star Treka, trikorder je prenosivi "uređaj za otkrivanje, izračun i razmjenu podataka', piše BBC.
Ovaj uređaj ostao je u mašti milijuna gledatelja ove kultne serije kada se prvi put u njoj pojavio 1966. godine. Serija je na našim prostorima poznata pod nazivom "Zvjezdane staze".
Od budućeg trikordera očekuje se da obavlja iste zadatke kao i u seriji. Osim što mora biti lagan i prenosiv, također ne smije biti intruzivan, odnosno ne smije ulaziti u tijelo osobe već se dijagnoza bolesti postiže jednostavnim skeniranjem tijela.
Organizator ove nagrade nada se da bi ovako velika i primaljiva nagrada mogla nadahnuti današnje inženjere da proniknu u tajnu ovog "sci-fi" gadgeta i da "23. stoljeće znanstvene fantastike postane medicinska stvarnost 21 stoljeća".
"Ja sam vjerojatno prvi čovjek u Las Vegasu koji bi bio sretan da izgubi 10 milijuna dolara', rekao je predsjednik X Prize Foundationa
Pridružen/a: sub 07 ožu, 2009 6:25 pm Postovi: 4100 Lokacija: On the lost moon of Poosh Opis Stanja: jet lagno.... Koje si vrste?: Time Lord
Re: Izumi 'Trikorder' i osvoji nagradu od 10 milijuna dolara!
1. toplinski senzori koji već naveliko postoje - temperatura 2. zakašlji se na podlogu - pomoću bakterija znaš od koje te bolesti boli grlo 3. spoji to dvoje - gripa
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.