|
Sada je: čet 30 srp, 2026 5:34 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
1x17 - The Squire of Gothos
| Autor/ica |
Poruka |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
"Zaštitnik Gothosa"Sezona: 1Epizoda: 17Datum premijere: 12.01.1967. Scenarist: Paul SchneiderRedatelj: Don McDougallStardate: 2124.5 (2267)Gostujući Glumci: William Campbell - Trelane Venita Wolf - Teresa Ross James Doohan – glas Trelaneovog oca Barbara Babcock – glas Trelaneove majkeKRATAK SADRŽAJ: (preuzeto sa ST CENTRA)Enterprise mora prijeći prazni sektor na putu prema koloniji na Beti VI. U tom svemiru, nalaze neucrtani planet čije postojanje ne mogu objasniti. Nakon što Kirk i Sulu nestaju bez ikakvog razloga, Spock pošalje McCoya i poručnika Karla Jaegera na površinu planeta kako bi započeli potragu. Nalaze Trelanea, humanoida sa velikim psioničkim moćima i strastima za Zemljinu vojnu povijest 18. stoljeća. On je bio taj koji je oteo Kirka i Sulua, želeći ih postaviti u arenu svoje napoleonske ere koju je sam stvorio na ovom planetu, Gothosu...Citati:"I can't imagine a mirage ever disturbing those mathematically perfect brain waves of yours." - McCoy to Spock, on describing the star void as a desert
"Do you know that you're one of the few predator species that preys even on itself?" - Trelane, to Kirk
"I object to you. I object to intellect without discipline. I object to power without constructive purpose." - Spock, to Trelane
"Fascinating is a word I use for the unexpected. In this case, I should think interesting would suffice." - Spock to McCoy, on Trelane's flawed recreations
"Oh, the remarkable treachery of the species!" - Trelane, after Kirk destroys the mirror machine
"So this is victory! It has a sweet taste." - Trelane, cornering Kirk
"You always stop me when I'm having fun!" - Trelane, to his parents
"They're beings, Trelane. They have spirit. They're superior." - Trelane's Father, on humans Transkript: http://www.chakoteya.net/StarTrek/18.htmDetaljnije informacije: Memory alpha
| pon 13 pro, 2010 2:08 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
 Re: 1x17 The Squire of Gothos
Jel Trelane Q? Kirk je opet razgolićen... Al Spock ima genijalnih izjava, zato 7! Inače, čini mi se da se ovaj tip epizode u kasnijim serijalima zamijenio holodek-epizodama.
| pon 13 pro, 2010 2:11 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Spet je napisao/la: Jel Trelane Q? Je, Trelane je Q.  Potvrđeno kroz nekanonske izvore: http://memory-beta.wikia.com/wiki/Trelane
_________________ Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.
blaženi Alojzije Stepinac
Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.
Benedikt XVI
|
| uto 18 sij, 2011 11:09 am |
|
 |
|
Number One
|
Super, onda je to prva epizoda u kojoj se pojavljuje Q. Baš se pitam jel to isti Q koji je zezao Picarda i Janeway? 
| uto 18 sij, 2011 2:27 pm |
|
 |
|
Kingslayer
Pridružen/a: sri 24 svi, 2006 7:39 pm Postovi: 5995 Lokacija: Dorne Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: Krivo neshvaćeno...
|
A nije Tarlene (koliko se sjećam  ) imao neku mašinu koja ga je činila tako moćnim? 

|
| uto 18 sij, 2011 3:00 pm |
|
 |
|
Number One
|
T'Rapavi je napisao/la: A nije Tarlene (koliko se sjećam  ) imao neku mašinu koja ga je činila tako moćnim?  ma on je smislio mašinu da imitira unutrašnjost zgrade... na kraju se skuži da mu ni ne treba... jer je on i napravio planet itd. 
| uto 18 sij, 2011 3:02 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
 Re: 1x17 - The Squire of Gothos
Squire = gospodin, kavalir, mirovni sudac, plemić, posjednik, pratiti, štitonoša, vitezov pratitelj, vlastelin. Nije zaštitnik. Nema što čuvati. Inače mislim da Trelane NIJE Q. Štoviše, mislim da pripada Tazijancima, onim istim alienima koji su čuvali Charlie-Xa od prije par epizoda. To zaključujem na više temelja: 1. U Charlie X epizodi i u ovoj, radi se o zelenkastim bestjelesnim i svemoćnim alienima. 2. Charlie X i Trelane su mladi i djelomično svemoćni (ne znaju sve, primjerice), ali ne mogu kontrolirati svoje moći. 3. Alieni u obje epizode suckaju u odgoju djece. 4. Usporedbe radi, u VOY doznajemo da je Q bio prvi Q koji je pogubljen, stoga je došlo do građanskog rata koji je okončao rođenjem novog Q-a, prvog rođenog Q-a u Q-kontinuumu. I taj Q zna sve i jest apsolutno svemoćan kao i svaki Q. Samo mu nedostaje discipline kao Charlieju i Trelaneu. Dakle ako je onaj junior-Q bio prvorođeni Q, ovaj 'bebač' ne može biti Q, osim ako ga 'roditelji' odgajaju čitavu vječnost. 5. Q se ne bi NIKAD ispričao inferiornom biću. Ovi alieni su se ispričali Kirku. Kao i oni alieni u Charlie X epizodi. Tak da mislim da je to to. Tezijanci, ne Q. Inače ova epka mi je bila turbo zabavna, pomalo smiješna, ali i creepy, jer ono sviranje na klavičembalu me podsjećalo na film Bal Vampira od Polanskog; valjda zbog tog zvuka i nekakve grotesknosti u cijeloj toj situaciji. Ste skužili 'slanog vampira' na početku priče kad Bones i ekipa uđu u dvorac? Ujedno je ova epizoda poslužila kao predložak za brojne slične Trek epizode - Encounter at Farpoint i Hide and Q mi odmah prve padaju na pamet. Ali najjači momenti su kada Kirk bičslepa Trelanea TRIPUT.  To su željezna muda što ima Kirk u gaćama.  Gotovo svemoćno stvorenje koje ozbiljno prijeti ubojstvom iz dosade, a Kirk mu opali šamarčine. Sisko je 'samo' oderao šakom u nos Q-a, a Janewayica je stjerala malog Q-a u sobu.  Picard nije ništa. 10 Futurama ima epizodu sa gotovo identičnom radnjom. 
|
| sri 19 sij, 2011 3:06 pm |
|
 |
|
Number One
|
Ovaj... možda zaboravljaš da je onaj Q iz TNG i VOY bio isto tako kažnjen od Q continuuma jer je radio budalaštine. On je bio jedna Q-ovska luda, što je vidljivo iz njegovog ponašanja. I zato bih rekla da Trelane jest Q. To što su ti alieni isto bili zelenkasti niš ne znači. Jer Enterprise cijelo vrijeme nalijeće na slične pojave s potpuno drukčijom funkcijom i značenjem, a uvijek podjednako smrtonosnim, kao što su npr. čudnovate kocke, maglice i sl.
| sri 19 sij, 2011 3:34 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Spet je napisao/la: Ovaj... možda zaboravljaš da je onaj Q iz TNG i VOY bio isto tako kažnjen od Q continuuma jer je radio budalaštine. On je bio jedna Q-ovska luda, što je vidljivo iz njegovog ponašanja. I zato bih rekla da Trelane jest Q. Bio je kažnjen tako da mu je oduzeta besmrtnost. Tko je u ovoj epizodi kažnjen? Nitko. Trelane se igra u svom pješčaniku.
|
| sri 19 sij, 2011 8:59 pm |
|
 |
|
Number One
|
Mislim da me nisi skužio.  Onaj Q je bio budala, ovaj Q - Trelane - nije. To je bio my point. 
| čet 20 sij, 2011 2:48 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Nisam te skužio. Trelane nije Q, ne može biti. Q nije budala. Piki, Đejnv i Sisko su ga vrijeđali, al on bi im vratio cinizmom ili kaznom. Trelane se dao lako namesti Kirku da radi što hoće.
|
| čet 20 sij, 2011 4:11 pm |
|
 |
|
Number One
|
Pa kad je Trelane bio Q dijete! 
| pet 21 sij, 2011 5:13 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Sad ti mene nisi skužila. U VOY - The Q and the grey doznajemo da je mali Q bio prvi Q ikada, hm, rođen/nastao od strane dva Q-a. Bila je jedna situacija u TNG-True Q da su dva Q-a uzela ljudski oblik i tako napravili dijete sa ubermoćima, ali to valjda nije direktni Q.  No budući da Qovi mogu putovati kroz vrijeme kako god se sjete, moguće da je Trelane taj mali Q  , samo što je otišao u prošlost da se igra. No to mi je prenategnuta ideja, jer opet kažem, njegovi roditelji se ne bi ispričavali Kirku na kraju epizode, jer Qovi su bahati, arogantni i cinični, te im je ispod časti se ispričati nižim stvorenjima. Uostalim, ta ideja o Trelaneu kao Q-u je potkrijepio Miroslav sa nekanonskom idejom, no kanonski popis Q-ova koje vidimo http://memory-alpha.org/wiki/Q_%28species%29jasno pokazuje da Trelane nije na popisu.
|
| pet 21 sij, 2011 6:11 pm |
|
 |
|
Number One
|
Hm. Po toj listi i Amanda Rogers djeluje neki nategnuti Q. 
| pet 21 sij, 2011 6:54 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Ocjena 6. Iritantan mi je Trelane.
|
| sub 22 sij, 2011 2:43 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|