|
Sada je: pet 07 kol, 2026 4:41 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
 Re: SFC Vijesti
Spet je napisao/la: Ah ti matematičari... samo me zbunjuju. Ja sam građevinar, ne matematičar, molim lijepo. We work for a living! 
|
| sri 22 pro, 2010 7:21 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
_Oz je napisao/la: Spet je napisao/la: Ah ti matematičari... samo me zbunjuju. Ja sam građevinar, ne matematičar, molim lijepo. We work for a living!  Pojam je matematički. Jel? Al ovaj... iskreno... nekako sam stekla dojam da si ovaj tekst napisao preko q...-a. Or is it just me? Al moram priznat, Cinestar u Rijeci ima toliku bananu što se tiče slike, tako da preporučam negledanje u dotičnoj ustanovi, jer s obzirom na cijenu karte, financijski nije isplativo.
| sri 22 pro, 2010 10:58 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
salu na stranu, sad kad sam actualy procitao tekst (a ne samo zadnji redak) stvarno se moram sloziti da smo imali bjednu godinu.
nisam to ni kuzio ovako, nego tek sad kad gledam taj popis i ono... jadno.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sri 22 pro, 2010 11:03 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Ipak bi se trebalo stavit Iron Man 2 na prvo mjesto što se SF tiče. Inception uopće ne doživljavam kao SF. Ipak, nakon izlaska STXI, teško da će ikoja godina bez novog nastavka bit dobra SF godina. 
| sri 22 pro, 2010 11:10 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
a cekaj, pa sto bi onda inception bio?
po meni on i vise nego dobro ispunjava osnovnu ideju SF-a: uzima fantasticni element (mogucnost dijenjenja snova) i onda sa nekakve logicke, znanstvene strane proucava posljedice ubacivanja tog fantasticnog elementa u svijet (recimo, tehnologija je lijepo sagledana iz psiholoskog stajalista)
|
| sri 22 pro, 2010 11:15 pm |
|
 |
|
Number One
|
Ant je napisao/la: a cekaj, pa sto bi onda inception bio?
po meni on i vise nego dobro ispunjava osnovnu ideju SF-a: uzima fantasticni element (mogucnost dijenjenja snova) i onda sa nekakve logicke, znanstvene strane proucava posljedice ubacivanja tog fantasticnog elementa u svijet (recimo, tehnologija je lijepo sagledana iz psiholoskog stajalista) Ako uzmeš psihologiju kao znanostvenu disciplinu da. Nema baš neke pretjerane tehnologije, niti je onaj uređaj uopće objašnjen, niti na kojoj osnovi djeluje. Osim što je svojevrsna reklama za opijate, ne vidim ništa znanstveno u ovom filmu. Nekako više spada u dramu, s obzirom da je tema koja se razvija tijekom filma upravo dramatični razvoj života/sna glavnog lika. Kako film teče, svaki SF element (ako je uopće i postojao) biva potisnut u pozadinu priče, te osim dramatične glazbe i histeričnih ispada likova, film nema baš puno za ponuditi.
| sri 22 pro, 2010 11:22 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Hm, kao što je Ant rekao, u Inceptionu ekipa dijeli snove koristeći tehnologiju koju je razvila vojska... Tehnologiju koja, koliko nam je poznato, IRL ne postoji. Dakle, elementarni uvjet za SF ispunjen.  A što se Iron Mana 2 tiče, film je super, ali je, kao prvo (i manje važno), zaradio manje od Inceptiona, a kao drugo (i presudno), generalno mnogo bolje prihvaćen i kod kritike i kod publike, a ima i 4 nominacije za Zlatni Globus (including "Best Picture")... Plus, i meni, autoru teksta, koji se ni ne trudi hiniti objektivnost, Inception bolji od Iron Mana.  BTW, nisam pisao preko ku***, to je godišnji pregled, ne recenzija. Ne bih rekao ni da su mi zadnja dva bitno drugačija... 
|
| sri 22 pro, 2010 11:42 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
Spet je napisao/la: Ako uzmeš psihologiju kao znanostvenu disciplinu da. pa... ovoga... zasto ne? stovise, volim vidjeti da se u SF-u pojavi i razmatranje koje nije uvijek i iskljucivo bazirano na nekakvoj (kvazi)fizici. Spet je napisao/la: Nema baš neke pretjerane tehnologije, niti je onaj uređaj uopće objašnjen, niti na kojoj osnovi djeluje. ako se grdno ne varam ni u jednoj odiseji 2001 Clarke nije objasnio mehanizam po kojem funkcionira monolit. Spet je napisao/la: ... film nema baš puno za ponuditi. zavisi sto si od filma spremna primiti.
|
| sri 22 pro, 2010 11:44 pm |
|
 |
|
Number One
|
Ant je napisao/la: Spet je napisao/la: Ako uzmeš psihologiju kao znanostvenu disciplinu da. pa... ovoga... zasto ne? stovise, volim vidjeti da se u SF-u pojavi i razmatranje koje nije uvijek i iskljucivo bazirano na nekakvoj (kvazi)fizici. Nemam ništa protiv psihologije. A kakva je to (kvazi)fizika? Ant je napisao/la: ako se grdno ne varam ni u jednoj odiseji 2001 Clarke nije objasnio mehanizam po kojem funkcionira monolit. Kako se to uopće usuđuješ uspoređivat?  Uostalom, monolit je bio djelo alienske/onostrane inteligencije, nema potrebe da se mistično demistificira. S druge strane, nema ništa mistično u uređaju koji je, kako je rekao Oz, napravila vojska. Ant je napisao/la: Spet je napisao/la: ... film nema baš puno za ponuditi. zavisi sto si od filma spremna primiti. Vadimo riječi iz konteksta, hm?  _Oz je napisao/la: Hm, kao što je Ant rekao, u Inceptionu ekipa dijeli snove koristeći tehnologiju koju je razvila vojska... Tehnologiju koja, koliko nam je poznato, IRL ne postoji. Dakle, elementarni uvjet za SF ispunjen. Koliko znam, bar iz knjiga koje sam čitala, osnova za SF je uvijek bila neko važno otkriće za koje nitko ne zna što je, pa se u knjizi/filmu objasni što to radi, ili kako funkcionira na osnovi kakve teorije/spekulacije, ili neka fizička naprava slična onome što već postoji ali vidljivo naprednija od postojeće. Dakle, po tome bi osnova bila nešto što ipak već postoji. _Oz je napisao/la: BTW, nisam pisao preko ku***, to je godišnji pregled, ne recenzija. Ne bih rekao ni da su mi zadnja dva bitno drugačija...  NHF _Oz, nisam htjela vrijeđat.  Samo sam stekla dojam da ima premalo teksta. 
| čet 23 pro, 2010 1:16 pm |
|
 |
|
bubica
|
Je li u Treku ikad objašnjeno funkcioniranje teleportacije? Nije. Je li ikad objašnjen univerzalni prevoditelj? Nije. Je li ikad objašnjeno repliciranje hrane? Nije.
U Inceptionu ima nešto priče o kemiji, funkciji srednjeg uha... Meni dosta. Uostalom, koga briga na kojem principu funkcionira dijeljenje snova... To ionako nije poanta.
|
| čet 23 pro, 2010 2:57 pm |
|
 |
|
Number One
|
_Oz je napisao/la: U Inceptionu ima nešto priče o kemiji, funkciji srednjeg uha... Meni dosta. Uostalom, koga briga na kojem principu funkcionira dijeljenje snova... To ionako nije poanta. Upravo tako. Jer je film više drama/triler a manje SF. 
| čet 23 pro, 2010 7:58 pm |
|
 |
|
bubica
|
Zar je bitno koji je omjer SF-a i trilera/drame?
SF je SF, bez obzira na količinu SF elemenata u odnosu na druge elemente, a kod Inceptiona je činjenica da čitavu radnju omogućuje koncept koji je u svojoj suštini 100% znanstveno fantastičan.
|
| čet 23 pro, 2010 8:06 pm |
|
 |
|
Number One
|
_Oz je napisao/la: Zar je bitno koji je omjer SF-a i trilera/drame?
SF je SF, bez obzira na količinu SF elemenata u odnosu na druge elemente, a kod Inceptiona je činjenica da čitavu radnju omogućuje koncept koji je u svojoj suštini 100% znanstveno fantastičan. Valjda i nije. 
| čet 23 pro, 2010 8:20 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
Spet je napisao/la: Nemam ništa protiv psihologije. A kakva je to (kvazi)fizika? inace, sto se ovoga tice, htio sam reci da bih ja radije pogledao film u kojem se kvalitetno razrađuju psiholoske ili socioloske posljedice znanstvenog otkrica nego film u kojem se to isto znanstveno fantasticno* otkrice "objasnjava" besmislenim navođenjem recenicama u koje su nagurane reference na subatomske cestice. *i sama cinjenica da se radi o SF elementu u biti govori da je ponuditi potpuno zanstveno objasnjenje funkcioniranja doticnog elementa nemoguce. u protivnom bi se radilo o dokumentarnom, a ne SF filmu.
|
| pet 24 pro, 2010 6:02 pm |
|
 |
|
bubica
|
Bingo. Kad bi se taj element ekšli mogao objasniti, to bi značilo da je moguć IRL, a onda to više nije science fiction.
|
| pet 24 pro, 2010 6:10 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|