Sada je: pon 25 svi, 2026 4:53 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
 15 najznačajnijih književnih SF serijala 
Autor/ica Poruka
Über Trekkie
Über Trekkie

Spol: Muški
Post 15 najznačajnijih književnih SF serijala
Na siteu listverse.com rangirano je 15 najboljih SF književnih serijala i to (od 15. do 1.mjesta) :

15. Vorkosigan Saga (autorica: Lois McMaster Bujold)
Navedeni serijal (a koji i kod nas ima dosta fanova), prati pustolovine invalidnog plemića Milesa Vorkosigana sa planeta Barrayara. Serijal je osvojio tri Hugo nagrade, a imam ga na popisu za čitanje, zbog svoje "space" tematike.

14. The Book of the New Sun (autor: Gene Wolfe)
Riječ je o serijalu od četiri knjige, koji prati mučitelja po imenu Serverian, a koji svojim žrtvama "pomaže" na način da im dopušta počiniti samoubojstvo kako bi se poštedile od daljnjeg mučenja koje im je namjenio. Inače, radnja je smještena u daleku budućnost, kad se Sunce počinje gasiti, a Serverian ima misiju ponovno ga upaliti. Ne djeluje mi baš privlačno, no tko zna, možda je i zanimljivo.

13. Hyperion Cantos (autor: Dan Simmons)
Jedan je od najpoznatijih SF serijala, a bavi se planetom Hyperionom, na kome se nalaze građevine pod imenom Vremenske grobnice, a koje omogućuju putovanje kroz vrijeme. U pripremi je i ekranizacija navedenog serijala.

12. The Space Odyssey serijal (autor: Arthur C. Clarke)
Iznimno poznati Odiseja serijal, koji sadrži nekoliko knjiga, od kojih su 2001 i 2010 i ekranizirane. Monoliti, primati, HAL itd.

11. The Culture (autor: Iain Banks)
Bavi se utopističkim društvom budućnosti, i njegovom mračnijom stranom - ljudima koji osiguravaju utopiju - kao što su špijuni, plaćenici i sl.

10. Rama serijal (autori: Arthur C. Clarke, Gentry Lee)
Serijal o ogromnom izvanzemaljskom brodu koji se u 22. st. pojavljuje u blizini Zemlje.

9. Dune serijal (autori: Frank Herbert, Brian Herbert,...)
Svima dobro poznati serijal smješten u dalekoj budućnosti, sa začinom, Arakkisom, divovskim crvima, Harkonenima i Atreidesima u središtu radnje.

8. Heechee Saga (autor: Frederik Pohl)
Serijal koji prati prastaru izvanzemaljsku civilizaciju Hechee i njen sukob sa opakim protivnikom koji namjerava uništiti sve civilizacije u galaksiji, uključivo i čovječanstvo.

7. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (autor: Douglas Adams)
Humoristični serijal iz pera britanskog pisaca Douglasa Adamsa, akoji je pretočen i u film. Vogoni, galaktička autocesta , robot sa depresijom i sl.

6. Ringworld (autor: Larry Niven)
Serijal od četiri knjige, od kojih je prva nagrađena Nebula nagradom. Radnja je smještena u 2855. godinu, prati dva čovjeka i dva izvanzemaljca koji istražuju misteriozni prsten napravljen oko zvijezde, koji ima nastanjivu površinu.

5. Ender's Game serijal (autor: Orson Scott Card)
Serijal koji upravo čita kolega OZ. :D , a sastoji se od 9 knjiga, 10 kratkih priča, a u pripremi su i dvije nove knjige. Glavni lik je Andrew "Ender" Wiggin, pripadnik vojne škole, koja priprema ljudstvo za obranu Zemlje od izvanzemaljske rase po imenu Formicsi.

4. Future History serijal (Robert Heninlein)
Riječ je o serijalu koji se bavi budućnošću čovječanstva u rasponu od sredine 20. do početka 23. st.

3. Barsoom serijal (autor: Edgar Rice Burroughs)
John Carter of Mars serijal, dobro poznat brojnim fanovima, o Johnu Carteru, vojniku iz Američkog građanskog rata, a koji na neobjašnjiv način biva prebačen na Mars, gdje susreće njegove čudnovate stanovnike. A navedeni će uskoro dobiti i film.

2. Lensman serijal (autor: E E Smith)
Serijal smješten 2. milijarde godina u prošlost, a vrti se oko sukoba dvije moćne rase Arisijanaca i Eddorijanaca.

1. Foundation serijal (autori: Issac Asimov,...)
Veličanstveni serijal od preko 15 knjiga, koji se proteže od našeg vremena sve do 20 tisuća godina u budućnost. Harry Seldon, Mazgov, Eliah Bailey, Golan Trevize, i ostatak ekipe jednostavno prikuju čovjeka za sjedalicu dok čita navedene. Upravo ččitam Robote zore. Samo da Emmerich ne usere filmove. :D

Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.

blaženi Alojzije Stepinac

Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.

Benedikt XVI

uto 16 stu, 2010 3:19 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Naj Serija: DS9
Opis Stanja: h+
Koje si vrste?: Da
Post Re: 15 najznačajnijih književnih SF serijala
15. Vorkosigan Saga (autorica: Lois McMaster Bujold) - Nisam čitao, čuo da valja. Na lageru.

14. The Book of the New Sun (autor: Gene Wolfe) - Nisam niti čuo za ovo, ali djeluje interesantno.

13. Hyperion Cantos (autor: Dan Simmons) - Frendica čitala, kaže da je ok ali ništa posebno.

12. The Space Odyssey serijal (autor: Arthur C. Clarke) - Čitao, odlično, ne za mladu publiku.

11. The Culture (autor: Iain Banks) - Čitao, bolesno dobro.

10. Rama serijal (autori: Arthur C. Clarke, Gentry Lee) - Čitao. Jako valja.

9. Dune serijal (autori: Frank Herbert, Brian Herbert,...) - Čitao, bolesno dobro.

8. Heechee Saga (autor: Frederik Pohl) - Nisam ni čuo za ovo :(

7. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (autor: Douglas Adams) - Čitao, valja da je to nenormalno.

6. Ringworld (autor: Larry Niven) - Već dugo odgađam čitanje, neznam zašto, navodno jako dobro.

5. Ender's Game serijal (autor: Orson Scott Card) - Pročitao prvi dio prije jedno deset godina kada je izašla igra. Nije loše, ali me se nije dojmilo previše.

4. Future History serijal (Robert Heninlein) - Čitao. Valja.

3. Barsoom serijal (autor: Edgar Rice Burroughs) - Čuo sam da je nekako sladunjavo i mehnjavo. Nisam čitao, i ne dira me previše.

2. Lensman serijal (autor: E E Smith) - Ne čitah. Djeluje Star Warsy :p

1. Foundation serijal (autori: Issac Asimov,...) - Perverzno koliko je ovo dobro. Perverzno. Bolesno. Nenormalno.

Primjetite, nema niti jedne jedine Star Trek, Star Wars, StarCraft ili Warhammer 40k knjige na popisu. I još neke dobre SF knjige/serijali fale. Poput Honorversea, Hammerversea, Turtledoveove alternativne povijesti/budućnosti, itd.

uto 16 stu, 2010 3:32 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

@Boz
Malo sam čitao na Wikipediji o ovom Lensman serijalu. Više mi djeluje kako Babylon 5. :mrgreen:

Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.

blaženi Alojzije Stepinac

Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.

Benedikt XVI

uto 16 stu, 2010 3:37 pm
Profil Web stranica
bubica
bubica

Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Što se tiče Trek Lita, pročitao sam desetak romana i iako su načelno okej, mislim da ne zaslužuju mjesto na nekoj književnoj SF ljestvici. Doduše, nisam čitao "Spock's world" od Diane Duane i "Prime Directive" od Judith i Garfielda Revees-Stevens, a među fanovima se (ako se ne varam) ta dva romana smatraju top tierom Trek Lita.

Što se Endera tiče, neki dan sam progutao prvu knjigu, ali nije baš neko remek-djelo (Card ja malo naporan sa opisima ratnih igara / simulacija). Međutim, svi govore kako je nastavak "Speaker for the dead" nemjerljivo bolji.

Što se Star Wars knjiga tiče, problem kod njih je što se većina fanova drži onoga: "Ako Lucas nije autor, onda to nije Star Wars".

uto 16 stu, 2010 4:36 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: