Well anyway normalno da se ne mogu uživit u lik McKaya jer se u mom prvom gledanju Stargatea IKAD lik pojavio svega dvaput. Istina, lik je briljantan i jednako tako neurotičan koliko mogu skužiti; i njegovi bezuspješni pokušaji barenja Carterice su bili na momente šaljivi; daju neku naznaku njegove šaljive pojave koja će se očito događati u budućim nastavcima.
Uglavnom ja nastavljam po svom. Šesta sezona SG1 je dovršena. I moram priznati da mi je slabija od prethodnih; nekako na razini prve sezone; bez previše uzbuđenja i uz dosta preolakih micanja nekih likova. Tu je i vidni izostanak Daniela Jacksona, kojeg mijenja vječno nasmijani Jonas Quinn; koji jako brzo uči i kuži stvari, no pored toga i nije nešto previše okarakteriziran lik. Anubis se pokazao kao velika prijetnja na kraju prethodne sezone, a onda u idućoj sezoni ga ima samo na početku i na kraju.
No ajmo redom.
Stali smo kod Anubisa koji se pojavio pred svima i reko je JA SAM GAZDA. Prvo je pokušao Zemlju skršiti tako da ih sravni meteorom, potom u
Redemption želi napraviti overload u zemaljskim Vratima pomoću tehnolgije Drevnih. Ok. Još jedna inovativna ideja koja mu nije uspjela zahvaljujući Teal'covom klincu i O'Neillovom pilotiranju. O'Neillov sarkazam (''Oh please, who talks like that?'') dok Anubis prijeti svojim stvaro kliše izjavama

je fakat odličan. Pored toga, meni ovo nije bilo prenapeto; valjda mi je bio očit nedostatak Jacksona, kao i prevelika nevjerojatnost da dijete uspije ukrasti Jaffa death glider i uspješno rasturiti drevnu tehnologiju Drevnih; kao i mogućnost da zemaljski avion X302 vuče Vrata, za koja mislim da je rečeno da su teška 32000 funti (oko 17 tona). Malo prenategnuto.
Uglavnom buddy Thor je sabotirao Anubisov brod, ekipa ga je probala spasiti u
Descent, nije išlo. Quinn ovdje pokazuje svoj potencijal. I upoznajem Jaffa ninje; najkulerskije ratnike u Stargate.
I onda su odlučili staviti Anubisa po strani i igrati se drugim stvarima.
U
Frozen nije bilo ništa zaključno glede smrznute cure tko je i što je; samo su iznijeli par hipoteza. Tu je bilo smiješno kada Carter i Frasier ispale fascinantnu teoriju da moguće da su ljudi nastali daleko ranije nego što se mislilo, a O'Neill na to kaže DOH..zaboravio sam snimit Simpsone.

I tako O'Neill je dobio Tok'Ra simbionta u sebe.
Jedna epka je išla bez njega, i to vrlo dobra
Nightwalkers, nalik na Dosjee X, te NIDove prtljancije koje su zamalo završile loše.
I onda
Abyss. Baal kao lik mi se dopada, može se s njime zajebavat iako je brutalan i ima zanimljive metode mučenja, te inovativnu tehnologiju okretanja gravitacije. I Jackson se vraća

; no izgleda da mu brže-bolje metoda uzdizanja O'Neilla ne može uspjeti jer je to Jacku sve bzvz.
Prva prava i jedina epka koja pokušava malo okarakterizirati Quina (
Shadowplay) je tako; osrednja, ništa novoga; hladni rat se zahuktava, Quinn želi pomoći pa je povjerovao da postoji Otpor koji se svemu protivi, no to je sve bila maštarija shizofreničara tak da ništa od toga.
The Other Guys...wtf...gledam cijelo vrijeme i ne mogu vjerovat da je to tak loše isplanirano i odglumljeno, no konačna scena u kojoj ispada da je to sve maštarija jednog znanstvenika donekle spašava situaciju; no u totalu, krajnje nebitna epka. Osim pojavljivanja dr. Phloxa koji me nanervirao sa svojim paranoidnim i cmoljavim ponašanjem; kao i bath'leth iznad trona, te na čelima Jaffa.
Napokon prava epka koja se tiče malo šire radnje je
Allegiance do koje nisam ni skužio da Jaffe i Tokre nisu previše tolerantni jedni prema drugima, jer su vođeni stoljećima predrasuda.
Odmah u idućoj
Cure epki me iznenadilo da je majka svih Tokri u biti izopćenik od Goa'ulda, ali je ujedno i veliki debeli crv.

Zanimljivo eksperimentiranje sa goa'uldskim imunosustavom kao lijekom kojeg ponestaje.
Najlošija epka...dno sezone...totalni promašaj...
Prometheus. Zemlja gradi svoj prvi starship. Oke, to može proć. I što se dogodi??? O'Neill kaže da se radi o najjače čuvanom objektu na planetu!!! Nigdje nijednog stražara, nigdje nijednog vojnika, nigdje nijednog radnika jer brod još nije gotov!!! Netko je gadno zajebo stvar u scenariju. I onda povrh svega, Carterica vodi TV ekipu na brod koji je toptoptop secret

. I gle čuda, NIDovci rade za HRT, posebno su utrenirani da kao kamermani otmu brod koji ih je doveo....NIGDJE! Pukovnik Q je mislio doći do tajnog oružja kojeg nije bilo nigdje.
Direktan nastavak te epke je
Unnatural Selection gdje su Asgardi takve pi****** da moraju žicat O'Neilla za nešto što su i oni mogli sami napraviti. Ok je ideja da su Replikatori evoluirali tako da mogu izgledati interaktivnije, kao i onaj temporalni tehnobabble na kojeg sam alergičan sam čak skužio. Smiješan je O'Neill (a tko drugi) koji bi nazvao brod Enterprise. No ono što mi je zasmetalo u cijeloj toj epki je da SG1 upravlja brodom ko da vozi auto

. Piece of cake. Uglavnom u dvije epke su dosta loše uklonili i Replikatore i Simmonsa.
Sight Unseen; zanimljiva ideja života koji paralelno egzistira na ovom planetu, samo u drugoj dimenziji, no pored toga ništ posebno. Esefovski zgodno, no nebitno za veću radnju.
Smoke and Mirrors mi se čak i dopao sa svim tim političkim igrama i zakulisama, pokušajima ubojstva Kinseya, te nadovezivanjima sa prethodnim sezonama; no kraj mi je razočaranje; cijelo vrijeme su biznismeni igrali glavnu ulogu. Neočekivana i čudna ideja koja mi se nije dopala.
Maybourne bi tražio ono Simmonsovo oružje u
Paradise Lost , kad ono, osamljeno mjesto sa biljkama koji tjeraju u paranoidno stanje. Očekivao sam više zajebancije i podbadanja između Jacka i Maybournea, možda čak i da se sprijatelje; na kraju toga nije bilo previše. Mjesec dana su bili tamo, a cijelo vrijeme imaju istu bradu.
Rusi polako dobivaju status redshirtsa. Sve su ih poklali u The Tomb, pa u
Metamorphosis se razlijevaju na sve strane

Ajde zanimljivo eksperimentiranje, no ono Nirttino upucavanje Quinnu mi je bilo wtf-like

Ona mu se umiljava, mazi ga nosićem po licu...a glaščina ko Duško Ćurlić

I nju su (s)maknuli.
Disclosure mi je season filler. Opet retro epka; sve smo vidjeli...Kinsey želi prikazati Hammonda kao nesposobnog, no Thor spašava situaciju, i svi ambasadori su živjeli sretno i zadovoljno.
Forsaken je već od starta bilo predvidljivo da likovi nešto skrivaju. Očekivao sam da su nekakvi lovci na aliene, no ispalo je da su odbjegli zatvorenici. Ništa posebno.
The Changeling mi se dopala. Nešto kao DS9ovska Far Beyond The Stars. Zanimljiva usporedba simbionta i bubrega u Teal'covoj podsvijesti, kao i neočekivana situacija konstantnog mijenjanja jaffaovskog tobolca, što je omogućilo preživljavanje Teal'cu i burazeru Bra'Tacu.
Memento je isto pomalo trekovska epka; po mogućnosti TNGovska epka; sa moralno idejom zakopavanja prošlosti iz straha da se ne ponovi. Užasno me naživciralo što se brod Prometej predstavlja kao United States Airforce; iako su se par epki ranije šefovi dogovorili oko suradnje. Bez Amera očito ništa.
Predviđam budućnost, pa nisam siguran jel ta prava budućnost, pa dal da djelujem ili ne djelujem...
Prophecy ima pomalo klišejizirane lajtmotive gatanja, da bi ispalo kako je to sve Nirti stavila turbo tumor u Quina; kojemu je bolje bez toga.
I konačno Anubis. Pa gdje je bio cijelo vrijeme? Skupljao je Raove oči. Fali mu ono jedno. Ajde
Full Circle je akcijom nabijena epka, Jackson svjesno krši pravila, otkriva tko su Drevni, nateže se sa Anubisom. A Anubisov Prvi Jaffa je onaj Prvi iz The Other Guys maštarije; epke čija se radnja nije dogodila; ali ga O'Neill svejedno raspoznaje

Oma uzdiže sve Abydosčane na višu razinu jer su ni krivi ni dužni pogubljeni. Hura, pa gdje je cijelo vrijeme. Ispada da su Drevni sebični likovi ako Oma krši pravila tako da pomaže drugima.
Odmah sam skoknuo i do sedme sezone, kad ono strah i trepet na kojeg se Captain toliko nabrijao; je doživio poraz. Just like that.
A započne dosta loše.
Fallen je oke uvod sa Danielom koji je prognan od Drevnih, no ubilo me u pojam to što je u svega par scena preskočeno nekoliko dana ili tjedana planiranja akcije protiv Anubisa. Preseli se stanovništvo, Teal'C ode k Yu-u, ovi prenesu avion na drugi planet, sastave ga, naprave pistu...

Sve u par sekundi. I još odjednom scenarij kaže da je Yu postao senilan. Star Wars imitacija je stvarno nepotrebna u oblijetanju Anubisovog broda i gađanja sitnog otvora. Gad demet, čak su i topovi skoro isti ko na Death Staru.
Homecoming to donekle ispravlja sa akcijom, povratkom na Quinov planet. I dobro da taj lik odlazi. Koliko god bio simpatičan, nije bolji od Jacksona.
A Anubis, Captainov strah i trepet, je spušio u šestoj epizodi svog pojavljivanja. Apophis je duže trajao.
I sad si računam...tko je ostao od svih mogućih bad guysa? Kinsey, Baal i Oziris.