| Autor/ica |
Poruka |
|
fluffy
Pridružen/a: sub 02 svi, 2009 8:37 pm Postovi: 6576 Lokacija: Rijeka Spol: Ženski Naj Serija: DS9 Opis Stanja: ---^^^^^------^^------^----------------- Koje si vrste?: fažol
|
 Re: Kako govorite ..Tema o dijalektima i načinima govora
ja imam mnogo tih poštapalica...frendice su u srednjoj stavljale crtice na svaki moj "znaci" dok sam izlagala nešto  a šta rec, bilo ih je mnogo... ...još je bilo toga poput "kužiš", "isuse"... 
| uto 02 ožu, 2010 8:09 pm |
|
 |
|
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Govorim KAJ
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
| sri 03 ožu, 2010 12:50 am |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Taj ''fakat'' i ''kužiš'' se počeo ustaljivati i u Dubrovniku ( čak ) kod mlađih generacija.
I ja često koristim riječ fakat.
|
| sri 03 ožu, 2010 2:53 am |
|
 |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
Moji podrijetlom s granice Podravine i Slavonije ali su štokavci. Pa sam tako i ja. Ne govorim književnim jezikom nego tom štokavicom. Kako bi rekao, standardnom ne-književnom štokavicom tipičnom za pridošle iz tih krajeva u Zagreb. Ne trudim se niti ću se trudit govorit književnim jezikom jer je to po meni forsiranje, pa i preseravanje. Tako mogu govorit akademici i visoko obrazovani ljudi (po meni) mada u većini slučajeva nije tako. A na forumu pokušavam pisat razumljivo i češće književno. Skoro pa nikad ne koristim riječi iz engleskog ili sl. Moramo čuvati našu jezičnu i dijalektalnu raznolikost.
I, uvijek znam razliku između -č i -ć, a rijetko kad se zabunim kod -ije i -je.
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| sri 03 ožu, 2010 11:46 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...ja pričam kako mi dođe i kako mi se u tom trenutko najjednostavnije izraziti...
...tako mi se ustalila riječ ''falija san''... fora je... ...pa malo engleskih riječi koristim... kadkad, pa Slovenskih... ...pa naših domačih...
...i vrlo se lako prolagođavam govorom na području na kojem boravim... i samo upijam... ...tako me doma nisu pola toga kužili kad sam krenuo u srednju... 
...no nakon par godina odlužio sam da je najjednostavnije govoriti službeno književni u ajmo reć ozbiljnijim prilikama... ...a ove dodatne i ''iskrivljene'' riječi ili fraze su samo za zabavu...
| pet 12 ožu, 2010 4:16 am |
|
 |
|
Overlord
Pridružen/a: pet 23 sij, 2009 5:53 pm Postovi: 9995 Lokacija: Cardassia Prime, USS Dragonstar NX-80000 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: First Contact Opis Stanja: Future planning and having fun Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
|
Ja pričam izričito književnim, NOT!
Uglavnom moj govor se sastoji većinom od kajkavskog narječa. Pritom koristim razne poštapalicame i također se često koristim engleskim izrazima radi orginalnosti (tu i tam se pokoja psovka da zalomit ) i tako...
_________________ “Truth is truth. How you deal with it is up to you.” – Camina Drummer

ST battles audio/video tribute!
|
| pet 12 ožu, 2010 12:36 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: uto 25 kol, 2009 8:47 pm Postovi: 919 Lokacija: oh no I frakked it up again... Spol: Ženski
|
Dejanira [Bot] je napisao/la: Na forumu se trudim razumljivo pisat  I mozete me ubit, al nikad nisam kužila razliku između č i ć i ije i je  tipična boljka slavonaca  sa time i ja imam problema  hm da ja sam rodom iz Virovitice ( iako je to kao Podravsko-slavonska županija ) u Virovitici se govori književnim iliti škoavskim narječjem, no međutim danas živim u Koprivnici gdje se govori kajkavski... tako da sam ja neki mix stokavskog i kajkavskog narječja  e da me čujete  vise volim književno govoriti pa se trudim da mi ne u leti kajkavizam tipa kaj, i nebum ... 
Cal Lightman: Nobody can tell the whole truth, it's subjective, and passes through our own filters. Judge Quinn: How about you promise to be honest to the best of your ability? Cal Lightman: Now you're talking!
|
| pet 12 ožu, 2010 12:51 pm |
|
 |
|
Fire and Blood
Pridružen/a: sub 07 ožu, 2009 6:25 pm Postovi: 4100 Lokacija: On the lost moon of Poosh Opis Stanja: jet lagno.... Koje si vrste?: Time Lord
|
pa... ja govorim s neretvaskim naglaskom, miješam šta i što,
i miješam književni i zavičajni... a znam i dosta čakavskog...
_________________ It is smaller on the outside!
|
| pet 12 ožu, 2010 5:01 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
Pridružen/a: pet 16 sij, 2009 12:01 pm Postovi: 218 Lokacija: ..nekoć Gama, sada druga galaxija.. Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: II Opis Stanja: ..daleko. Koje si vrste?: ..vorta?
|
..ma ne, pomišAlo se to sa standardnin jezikon u smislu lexika. Ali, boduli su tvrdi. Naglasak i morfologija ostAju. Pogotovo ko' Pr(i)ečanov i K(u)aljanov, čigovi govori imaju dvoglasnike.. Inače svuder po boduliji su veličanstveni genitiv množine muškog i srednjeg roda na -ov, te nulti ženskog roda.

Soap Trek Deep Place Nine
|
| pet 12 ožu, 2010 11:02 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Dalmatinski dijalekti i naglasci  ..najbolji na svitu 
_________________ Surviving the new decade
|
| pet 12 ožu, 2010 11:12 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
Pridružen/a: pet 16 sij, 2009 12:01 pm Postovi: 218 Lokacija: ..nekoć Gama, sada druga galaxija.. Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: II Opis Stanja: ..daleko. Koje si vrste?: ..vorta?
|
..zaboravili smo na Vlaje.. "A ned'lje t', jesi je vidije, moju vriču di m' je 'šen'ca?" Imaju lud "japanski" naglasak, i potpuno izbacivanje nenaglašenog /i/. 

|
| pet 12 ožu, 2010 11:31 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Ja sam iz Slavonije i pričam štokavskim, a na forumima pričam što je književnije moguće...Tu i tamo mi se potkrade koja engleska fraza jer se ne mogu sjetiti hrvatske inačice...  Studenti engleskog će znati kako je to, s vremenom ti to toliko uđe u glavu da se nekad teže sjetiti hrvatskih riječi nego engleskih.  Ako ste aktivni na nekom stranom forumu, još je i gore... Djed mi je rodom iz Dalmacije pa kad odem u njegov rodni kraj na par dana pokupim sve njihove izraze pa mi kad se vratim treba par dana da se skuliram (evo ga opet  )...
|
| pet 12 ožu, 2010 11:36 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
|
..ajme čoviče, bilo je par incidentov prouzročenih mojin govoron (jer san uporan u tome u bilo kojoj neslužbenoj situaciji). Evo vaj najblaži: U GKZG san uvati kvocati sa službujućin da mi triba neki libar, taj i taj, što je čovik skroz razumi, međutin jedan did ki je bi' čita novine je explodira sa tečnin purgeristanskimi "Ajde se ti magarče peljaj natrag na more kad već ne znaš hrvatski..", a ja zabavljeno "Vi'te sontule, ali ja van baš ne razumIn slovenski. Kor vi ne znAte da je čakAvica sa ikavicun i ekavicun jedIni PRAVI hrvatski jezik??" I unda se situacija naglo unormalizirala.. 

|
| pet 12 ožu, 2010 11:46 pm |
|
 |
|