Re: Prvo gledanje Stargatea
Četvrta sezona je zgotovljena.
Dio sa Goa'uldima i Tok'Rama mi je i dalje najzanimljviji; priča o Teal'covoj bivšoj curi koja misli da je ukrotila svog simbionta koji ju ubija (
Crossroads) i postaje lažni špijun koji će odavati krive informacije Apophisu (
Exodus). Goa'uldi imaju i novo oružje: mind control

. Šteta što se to spominje samo u jednoj epki i šteta što je Marty morao biti upucan (
Divide and Conquer) ...vjerojatno zato što su redatelji htjeli da nova glasnogovornica Tok're bude sisata Alina (pored kulera Selmaka). Također mi je vrlo zabavna epka bila o alienskom artefaktu kojeg je Alina donijela u SGC od kojeg je ekipa postala turbo snažna i brza. (
Upgrades)

.
Pored te Goa'uld vs Tok'Ra tučnjave, ima i dalje odličnih epki. Moralno dilemiziranje oko preuzimanja napredne tehnologije i zauzvrat pomaganje rasističkim fanaticima koje predvodi none-other-than Odo (
The Other Side). Epka u stilu filma Groundhog day u kojem su Teal'c i O'Neil zapeli unutar istih 6 sati je bila vrlo zabavna, pogotovo kad je dinamični duo pustio sve kočnice i počeo se glupirati. Jedini bed je što je epka pod kraj postala malo patetična sa isprikama ludog znanstvenika koji se želi vratiti u prošlost da vidi svoju ženu koja će ionako umrijeti uskoro (
Window of Oportunity).
Scorched Earth mi ima neočekivano predivan happy end u kojem su svi sretni i zadovoljni: dugo izumrla civilizacija će biti obnovljena, a višegeneracijske izbjeglice su pronašle svoj dom. Također, tu je i zanimljiva predodžba moguće budućnosti u kojoj je čovječanstvo u savezu sa naoko miroljubivom vrstom koja ih dosta elegantno na finjaka eliminira, tako da im dâ lijek protiv starenja, i pritom ih steriliziraju na globalnoj razini (
2010).
Pored tako odličnih epki, one 'manje dobre' izgledaju samo 'manje dobre'. Dakle, nema 'loše' ili 'osrednje epke. Više epke koje nisu za ocjenu 9 ili 10; već za nešto u rangu 6,7,8.
Watergate bi bila jedna takva. Deanna Troi kao Ruskinja. Tu sam više očekivao diplomatske napetosti između Amera i Rusa, kad ono SG1 dođe u napuštenu rusku bazu bez beda. Eto, doznao sam i sa kojeg su planeta potekli Goa'uldi, koji su bez domaćina u biti jedne vrlo brze i agresivne jegulje sa oštrim perajama. Unasi kao njihova prva vrsta domaćina je logičan slijed događaja, jer oni su ipak jedina bi-pedal vrsta na tom planetu. Pretpostavljam da su kasnije se odlučili preuzeti ljudske domaćine jer Goa'uldi imaju smisla za estetiku.

Pored tog značajnog otkrića, epka
The First Ones nije ponudila mnogo toga osim primitivnog klanovskog rituala kod Unasa, te smaknuća onog neznajućeg arheologa.
No jesam se raspisao. Uglavnom, u par navrata sam primjetio jednu vrlo zgodnu sličnost sa Star Trekom: čestu upotrebu broja 47 (broj sekundi do eksplozije, broj preživjelih Rusa, broj koji se pojavljuje u adresi planeta...). Vrlo zanimljiva podudarnost.
No sad mi je već polako postalo čudna jedna stvar glede Sistemskih lordova:
Heru'Ur je raznesen od strane alienskih mina.
Ra je raznesen O'Neilovom nuklearnom bombom.
Hathor je bačena u deep freeze.
Sotona je svrgnut od strane Apophisa.
Cronos je upucan s leđa od strane roboteal'ca.
Apophis se srušio u eksplodirajućem brodu punom replikatora na vlastiti planet. (dakle, prva epka pete sezone dokud sam trenutno gledao.)
Isis je secirana.
Seth je nabijen guzicom u zemlju od strane Carterice
Osam snažnih imena Sistemskih lordova je uklonjeno.

Oziris je probuđen i zauzeo je tijelo Jacksonove bivše cure (ou jea, Jacksonove cure su lake mete za hosting...
hostese ). Yu i Nirti su pored Ozirisa jedini Lordovi koji su dosada prezentirani, s time da nemaju preveliku moć; prvo dvoje je nakon spletkarenja pristalo na kompromis sa Asgardima, a ovaj treći tek treba izgraditi armiju budući da je više tisućljeća spavao u tegli.
Stoga pretpostavljam da će ili doći još neki Sistemski Lordovi koji se nisu spomenuli dosada, uz dodatak da ovo troje odozgo će ojačati; ili će se radnja polako odmicati od Goa'ulda

i više koncentrirati na valjda borbu protiv Replikatora, ili nekog još gadnijeg? To pitam, jer se sjećam kada je Selmak jednom prikazao shemu Sistemskih Lordova u piramidalnoj shemi...ne može biti beskonačno mnogo Lordova, pogotovo ako ih SG-1 likvidira samo tako.
Nastojte mi odgovoriti tako da ne spoilate.