Sada je: čet 25 lip, 2026 10:07 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
 4x15 - Sons of Mogh 

ocjena
Anketa je završila: sub 21 ožu, 2009 1:58 am.
10 0%  0%  [ 0 ]
9 11%  11%  [ 1 ]
8 11%  11%  [ 1 ]
7 56%  56%  [ 5 ]
6 11%  11%  [ 1 ]
5 0%  0%  [ 0 ]
4 11%  11%  [ 1 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
2 0%  0%  [ 0 ]
1 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 9

4x15 - Sons of Mogh 
Autor/ica Poruka
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Post Re: 4x15 - Sons of Mogh
7

Još jedna klingonska epizoda, i ovaj puta je temelj priče čast.

Ne bih se složio s nekim od gore napisanih tvrdnji.

Da, s našeg kulturološkog gledišta, to se možda i može činiti zatucano, ali tko smo mi da sudimo druge kulture - tako je i Picard rekao u onoj epizodi kad je Worf slomio kralješnicu i nije se bio sposoban da se bori.

Nekome je opravdano eutanizirati kad je netko paraliziran, u velikim patnjama, pred smrt, a neki opet i dalje - presađivanje svijesti u kompjutor ili androida ili nešto slično.... bilo je epki o tome da neki ni smrt nisu smatrali krajem, nego se borili da prežive i kasnije :)
Uglavnom to što mi povlačino granicu na jednoj točki, ne znači da nije u redu da druge kulture povlače drugačije granice.

Mene to ne podsjeća na Rim (nisam baš upoznat s time) već na japanski harakiri...

Ono što je meni nelogično, je što nisu otišli obaviti taj ritual izvan stanice i pruije obavjestili Siska o tome. On ne bi smio imati ništa protiv tuđih običaja, kao što i Picard nije....

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

uto 17 ožu, 2009 2:23 pm
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Cvicek je napisao/la:
7

Još jedna klingonska epizoda, i ovaj puta je temelj priče čast.

Ne bih se složio s nekim od gore napisanih tvrdnji.

Da, s našeg kulturološkog gledišta, to se možda i može činiti zatucano, ali tko smo mi da sudimo druge kulture - tako je i Picard rekao u onoj epizodi kad je Worf slomio kralješnicu i nije se bio sposoban da se bori.

Nekome je opravdano eutanizirati kad je netko paraliziran, u velikim patnjama, pred smrt, a neki opet i dalje - presađivanje svijesti u kompjutor ili androida ili nešto slično.... bilo je epki o tome da neki ni smrt nisu smatrali krajem, nego se borili da prežive i kasnije :)
Uglavnom to što mi povlačino granicu na jednoj točki, ne znači da nije u redu da druge kulture povlače drugačije granice.

Mene to ne podsjeća na Rim (nisam baš upoznat s time) već na japanski harakiri...

Ono što je meni nelogično, je što nisu otišli obaviti taj ritual izvan stanice i pruije obavjestili Siska o tome. On ne bi smio imati ništa protiv tuđih običaja, kao što i Picard nije....

Jedna je stvar kad je Worf bio paraliziran pa je smatrao da je svima na teret. Druga je stvar što je Kurn potpuno zdrav, a traži da ga Worf ubije zbog gubitka časti. Koliko god čast bila prisutna u oba slučaja, ne možemo ih poistovijetiti jer braća nisu bila u istom stanju. Kurn je potpuno u stanju raditi negdje nešto i čekati priliku da napravi nešto veličanstveno zajedno sa Worfom, pa da "House of Mogh" dobije natrag svoju čast i sve privilegije koje su im oduzete. Worf da je ostao oduzet to ne bi mogao.

Štoviše, Worf u ovoj epizodi uopće nije razmišljao o bilo kakvoj alternativi za Kurna prije nego ga je pristao ubiti, a kasnije kroz epizodu se pokazalo da one postoje. Zato je Sisko popi***o toliko na njega, a i zbog činjenice da je bratoubojstvo zbilja previše u poštovanju tuđih običaja.

I da spomenem epizodu 7x02 koju ćemo za neko vrijeme vidjeti, tamo se isto vidi jedna alternativa.
Worfa muči što Jadzia nije umrla časno u borbi nego ju je ubila Pah-utvara/Dukat, pa zbog toga njena duša ne može u . Zato su on, Martok, Mustafa, Quark i ostala posada B-o-P-a Jadziji posvetili jednu bitku (uništenje dominijskog brodogradilišta u Monak sustavu), odnosno ostvarili su pobjedu u njenu čast, kako bi njena duša zasluženo prešla River of blood i ušla u Sto-Vo-Kor.
Isto tako se Kurn mogao ubiti sam, a Worf mu je bez problema mogao kasnije posvetiti jednu veliku pobjedu kako bi njegova duša zaslužila čast da uđe u Sto-Vo-Kor.

uto 17 ožu, 2009 4:39 pm
Profil ICQ Web stranica
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Klingonci su vruce glave koje prvo pucaju a onda razmisljaju o alternativama :thumbs3:

uto 17 ožu, 2009 5:55 pm
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

captain je napisao/la:
Klingonci su vruce glave koje prvo pucaju a onda razmisljaju o alternativama :thumbs3:

Vrlo često je to istina, no glupo je ispalo što je u ovoj epizodi bilo tako, a radi se o ubojstvu vlastitog brata.

sri 18 ožu, 2009 12:36 am
Profil ICQ Web stranica
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Da , worf je ispao ko hipnotiziran bratovom zamolbom :|

sri 18 ožu, 2009 12:52 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2