|
Sada je: čet 25 lip, 2026 8:48 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
 Re: 4x15 - Sons of Mogh
7 Još jedna klingonska epizoda, i ovaj puta je temelj priče čast. Ne bih se složio s nekim od gore napisanih tvrdnji. Da, s našeg kulturološkog gledišta, to se možda i može činiti zatucano, ali tko smo mi da sudimo druge kulture - tako je i Picard rekao u onoj epizodi kad je Worf slomio kralješnicu i nije se bio sposoban da se bori. Nekome je opravdano eutanizirati kad je netko paraliziran, u velikim patnjama, pred smrt, a neki opet i dalje - presađivanje svijesti u kompjutor ili androida ili nešto slično.... bilo je epki o tome da neki ni smrt nisu smatrali krajem, nego se borili da prežive i kasnije  Uglavnom to što mi povlačino granicu na jednoj točki, ne znači da nije u redu da druge kulture povlače drugačije granice. Mene to ne podsjeća na Rim (nisam baš upoznat s time) već na japanski harakiri... Ono što je meni nelogično, je što nisu otišli obaviti taj ritual izvan stanice i pruije obavjestili Siska o tome. On ne bi smio imati ništa protiv tuđih običaja, kao što i Picard nije....
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| uto 17 ožu, 2009 2:23 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Cvicek je napisao/la: 7 Još jedna klingonska epizoda, i ovaj puta je temelj priče čast. Ne bih se složio s nekim od gore napisanih tvrdnji. Da, s našeg kulturološkog gledišta, to se možda i može činiti zatucano, ali tko smo mi da sudimo druge kulture - tako je i Picard rekao u onoj epizodi kad je Worf slomio kralješnicu i nije se bio sposoban da se bori. Nekome je opravdano eutanizirati kad je netko paraliziran, u velikim patnjama, pred smrt, a neki opet i dalje - presađivanje svijesti u kompjutor ili androida ili nešto slično.... bilo je epki o tome da neki ni smrt nisu smatrali krajem, nego se borili da prežive i kasnije  Uglavnom to što mi povlačino granicu na jednoj točki, ne znači da nije u redu da druge kulture povlače drugačije granice. Mene to ne podsjeća na Rim (nisam baš upoznat s time) već na japanski harakiri... Ono što je meni nelogično, je što nisu otišli obaviti taj ritual izvan stanice i pruije obavjestili Siska o tome. On ne bi smio imati ništa protiv tuđih običaja, kao što i Picard nije.... Jedna je stvar kad je Worf bio paraliziran pa je smatrao da je svima na teret. Druga je stvar što je Kurn potpuno zdrav, a traži da ga Worf ubije zbog gubitka časti. Koliko god čast bila prisutna u oba slučaja, ne možemo ih poistovijetiti jer braća nisu bila u istom stanju. Kurn je potpuno u stanju raditi negdje nešto i čekati priliku da napravi nešto veličanstveno zajedno sa Worfom, pa da "House of Mogh" dobije natrag svoju čast i sve privilegije koje su im oduzete. Worf da je ostao oduzet to ne bi mogao. Štoviše, Worf u ovoj epizodi uopće nije razmišljao o bilo kakvoj alternativi za Kurna prije nego ga je pristao ubiti, a kasnije kroz epizodu se pokazalo da one postoje. Zato je Sisko popi***o toliko na njega, a i zbog činjenice da je bratoubojstvo zbilja previše u poštovanju tuđih običaja. I da spomenem epizodu 7x02 koju ćemo za neko vrijeme vidjeti, tamo se isto vidi jedna alternativa. Worfa muči što Jadzia nije umrla časno u borbi nego ju je ubila Pah-utvara/Dukat, pa zbog toga njena duša ne može u . Zato su on, Martok, Mustafa, Quark i ostala posada B-o-P-a Jadziji posvetili jednu bitku (uništenje dominijskog brodogradilišta u Monak sustavu), odnosno ostvarili su pobjedu u njenu čast, kako bi njena duša zasluženo prešla River of blood i ušla u Sto-Vo-Kor. Isto tako se Kurn mogao ubiti sam, a Worf mu je bez problema mogao kasnije posvetiti jednu veliku pobjedu kako bi njegova duša zaslužila čast da uđe u Sto-Vo-Kor.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| uto 17 ožu, 2009 4:39 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Klingonci su vruce glave koje prvo pucaju a onda razmisljaju o alternativama 
_________________ Surviving the new decade
|
| uto 17 ožu, 2009 5:55 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
captain je napisao/la: Klingonci su vruce glave koje prvo pucaju a onda razmisljaju o alternativama  Vrlo često je to istina, no glupo je ispalo što je u ovoj epizodi bilo tako, a radi se o ubojstvu vlastitog brata.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| sri 18 ožu, 2009 12:36 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Da , worf je ispao ko hipnotiziran bratovom zamolbom 
_________________ Surviving the new decade
|
| sri 18 ožu, 2009 12:52 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|