|
Sada je: sub 18 tra, 2026 4:24 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
 Torinsko platno
Ponukan ovim Božićem i gledajući na TV-u dokumentarce o Isusovom rođenju i životu naišao sam na zanimljiv dokumentarac na NG-u o Torinskom platnu. Ukratko, to u to platno je, prema vjerovanju, umotan Isus i prilikom uskrsnuća došlo je do velike radijacija koja je utisnula Isusovo tijelo u to platno. Platno se čuva u katedrali u Torinu. Bilo je nekih govora o tome da je platno lažno te da potječe iz 14.stoljeća te da ga je neki srednjovjekovni genije krivotvorio tj. da to zapravo nije platno u kom je Isus bio prekrit jer se u Bibilji spominju povoji i zavoji, a ne cjelovito platno. Čak se kao krivotvoritelj spominjao i Leonardo Da Vinci koji je jedini u to doba bio sposoban takvo što učiniti jer je imao veliko znanje i vještinu. No, to je odbačeno. Ipak, neki i danas znanstvenici tvrde da je jedini Da Vinci mogao takvo što napraviti. Da nitko drugi ne bi bio sposoban za takvo što. Što mislite o Torinskom platnu? Evo, ja sam impresioniran time i uvijek kad naiđem na tako nešto zanimljivo uvijek to istražujem. I sad mi cijeli dan ne izlazi iz glave to Torinsko platno. Kažem, kad na nešto tako zanimljivo naiđem onda ne prestajem misliti o tome. Mišljenja sam da je Platno pravo i da je u njega Isus bio umotan. Raumljivo, neki radikalisti ne vjeruju ni da je Isus postojao, a neki čak tvrde da nije bilo tako kako piše u Bibilji. Tj. kažu da je Bibilija pisana po diktatu Rimljana, pobjednika u ratu protiv Židova. Službeni Vatikan nije do sada nikada priznao autentičnost Torinskog platna. Evo, nekoliko linkova: http://en.wikipedia.org/wiki/Shroud_of_Turinhttp://www.shroud.com/ - službena stranica o Torinskom platnu http://www.google.com/search?q=turin%20 ... a=N&tab=iwZa one koji se slabije služe engleskim jezikom, likovi na hrvatskom jeziku: http://www.croportal.net/forum/rub-znan ... tno-30776/http://svjetlonosa.bloger.hr/post/torin ... 50797.aspxdhost.info/ufos/07-Razno/Infomistery%20-%20Torinsko%20Platno.pdf (PDF file), a ako neće: http://209.85.129.132/search?q=cache:Wg ... clnk&cd=21
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| pet 26 pro, 2008 2:00 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
 Re: Torinsko platno
Tijekom povijesti bijaše puno krivotvorenih relikvija pa sam skeptična i prema ovoj, a i čitala sam da je dokazano da je platno puno mlađe od Isusa. Što se tiče toga je li Isus uopće postojao, mislim da jest, bez obzira na to je li uskrsnuo ili nije. Pa Julije Cezar je sigurno postojao iako se nije pretvorio u zvijezdu.
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| pet 26 pro, 2008 5:05 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
Točkica je napisao/la: Tijekom povijesti bijaše puno krivotvorenih relikvija pa sam skeptična i prema ovoj, a i čitala sam da je dokazano da je platno puno mlađe od Isusa. Da, navodno da je dokazano postupkom C-14 (to s ugljikom) da platno datira između 1260.-1390.g. Ali drugi znanstventici to pobijaju i kažu da je tim postupkom dokazivan samo dio platna koji je zapravo mlađi i kojeg su redovnici zašili nakon što je dio 1529., čini mi se, izgorio u požaru. Više o tome se može pročitati na netu.
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| pet 26 pro, 2008 5:14 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
Možda i jest autentično, ne znam pa se ne želim ni izjasniti. Tema je svakako zanimljiva.
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
|
| pet 26 pro, 2008 6:07 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
Točkica je napisao/la: Možda i jest autentično, ne znam pa se ne želim ni izjasniti. Tema je svakako zanimljiva. Pa ja pokušavam kod takvih stvari kojima se treba dokazati autentičnost, biti što objektivniji i ne miješati svoju religiju i vjeru u to. Ali zašto se ne bi izjašnjavala i raspravljala s drugim forumašima da li je ili nije autentično i što zapravo misliš o tome? Nema veze što nisi sigurna. Nisam ni ja. Ali upravo zato sam otvorio ovu temu da bi forumaši mogli raspravljati. Inače smatram te stvari Na rubu znanosti vrlo zanimljivima i diskutabilnima (u smislu da se puno toga može raspraviti na te teme).
|
| pet 26 pro, 2008 6:12 pm |
|
 |
|
Felis Minor
|
Zato jer nemam dovoljno informacija. Evo, zanimalo bi me, na primjer, tko je prvi ustvrdio da je to Isusovo platno i kad. Je li to bila narodna predaja odavno ili...?
|
| pet 26 pro, 2008 6:14 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
Točkica je napisao/la: Zato jer nemam dovoljno informacija. Evo, zanimalo bi me, na primjer, tko je prvi ustvrdio da je to Isusovo platno i kad. Je li to bila narodna predaja odavno ili...? To, napamet, ne bi znao. Najvjerojatnije Crkva. Sigurno to piše na netu. Zaintrigirala me ova tema pa kad pronađem taj podatak, javim. Navodno, kažu, da se Platno nije nigdje spominjalo do 14. st. dok neki drugi znanstvenici tvrde da je Platno bilo u Eddesi, u Carigradu i Jeruzalemu. I nema veze što nemaš dovoljno informacija. To nije bitno za raspravu, dobro je, ali kroz raspravu se dobiju informacije. Pričekajmo da se forumaši vrate s godišnjeg pa će biti rasprave. A ne da svaka rasprava završi nedorečena i na jedva 2 stranice...
|
| pet 26 pro, 2008 6:39 pm |
|
 |
|
Felis Minor
|
Ako se pojavilo tek u srednjem vijeku, ne znam... Znaš onu priču iz Dekamerona o fra Cipolli? 
|
| pet 26 pro, 2008 6:43 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
Točkica je napisao/la: Ako se pojavilo tek u srednjem vijeku, ne znam... Tako kažu. No, neki znanstvenici su našli zapise koji tvrde da je Platno se pojavljivalo i prije. Točkica je napisao/la: Znaš onu priču iz Dekamerona o fra Cipolli?  Ne... reci mi nešto više o tome. Zapravo, sram me je... nisam nikada pročitao Dekamerona. 
|
| pet 26 pro, 2008 6:49 pm |
|
 |
|
Felis Minor
|
Fra Cipolla je vrlo poštovan fratar među građanima Certalda, koji su strašno glupi i on im podmeće svakakve relikvije. Kad im je htio podmetnuti papigino pero pod pero arhanđela Gabrijela, dva lokalna zafrkanta su mu ga uzeli i podmetnuli ugljen, što on nije primijetio do mise na kojoj je trebao pokazati relikviju. Međutim, brzo se snašao i rekao da je zabunom uzeo ugljen na kojem se sveti Lovro pekao i da nikoga tko dotakne taj ugljen cijele godine vatra neće dotaknuti, a da on to ne osjeti. (!) I ljudi su mu to povjerovali! Požnjeo je velik uspjeh tim ugljenom.
|
| pet 26 pro, 2008 6:59 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
Snalažljiv fratar. Uvijek sam cijenio snalažljive ljude.
|
| pet 26 pro, 2008 7:41 pm |
|
 |
|
Felis Minor
|
Fratar je baš fora, ali zbog te priče sam pomalo kritična prema relikvijama. 
|
| pet 26 pro, 2008 9:03 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
Točkica je napisao/la: Fratar je baš fora, ali zbog te priče sam pomalo kritična prema relikvijama.  Pa ne mora nužno značiti onda da su sve relikvije ili barem većina krivotvorine ako je taj jedan fratar bio snalažljiv.
|
| pet 26 pro, 2008 10:41 pm |
|
 |
|
Felis Minor
|
Naravno da ne.
|
| pet 26 pro, 2008 11:20 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
|
No, naravno ja ne tvrdim da je Torinsko platno autentično tj. da je u nj bio zamotan Isus ali vjerujem u to. Subjektivan sam po tom pitanju ali da se otkrije da nije, vjerovat ću drugačije. Ipak sam ja povjesničar-amater, a odlika svakog povjesničara je da bude objektivan.
|
| pet 26 pro, 2008 11:22 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|