Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
Religija i kapitalizam u Star treku
Društvo (ljuska rasa) u treku prikazana je bez dvije osnovne mane, a to su kapitalizam i religija. To su danas dvije osnove oko kojih se svijet vrti.
Zanimljivo je da ni jedan kapetan Zvjezdane flote ne pripada ni jednoj vjeroispovjesti, ni bilo kakvim današnjim dominantnim religijama. Mislim da se čak ni jedna ne spominje. Jedine povezne točke nalaze se u istočnjačkim religijama koje same po sebi imaju status filozofskih i ne zahtjevaju „slijepu“ vjeru u nešto. Je li religija temelj same etike?
Religije se dosta spominjala u ostalim rasama koje su imale neka svoja uvjerenja, u neke potpuno drugačije i neobične doađaje. S vjerom najdalje se zakoračilo s Bajorancima u DS9-u.
Maknemo vrijednost novca iz društva, i sve je ok. Meni je to malo teško zamislivo. Kao opravdano sredstvo zašto je došlo do toga napravili su zgodan trik s replikatorima. Jer subjektivno gledajući čovijek treba hranu, vodu i ljekove. Riješio bi se problem gladi u svijetu i još puno sitnica vezanih uz to. Samo sudeći po ljudima u globalu, kome bi se pored takve tehnologije dalo išta raditi. Znaš da ćeš imati dovoljno hrane i vode za taj dan i to je to. Vjerojatno bi se cijela predstava odvijala u svemiru.
Što se kapitalista u svemiru tiće, nezaobilazni su Ferengiji kojima se cijeli život vrti oko profita, a glavno sredstvo plaćanja je Latinum.
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
Zanimljivo ...
"..Je li religija temelj same etike?."
Kao ni "jaca" vlast tak i religije misle da je od njih sve pocelo .. ka do tad pucanstvo nije nis kuzilo , bilo je neeticno , raskalseno , tupasto .. ak povrsno samo prelistas njihove nauke , religijsk , zakljucak je jasan , a nije moglo bit drugacije .
Logika je tu sama po seba jasna ...do tad nije nista valjalo " i onda bi svijetlost "....bla bla bla ..
Zvijezdane staze... tu je ka u poparu svasta udribleno , kapetani ka nisu vijernici al ak ste bolje pratili svi kao ipak misle da tu "nesto ima " ...poznat van i meni ! Narvno najdalje je osa DS9 u svojim "ludorima" glede religije.. i ne samo da je Bjoranska religija gotovo ravna sijuriji [ tak je prikazana] vec je kpetan "mali bog" sto saznaje pred kraj serije ..no..prorok je cijelo vrijeme..
Ferengiji ..dobar je odgovor Quark da Sisku kad je stlno "zajeb**a" za Ferengije , vec sam piso o tome, kad mu je odgovorija , mi jesmo takvi kakvi jesmo "pokvareni" i za latinum bi sve ucinili no ikad nismo , iako smo takvi kakvi jesno , pocinil strasne zlocine kakve je vasa tako napredna vrsta pocinila itd.......
Toliko o Ferengijima, ljudi imaju inace jednu "manicu" svoja zlodijela vole prikrivat , ponajprije sami sebi , umanjivat i pravit se ka da se to nije desilo... to je i slucaj famoznog "ubermorala" STa o kojem smo ovdije prosuli puno slova vec...naravno ljudi vole bas ono sto pripisuju klingocima preuvelicavat svoja "dobra dijela" .
Covijek STa nije bas nespreman ubit bliznjega svoga , pobrkat loncice morala i nemorala ako mu to odgovara , zamijenit teze , pogazit vlastite princoipe i sve to objasnit jednostavno a delo se ili nismo imali izbora ....
Likovi ka Qurk i garak su stalo ljude podsijecali , tj gledoce ST serijala na mane ljudi i lazne pricice...
Istina u St nije bilo novca no ja nisam ni u jednoj seriji vido ni jednu epku koja se bavila tom , za covijeka , zanimljivom pojavom...
Zaista kako i sam autor texta kaze [ @Mrbobo] koji su ih motivi tijerali na to da rade ak ne moraju , ak imaju sve i to he bas malo i ne samo jest i pit...
To su malcice zaboravili ili je neko cenzurira .. mos mislit objasnjenja ...Karl i Fridrich osnovali drustvo "utopija planitia " .... Kapitalisti u svemiru .. mislin da Ferengiji bas i nisu najtipicniji , uostalom i brodovi drugih civilizacija nesto pokrece , trebaju specijalne legure , materijale , pripravke .. u svemiru se ocito trguje ali i uzima , sto milom sto 'fino" kak moj omiljeni lik [Quark] reka "oni mijehurici su u pocetku zanimljivi , potpuno te okupiraju i dok nisi ni skuzija vec si njihov" mislija na ljude ...
Maknemo vrijednost novca iz društva, i sve je ok. Meni je to malo teško zamislivo. Kao opravdano sredstvo zašto je došlo do toga napravili su zgodan trik s replikatorima. Jer subjektivno gledajući čovijek treba hranu, vodu i ljekove. Riješio bi se problem gladi u svijetu i još puno sitnica vezanih uz to. Samo sudeći po ljudima u globalu, kome bi se pored takve tehnologije dalo išta raditi. Znaš da ćeš imati dovoljno hrane i vode za taj dan i to je to. Vjerojatno bi se cijela predstava odvijala u svemiru.
Ponovit cu vec po ko zna koji put. Replikator ne znaci da je sve besplatno. Replikator treba energiju, koju treba nekako proizvesti. Za proizvodnju energije ti treba gorivo (koje se BTW ne isplati replicirati jer nije isplativo). Tako da ono, nije to bas samo tako - trebas opremu, postrojenja, obrazovane ljude itd. Replikator bez napajanja je samo komad zeljeza i plastike. Naravno, tu su uvijek i stvari koje se ne daju replicirati (npr. latinum).
Citat:
Što se kapitalista u svemiru tiće, nezaobilazni su Ferengiji kojima se cijeli život vrti oko profita, a glavno sredstvo plaćanja je Latinum. Malo mi je teško zamisliti takvo društvo, a Vama?
Pa i jest. Zato i jest fikcija. Tehnologija nece natjerati ljude da promjene stav, jer ce uvijek biti onih koji ce tu tehnologiju kontrolirati. Ljudi prvo trebaju promijeniti sebe same. Da citiram jednog kolegu sa newsa:
"To sto imas phasere, teleportere i replikatore ne znaci da si napredan. To samo znaci da ces brze ubijati, putovati i jesti."
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
Re: Religija i kapitalizam u Star treku
BUMP
Dobra tema, šteta što je duboko zakopana.
Religija ljudi u Treku - izuzev Chakotaya i ponekog sveameričkog 'Oh my God'-a, zbilja ne znamo apsolutno ništa o religioznosti čovječanstva u tom razdoblju. Možda je toliki skok znanostvenih i društvenih dostignuća ukinuo brojne misterije i dogme kojima su brojne religije plašile i kočile čovječanstvo. Možda se čovječanstvo nakon WW3 uvjerilo da koliko god pobožno bilo, čovječanstvo će naći način da se uništi. Možda se pojavljivanjem Q-a promjenila slika o Bogu kao (ne)milosrdnom stvoritelju i upravitelju svega; te je sada Bog postao jedan gnjavator koji iz zajebancije prijeti kataklizmom.
Ne znam. Ovo prvo o znanstvenim dostignućima mi nekako najrealnije drži vodu, jer i danas je utjecaj religije na društvo u opadanju, pa se u tom vremenu i ubrzao do potpune anonimnosti.
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
Zar nije religija vise istrazena kroz druge rase ,nego kroz ljude ?
Ljudi su u star treku nekakva vrsta skeptika naspram religije i mislim da osim neke njihove osobne vire (ono svemir je beskonacan ..ima zivota nakon smrti i slicno) i nema nekakve organizirane religije ili nesto slicno onom sta danas znamo ka krscanstvo ili nesto drugo
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
Pa je istražena kroz druge vrste; najviše kroz Bajor i Q'onos, pa onda kroz jednoepizodne. Ali ljudi su postali ateisti (izuzev Chakotaya i njegovog 'akući moja' mantranja). Ne spominje se Jahve/Zeus/Wotan/Višna/Allah, Bog se spomene samo kao ohmygod i kao Qova usporedba samog sebe.
Bilo bi zanimljivo da makar spomenu kako i zašto je religija otišla u ropotarnicu povijesti.
Edit
U TOS - The Man Trap, McCoy kaže 'Lord, forgive me', prije nego što upuca slanog vampira, što bi značilo da je on kršćanin.
Pridružen/a: sub 14 stu, 2009 11:40 pm Postovi: 1179 Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact
Dobra tema. Mislim da je religija u treku dovoljno zastupljena čak štoviše zastupljenja je više od recimo nekih realnih serija koje svoje postupke i tijek događaja temelje na ovome sveprisutnome kapitalizmu koji je mogu da kažem stavio Boga u neki deseti plan, što naravno ne valja. Sad dolazimo do pitanja religije u star treku, koliko je zastupljena kao kršćanstvo ili neka druga stvarna religija u trek svijetu, pa svijet u 24. stoljeću ima veliki predznak kao tehnološko napredno društvo koji puno toga gleda u tehnološko-znanstvena iskustva nego u neke religijske aspekte. No naravno puno toga polazi od osobe, kao i u našem realnom svijetu neko može reći da mu smeta religija da ne vjeruje u Boga i sl. stvari , naravno može i navoditi i razloge zašto ne želi biti pripadnik recimo kršćanstva(ili ne prakticira vjeru) , no čovjeka je stvorio Bog(moje mišljenje), i drago mi je da je uvijek postojalo prostora za religiju u trek svijetu naravno ne baš da je bilo sad nešto spominjanja kršćanstva ili sl. no drago mi je da su scenaristi koristili neke imaginarne religije kao npr. Bajoranci i njihovi proroci iz razloga što vidimo predanost i vjeru ne naroda kao cjeline nego prije svega osobe koja svoje postupke i želje želi posvetiti nekoj višoj sili.
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
Kako bit religiozan u drustvo koje ima svojevrsne cak i bozanske moci a poznaje i bica koja slobodno mogu bit po definiciji bog.. svemocni i sve znaju ( Q ) ..zapravo puno tog se zna i stvarno je tesko imat religije
Pridružen/a: sub 14 stu, 2009 11:40 pm Postovi: 1179 Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact
Kolega captain,
daleko je "svemoguće biće" (Q ) od bilo kakvog oblika božanstva, badava njemu svi oni treptaji, stvaranja nekih materija ili raznoraznih čarolija kad on nema onu pravu istinsku čaroliju a to je istinska ljubav, oprost i rzumijevanje prema malom biću kao npr. čovjek.
Pa to nema ovaj nas Q ali pitanje je kakvi su svi ostali u continuumu ..iako s druge strane i Q je bice koje je evoluiralo ..ono nije stvorilo svemir ..a bog po samoj definiciji uopce nemora bit osoba ..to moze bit i pojam za cijelokupni sustav prirode ili nekakva nepoznata sila zivota ..koju ljudi personaliziraju kako bi ga lakse razumili
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
Što se religije tiče, mišljenja sam da su ju ljudi jednostavno - prerasli. I dalje se pitaju oko nekih stvari, ali za razliku od srednjeg vijeka, svi imaju pristup znanju i ne treba im više svečenik koji će im govoriti šta trebaju a šta ne trebaju napraviti "da bi se spasili". Svatko za sebe, bez povođenja za masom, sramom ili društvenim imperativom sam može odabrati svoju istinu i vjerovanja...
Jednom se religija čak i spomenula, a da nije u sklopu neke druge rase - u epizodi "Where silence has lease" - kad trebaju umrijeti za xx minuta i tada Picard priča o smrti sa Datom i Crusher, pa evo njihovih razmišljanja:
"What is death?" "Oh, is that all? Oh, Data, you're asking probably the most difficult of all questions. Some see it as a changing into an indestructible form, forever unchanging; they believe that the purpose of the entire universe is to maintain that form in an earth-like garden which will give delight and pleasure through all eternity. On the other hand, there are those who hold to the idea of our blinking into nothingness. That all of our experiences and hopes and dreams, merely a delusion." "Which do you believe, sir?" "Considering the marvelous complexity of the universe, its clockwork perfection, its balances of this against that, matter, energy, gravitation, time, dimension, I believe that our existence must be more than either of these philosophies. That what we are goes beyond Euclidean or other "practical" measuring systems, and that our existence is part of a reality beyond what we understand now as reality."
Mr.bobo je napisao/la:
Što se kapitalista u svemiru tiće, nezaobilazni su Ferengiji kojima se cijeli život vrti oko profita, a glavno sredstvo plaćanja je Latinum.
Malo mi je teško zamisliti takvo društvo, a Vama?
shirajzl je napisao/la:
Po tome su se svi ljudi na Zemlji izjednačili po mentalitetu...Inače ne mogu zamisliti jednog Balkanca da nešto radi kad već može ležat u hladovini s pivom u ruci po cijele dane...S pauzom za koji sat u holodeku...
Kad sam kao mali gledao TNG, nije mi se svidjelo ono rečeno u "Neutral Zone", sve to oko samounapređivanja mi se činilo dosadno. Kasnije sam to smatrao dobrom idejom ali neizvedivo, no s vremenom, a tu utjecaj imaju Zeitgeist: Moving Forward i slični dokumentarci, mi se takvo društvo čini sve više mogućim, do te mjere da smatram da je to jedini logički korak unaprijed za ljudsku rasu...
Da, možda je teško to zamisliti jer smo odgajani u ovakvom svijetu (ok, dio nas je djelom odgajan i u doba socijalizma, ali nije to tako ogromna razlika), i to se poznaje kao stvarnost, a isto tako ljudski mozak teško može razumjeti nešto što nije iskusio, ne može znati kako bi se ponašao u drugačijim uvjetima.
Svako ljudsko biće se prilagođava okolišu u kojem živi, i iz njega razne načine pokušava dobiti ono što mu treba da preživi, ono što mu je najbitnije za život. Danas je glavna stvar za preživljavanje novac i zato se svi oko njega bore, neki više neki manje. U svijetu gdje postoji neograničeno energije, replikatori, holodeckovi, brzi interkontinentalni transport i sve ostalo, ljudi se više ne trebaju boriti za osnovne resurse (tj. novac) i s obzirom da se svi bave samousavršavanjem i radom za opće dobro, to postaje glavna stvar "u okolišu" za koju se tada čovjek trudi da joj se prilagodi, i zato se umjesto da se ko danas "bore" za novac, u budućnosti će se "boriti" za samonapređivanje i ono što je korisno za društvo u cjelini, jer će tako biti najviše prihvaćeni (čak i u takvom ravnopravnom svijetu recimo veliki znanstvenici i drugi koji na neki način unapređuju društvo uživaju ogroman ugled i prihvaćanje od drugih)
I šta raditi u takvom svijetu?
Upravo to pitanje je u "Neutral zone" postavio biznismen iz 20. stoljeća kojeg su odmrznuli i vratili u život.
Evo kratak filmić iz epke koji govori upravo o tome, a dio sa tim znanstvenikom je od 55 sekunde nadalje
Za one kojima se ne gleda, evo da još jednom ponovim odličan Picardov quote:
"A lot has changed in the past 300 years. People are no longer obsessed with the accumulation of things. We've eliminated hunger, want, the need for possessions. We've grown out of our infancy."
Kad kasnije lik pita da koji k... će raditi jer više nema svoje pare, firmu niti nikakav izazov, Picard mu odgovara: "This is the 24th century. Material needs no longer exist. The challenge, Mr. Offenhouse, is to improve yourself. To enrich yourself. Enjoy it."
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
Cvicek je napisao/la:
[i]"What is death?" "Oh, is that all? Oh, Data, you're asking probably the most difficult of all questions. Some see it as a changing into an indestructible form, forever unchanging; they believe that the purpose of the entire universe is to maintain that form in an earth-like garden which will give delight and pleasure through all eternity. On the other hand, there are those who hold to the idea of our blinking into nothingness. That all of our experiences and hopes and dreams, merely a delusion." "Which do you believe, sir?" "Considering the marvelous complexity of the universe, its clockwork perfection, its balances of this against that, matter, energy, gravitation, time, dimension, I believe that our existence must be more than either of these philosophies. That what we are goes beyond Euclidean or other "practical" measuring systems, and that our existence is part of a reality beyond what we understand now as reality."
Cvicek, ovo mi je jedno od boljih scena u treku, zaista jedno filozofsko preispitivanje. O smrti je teško govoriti, pogotovo kada smo najranjiviji kada nam netko blizak umre. naravno tada znamo postupati prema njoj ovisi koji nam je svjetonazor ili uvjerenje. Vjernici (kojim ja pripadam-kršćani), imaju jednostavno tumačenje, nakon ovoga života nas čeka ono što smo zaslužili dok smo boravili ovdje. ta selekcija je predstavljena kao pakao, raj, čistilište. No postavlja se pitanje što je sa ostalim religijima ne samo na našoj planeti nego recimo ostalim svjetovima ako vjerujemo u neku namjernu kreaciju našega života, a to je od strane kreatora Svemira , odnosno Boga svih civilizacija. Oni mogu imati slične ili drugačije interpretacije, no da ne duljim, i ako netko ne vjeruje u Boga ili ne pripada nekoj vrsti religije ipak na kraju ćemo biti smješteni svi tamo na „nekom mjestu“ gdje nas čeka neka vrsta života, neki oblik, ovisi kako smo ga zaslužili tokom ovogzemaljskog života. Ako smo voljeli nekoga tko nije više među živima bez obzira da nevjerujemo u život nakon smrti ma uvijek ćemo razmišljati o toj predivnoj sponi kao što je ljubav i duboko u sebi ne želimo da ta povezanost prestane kada budemo umrli. Gdje nas čeka život poslije života, na koji način, kako će izgledati o tome svak može razmišljati na svoj način i to je njegovo osobno pravo no nešto definitivno postoji nakon ovoga što živimo sad. Jer kada čovjek sluša razne životne priče ljudi o nepravdi koja im je nanesena tokom ovoga života, pa o njihovoj rano preminuloj djeci ili roditeljima jednostavno si ponavljaju ma mora nešto postojati nešto bolje od ovoga sada , negdje neko mjesto gdje ćemo se opet sresti.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.