| Autor/ica |
Poruka |
|
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
 Re: Vijesti
Samo će se Sunce promatrat?
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
| sri 23 ruj, 2009 7:35 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 6:25 pm Postovi: 3541 Lokacija: Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: tempus fugit Koje si vrste?: wtf
|
Preko dana na Trgu, kad padne večer bude se i Mjesec. A ostalo budu valjda prebacili na Dolac zbog osvjetljenja Trebali su od grada tražiti da se isključi rasvjeta na Trgu kak je bilo u Višnjanu jednom
_________________ quote: "They say time is the fire in which we burn".
|
| sri 23 ruj, 2009 7:38 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 6:25 pm Postovi: 3541 Lokacija: Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: tempus fugit Koje si vrste?: wtf
|
I jel tko zainteresiran da dolazi  ...ja ću biti tam od 10h nadalje 
|
| čet 24 ruj, 2009 1:38 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
NASINI znanstvenici otkrili su gotovo nevidljivi ogromni prsten oko Saturna, površine oko milijardu puta veće od površine Zemlje. Orbita prstena je za 27 stupnjeva zakrenuta od glavnog Saturnovog prstena.
Unutarnji krug prstena nalazi se na udaljenosti od oko šest milijuna kilometara od Saturna, a vanjski na odaljenosti od oko 12 milijuna kilometara.
Kako je izvijestila Nasa, prsten je sastavljen od rijetko raspoređenih sitnih čestica leda i prašine te je upravo zato znanstvenicima bio tako teško uočiv. Kako do Saturna ne dopire puno sunčeve svjetlosti, teško je bilo uočiti refleksiju na česticama.
Ledenu prašinu (oko -193° C) znanstvenici su otkrili uz pomoć toplinskog zračenja i svemirskog teleskopa Spitzer.
DANAS u 13.35 sati prema hrvatskom vremenu na Mjesecu je eksplodirao projektil kojeg je lansirala Nasa. Bombardiranje Mjeseca Nasa je izravno prenosila na svojim internetskim stranicama, gdje su ranije objavili i simulaciju cijele misije.
Nakon potvrde o uspješno izvršenoj operaciji, Nasinom dvoranom se prolomio pljesak. Kako su ranije izvijestili iz svemirskog centra u Cape Canaveralu, eksplozija je na južnom mjesečevom polu trebala načiniti krater dubine četiri i promjera 20 metara.
Riječ je o eksperimentu kojim se želi dokazati kako tragovi vode postoje i ispod površine Mjeseca. Znanstvenici se nadaju kako će u oblaku koji je nastao nakon eksplozije pronaći ostatke leda i vodene pare.
Satelit LCROSS, koji se nalazi u misiji pronalaska vode na Mjesecu, prošao je nakon eksplozije kroz oblak i prikupio materijale potrebne za analizu.
Kao lokacija izabrano potencijalno crpilište vode za buduću bazu
Nasa je projektil ispalila na lokaciju nedaleko od kratera Shackleton - mjesta na kojem planiraju izgraditi svemirsku postaju za koju se nadaju da bi trebala biti dovršena do 2024. godine.
Otkriće potencijalnih zaliha vode na Mjesecu značilo bi da se astronautima ne bi vodu trebalo dopremati sa Zemlje. Zato je kao lokacija gađanja projektilom i izabrano mjesto nedaleko od lokacije za gradnju buduće baze - pronađe li se ondje voda, biti će izrađeno crpilište i spremnik.
| pet 09 lis, 2009 8:27 pm |
|
 |
|
nešt po svom izboru
Pridružen/a: ned 08 vel, 2009 12:42 pm Postovi: 1210 Lokacija: Sector001 Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
|
Ispravak netočnog navoda Bobo...i LCROOS se takoder zabio u mjesec 1-2m poslije Centaur dijela...On je prikupio podatke, i podatke poslao u NASA-u i potom se i on zabio...
A inace...to se raketa KG korporacije GK Orion101 dizajnirana i napravljena iskljucivo u Hrvatskoj i lansirana iz malog mjesta u Medimurju pogreskom jednog injzinjera pri proracunima putanje i brzine zabila u mjesec...No svom srecom NASA je prikrila ovaj dogadaj...

Citat: 25. Archer je osnovao federaciju....zato svi jezik za zube kad krenete nest srat po ENT.u i Archeru
|
| pet 09 lis, 2009 11:25 pm |
|
 |
|
nešt po svom izboru
Pridružen/a: ned 08 vel, 2009 12:42 pm Postovi: 1210 Lokacija: Sector001 Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
|

Citat: 25. Archer je osnovao federaciju....zato svi jezik za zube kad krenete nest srat po ENT.u i Archeru
|
| ned 11 lis, 2009 2:36 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
Neki će čak otići toliko daleko da će reći da je bombardiranje mjeseca zapravo bilo prvi korak prema napuštanju Zemlje i koloniziranju drugih svemirskih tijela. Mjesto na koje su ispaljene rakete nije odabrano slučajno; samo koji kilometar dalje Nasa planira izgraditi svemirsku postaju na Mjesecu, koja bi do 2024. godine mogla biti funkcionalna i naseljena. Što je samo jedan od razloga koji su natjerali američke znanstvenike u potragu za vodom na Mjesecu
...više na linku... INDEX.Hr
| pon 12 lis, 2009 3:52 pm |
|
 |
|
nešt po svom izboru
|
..da...al nije to ni blizu koloniziranju mjeseca....a ovaj podatak 2024. je ja mislim krivi jer sam <ja mislim> procitao na NASA.im stranicama do 2021, sto je ipak sad ne bas velika razlika... xD...ali opet ...
Ono sto treba reci da ce Ameri vjerojatno odustat od ISS-a...naime Obama ne dopusta (za sada) produzenje ugovora Amaerikanaca i Rusa za zajednicke misije u sklopu sastavljanja ISS-a i odlazaka na ISS...Jos za sad taj ugovor vrijedi, te sljedece godine, no to bi onda trebao biti kraj po meni, jer Ameri okrecu novo poglavlje. Era Space Shutlleova je za nama..oni od 2010(moguce i '11..sve ovisi o ISS.u) odlaze u mirovinu...nasljedit ce ih klasa Orion po konceptu jednaka Apollu. Bit ce lansirane na Ares I i Ares V raketama. Orion ce moci prevoziti ood 4-6 putnika te će primarno sluziti za odlazak na Mjesec do 2020. te kasnije i na Mars. Sve ovo cini se potvrduje nedavno "bombardiranje" Mjeseca u potrazi pronalaska vode kako bi se tamo do 2021-4 izgradila i stalna baza, sto je i prvi korak ka koloniziranju Mjeseca( no ne treba trcati pred rudo). Meni se osobno ne svida umirovljenje Space Shutllova jer po meni s njima bi se trebalo vozit gore dole od Zemlje do Mjeseca jer su vise puta iskoristivi i ugodniji za put ja mislim ... No ono sto me veseli u svemu tome je, vjerojatno kao i mnoge druge, konacno vracanje na Mjesec nakon 1972. a ja mislim da ce do onda proci dobrih 40-tak godina...

|
| pon 12 lis, 2009 10:24 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
|
| uto 13 lis, 2009 1:37 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
To je i moja baka rekla. Kad sam joj ja objasnila da to nije napad, odvratila mi je: ,,A što je raketiranje ako ne napad?" 
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| uto 13 lis, 2009 2:23 pm |
|
 |
|
nešt po svom izboru
|
 NASA pronašla vodu na Mjesecu
Američka svemirska agencija NASA-a objavila je u petak da je pronašla znatnu količinu vode na Mjesecu nakon udara sonde LCROSS u početku listopada.
Doug Cooke, pomoćnik ravnatelja Uprave za misiju Nasinih istraživačkih sustava, procijenio je da ima oko 90 litara vode u mjesečevu krateru u koji je sonda LCROSS udarila 9. listopada, priopćila je NASA.
Prema Mjesecu lansirane sonde
Udar Nasine rakete mjesečevom sondom u krater Cabeus praćen je iz satelita LCROSS, mjesečeva istraživačkog orbitera, svemirskog teleskopa Hubblea i triju satelita u Zemljinoj orbiti te s teleskopa na zapadu SAD-a i na Havajima.
Udar u krater Cabeus nije rezultirao eksplozijom koja bi bila odmah vidljiva, no NASA je dobila mnoštvo podataka od toga pokusa, javlja Hina.
Preuzeto sa svemir.org

|
| ned 22 stu, 2009 8:28 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 14 stu, 2009 11:40 pm Postovi: 1179 Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact
|
hm....interesantno...voda na mjesecu...pa hajde nadam se da će i dalje sa uspjehom pronalaziti i neke druge stavri...elemente na ostalim planetima...to su mali koraci ali ipak važni za daljnja istraživanja 
|
| ned 22 stu, 2009 11:49 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
|
...da ja sam se isto iznenadio s informacijom... ...uvijek sam mislio da je mjesec mrtav kamen što se vrti oko Zemlje... sad sam demantiran...
...a vjerujem da su i prije našli nazneke vode na mjesecu... ...samo nisu bili sigurni... pa su uputili sondu tamo da to potvrdi... i eto...
| pon 23 stu, 2009 4:16 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
Mr.bobo je napisao/la: ...da ja sam se isto iznenadio s informacijom... ...uvijek sam mislio da je mjesec mrtav kamen što se vrti oko Zemlje... sad sam demantiran...
...a vjerujem da su i prije našli nazneke vode na mjesecu... ...samo nisu bili sigurni... pa su uputili sondu tamo da to potvrdi... i eto... nije ni sada puno više živ. ali voda je uvijek dobrodošla. pogotovo u okvirima lunarne baze jednoga dana.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 23 stu, 2009 8:50 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
|
...Ruska svemirska kapsula Sojuz s trojicom astronauta aMeđunarodne svemirske postaje sigurno je sletjela u kazahstanskoj stepi...
Astronauti, Belgijac Frank De Winne, Kanađanin Robert Thirsk i Rus Roman Romanenko, u odličnom su stanju, objavio je ruscki centar za kontrolu letova u Moskvi.
Kapsula je sletjela u 10.06 po moskovskom vremenu u pustoj kazahstanskoj stepi, 85Km sjeverno od grada Arkalika...
Trojica austronauta vratila su se iz šestomjesečnemisije na ISS-u koja je počela 29 svibnja.
Belgijac De Winnw je bio prvi zapovijednik iz EU na toj postaji....cool... ...zanimljivo... dasd bi onda skoro trebala nova ekipa poći gore...
...ja samo čekam dan kada će uspostaviti gravitaciju na postaji...
| uto 01 pro, 2009 1:42 pm |
|
 |
|