|
Sada je: ned 28 lip, 2026 7:25 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 srp, 2006 6:44 pm Postovi: 1636 Lokacija: Zagreb
|
 DS9 <> B5
Jos jedna stvar koja u DS9 ne valja je to sto je kopija (i to losa) Babylona 5
_________________ "He learned to play it safe. And he never, ever got noticed by anyone."
|
| pon 10 ožu, 2008 4:17 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
 Re: Najgluplji događaj u svih 7. sezona
MacGyver je napisao/la: Jos jedna stvar koja u DS9 ne valja je to sto je kopija (i to losa) Babylona 5 da, jer u DS9u su, ono, totalno imali civilni rat. i Dominij je u biti ratovao protiv borgova, a Federacija se nasla u sredini. da, da, i ona su mlađe rase (dakle ljudi, klingonci, romulanci i ekipa) zapravo istjerali Dominija i Dorga ize nase galaktike. i u tome im je pomogao Q, kao najstarija rasa u igri. aha. i Sisko je ozenio romulansku veleposlanicu i postao predsjednik federacije. aha. i onda su se klingonci i romulanci i federacija ujedinili. aha. a Breeni su pokrali dominijsku tehnologiju i sada potajno pokusavaju osvojiti galaktiku uz pomoc kardasijanaca. aha. i Picard se u biti vratio u proslost i osnovao Romulansko carstvo. mislim, reci da je DS9 kopija B5a je isto kao reci da su, recimo, starship troopersi kopija spasavanja vojnika Ryana cisto jer se u oba filma govori o ratu.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 10 ožu, 2008 8:37 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Ant je napisao/la: MacGyver je napisao/la: Jos jedna stvar koja u DS9 ne valja je to sto je kopija (i to losa) Babylona 5 da, jer u DS9u su, ono, totalno imali civilni rat. i Dominij je u biti ratovao protiv borgova, a Federacija se nasla u sredini. da, da, i ona su mlađe rase (dakle ljudi, klingonci, romulanci i ekipa) zapravo istjerali Dominija i Dorga ize nase galaktike. i u tome im je pomogao Q, kao najstarija rasa u igri. aha. i Sisko je ozenio romulansku veleposlanicu i postao predsjednik federacije. aha. i onda su se klingonci i romulanci i federacija ujedinili. aha. a Breeni su pokrali dominijsku tehnologiju i sada potajno pokusavaju osvojiti galaktiku uz pomoc kardasijanaca. aha. i Picard se u biti vratio u proslost i osnovao Romulansko carstvo. mislim, reci da je DS9 kopija B5a je isto kao reci da su, recimo, starship troopersi kopija spasavanja vojnika Ryana cisto jer se u oba filma govori o ratu. Drugi put kd nesta pises koristi mozak ili nemoj uopce pisati... Normalno da nisam mislio da su prepisali scenarije B5 epizoda... Sad mi se neda pisati pa cu samo prekopirati s HRTovog foruma poveznice po kojima je ocito da je B5 utjecao na DS9 Citat: - u obje serije imamo postaju koja ima ključnu ulogu u velikom dijelu galaksije. - sama koncepcija kadrova (kapetan, glavni operativni časnik, doktor, šef osiguranja) poprilično je slična u obje serije. - važnu ulogu u seriji igra religija - DS9 (Bajor i Proroci), a B5 (Minbariji, Valen, svećenićka kasta, proročanstva) - Sinclair (prvi zapovjendik B5) ustvari je minbarijski legendarni vođa Valen, slično Sisku-Izaslaniku - u seriji imamo različite vrste kvrgaovoglavih humanoida (Ljudi, Minbariji, Narni, Centauriji itd.), slično kao i u Star Treku - Dok u DS9 imamo antagonistički odnos Odo vs. Quark, ispunjen humorom, ali i kasnijim produbljavanjem, u B5 imamo odnos G'Kar vs. Londo - U DS9 imamo rat između Kardasijanca i Klingonaca, dok u B5 imamo rat između Narna i Centaurija - Središnji dio obje serije jest rat protiv iznimno moćnog protivnika, i većina rasa mora se udružiti kako bi ga svladala (u DS9 imamo Dominij, a u B5 imamo Shadowse) - u DS9 imamo Odjel 31, a u B5 imamo PsiCorpse - legendarni vođa Minbarija zove se Dukhat, dok u DS9 imamo Dukata - Kao što Kardasijanci u svojoj vojnoj hijerarhiji imaju First Order, Second Order itd., tako i Narni u B5 imaju First Circle, Second Circle itd. - Kardasijanci su u Treku okupirali Bajor i porobili njegovo stanovništvo, a to isto u DS9 su Narnima napravili Centauriji - itd. Orginalni topic mozes vidjeti ovdjeAl da se ipak malo osvrnem na tvoj post... Ant je napisao/la: da, jer u DS9u su, ono, totalno imali civilni rat.
Ne sjecam se bas najbolje, al cini mi se da je neki admiral pokusao preuzet zapovjednistvo nad flotom. Superjunak Sisko ga je u tome sprjecio, ali u B5 nema superjunaka pa je predsjedniku Clarku to uspjelo, zbog cega je kasnije izbio gradjanski rat. Ant je napisao/la: da, da, i ona su mlađe rase (dakle ljudi, klingonci, romulanci i ekipa) zapravo istjerali Dominija i Dorga ize nase galaktike.
Nisu ga istjerali, ali su ga mladje rase pobjedile udruzenim snagama Ant je napisao/la: i u tome im je pomogao Q, kao najstarija rasa u igri.
Nije im pomogao Q nego proroci Ant je napisao/la: i Sisko je ozenio romulansku veleposlanicu i postao predsjednik federacije. i Picard se u biti vratio u proslost i osnovao Romulansko carstvo.
Ne nego je Sisko otisao prorocima, sto je neka mjesavina izmedju onoga sto se dogodilo Sinclairu i Sheridanu Ant je napisao/la: a Breeni su pokrali dominijsku tehnologiju i sada potajno pokusavaju osvojiti galaktiku uz pomoc kardasijanaca.
O tome nije nista receno u seriji, ali je moguce, samo mi o tome nista ne znamo... mozda to bude tema neke kasnije serije ili filma... Dakle, cak i ovo sto si ti naveo kao protiv ustvari pokazuje da je DS9 kopija Babylona 5
_________________ "He learned to play it safe. And he never, ever got noticed by anyone."
|
| pon 10 ožu, 2008 9:17 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
MacGyver je napisao/la: Drugi put kd nesta pises koristi mozak ili nemoj uopce pisati... Normalno da nisam mislio da su prepisali scenarije B5 epizoda... Sad mi se neda pisati pa cu samo prekopirati s HRTovog foruma poveznice po kojima je ocito da je B5 utjecao na DS9 najprije kazes da je DS9 losa kopija B5. potom ja argumentiram da nije. i onda ti kazes da postoje poveznice i kazes da je B5 utjecao na DS9. ja sam ti odgovorio na tvoju originalnu tvrdnju, i pri tome i dalje stojim. to sto ti sada navodis "poveznice" i trazis "utjecaj" tu se cak i slazem s tobom, samo sto to, nazalost, nije ono o cemu si predhodno govorio. poveznice i utjecaj priznajem, i volim obije serije upravo radi njihove slicnosti u pogledima koji me najvise zanimaju. i da, DS9 prikazuje "B5 tematiku"* u trek svemiru, ali to je daleko od kopiranja. B5 ima jednu usmjerenost na pricu, na događaje, koncept u kojem likovi postaju na nekin nacin podređeni sudbinama. oni su herojski junaci koji se upustaju u nesto sto je vece od njih. DS9, s druge strane, slicniji je jednoj Galactici po pitanju likova. u DS9u su cesto upravo likovi ti koji pokrecu radnju, posebna se pozornost posvecuje upravo likovima, a sama radnja cesto dolazi kao posljedica toga. i u tome je jedna od osnovnih razlika između DS9a i Babylona. moglo bi se reci da serije pristupaju istoj tematici iz suprotnih kuteva. * B5 tematika ovdje predstavlja rat prikazan u SF svijetu.
|
| pon 10 ožu, 2008 9:37 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Ant je napisao/la: najprije kazes da je DS9 losa kopija B5. potom ja argumentiram da nije. i onda ti kazes da postoje poveznice i kazes da je B5 utjecao na DS9. U drugom postu sam se krivo izrazio. Naravno da pod kopija ne mislim prepisivanje scenarija, ali ima previse poveznica da bi se reklo da je B5 samo utjecao na DS9. Tim vise sto su izlazili u isto vrijeme (DS9 je cak malo ranije poceo, ali JMS je ideju za novu ST seriju predlozio nekome (valjda Brrmanu) tko je to odbio, ali je kasnije ocito iz njegove ideje nastao DS9). Da je npr. DS9 izasao 20 godina poslije B5, onda bi se moglo reci da je B5 utjecao na njega, pa cak i da je kopija, ali to nebi bilo tolko strasno. To bi onda bilo vise na nacin na koji je ST TOS utjecao na druge SF serije. Ali oni su izlazili u isto vrijeme i jednostavno ima previse poveznica da to bude samo utjecaj. Bilo bi ok da je utjecao na njega u smislu da se desava na svemirskoj stanici, ali da je kasnije sve drukcije, npr. da je DS9 okrenut iskljucivo istrazivanju svemira, da nema rata i sl. Ovo sam malo zakompliciro I pod losa kopija sam mislio da je meni DS9 uzasan, B5 odlican (dobro, meni to ide u extreme, ali i opcenito prevladava misljenje da je B5 bolji) Ant je napisao/la: ja sam ti odgovorio na tvoju originalnu tvrdnju, i pri tome i dalje stojim. to sto ti sada navodis "poveznice" i trazis "utjecaj" tu se cak i slazem s tobom, samo sto to, nazalost, nije ono o cemu si predhodno govorio. poveznice i utjecaj priznajem, i volim obije serije upravo radi njihove slicnosti u pogledima koji me najvise zanimaju. i da, DS9 prikazuje "B5 tematiku"* u trek svemiru, ali to je daleko od kopiranja.
Ponovo dolazimo do definicije "kopije". Meni su sve one poveznice dovoljne da DS9 proglasim kopijom, tebi nije, ok Ant je napisao/la: B5 ima jednu usmjerenost na pricu, na događaje, koncept u kojem likovi postaju na nekin nacin podređeni sudbinama. oni su herojski junaci koji se upustaju u nesto sto je vece od njih. DS9, s druge strane, slicniji je jednoj Galactici po pitanju likova. u DS9u su cesto upravo likovi ti koji pokrecu radnju, posebna se pozornost posvecuje upravo likovima, a sama radnja cesto dolazi kao posljedica toga.
i u tome je jedna od osnovnih razlika između DS9a i Babylona. moglo bi se reci da serije pristupaju istoj tematici iz suprotnih kuteva.
Nisam o tome razmisljao na taj nacin, ali se slazem s tim... Ali meni i dalje B5 ostaje puno bolji, s dobrim likovima, zanimljivom radnjom i sl. Dok mi u DS9 ima dosta losih likova, sam rat mi je malo nezanimljivo izveden, a oni s prorocima mi je totalno idiotski, prvenstveno zato jer sam na Star Trekove naviknuo gledati kao relativno realne SF serije i jednu od mogucih buducnosti, a ovo s prorocima mi previse lici na bajku I DS9 sam pogledao dosta prije Babylona 5, tako da nebi mislio da mi je DS9 mozda losiji jer sam ga gledao poslije i imao dojam vec vidjenog
|
| pon 10 ožu, 2008 9:59 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
 Re: DS9 <> B5
ponovno kazem, ima poveznica.
ali ja na to gledam kao na dvije strane iste medalje.
ok, da vidimo, par primjera...
obije serije bave se ratom, right? u B5 gledamo na taj rat iz perspektive jednoga Sheridana, jednog Babylona 5, prakticki najvaznije postaje u galaktici, i najveceg vojskovođe koji prakticki ujedini pola svijeta u svojem ratu. u DS9 gledamo jednu pogranicnu postaju koja spletom okolnosti biva zarobljena u sredistu ovog epskog sukoba i gledamo njenu posadu, njenog kapetana kako se ocajnicki nastoje snaci u tim novim situacijama. tu se nebavimo toliko onima koji vode sam rat, negledamo u tolikoj mjeri velike vojskovođe, vec jedan obicni mali Defiant kako se lovi okolo ja dominijskim lovcima i nastoji prezivjeti.
|
| pon 10 ožu, 2008 10:46 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Ant je napisao/la: u DS9 gledamo jednu pogranicnu postaju koja spletom okolnosti biva zarobljena u sredistu ovog epskog sukoba i gledamo njenu posadu, njenog kapetana kako se ocajnicki nastoje snaci u tim novim situacijama. tu se nebavimo toliko onima koji vode sam rat, negledamo u tolikoj mjeri velike vojskovođe, vec jedan obicni mali Defiant kako se lovi okolo ja dominijskim lovcima i nastoji prezivjeti. Tako je bilo u pocetku, ali uskoro je DS9 prerastao u jednu od najvaznijih Federacijskih postaja (pa i samim pronalaskom crvotocine je postao dosta bitan), a Sisko u jednog od glavnih vodja
|
| pon 10 ožu, 2008 11:10 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...ok, ova tema ima na SF-Centru...
...ima dosta sličnosti, mošda je ideja za DS9 proizašla iz Babylona 5...
...samo su je pretočili u Ds9...
...a opet s druge strane ima gomila serija koje se mogu poistiovjetiti...
...trenutno 4400 i Heroes...
...sad dal je to loše? ...pa neznam, samo nek je Sf i ja zadovoljan...
| uto 11 ožu, 2008 1:51 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Citat: lliance was founded at the end of the twenty-first century after the Third World War, first as a loose coalition of nations, then as a tight alliance of nearly every nation on Earth as well as Alliance controlled colonies throughout the Galaxy, though colonial populations have had a history of independence driven rebellion, especially Mars. The Alliance is a unicameral representative democracy under the leadership of an elected President with a strong military. In one second-season episode ("And Now For a Word"), the Alliance is said to consist of 24 outposts and colonies in over a dozen solar systems.
Since the end of the Earth-Minbari War, the Alliance had prospered in interstellar trade, though some influential factions had become increasingly xenophobic and isolationist. Following the assassination of President Luis Santiago and the rise to power of President Morgan Clark, the new President formed Nightwatch (a pervasive secret police) and dissolved the Senate, turning Earth and her colonies into a totalitarian fascist state. Adding to the milieu is the Psi Corps, an increasingly powerful quasi-military organization which regulates and controls human telepaths. These actions led to the Earth Civil War, itself an offshoot of the final Shadow War, with the forces originating from Babylon 5 seeking to free Earth and liberate the colonies. Zasto me ovo podsjeca na star trek? ps dal su ovo ljeto bila 2 babilon 5 filma na hrt-u?
_________________ Surviving the new decade
|
| uto 11 ožu, 2008 2:15 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...ne koliko je meni poznato... ...nije bilo filmova... (mislim da je bilo predprošlo ljeto) ...trebali bi prvo pustiti seriju... ineće od drugog na dalje filmovi nemaju baš smisla...
| uto 11 ožu, 2008 2:23 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
U filmu neki stari prica nekoj djeci o nekom ratu a neka veleposlanica koja slici na miru furlan ima sprijecit nekakav rat 
_________________ Surviving the new decade
|
| uto 11 ožu, 2008 2:29 am |
|
 |
|
Über Trekkie
|
captain je napisao/la: U filmu neki stari prica nekoj djeci o nekom ratu a neka veleposlanica koja slici na miru furlan ima sprijecit nekakav rat  To je In the Beginning, najbolji B5 film (ustvari jedini dobar). veleposlanica je Mira Furlan, ona glumi i u seriji... Uglavnom filmovi su bezveze, ali je serija odlicna
|
| uto 11 ožu, 2008 2:33 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: čet 17 kol, 2006 11:19 pm Postovi: 982 Lokacija: BiH Naj Serija: TNG Naj Film: Nemesis Koje si vrste?: Human
|
Eh sada. Da li su se DS9 i B5 počeli prikazivati iste 1993 godine?
| sri 12 ožu, 2008 6:50 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
nermin_st je napisao/la: Eh sada. Da li su se DS9 i B5 počeli prikazivati iste 1993 godine? Premijera DS9 je bila 4.1.1993. Premijera filma The Gathering, pilota B5 je bila 22.2.1993., a serija se pocela emitirati pocetkom 1994.
|
| sri 12 ožu, 2008 6:57 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
da, ali da bi se nesto nazivalo kopijom (dobrom ili losom, nije bitno) mora prije svega postojati zelja kreatora toga necega da kopira nesto drugo. e, sad, o tome kolko to oni dobro uspiju iskopirati ovisi koliko je dobra/losa kopija.
pa ipak, kao sto sam gore rekao, u slucaju DS9a i B5 vide se vec od samoga pocetka znacajne konceptualne razlike u pristupu tematici. dakle, niti na pocetku, a ni kasnije (obije serije ostale su uglavnom u granicama svojih od pocetka postavljenih pogleda na tematiku) nije se dogodilo da je i jedna serija "skrenula" u stilsko podrucje druge serije.
prema tome, nemoze se reci da su tvorci DS9a tezili kopiranju B5 buduci su odabrali drugaciji nacin pripovjedanja prica, drugaciji aspekat rata na koji su se koncentrirali, drugaciji pristup likovima i tako dalje.
kad bi DS9 uistinu bio kopija morali bi postojati stanoviti indikatori kopiranja elemenata B5 siri od okvirne tematike rata u SF svijetu ili koncepta radnje koja se odvija na svemirskoj stanici a ne na brodu.
nemas ti u DS9u recimo likove poput onih na B5. nemas onakve slozene politicke situacije. nemas onu "misticnost". sve to bi, da je DS9 uistinu kopija, bilo prisutno u seriji i na osnovu upravo te prisutnosti mogao bi onda reci radi li se o dobroj ili losoj kopiji. pa ipak, cinjenica je da toga svega nema.
|
| sri 12 ožu, 2008 7:12 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|