|
Sada je: čet 01 lis, 2026 6:55 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Granicu cega !? "prime directive"
"..ajde mi ti reci s kojim ciljem su ti tvoji neprofesionalci dovedeni u vojsku?
.."
Da sluze domovini , ne vrsi se mobilizacija samo radi rata vec katkad i radi pomoci stanovnistvu , najcesce nakon prirodnih katastrofa....i sl.
"..pa oni su u vojsci sa jednom i samo jednom svrhom: da vode ratove!.."
Tesko da je bas tako, oni su tamo s ciljem da ginu za one koji vode ratove ..
"..a i ako pogledas statistiku, u ukupno 628 epizoda Prime Directive bila je prekrsena svega 15 do 20 puta.."
Svega !! 15--20 puta ..
Zar je to malo...!? I nisi mi reka zasto su casnici koji su prisegnuli na vijernost floti , ko svaki dobar vojnik, pristali da krse vlastitu zakletvu , i nisu pritvorili kapetana nakon sto je "pogazija " jednu , kak bi to flotasi rekli , od "najsvetijih" zakletvi "Prime Directive"...cudna neka vojska ..
Jasno je is serijala da zapravo pravila nema ona se pisu na terenu cak i pored , za publiku srocenih, tako ubermoralnih nacela i odrenica te iste vojske ... No to je oduvijek u igri , to autor STa zna jako dobro , tu vrst moralnosti.. i .. zaklinjaja , pa se izgleda odlucio kopirat ono sto pozna u sam scenarij a to je jedo pricaj i proklamiraj drugo cini ako ti tako pase....
Pa to rade i njegovi "kapetani" ....
Da nebi vrijedjali, neznam koga !? necemo spominjat imena drzava i vojski takvog moralnog ustroja !
Pozdrav
Stvarno si zaglavia @Ant ... 

Tehnika Pucanstvu !
|
| sub 14 tra, 2007 1:03 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
buco je napisao/la: Svega !! 15--20 puta .. da. sto si ocekivao veci broj? u kojih stotinjak godina. od onoga sto smo mi imali prilike vidjeti. i ni ti incidenti nisu prolazili neopazeno od strane nadleznih casnika. (osi mozda u TOSu, ali u toba Prime Directive nije jos bila njbolje formulirana od strane samih scenarista) od preostalih desetak incidenata samo je njih nekoliko pocinio/odobrio CO. i obicno bi sljedio neki zakljucak u kojem bi se morao braniti, odnosno opravdavati svoju odluku. npr Picardovo krsenje Prime Directiva u epizodi Justice rezultiralo je (između ostalog) epizodom Coming of Age takvih primjera ima jos. za sad te ostavljam s ovim ovdje iznesenim, te sa epizodama sa predhodne strane. pogledaj ih pa mi se javi (da ne valjas samo gluposti, vec postajes zamoran  ) buco je napisao/la: i nisu pritvorili kapetana nakon sto je "pogazija " jednu i opet pokazujes svoje nepoznavanje osnovne građe treka. znaci li ti epizoda The Pegasus ista? (ha? poznato? se pokrecu kotacici? ili trek ipak nije jaca strana? nebih se cudio s obzirom kako prozirne i opcenite odgovore dajes na moje upite) buco je napisao/la: ...cudna neka vojska ..
ajde bar da priznajes da se ne radi o "klasicnoj vojnoj organizaciji". i to je vec neki napredak. mozda i bude nesto od tebe.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sub 14 tra, 2007 1:40 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
"..Prime Directiva u epizodi Justice rezultiralo je (između ostalog) epizodom Coming of Age .."
Mislin da nije nicin rezultiralo osim krsenja glavne zapovijedi i zakletve...! a sto se uticaja jedne epizode na drugu tice ..hmmm.. o toj se temi more razglabat koliko oces ... kao i "utjecaju" serije na drugu isl scenaristicke "marifetluke"
Mene dragi moj !ant ne zanima tko sta reka , i koje koga "ono drugo".. tako da ne pamtin detlje i nevazne stvari.. to pamte "babe" mene zanima siri koncept dogadjaja i o tom govorim..
Ne pada mi na pamet da tcim buljut u neku epku da zadovoljio tudje fantazije....
Oni su vojska i to je valjda jasno... svakom tko je gleda serijal.. osim nekima "inteligentijima" od nas seljaka...
Jedino sto iz serijala nije dokucivo to je nacin upravljanja samom Federacijon ..!? dal voji model ili civilni... na osnovi one jedne epizode je tesko to dokucit samo je unijela sumlju...da se tamo bas neko 'sikira" za demokraciju...
a ti @Ant bi moga pogledat ponovo sve serije ST serijala jer ti mora da si previse toga propustija ...
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !
|
| sub 14 tra, 2007 7:53 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
starfleet je vojska po mom misljenju... ali ne samo to...
i mislim da vojni dio starfleeta nije najvazniji dio starfleeta... ali to je samo moje misljenje proizaslo iz gledanja svih tih epizoda sa brodovima starfleeta... kad malo razmislim, ja sam velikom vecinom vidio znanstvena istrazivanja, upoznavanja sa drugim rasama... istrazivanje svemira ukratko (+ pokoja humanitarna misija)... bilo je i bitaka... ali definitvno nisu prevladavajuce (iako nam ostaju duze i bolje u pamcenju... a sto cemo.... ljudi smo  )
ali ponavljam... sve ovo je naravno IMHO 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sub 14 tra, 2007 8:00 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
buco je napisao/la: Oni su vojska i to je valjda jasno... cekaj malo, pa u proslom svom postu si ih nazvao "cudnom nekom vojskom", a sad si se (izgleda) opet vracas svojoj prvobitnoj teoriji. moram priznati da nisam ocekivao neki znatni napredak od tebe, ali ovako nazadovanje? bojim se da ova nasa rasprava nece daleko otici ako ti nastavis napustati i onih nekoliko boljih ideja koje ti padnu na pamet (tu i tamo) ali uporan sam ja, vjerujem da cu izdrzati jos neko vrijeme s tobom (ma meni je zapravo postcount bitan, al' nemoj to nikome reci) buco je napisao/la: Mislin da nije nicin rezultiralo osim krsenja glavne zapovijedi i zakletve...! jesam ja to doro procitao? ti mislis (?!) da nema veze izdeđu doticnih epizoda?! ti mislis (?!) da prva nije utjecala na drugu?! pa dobro, jesi li ti upoznat sa konceptom uzrocno-posljedicnih veza?! buco je napisao/la: mene zanima siri koncept dogadjaja i o tom govorim.. a reci ti meni gdje ti to vidis taj tvoj "siri kontekst"? jer jasno si rekao da epizode negledas, to tebe ne zanimapa mi reci odkud si ti izvadio taj tvoj "siri kontekst"? na cemu baziras svoje zakljucke ako ne na epizodama? jesi ti to cuo od scenarista osobno, taj tvoj "siri kontekst"? jer jasno kazes da njihove epizode nisi gledao (to je, kako kazes "za babe") jesu se to tebi producenti obratili u snu pa ti iznjeli taj tvoj "siri kontekst"? jer ocito da tebe te epizode treka ne zanimaju (ma kakav dijalog, to nije na tvom nivou, to "tko je sta reka") ili ti se mozda sam Gene Roddenberry obratio u nekakvoj viziju? pa na kraju krajeva, tko si ti da ides ustvari pogledati epizode serije o kojoj govorist (tebi to "nepada na pamet") buco je napisao/la: a ti Ant bi moga pogledat ponovo sve serije ST serijala jer ti mora da si previse toga propustija ...
pa cekaj malo, a ja sam mislio da si ti taj kojem "Ne pada na pamet da bulji u neku epku". moliti cu ljepo, u ovoj raspravi ja sam jedini koji je zaista govorio o trek seriji. ti cijelo vrijeme govoris o tom tvom "sirem konceptu", pa hajde da te pitam: gdke se on to pojavljuje. ah ne, oprosti, zaboravio sam da tebi "Ne pada na pamet da buljis u neku epku". nije to za tebe. tebi je to ispod casti.
pravo pitanje je tko sam ja da tebi tu sad nabrajam neka imena epizoda?!
tko sam ja da tu tebi govorim o treku?!
sto meni daje pravo da preispitujem tvoje poznavanje star treka?!
s kojim ja to pravom sumljam u tvoju viziju starfleeta kao vojne organizacije?!
tko sam ja, najobicniji mlakonja, nemam jos ni 18 godina, da tebi tu nesto tumacim?!
da tebi tu nesto pametujem?!
tko sam ja da tebi solim pamet?!
da ti tako dosadno proturjecim?!
ja koji nemam poima niocemu?!
koji nemam poima o zivotu, o treku, o forumima, o moderiranju?!
tko sam ja da tebi moderiram postove, da iskrivljujem tvoje rijeci?!
tko to meni daje to pravo?!
kako se ja uopce usuđujem tebi ista govoriti?!
prigovarati tebi?!
tebi koji si bio tu dok mene nije jos ni bilo?!
tebi koji si gledao trek dok sam ja jos bio u pelenama?!
ja nemam nikakvo pravo tu tebi nesto govoriti!
o treku, o starfleetu, o bilo cemu!
|
| ned 15 tra, 2007 12:55 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
"..ja nemam nikakvo pravo tu tebi nesto govoriti!
o treku, o starfleetu, o bilo cemu!..."
hmmm... stvarno.. ti bi moga razmislit o tome ...ja san ionako "snti demokratski" nastrojen tip .. koji ne voli rapravljat previse...
"..upoznat sa konceptom uzrocno-posljedicnih veza?! .."
Stvaro sto bi ga to bilo.. jel to ono ustilu one seljacke ..."jel prvo kokos ili jaje"..??
"...jesu se to tebi producenti obratili u snu pa ti iznjeli taj tvoj "siri kontekst"?.."
Kak si me samo otkrill.. i tak ti se ja jednog dana probudin iz nobicnopg sna ... i u ovo malo mozga mi ostanu sijecanja na neku cudnu seriju .. cije detalje nisam zapamtija ..bar ne sve.. vec samo "krupni plan" ... hmm.. svasta covijek usnije ...
"..ja sam jedini koji je zaista govorio o trek seriji.."
Tu se potpuno slazem s tobom .. jer ti se ponasas tako da ak' neko nije na tvojoj "valnoj duljini" ka da pojma nema o seriji , serijalu.. kao da nitko osim tebe [ sefove toleriras , to je zbog tvog mentaliteta] pojima nema nema sto prica , ka da je iz neke druge vremesko /prostorne dimenzije ...  hmm.. zanimsliv koncept
@Chaky
"....mislim da vojni dio starfleeta nije najvazniji dio starfleeta... ali to je samo moje misljenje proizaslo iz gledanja svih tih epizoda sa brodovima starfleeta... kad malo razmislim, ja sam velikom vecinom vidio znanstvena istrazivanja, upoznavanja sa drugim rasama... istrazivanje svemira ukratko ..."
Slazem se da nije najvazniji , bar tako se ne doima pogotovo u TNGu . medjutim ponasaju se isto ka sta se ponasa i vojska "uzor" danas [ dobro bolje u vrijeme kad je prica napisana] ,..promatraju , "istrazuju" , mijere , bave se najnaprednijim znastvenim radom u svim disciplinama , dok su neke znanstvene discipline cak specifinno "dizanjirane " bas za njih , okupljaju najbolje znanstvenike da im odradjuju projekte ...pomazu ak su blizu kakve nevolje i ako im to dozvoljava "misija" ... itd..
Koliko sam ja dokucija nema nista specijalo novo u "temelju " jedino sto je radjnja postavljena u svemir , i naravno posto je to svemir moralo je bit dodana interakcija s drugim vrstama i oblicima inteligentnog zivota ....
Eto taj dio , bas taj dodatak i meni je najdrazi i zbog toga volin gledat ST serijal ...

Tehnika Pucanstvu !
|
| pon 16 tra, 2007 12:42 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 16 svi, 2006 7:02 am Postovi: 1066 Lokacija: Atlantis
|
kako ste vi ovdje pobrkali lončiće!
Quark je ono s mjehurićima rekao zato da bi serija napravila referencu na neka dešavanja u svijetu gdje se Amerika igra velikog policajca i promovira "american way" kao najbolji.
Pri tome Star Fleet predstavlja svojevrsnu opoziciju od onoga što danas na svijetu postoji, nudeći nam imaginarnu alternativu; što je također osvrt/referenca/kritika današnjeg svijeta (i zato ST jako cijenim!).
Ajde da se malo podsjetimo serije - kakav ono Picard brod ima? galaxy. A što sve Galaxy klasa nosi sa sobom? Istraživače. Znanstvenike, Diplomate i druge goste. cijele obitelji. Dakle puno sličnije putničkom nego vojnom brodu.
OT - buco, ak ti se takog leda vojska, nakači se malo na SG - 1, nek te striček O'Neill poduči.
_________________ "That is Lt. Colonel errand boy to you."
|
| pet 01 lip, 2007 8:08 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
"..kako ste vi ovdje pobrkali lončiće!.."
Meni se cini da si ti malo promijesala karte ili loncice kak vise volis ...
"..Quark je ono s mjehurićima rekao zato da bi serija napravila referencu na neka dešavanja u svijetu ..........|
Znamo svi , valjda sta je Quark reka , a to nije bas neka referenca ..
On spominje ljudsko ponasanje i prijetvornost ljudskog roda , i to je "referenca" o kojoj ti govoris nikakva flota ili sadasnja USA vojska ili Nato .
Nato je jos najslicniji Star fleetu , odatle je i uzea autor ideju tj bukvalno sve kopira , pa se cak jasno i vidi tko je glavni u tom "savezu" , ka i u Natou , to su ameri , doda je onog "nastranog" francuza , dva kineza , i kup crnaca is USA naravno nisan vidija ni jednog da je reka da je iz Obale bijelokosti.....i dobija sve glavne junake price s pokojin "vanzemaljcem" .. svabe su i dalje bile "neprijatelj broj 1 " u najvecen broju "vremesko pomaknutih " guzvi ...vijerojtno je to sve od povijesti sta je autor uspija zapamtit ..amer , a ne treba se cudit..itd...
Jedino sto su za razliku od Natoa ostale narode pridruzene savezu prikazali ka "vanzemaljce" , vijerojatno im tako i izgledju , americkim generalima , i doibija je tu tvoju tkzv. "istrazivacku skupinu dragovoljaca" zvanu starfleet ......
7/8 kapetana je iz Montane i okolice , to ti je "teska selendra" za amere .. mos mislit onda..al su domoljubni najcesce su vojnici... nisan prevodilac al znaju moji friendovi ponesto o svojoj domovini .. ]
"...Istraživače. Znanstvenike, Diplomate i druge goste. cijele obitelji. Dakle puno sličnije putničkom nego vojnom brodu. ......."
hehe ... ovo je stvarno biser izjava.. a ti se istrazivaci , oslovljavaju sa "moglu li slobodno izrasit svoje misljenje" , "da gospodine" , "smijen li odstupit" , "odstupi" . "na zapovijed" ..zanimljiv nacin ophodjenja u istrazivackom labosu ..
Ako zivis u zagorju , mislin ZG , daj skokni do prvog bilo cijeg labosa pa nas izvijesti kak se tamo ljudi oslovljavaju .. onda skokni do prve vojarne pa nas izvijesti kak se oni oslovljavaju ....
Cudan ti je ta tvoja istrazivacka skupina , moran priznat.. a familije pa kad neko boravi u svemiru na duze , mislin sta bi rekla T'pol , mora nekako "smanjit napetost" ... a djeca su vijerojatno produkt "smanjivanja napetoisti" ...
..ince o "istrazivackom" smo vec mislin raspravili..no!
"OT - buco, ak ti se takog leda vojska, nakači se malo na SG - 1..."
Mislin da ipak nisi procitala replaye cim si to ustvrdila ..da se ne ponavljam , preporucam ti da ih procitas ...
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !
|
| sub 02 lip, 2007 1:10 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
kroz dobar dio knjige Federation, Kirk i jedna admiralka se prepucavaju sto je Starfleet... vojna ili istrazivacka organizacija i na kraju Kirk zakljucuje:
"Perhaps the question is not wheather or not we have to label ourselves (Starfleet) as a military organization or a science organization. Perhaps we should just say we're Starfleet and leave it at that. Something new. A label all its own."
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sub 02 lip, 2007 3:04 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Jako dobro rečeno Chaky!
A mislim, kako bi trebalo zvučati službeno pozdravljanje??
|
| sub 02 lip, 2007 5:11 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
Capri je napisao/la: A mislim, kako bi trebalo zvučati službeno pozdravljanje??
ja predlazem "Š'a imaaa?!"
mislim, taj argument o sluzbenom pozdravljanju nema nikakvog smisla.
pa i ja u skoli imam određeni nacin na koji razgovaram s profesorima, pa to opet neznaci da sam u vojsci
|
| sub 02 lip, 2007 5:18 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Nekakv način moraš imati, stvaraš SF seriju i nije uopće čudno da se služiš nečim što je poznato i prepoznatljivo ljudima cijelog svijeta - svaka damn država ima vojsku.
@Ant - LOL!!! Što te na MSN nema???
|
| sub 02 lip, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
Cadet 2nd year
Pridružen/a: uto 12 lip, 2007 10:01 am Postovi: 24 Lokacija: tuzla/bih
|
Teško pitanje.kako god da krenem pisati okrenem se u krug.Uvijek krenem braniti Flotu.hehe.Zato sam odlučio pisati onako hladno.objektivno ako je to ikako moguće.
Pa dobro eto recimo da prihvatam to da je Flota vojna organizacija.To što se bavi istraživanjem samo samo po sebi ne znači ništa i nije ništa novo jer i današnje armije imaju svoje istraživačke centre.
Pravo pitanje je dali su podatci koje Flota prikupi dostupni svim građanima Federacije.Kao i u današnjem svjetu nešto jeste nešto nije iz bezbjedonosnih razloga.
Dalje Flota ima svoj obavještajni aparat i po meni krunski dokaz sve ove priče pješadijske jedinice koje smo vidjeli u DS9-u.
Ona kontroliše granice ,propisuje zabrane kretanja po naređenju Vjeća Federacije(Genesis Planet) itd,počinje ratove(Dominion wars),Potpisuje primirja(DS9-nisam vidio predstavnike federacije da potpisuju kraj rata nego Siska i Admirala Ross-a,a sa druge kod Dominiona su to radile"civilne vlasti"
Osnivačica i vorta a ne Jem"Hadar-i)
Ponašanje flotinih oficira je moralno bezprijekorno ali to samo ukazuje na selektivni odabir kandidata i intezivno kondicioniranje odnosno trening koji od njih pravi to što jesu(u svakom slučaju pohvalno).
U krajnjoj liniji i nije teško odabrati određeni broj ljudi za potrebe flote koji imaju potrebne kvalitete uz toliki broj građana Federacije.
Što se tiče Prve direktive mislim da ni to ne znači ništa jer to samo znači da su armija koja provodi politiku federacije i drži se toga.
Isto kao što današnje armije se zaklinju da će štititi ustavni poredak svoje zemlje.
Da se kršila kršila se ali mislim da u cjeloj floti vlada mišljenje da je to loša direktiva ali da u svojoj konačnici više donosi dobra nego štete.
(Što množe i biti + za Flotu jer to dokazuje da nisu sljepi roboti koji samo izvršavaju naredbe).
I na kraju vojno salutiranje i činovi.Pa to i ne mora biti neki dokaz (I izviđači to imaju pa nisu vojska)ali ipak pokazuje na određeni način karakter flote.
Od toga ne treba praviti neki bauk jer flota mora da bude profesionalna i disciplinovana i takav lanac komandovanja je najučinkovitiji koji postoji.
E ovdje moram stati da se ne bi opet okrenuo u krug i sam sebe kontrirao:)
Eto pošto sam fino "popljuvao" flotu volio bi da čujem vaše komentare.hehe
Nećete mi valjda zamjeriti!
Veliki pozz!
_________________ grilee
|
| sub 16 lip, 2007 9:38 am |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Jako dobar post! Jako jako dobar post!!! Moram se složiti sa svime što ovdje stoji.
|
| sub 16 lip, 2007 10:56 am |
|
 |
|
Inquisitor
|
eh buco... vidis kako izgleda kvalitetno razmisljanje o nekoj temi... a ne svoj stav bazirati samo na tome da je "starfleet vojska zato jer salutiraju"
i moram se slozit sa capri... odlican post ... no ja jos uvijek imam drugacije misljenje (iako sad vise ne jako drugacije... jos jednom, fakat dobar post  )
starfleet je po meni primarno znanstvena organizacija... "with a twist" (citaj: sa podosta oruzija  ) ...
zasto ne iskoristiti toliku kolicinu brodova koji se grade za istrazivanje i kao obrambene brodove umjesto graditi 2 posebne flote...
federacija mozda je miroljubiva organizacija (bar nam tako federacijska propaganda kaze  ) ali nije glupa miroljubiva organizacija... federacijski susjedi bas i nisu previse miroljubiva bica i razumno je imati naoruzane brodove (pogotovo na rubu federacije... podrucje koje smo mi kao gledatelji najvise vidjeli). Pa gad zagusti onda i flota moze pokazati zube.
Kada si u svemiru (koji bas i nije dobar domacin) onda, dok si u opasnosti, treba brzo reagirati i za brzu reakciju potrebna je (vojna) hijerarhija i to je ono najvise ljudi potice na razmisljanje da je SF vojna organizacija.
Definat klasa je IMHO jedini (vrlo)vecinski vojni izlet starfleeta (iako neki Definat smatraju kao ogromnom platformom za testiranje novih tehnologija  )
i eto ... jel uspjelo moje branjenje drugog pogleda na starfleet? 

|
| sub 16 lip, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|