|
Sada je: sub 05 ruj, 2026 11:15 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Njegova Debela Eminencija
Pridružen/a: uto 11 tra, 2006 11:35 pm Postovi: 1131 Lokacija: Elsewhen
|
Vjera i religija?
Hmmmmmmm....vjera bi IMHO bila kad neko dodje i kaze "ja vjerujem u X!"
Religija bi bila kad se skupi takvih stotinjak istovjernika i kazu "ajmo mi to sve stavit na papir, podijelit pozicije i pocet skupljat pare za hram". Ne znam kako bi jednostavnije objasnio. Religija je organizirana skupina vjernika.
@scimitar:
Koje sam vjere? Pa sluzbeno katolicke, mada se ne slazem u svim aspektima sa "Velikim Sefom". Crkva jos grca od pretjerane tradicionalnosti i tvrdoglavosti i to joj definitivno ne ide u korist (zato i je zadnjih 300 godina u defenzivi), ali opazaju se promjene na bolje. Ne namjeravam uopce ulazit u rasprave tipa "srednjovjekovna inkvizija, pedofilija" i sl. - da, radila je Crkva sr*nja ali bogami smatram da je ucinila i dosta dobra. Ne namjeravam "prat ruke" od Crkve jer tako je najlakse, reci "this sucks" i otici.
Ostajem i vjerujem jer ja zelim vjerovati, no nisam zato zadrti fanatik sa bakljom u ruci.
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
|
| pon 07 svi, 2007 10:23 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
@GulRemal religija nije nikakva "udruga gradjana" s slicnim potrebama , to sustav misli i ponasanja , jasno definiran kanonima i "kaznama " ... sustav koji posjeduje svoj pravni legalitet [interni] i hijerarhiju , veoma mocan i cesto je zapravo drzava u drzavi a katkad i sama drzava [ ne mislim npr na Vatikan u katolika] .. valjda si toga svijestan !?
Nije mi jasan tvoj odgovor @Scimitar-u ...jer vijernik koji ne prakticira vijeru nije vijernik .. vijernik se nemoze slagat i neslagat a vijerovanjem .. razmisli bar malo... drugo je to sto se radi veceg utijecaja u drustu i takvi "vijernici" ka ti pribrajaju u vijernike , svakako mocnije zvuce veci brojevi od manjih .
Sam cin krstenja dijeteta ne pretvara ga u vijernika krscanja al se uzima ka fakat u zbrajanju radi politickog utjecaja religijskog vodstva na zajednicu .. nista neobicno...
Znaci ili jesi ili nisi vijernik , nemos bit "polu vijernik" .....is tvog ispisa se jasno vidi da nisi nikakv vijernik ... nije to sramota rec , valjda , osim ako imas dvojnu moralnost....ili se kanis bavit politikom....  ..al to je druga prica.
"..(da nebi bilo kasnije da nestaju misteriozno postovi kao Buci )..."
Stvarno sto je to Misterij !? sto bi to znacilo vama , kako vi dozivljavate tu rijec !?..
Meni su zaista "misterij " neki nestali postaovi ..hmmm. jer rijetko koristim velika slova ... neznam..u svakom slucaju logicki neobjasnjivo nestajanje npr nekih postova s boarda [ ne samo mojih] jel to spada u misterij ili "eto tako" ... "fogot it"..
@chaky Mozda bi se tu dala upotrebit matematika da rijesi "enigmu".. hmmm.. jos jedna rijec slicnog znacenje [ valjda] ...
Stvarno sto je "misterij" sto ta rijec vama znaci i kako biste je opisali ..!?  .. napeto cekan vase odgovore....
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !
|
| pon 07 svi, 2007 2:18 pm |
|
 |
|
Commander
Pridružen/a: uto 22 kol, 2006 10:26 pm Postovi: 363 Lokacija: ROMULUS. ROMULAN STAR EMPIRE
|
vjera je ipak kontrola mase i ispiranja mozga, ali se može i okultno matematički izraziti.....
_________________ http://nosgoth.dogoo.us/index.htm forum koji je samo za ljubitečje fantastike,ljubitelje magije i metala..... i koji su visoko tolerantni na druge religije...
|
| pon 07 svi, 2007 4:46 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
Scimitar je napisao/la: vjera je ipak kontrola mase i ispiranja mozga, ali se može i okultno matematički izraziti.....
i ti si, iako to znas, vjernik?
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| pon 07 svi, 2007 6:27 pm |
|
 |
|
Commander
Pridružen/a: uto 22 kol, 2006 10:26 pm Postovi: 363 Lokacija: ROMULUS. ROMULAN STAR EMPIRE
|
ja nisam vjernik u smislu kršćanstva nego u smislu setanista ,..onda sam vjernik....
_________________ http://nosgoth.dogoo.us/index.htm forum koji je samo za ljubitečje fantastike,ljubitelje magije i metala..... i koji su visoko tolerantni na druge religije...
|
| pon 07 svi, 2007 8:22 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
Scimitar je napisao/la: ja nisam vjernik u smislu kršćanstva nego u smislu setanista ,..onda sam vjernik....
da li je i tebi ispran mozak?
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| pon 07 svi, 2007 9:34 pm |
|
 |
|
Commander
|
Meni nije niš isprano...
|
| pon 07 svi, 2007 10:06 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
Scimitar je napisao/la: vjera je ipak kontrola mase i ispiranja mozga... Scimitar je napisao/la: ja nisam vjernik u smislu kršćanstva nego u smislu setanista ,..onda sam vjernik.... Scimitar je napisao/la: Meni nije niš isprano...
ehhh... kak sad to?

|
| uto 08 svi, 2007 3:05 am |
|
 |
|
Commander
|
objasnije .. kako misliš????
|
| uto 08 svi, 2007 7:17 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Scimitar je napisao/la: objasnije .. kako misliš????
Kažeš da je vjera oblik kontrole mase i ispiranja mozga, zatim kažeš da si setanist, a nakon toga da ti ništa nije isprano. Pojasni nam taj paradoks. 
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| sri 09 svi, 2007 1:01 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Covik je mislia na Hajzenbergov princip neodredjenosti vijerojatno. Pa je sve moguce i nije moguce ... ko u nasih fizicara.... 

Tehnika Pucanstvu !
|
| sri 09 svi, 2007 1:54 am |
|
 |
|
Commander
|
kršćanska vjera je ispiranje mozga a ono geslo ide na kršćanstvo.....
|
| sri 09 svi, 2007 10:05 am |
|
 |
|
Inquisitor
|
zasto vjera u seta nije ispiranje mozga?
pa covjece ti vjerujes u tipa koji je kao svemoguc a opet reba pomoc nekog izaslanika da ga ozivi ili je svemoguc pa izgubi od nekog drugog tipa. Pa imas datume povratka svog boga (krscanstvo je bar pametnije... ne postavlja datume  ), pa govoris o nekim kristalima koji uzrokuju bermudski trokut, pa volis da ljudi budu zli prema tebi jer tako voli set,...
vjerujes u sve i svasta samo zato jer je neki tip tako rekao i napisao (zvuci poznato?  )
ali ne, ti nisi ispranog mozga... zasto? U cemu se tvoja vjera razlikuje o tolikih prije?

|
| sri 09 svi, 2007 3:30 pm |
|
 |
|
Commander
|
mi ne nabijamo vjeru u mozak ,nema institucija,obreda,simbola, nema novca , nema ničeg osim stava , a kolko ja znam crkva ima sve od navedenog....
|
| sri 09 svi, 2007 6:12 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
i cak bez svega toga navedenog... ti vjerujes u sve ono?

|
| sri 09 svi, 2007 6:38 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|