Re: 2x08 - The Communicator
Vau, vidim puno desetki je dodijeljeno ovoj epizodi, no ne dijelim potpuno vaše mišljenje (u biti dok ovo tipkam, samo je Captain dao objašnjenje).
Prašina se podigla zbog Malcolmovog i Archerovog laganja da su prototipovi, genetički modificirani vojnici i što već ne; na taj način govoreći svoj kidnaperima upravo ono što žele čuti; da su neprijateljski agenti, no ne agenti sa drugog planeta jer to očito nije upalilo, već agenti suprotstavljene nacije. Dosta nemoralno, no u neku ruku ih mogu razumijeti naš duo, jer su valjda očekivali da će tako alieni zašutit i WTFisat se da su im protivnici sposobni za takvo nešto; no morali su predvidjeti i to da će biti secirani i detaljno proučeni. Dakle nisam baš preuvjeren namjerom Archera i Reeda; što su time mislili postići. Bijeg sigurno ne, globalni rat...e potencijalno da. Ako su se tako mislili osvetiti alienima zbog njihovih hladnoratovskih prepucavanja (uvlačeći ih još dublje u sukob), opet jedan nesmotren potez koji opet mora što prije dovesti do uvođenja Prve zapovijedi.
I upravo ta prikrivena priča oko Prve zapovijedi nije toliko eksplicitna, ali nije ni preinovativna. Komad tehnologije u rukama predwarpske civilizacije...pa to smo već vidjeli više puta u ostalim serijama. Samo ovdje je naglasak kako malena stvarčica može imati globalne posljedice; ne prema svojevrsnom prosvjećenju, već prema globalnom samouništenju zbog paranoidnosti i nadmetanja.
Ono što mi je još zapelo za oko jest način na koji se Archer ponio prema Reedu nakon što mu je ovaj priznao da je možda izgubio komunikator. Dosta skulirano je rekao: takve stvari se događaju, sve oke. Čak je krenuo s njime natrag na planet. E pa nije ok. Ne samo u ovom gorenavedenom kontekstu kontaminacije kulture (inače kontaminacija mi je pomalo glup termin u ovom slučaju, al kaj sad), već je to dosta neodgovorno od Reeda kao časnika. Picard je održao bukvicu Worfu kad je ovaj zakasnio na dužnost, Archer je prilično laissez faire prema posadi, što možda jest simpatično; no autoritet je bolja metoda, pogotovo na takvim zadacima.
Jest da se takve stvari događaju, no pri tako osjetljivoj situaciji treba svesti rizike na apsolutni minimum. Komunikatore inače drže u džepu na rukavu i još imaju šlic na džepu; tak da mi nikak nije jasno kako je Reedu mogao ispasti komunikator, i to još dok je sjedio u lokalnoj birtiji. Malo čudno. Da prvi put gledam Trek uopće, očekivao bi da taj problem sa ispadajućim komunikatorima riješe čim prije, no znajući stotinjak godina u budućnost - TOS u bilo kojem timelineu - taj problem sa komunikatorima neće riješiti.
Eto, ne znam što dati. Epizoda ima jednu čudnu moralnu dilemu koja je posljedica 'these things happen' nezgode, no i te stvari koje sam gore natipkao su mi baš upale u oko. Al ajde, epka gura na raspravu. Dao sam sedmicu, možda me razuvjerite da dam nešto više.