Sada je: sub 12 ruj, 2026 4:19 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 154 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeća
 Ravnopravnost spolova 
Autor/ica Poruka
Founder

Koje si vrste?: er
Post Re: Ravnopravnost spolova
RAI'TARA je napisao/la:
Smatram da se često ne cijeni rad žena. Te da često žena koja je na istom položaju kao muškarac ima manju plaću. To bi se trebalo promjenit.

Inače meni nisu jasne žene kojima je cilj u životu oženiti se, ali ako to one žele, to je njihova stvar.
Smatram da nije uredu ako žena radi i brine se o djeci, kuha, i čisti, a muškarac samo radi na poslu i to je to.
Smatram da u kući svi moraju radit jednako, naizmjenice kuhati, čistiti, brinuti se o djeci.
A ako za to nisu spremni, onda možda brak i nije za njih.
:sesir2:

Kao prvo ženo se ne mogu oženiti jer nemaki kit* u gaćama, a ako imaju to nisu više žene. :lolsmjeh: Ja smatram da je u redu da žena kuha, čisti, pere, brine se o djeci jer joj je to prirodno urođeno jer npr. 9 mjeseci nosi to dijete a poslije ga doji, dok kod muškarca to nije slučaj. Ali i otac mora biti uz dijete te ga njegovati ali njegova primarna dužnost je da donosi hranu u kuću i radi na poslu dok žena kod kuće se brine za dječicu. Pretendiram da bi žene u 20-tima trebale rađati tj. da im muškarac napravi jedno, dvoje, troje djece ovisno po potrebi i o mogućnosti i da ispuni svoju nacionalnu i vjersku dužnost. Že (supruga) mora kontrolirat kuću a karijera treba biti u drugom planu ali ja naravno da podržavam obrazovanje žena a sad trebaju li svi biti jednako plaćeni za isto posao to je već upitno. :sesir2:

čet 05 stu, 2009 11:17 pm
bubica
bubica

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
PrincMatias je napisao/la:
Ja smatram da je u redu da žena kuha, čisti, pere, brine se o djeci jer joj je to prirodno urođeno

Ste čule, cure? Prirodno vam je urođeno da kuhate, čistite i perete! :lolsmjeh:

LOL, htjeli ste ovaj thread, eto vam ga sad!

:rotfl:

PS, ja ovo za sad sve dozvoljavam, al kad djevojka sa kalibrom Mimi Sky 08 uleti, bit će svega :mrgreen: :mrgreen:

čet 05 stu, 2009 11:25 pm
Profil Web stranica
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Koje si vrste?: Vulcan
Vrijeme je da se i ja uključim u ovu raspravu.
Naime, od pamtivijeka su bile razlike: crno-bijelo (mislim na boju, ne na boju kože, da ne bi netko mislio), muškarac-žena, dan-noć itd. Kako bi to bilo da smo svi isti. Pa da smo isti bio bi nam svima glas isti, izgled i sl., a svatko to drugačije ima. Nismo roboti, pobogu. U najduljem povijesnom razdobolju, onom prapovijesnom, muškarac (pračovjek) se čudio kad bi žena (pražena) rodila dijete. Nije znao odakle to samo tako dijete se rodi. Naime, nije bio svjestan da seksom nastaje dijete. Zapravo, nije bi ni svjestan što je to seks. Na sreću, danas znamo što je. Kako su vremena odmicala, pošto je muškarac snažniji postao je dominantniji on je preuzeo "vlast". Dakle, znamo i sami da su uglavnom, ne i uvijek, pračovjeci (muškarci) bili lovci koji su se brinuli o hrani, a pražene (žene) doma brinule o ognjištu, kako se kaže. I to je tada savršeno funkcioniralo. Kasnije su žene dobivale veći utjecaj u društvu jer je razvitkom mozga i općenito čovjeka, došlo do shvaćanja da nisu muškarci ništa bolji u obavljanju "vlasti" (vlast je ovdje pod navodnicima jer nije to vlast u pravom smislu kako je to danas). Dakle, znamo da su žene postajale božanstva (dok je npr. Zeus, glavni bog bio muškarac i to je bilo tako skoro u svim civlizacijama jer je on bio prije dominanatan), kraljice, carice, vladarice, pisarice i sl. U srednjem vijeku se ponovno žena, nažalost, "degradira" i opet postaje kućanica, domaćica i čuvateljica ognjišta. U srednjem vijeku ljudi postaju zatupljeniji i žive loše (loši uvjeti života, higijene itd.) i općenito ljudi nisu bili kao prije. U srednjem vijeku je došlo do "odreza" sa drevnim svijetom i zato ljudi nisu znali ono što su drevni ljudi znali. Pa prema tome i uloga žene u društvu je srozana. Kasnije, u viktorijansko doba i u novom vijeku ponovno dolazi do uspona žena. Naime, tada se počelo smatrati da su žene dame i da se tako prema njima treba odnositi. Od tada je počelo čuveno otvaranje vrata, primaknuće stolice, otvaranje vrata i ostale kavalirske manire. Naravno, ljudi koji su bili siromašniji nisu imali vremena za takve "gluposti". Od polovice 19.st. naovamo shvaća se važnost žena. Naime, počinju rasprave o ravnopravnosti i žene dobivaju prvo glasa (prvo u Novom Zelandu) i postupno ostala prava koja su im bila ukinuta (sufražetkinje u Londonu).
Da rezimiram, mišljenja sam da žene itekako zaslužuju biti ravnopravne ali ta riječi "ravnopravnost" nije prava. Što znači ravnopravnost? Je li to znači jednaka mogućnost zapošljenja? Jednaka mogućnost karijere? Što "ravnopravno" zapravo znači". Npr. žena smije najviše podići 20 kg na radnom mjestu, a muškarac 25. Žene idu u mirovinu sa 60, a muškarci sa 65. Ako je ravnopravnost, zašto onda te brojčane vrijednosti nisu iste?
Dakle, negdje su žene ravnopravne gdje im to treba, a negdje nisu. Slično je s muškarcima. Dakle, feministkinje su loše. Jedno je zalagati se za ravnopravnost, a drugo pljuvati po muškarcima da ništa ne valjaju. Kad treba raditi kućanske poslove onda je pretežno za tu žena (supruga), današnjeg smo mišljenja. Osobno smatram da žene puno bolje kuhaju. Ja npr. uopće ne kuham jer mi to ne ide pa bi bio presretan što moja supruga kuha.
Istina da su žene potplaćenije za isto radno mjesto što je nepravda. Trebale bi imati istu šansu za zaposljenje i istu plaću kao i muškarac. Ako je muškarac nije ništa vrijedniji i sposobniji od žene.
Nadalje, posebna povezanost majke s djetetom. Ona je ta koja je dijete nosila u sebi punih 9 mjeseci i to naravno je nešto temeljno životno. Dakle, ne može otac dojiti dijete nego majka. Naravno da otac mora sudjelovati u odgoju dijete jer su dijetetu za normalan razvoj potrebna oba roditelja.

I jedna misao za kraj (nije moja nego jednog uvaženog našeg sociologa):
"Što su žene ravnopravnije, muškarci su neravnopravniji".
Što je pisac time htio reći - prosudite sami.

čet 05 stu, 2009 11:46 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
RAI'TARA je napisao/la:
Smatram da se često ne cijeni rad žena. Te da često žena koja je na istom položaju kao muškarac ima manju plaću. To bi se trebalo promjenit.

Inače meni nisu jasne žene kojima je cilj u životu oženiti se, ali ako to one žele, to je njihova stvar.
Smatram da nije uredu ako žena radi i brine se o djeci, kuha, i čisti, a muškarac samo radi na poslu i to je to.
Smatram da u kući svi moraju radit jednako, naizmjenice kuhati, čistiti, brinuti se o djeci.
A ako za to nisu spremni, onda možda brak i nije za njih.
:sesir2:

Kao prvo ženo se ne mogu oženiti jer nemaki kit* u gaćama, a ako imaju to nisu više žene. :lolsmjeh: Ja smatram da je u redu da žena kuha, čisti, pere, brine se o djeci jer joj je to prirodno urođeno jer npr. 9 mjeseci nosi to dijete a poslije ga doji, dok kod muškarca to nije slučaj. Ali i otac mora biti uz dijete te ga njegovati ali njegova primarna dužnost je da donosi hranu u kuću i radi na poslu dok žena kod kuće se brine za dječicu. Pretendiram da bi žene u 20-tima trebale rađati tj. da im muškarac napravi jedno, dvoje, troje djece ovisno po potrebi i o mogućnosti i da ispuni svoju nacionalnu i vjersku dužnost. Že (supruga) mora kontrolirat kuću a karijera treba biti u drugom planu ali ja naravno da podržavam obrazovanje žena a sad trebaju li svi biti jednako plaćeni za isto posao to je već upitno. :sesir2:

Iz kojeg ti stoljeća dolaziš.

Prirodno je da se oba roditelja u jednakoj mjeri brinu o djeci. Niti jedna žena nije rođena da bi bila nečiji rob i sluga, te čitav život nesretna.

Isto tako odakle ti to da je prirodno da muškarci donose hranu a da žene budu zatočene u kući.

U životinjskom svijetu to nije uopće tako, lavice love i donose hranu.
Ženke hijena su dominantne i mužjaci ih se boje.

U našem svjetu muškarci i žene imaju jednaka prava. Muškarci nisu iznad žena.
Pa prema tome karjera bi i jednima i drugima trebala bit jednako važna, obitelj također.

A ovo da je upitno bili žena trebala bit jednako plaćena, je stvarno za nasmijat se. :thumbs3:

Isto tako ne uplići vjeru u ovo jer očito svoju vjeru uopće niti ne razumiješ niti poštuješ, barem prema svojim postovima.

Sa ovakim stajalištem, nećeš tako lako naći djevojku, koja će htjeti biti tvoja žena. Jer niti jedna žena ne želi bit robinja muškarcu.

[-X

ps. Da još nadodam, ovakve teme su važne, jer bolje je znati istinu što neki misle, nego bezveze to skrivati i pravit se da se to nije dogodilo. Tako se ne rješavaju problemi.

pet 06 stu, 2009 12:09 am
Historiotrekolog
Historiotrekolog

RAI'TARA je napisao/la:
ps. Da još nadodam, ovakve teme su važne, jer bolje je znati istinu što neki misle, nego bezveze to skrivati i pravit se da se to nije dogodilo. Tako se ne rješavaju problemi.

Pa baš zato sam i tražio da tema ostane. Mnogo "škakljivije" teme su bile i duže ostajale otvorene i ne moderirane.

pet 06 stu, 2009 12:20 am
Profil Web stranica
Founder

Koje si vrste?: er
Pa dolazim iz 21. stoljeća ali mislim da odgoj i stanje u kući u Hrvatskoj je jednako 1909. i 2009. bar u dobrim obiteljima tako bi trebalo biti a nažalost nije. Pa što bi žena bila nesretna s tim što čuva dijete pa to dijete je njeno dijete. A što se tiče posla pa zar nije dovoljno što su nas financijski uništili a sad pokušavaju duhovno i moralno. Nekad su žene bile zdravije a nisu bile obrazovane. Bilo je dječice i sreće i blagoslova u obitelji. Treba se pobrinuti za to da muškarci opet imaju posao i zarade svoje kruh. Tada i Hrvatskoj neće biti potrebe za umjetnom oplodnjom.

pet 06 stu, 2009 12:27 am
Goddess in green
Goddess in green

Pa dolazim iz 21. stoljeća ali mislim da odgoj i stanje u kući u Hrvatskoj je jednako 1909. i 2009. bar u dobrim obiteljima tako bi trebalo biti a nažalost nije. Pa što bi žena bila nesretna s tim što čuva dijete pa to dijete je njeno dijete. A što se tiče posla pa zar nije dovoljno što su nas financijski uništili a sad pokušavaju duhovno i moralno. Nekad su žene bile zdravije a nisu bile obrazovane. Bilo je dječice i sreće i blagoslova u obitelji. Treba se pobrinuti za to da muškarci opet imaju posao i zarade svoje kruh. Tada i Hrvatskoj neće biti potrebe za umjetnom oplodnjom.

Po tvom razmišljanju nebi rekla da dolaziš iz 21. stoljeća.

Možda u tvojoj, ali u mojoj obitelji i u mojoj okolini nije takvo stanje. A u onima u kojima tako jest, stim obiteljima stvarno nije nešto uredu i žalim te žene i djecu.

Zašto bi bila sretna čuvajući svoju djecu, dok njen muž radi 8 sati, a ostatak dana ili noći izlazi ili se izležava na kauču. To nije muž nego lijenčina, kojeg nije briga za djecu i ženu.

Zašto nonstop spominjueš duhovnost i vjeru, kad sam griješiš cijelim ovim postom. I ideš protiv svoje vjere. :-k

Nekad su žene bile jadne i nesretne, te su tu svoju tugu skrivale u sebi, zato i jesu umirale mlade, ili bi vršile samoubojstvo.

Uglavnom sve što ću reći zatucan si jako. S tim svojim stavom vrijeđaš sve žene svijeta, pa i vlastitu majku.
:thumbs3: :thumbs3: :thumbs3:

pet 06 stu, 2009 12:47 am
Defender of Earth

Naj Serija: ENT
Naj Film: First Contact
Opis Stanja: Ponfo miran
Koje si vrste?: Andorian
Ovako... što se tiče te ravnopravnosti, kao što sam još prije rekao, sve se svodi na pravo izbora.
Žene moraju imati to pravo da same odluče što žele od života, kako ga voditi. Ako se žele orijentirat na posao i karijeru dobro, ako se želi okrenuti obitelji opet dobro.
No bitno je da svaka žena mora imati to pravo da sama bira.
To su jednostavno njihova osnovna ljudska prava kao i kod svakog muškarca...
I niti tradicija, religija ili bilo što drugo se nema u to njihovo zagarantirano pravo mješat.

pet 06 stu, 2009 2:36 am
Make it so
Make it so

Naj Film: First Contact
Meni se neda puno raspravljat , nego cu samo rec da PrincMatias pojednostavljuje stvari , nije to bas u kompleksnom drustvu kao sto je ljudsko, moguce izvest bez da neciju ravnopravnost ne ukidas ..cesto su mi ovakve rasprave bile bas kontraproduktivne jer ljudi nemogu napisat rijecima sve sta zivot moze odigrat uz pomoc vremena i svega ostalog sta pod isti spada ..osoba bez obzira kojeg spola bila ima velik opseg djelatnosti i talenata pa tu i nema bas pravila 8)

pet 06 stu, 2009 2:49 am
Über Trekkie
Über Trekkie

Opis Stanja: Oprosti mi Boze jer sam Dalmatinac
RAI'TARA je napisao/la:
Pa prema tome karjera bi i jednima i drugima trebala bit jednako važna, obitelj također.

Sasvim je prirodno i normalno da su nekad muskarci iznad zena, a nekad zene iznad muskaraca... :mrgreen:

RAI'TARA je napisao/la:
[color=#80BF40]ps. Da još nadodam, ovakve teme su važne, jer bolje je znati istinu što neki misle, nego bezveze to skrivati i pravit se da se to nije dogodilo. Tako se ne rješavaju problemi.

Je je, jako su vazne. Virujen da smo svi sad pametniji kada znamo Matiasove stavove ili tvoje. Puno nam to u zivotu znaci. :zubo:

pet 06 stu, 2009 2:49 am
Goddess in green
Goddess in green

Uglavnom pred zakonom žene su ravnopravne sa muškarcima, i imaju pravo odlučivati čime se žele baviti, i ne moraju biti robinje niti sluge niti jednom muškarcu. A to što bi neki htjeli da to nije tako to je druga stvar.

Neki bi htjeli i da su crnci ponovno robovi, i da sve vjere osim katoličke nestanu.

Ali to je njihov problem, što su zatucani.

pet 06 stu, 2009 3:59 am
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Mr.Good je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:

Sasvim je prirodno i normalno da su nekad muskarci iznad zena, a nekad zene iznad muskaraca... :mrgreen:

Je, to si dobro rekao. I to je super stvar. :thumbs2:

RAI'TARA je napisao/la:
Uglavnom pred zakonom žene su ravnopravne sa muškarcima

Jesu ali je li tako u praksi. Nažalost, nije. Kao što neki odgovaraju pred zakonom, a neki ne.

pet 06 stu, 2009 4:14 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

T'Grel je napisao/la:

RAI'TARA je napisao/la:
Uglavnom pred zakonom žene su ravnopravne sa muškarcima

Jesu ali je li tako u praksi. Nažalost, nije. Kao što neki odgovaraju pred zakonom, a neki ne.

Da, i upravo su ovake teme potrebne da ukažu na problem i da se taj problem riješi.
Jer najgore je šutati i ignorirati problem

pet 06 stu, 2009 9:33 pm
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Nego, zanima jedna druga stvar: jel uopće tko pročitao onaj moj dugački post na ovoj temi (par postova iznad). Očito da se nikome neda čitat tako dugačke postove... šteta...

sub 07 stu, 2009 12:46 am
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Opis Stanja: Oprosti mi Boze jer sam Dalmatinac
T'Grel je napisao/la:
Nego, zanima jedna druga stvar: jel uopće tko pročitao onaj moj dugački post na ovoj temi (par postova iznad). Očito da se nikome neda čitat tako dugačke postove... šteta...

Ja san pokusa, al stvarno... :mrgreen: Izgubija se negdi u srednjem vijeku. :zubo:

sub 07 stu, 2009 12:50 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 154 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: