Sada je: pon 24 kol, 2026 3:06 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
 rase <-> narodi 
Autor/ica Poruka
Inquisitor
Inquisitor

Post rase <-> narodi
reciklaza... znam... no od zadnjeg pojavljivanja ove teme doslo je niz novih ljudi

daklem... po vasem misljenju koja rasa iz STa bi odgovarala kojoj zemaljskoj naciji?

sri 24 lis, 2007 2:20 am
Profil Web stranica
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Post Re: rase <-> narodi
Sutra me cekaju gadne stvari, ne mogu spavati, pa da se malo raspisem :)

Fakat bi bilo tesko za jednu rasu reci da odgovara jednoj drzavi u Svijetu.
Tako da cu se malo raspisati o toj temi a ako mi se pobrise post onda cu dat obicnu sazetu verziju "jedan narod = jedna rasa"
Takodjer, moglo bi se reci da ST rase u stvari simboliziraju ljude, manje vise svaka od njih ima neku svoju dobru i losu stranu - i bacaju paralelu na te strane ljudske prirode. Ali to bi vec bio topic za sebe.

Federacija - nijedna.... eventualno bi neke nordijske drzave, Kanada, Japan i poneka druga drzava imala poneki od tih ideala kojem kao tezi Federacija. Nordijski miks socijalizma s jakim vrednovanjem ljudskih prava, Japanska sekularnost, Kanadska neintervenisticka politika zadnjih godina.
Malo podsjeca i na Europsku uniju - nove drzave se pozivaju tek kad se stvore odredjeni uslovi koje postivaju. Isto se stvorila od 5 drzava (ako zanemarimo Luxemburg ;) ) a kasnije se prosirila na hrpu drzava.

Borg - SSSR u doba sirenja, SAD u doba sirenja (i asimiliranje pripadnika drugih naroda u "Amerikance"), industrijska drustva (rad rad i samo rad za kolektiv)

Ferengiji - USA i opcenito zapadni Svijet u kojem vlada kapitalizam , u ekonomskom smislu

Vulkanci - donekle UK prije 50+ godina (zbog lazne ozbiljnosti i omalovazavanja drugih ljudi kao intelektualno inferiornijih), neki djelovi Indije, npr. Budisti koji zabriju na svoje eticke "religije" i nije ih briga za drugo.

Romulanci - mozda Kina u danasnje doba, stari Rim - ako nista drugo bar radi imena - Romulus & Remus, Praetors itd

Q - nitko ali se Bush poprilicno ponasa kao zla verzija Q-a u smislu da radi sta ga briga i misli da je uvijek u pravu

Klingonci - SSSR u doba hladnog rata, ali imaju i moralni kodeks slican nekadasnjim ratobornim Japancima, u TOSu su izgledali totalno kao Mongoli... napredni Mongoli :)

Kardasijanci - UK u doba kolonijalizma, Njemacka od 1933. do sloma 3.Reicha, cak i SAD s napadom na Irak.
Svaka drzava koja nema dovoljno svojih resursa pa okupira drugu radi toga. Kasnije nakon sto joinaju Dominion podsjeca na Istocnu Njemacku nakon 2.sv.rata.

Bajoranci - ex kolonije koje svatko zeli zgrabiti pod svoje zbog odredjenih bogatstava tipa wormhole (bilo to "dobra" Federacija ili "losi" Kardasijanci);
Podsjecaju na Palestince pod Izraelskom cizmom (i bajoranci su bili teroristi, sjetite se cuvenih Kirinih rijeci glede kuhara i sl), ili na Poljake pod nacistickom cizmom ili Iracani pod SAD okupacijom (prastari narod koji je imao kulturu puuuno prije ostalih rasa), dalo bi se povuci i paralela s ratovima na ovim prostorima.... npr. UN i obnavljanje Bosne nakon rata da moze jednom joinati Europsku uniju.

Dominion - mala populacija kontrolira ogromno carstvo, i imaju svoje sluge koji imaju svoje ratnike koji tlace ostatak naroda - mogao bi biti Svijet kojeg kontroliraju Masoni/Illuminati/conspiracy-theory-type-Zidova ... to sve nije dokazano kao cinjenica "na ovom Svijetu", ali najvise me podsjeca na te teorije zavjere - vecina naroda nije vidjela Vorte a tek se kasnije saznaje da Vorte kontroliraju Mjenjoliki.
Moze biti i SSSR ili Kina s nekolicinom ljudi u Partiji koji kontroliraju zivote ostatka naroda.

Ikonijanci - Babilon, Sumerani, ili jos bolje Atlantida (ako mozemo ici i u mitologiju)

...

Profesore Chaky, je li to dovoljno bar za minus 5 ili se trebam jos raspisati? ;)

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sri 24 lis, 2007 4:06 am
Trill symbiont
Trill symbiont

Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: XI
Ma ja ti odmah dam 5...

Vulkanci - djeluju kao japanci. Dakle, rade uglavnom bez pogovora, pametni su, napredni...

Ferengiji - USA. Gamad nije htijela potpisati ugovor ( u Kyotu?? nisam ziher) i dsalje zagađuju svijet zbog zarade.

Klingonci - nekako mi vuku na Njemce u World war II. Ali bez onoga dijela sa časti...

Bajor - Mi, Hrvati! Gaze nas sa svih strana... No bez onih terorista, naravno.

Toliko od mene.

sri 24 lis, 2007 10:17 am
Profil ICQ
Admiral
Admiral

Ehm....Cvicek, sjedi 5. :D

Ok, ajmo s reda.
Federacija je u '60-im zamišljena kao USA kakve bi trebale biti (For the people, by the people...) i to je onaj dio gdje Gene zabija nešto duboko u kičmu (donji dio) tadašnje profašističke amerike (McCarty, i slično). Kasnije je to jedno čisto utopističko društvo (gle, nema para, niko niš ne plača, a ljudi drže restorane...). Na kraju, utopizam ide i korak dalje (ljudi su najbolji, ljudi su inspiracija...bljak), ali sada već nošen na krilima teško definirane kopije današnje US mornarice.

Klingonci su tada (TOS, sezona 1) bili zamišljeni kao pandan SSSR-u, ali već u sezoni 2 pojavljuje se izvjesni Cekhov, pa su klingonci jednostavno apoteoza svega lošeg u svemiru, a u liku mongolske rase (Gengis Khan i slično). Kasnije se to pretvori u možda najpozitivniju rasu u svemiru, koja ima čiste kanone časti (bushi-do, Samurai-do), pomiješane s tradicijom američkih indijanaca. (Za one koji neznaju: Hokahey-uzvik Čerokija znači doslovce: Danas je dobar dan za umiranje. Podsiječa vas na nešto?)

Romulanci se pojavljuju u času kad su Klingonci već prijatelji, pa "hajmo izmisliti novog neprijatejla". Tek u TNG saznajemo tko su, odakle su... Zgodan antipod "logičnom " Vulkanskom društvu. Ako ih gledamo zajedno, možemo uočiti filozofske razlike kao sufi-shia u islamu, budizam-šintoizam-taoizam...Uglavnom yin-yang.
Vulkanci, pak, sa Surakom, dio su tadašnjeg velikog utjecaja istočnjačkih filozofija na kulturu Amerike, posebno Hollywoda. Hašiš, droga i ostala roba, i spoznajmo tajnu svemira!!! OK, ovo je karikirano, ali...

Cardassia se pojavljuje tu negdje krajem TNG-a, kad je već napisan scenario za DS 9, i najednom sve znamo o njima, pojavljuje se Bajor, za kojeg ne mogu a da se ne složim s Ezri, jer sam se 90-ih i ja tako osječao. Osobno ne vjerujem da je nekoga tamo boljela neka stvar za nas, ali ima puno sličnosti između našeg ratića i te priče. A tko su Kardasijanci na zemlji? Manje, više, svi, kad im se da prilika za to.

BORG? Eh, tu treba otići korak dalje u SF kao takav, i u dijelima Assimova i njegovih sljedbenika i protivnika pronaći tko su oni... Nema ih na Zemlji, ali uvijek postoji opasnost Orwella i eto Borga skok na skok...

Hm... Tko još?
Kazon-Klingoni iz TOS-a

Ah, da Dominion...... Da, Tu je Cvicek u pravu. Čista apoteoza tajnih društava, teorija zavjere, vojske koja slijepo izvršava zapovijedi koje im daje netko tko nema pojma zašto ih daje a kome ih daje netko tko eto samo hoće vladati. Svaka sličnost s Bušmanskom amerikom i marincima (danas u Afganistanu, već sutra i u vašem stanu) potpuno je slučajna. Šatro.

Uh, valjda je to to... Kad se sjetim još nečega... :D

Confusion wil be my Epitaph!

sri 28 stu, 2007 2:30 pm
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
Svaka cast odlican text !!! =D>

"...ali uvijek postoji opasnost Orwella i eto Borga skok na skok..."....

Meni je bia uvijek Borg ka pandan Orwelovskoj kontroli uma ..sto temeljno Borg i je najprije , izmanipulirani humanoid isfiltriranim i prociscenim informacijama .....[ stanje u zadnjih ratova naprimjer , je zanimljiv primjer filtracije vijesti i kreiranja viseslojnih istina ]...

Vec se primjenuje on earth on internet...u nekim zemljama ....
Cuh da bu se primjenivalo i na CarNetu u onoj formi ka za dicu da se "ocuvaju " od "nepocudnih" stranica..

Bilo bi zanimljivo znat tko ce cenzurirat cenzora ?

..to je uvik najzanimljivije pitanje kad igdje i u bilo kom obliku i s bilo kakvin namijerama netko pribjegava cenzuri......

Pozdrav

Drzava to san ja

Tehnika Pucanstvu !

sri 28 stu, 2007 8:29 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.