Meni za deset ..isprva me epizoda podsjecala na onu sa jetrelom i neelixom ali sad nakon drugog detaljnijeg gledanja me ipak manje podsjeca ..cisto zbog price u spiljama i zbog međugeneracijske razlike u kojoj denobulanci nisu vidili svoje neprijatelje godinama i sve to je mrznja temeljena na prenesenim iskustvima
Odma na pocetku epizode smo vidili stare prijatelje tribble a onda pocinje prica ..u onom penjanju i trazenju denobulanaca najbolje mi je bilo kad je trip istjera znanstvenike na povrsinu ..zapravo zafrkana je ona spilja i svako bi malo poludia a bome i dobia u nekim djelovima spilje klaustrofobiju ..uz sve zanimljivo je da denobulanci imaju sposobnost dobrog penjanja i ne koriste opremu ..pored dugog jezika ..napuhavanja lica ..zimskog sna ..dugih noktiju i poligamije ..jos jedna zanimljiva osobina
Odnos između denobulanaca i antaraca je dosta onako zanimljiv ..na momente podsjeca na balkansko - kavkaske duge unutar regionalne povijesne netrpeljivosti u stvarnosti a onda skuzis da ima jedan veliki zajeb u svemu tome
A on je to da je sest generacija proslo od rata i da se ekipa jakoo dugo nije vidila ..zlocini nisu procesuirani ali nitko iz doba rata nije ziv
Znaci ako je phloxov daljnji rođak sudjelova u ratu pa i ako se njegova baba sica rata ..i dalje je dosta proslo ..toliko da phlox i njegova dica o ratu znaju samo iz prica
Tehnicki sest generacija je nekako ovako ..prapradida zli general dobije sina ..koji dobije jos jedno dite koje ..nije dozivilo rat a onda to dite dobije jos jedno dite ..koje onda opet ima dicu i unuke koji nikad nisu dozivili rat ..i sad se događa da se sve prenosi priko price a nijedan antarac nit denobulanin nije ratova ..tocnije vrime je proslo do te mire ..da zapravo cak nit baba i dida ove zadnje seste generacije mozda nisu dozivili rat ..nit ikoga izgubili
Znaci u momentu kad pacijent odbija phloxovo lijecenje on reagira cisto iz predrasude a phlox opet ..iako i nije u pocetku nesto zgrijesio ..jel stvarno je htio lijecit antarca .. se ne trsi bas da promini misljenje te osobe koja je tako zaguljeno reagirala ..i sad imamo dva pripadnika generacije koja nikad se nije vidila a kamoli ratovala ..cije su vrste nekoc davno krvavo se borile i radile jedna drugoj zlodjela ..s tim da mislim kako su denobulanci postavljeni ..ko veci krvnik u ovoj prici

..koji se u jednom momentu nisu mogli nit pogledat
Da nije bilo archera ..neke stvari se nebi pobijedile ..ali ipak jesu ..jer unatoc svemu perfektno logicno je da lijecnik ..lijeci pacijenta .. jer stvarno s osobnog aspekta nema phlox razloga da antarca ne lijeci ..nit ovaj ima osobnog razloga da odbije lijecenje ..ipak o njegovu se zivotu radi
Archer me iznenadia tvrdim stavom ..nekako prvi put nije bilo s njime one dobre stare.. mi dobri ...divni i krasni ..i nije ono fer da nas napadate ..iako je bilo i prije slicnih momenata ..ovaj put je uistinu kapetan bia odlucan da ne dopusti napade na svoj tim i denobulance ..cvrsce se postavia nego inace