Sada je: pet 07 kol, 2026 3:17 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
 SF koncepti - Istrazivanje vs Postapokalipticni rat 
Autor/ica Poruka
Make it so
Make it so

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post SF koncepti - Istrazivanje vs Postapokalipticni rat
Opisno receno :)

Koje je vase misljenje o konceptima SF serija , ima li vece sanse za kvalitetnu seriju koncept zvijezdanih staza koji se bavi istrazivanjem i upoznavanjem novog plus sta ratne radnje nisu primarne ali nisu nit veoma sekundarne , znaci idealisticki pogled na proslost ili buducnost ovisno o mistu radnje sa nekim mracnijim trenutcima

Ili

Apokalipticni koncept BSG ..terminator i slicno ..u kojem ljudska rasa izumire ili neka druga ovisno o smijestaju radnje ..a sve se ostalo zbiva tako da se opisuje događanje nakon DANA D ..ko naprimjer cylonski napad na 12 kolonija i slicno ;)

Sad oba koncepta mogu imati malo od onog drugog "star trek ima naprimjer ali je postapokalipsa ispala pozitivno"

No pitanje je sta vama i generalno publici vise odgovara ..apokalipsa i ocaj ili nekakav znanstveni pristup ..u stilu pronalazenje novih svijetova i novih oblika zivota ..koji je od dva koncepta izrodia bolje uratke ?

čet 15 ruj, 2011 3:33 pm
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
Post Re: SF koncepti - Istrazivanje vs Postapokalipticni rat
Budući da sam vesela osoba, uvijek preferiram apokalipsu, mrak i očaj. U tome je BSG donekle dobro krenuo da bi se kasnije pogubio u metafizičkim blentarijama.

Što znači 'bolji' uradak? To je čisto subjektivna kategorija, ili ako ćemo nekako težiti objektivnosti, onda ocjene kolektiva daju prevagu; pa je po tome BSG bolji od bilo kojeg Treka jer tako kažu ocjene na IMDB.

Meni bi bilo draže da postoji i treća kategorija - čista sapunica u budućnosti (smij se), bez istraživanja, bez apokalipse, već o prikazivanju aktualnih ljudskih događaja kroz neku SF priču kojoj su likovi i njihovi međuodnosi okosnica radnje.

Istraživanje i apokalipsa su prežvakani. Istraživalo se kroz Trek, Dr.Who, Stargate i još poneku seriju. Da bi izmislio neko novo područje za istraživati (pritom ne mislim na 'područje' u geografskom ili astronomskom smislu), treba zbilja prionuti na posao, sastaviti neki smisleni fenomen koji bi zaintrigirao publiku. Ako će bilo koja buduća serija biti bazirana na istraživanju, a vrtit će se oko novih područja i novih bića, neće otkriti ništa novo u svojoj suštini.

Apokalipse pak kroz BSG, Terminator, Matrix pa i postapokaliptične priče tipa Planet majmuna, Vremeplov i slično; međusobno prikazuju različite načine života ljudi nakon određenog događaja, međutim taj događaj je uvijek isti - tehnologija (bilo da se radi o robotima, oružju ili nećem trećem) nam poremete dan i promjene tijek povijesti. Iracionalni strah od tehnike također postaje kliše.

A sad, moja sapunica? :-k Pa SF podrazumijeva 'science' u sebi, a 'science' nije samo tehnologija i astronomija, mogu se primjerice razne psiho (ne pretjerano ekstremni mindfuck) ili socijalni aspekt društva istraživati kroz serije. Soylent green je recimo dobar primjer toga, te stratificiranosti društva, isto kao i hrpa Trek epizoda koja ima neke odnose među likovima koji se vjerno mogu dočarati u stvarnost, kao i film Loganov bijeg, iako se kasnije i to pretvori u postapokalipsu, ali društvena fantastika je također tamo prisutna.

čet 15 ruj, 2011 4:11 pm
Lieutenant Junior Grade
Lieutenant Junior Grade

Spol: Ženski
Koje si vrste?: Vulkanka
Kao i s hororima i komedijama.Uvijek izabirem komediju
U hororu sam svaki dan, a apokalipsu trenutno zivim :-D
Jednostavno, dovedu me u raspolozenje koje ne zelim.
A idealist sam i utopist po prirodi pa mi je i drazi takav scenarij.
Iako me moze oduseviti i kvalitetan sadrzaj o apokalipsi, s naglaskom na kvalitetan.

čet 15 ruj, 2011 4:31 pm
Make it so
Make it so

Spol: Muški
Dramska serija u buducnosti , ja iman dojam da taj koncept vec iskusan u caprici koja se događa prije apokalipse BSG-a ..jer ako poogledas cila serija je u biti jedna polumafijaska drama s elementima politicke intrige i bez puno istrazivackih i apokalipticnih elemenata u prvom planu radnje :-k

Btw ima i treci stil a on je X-files ili Fringe ..radnja u realnom vrimenu sadasnjosti ..bez istrazivanja i bez apokalipse ali sa detektivskom pricom smistenom u ambijent abnormalnih ili cudnih događaja za danasnji svit ..znaci nepoznanice u poznatom ambijentu

čet 15 ruj, 2011 4:32 pm
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
Nisam čitao, ali čini mi se da bi Dina bila ta dramska sapuničasta serija.
Film je sasječen od kritike, pa je postao kultom, ali ima šupljikave razgovore i ishitreno finale, dok ona miniserija je na dobrom tragu, samo što je upropašteno lošim engleskim i studijskom pustinjom.

Capricu nisam gledao.

čet 15 ruj, 2011 7:07 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: