Re: SF koncepti - Istrazivanje vs Postapokalipticni rat
Budući da sam vesela osoba, uvijek preferiram apokalipsu, mrak i očaj. U tome je BSG donekle dobro krenuo da bi se kasnije pogubio u metafizičkim blentarijama.
Što znači 'bolji' uradak? To je čisto subjektivna kategorija, ili ako ćemo nekako težiti objektivnosti, onda ocjene kolektiva daju prevagu; pa je po tome BSG bolji od bilo kojeg Treka jer tako kažu ocjene na IMDB.
Meni bi bilo draže da postoji i treća kategorija - čista sapunica u budućnosti (smij se), bez istraživanja, bez apokalipse, već o prikazivanju aktualnih ljudskih događaja kroz neku SF priču kojoj su likovi i njihovi međuodnosi okosnica radnje.
Istraživanje i apokalipsa su prežvakani. Istraživalo se kroz Trek, Dr.Who, Stargate i još poneku seriju. Da bi izmislio neko novo područje za istraživati (pritom ne mislim na 'područje' u geografskom ili astronomskom smislu), treba zbilja prionuti na posao, sastaviti neki smisleni fenomen koji bi zaintrigirao publiku. Ako će bilo koja buduća serija biti bazirana na istraživanju, a vrtit će se oko novih područja i novih bića, neće otkriti ništa novo u svojoj suštini.
Apokalipse pak kroz BSG, Terminator, Matrix pa i postapokaliptične priče tipa Planet majmuna, Vremeplov i slično; međusobno prikazuju različite načine života ljudi nakon određenog događaja, međutim taj događaj je uvijek isti - tehnologija (bilo da se radi o robotima, oružju ili nećem trećem) nam poremete dan i promjene tijek povijesti. Iracionalni strah od tehnike također postaje kliše.
A sad, moja sapunica?

Pa SF podrazumijeva 'science' u sebi, a 'science' nije samo tehnologija i astronomija, mogu se primjerice razne psiho (ne pretjerano ekstremni mindfuck) ili socijalni aspekt društva istraživati kroz serije. Soylent green je recimo dobar primjer toga, te stratificiranosti društva, isto kao i hrpa Trek epizoda koja ima neke odnose među likovima koji se vjerno mogu dočarati u stvarnost, kao i film Loganov bijeg, iako se kasnije i to pretvori u postapokalipsu, ali društvena fantastika je također tamo prisutna.