Sada je: sri 05 kol, 2026 10:28 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 SF i razgovor za posao 
Autor/ica Poruka
Commander
Commander

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Ocampa/Klingon
 SF i razgovor za posao
Javlja mi frendica da je njen dečko, nakon godinu dana na Zavodu za zapošljavanje (lik završio faks, ali nema iskustva), prvi put pozvan na neki razgovor za posao. On sav sretan. Dođe tamo i lik mu otvoreno kaže da ga je pozvao samo zato jer je vidio u njegovom CV da piše da voli SF pa mu je zbog toga odlučio dati šansu da dođe do intervjua (inače ne zadovoljava uvjete natječaja - radno iskustvo). :shock:
Prvo, tužno mi je što netko ne može naći posao, a opet, obradovalo me da je zbog tako nekog interesa koji nema veze sa njegovom stukom, došao bar do razgovora.
Nisu ga zvali, dakle posao nije dobio, ali svejedno je lijepo da su mu dali šansu.
Eto, to od sada navodim kao jednu od pozitivnih strana ljubavi prema SF-u. :mrgreen:

sri 09 vel, 2011 5:28 pm
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
Post Re: SF i razgovor za posao
Kakav bi to bio posao koji preferira ljubav prema SFu?

sri 09 vel, 2011 5:36 pm
Commander
Commander

Miki je napisao/la:
Kakav bi to bio posao koji preferira ljubav prema SFu?

Na primjer rad u trgovini koja prodaje materijale vezane uz SF. ;)
Ili si mislio konkretno na ovog lika? :scratch: Ma on se prijavio za posao koji je nešto vezan za kompjutere (mislim da se radi o održavanju mrežnih sustavi ili nešto slično, uvijek zaboravim :oops: )...

Ali očito da ljudi koji sami vole SF osjećaju malo više empatije prema svježim diplomcima koji nemaju šansu dokazati se na nekom poslu (a vole SF :mrgreen: ). Po meni je to lijepa gesta. Čak i općenito mi je lijepo kad nekom daju šansu da se dokaže iako nema dovoljno radnog iskustva. ;)

sri 09 vel, 2011 5:49 pm
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
Lampyris je napisao/la:
Nisu ga zvali, dakle posao nije dobio, ali svejedno je lijepo da su mu dali šansu.

A kakvu su mu to, molim te, šansu dali ako ga nisi primili na posao? Vrlo je, u najmanju ruku, nekulturno, da ne kažem bezobrazno se tako ponašati prema nekome i poigravati se s čovjekom koji traži posao, a ponadao se da će ga dobit dok ga tamo dočekat odgovor jednog bisera kako zapravo neće dobit posao ali jednom jebivetru se svidjelu što ovaj voli SF.
"Ajd, idem mu omogućit da ipak dođe na razgovor kad već voli SF. Ali posao mu neću dat".

Jako lijepo od njih... :roll: :roll: Baš su pametni... ](*,)

sri 09 vel, 2011 8:18 pm
Profil Web stranica
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Koje si vrste?: Wraith
Koliko sam skužila, lik ga je zvao vjerojatno jer i on voli SF, a kako su radne sredine na poslu jako bitne, moguće je smatrao da će se bolje složiti s osobom koja voli isto što i on. 8-[ Ili je to samo izmislio kako bi mu rekao da ne zadovoljava kriterije jer su našli nekog preko veze. 8-[ 8-[

sri 09 vel, 2011 9:18 pm
Commander
Commander

T'Grel je napisao/la:
Lampyris je napisao/la:

A kakvu su mu to, molim te, šansu dali ako ga nisi primili na posao? Vrlo je, u najmanju ruku, nekulturno, da ne kažem bezobrazno se tako ponašati prema nekome i poigravati se s čovjekom koji traži posao, a ponadao se da će ga dobit dok ga tamo dočekat odgovor jednog bisera kako zapravo neće dobit posao ali jednom jebivetru se svidjelu što ovaj voli SF.
"Ajd, idem mu omogućit da ipak dođe na razgovor kad već voli SF. Ali posao mu neću dat".

Jako lijepo od njih... :roll: :roll: Baš su pametni... ](*,)

Ha? :scratch: Ti misliš da bi mu trebali dati posao samo zato što su ga zvali na razgovor?! Tebi je to bezobrazno/nekulturno? :lol: Ja sam mislila da se poslovi dobivaju jer je osoba OSPOSOBLJENA za nešto. Ono, na osnovu toga koliko možemo ponuditi našem poslodavcu, a ne zbog toga što smo nečije dijete ili se palimo na Picarda.

Ne znam kakva si ti imao iskustva s traženjem posla, ali najgore (ok, postoji i gore) što se nekom može dogoditi je da ima znanje (u njegovom slučaju završen faks), a nitko mu ne da priliku da se dokaže (pa ne može dobiti radno iskustvo jer kreće od nule). Lik godinu dana šalje prijave na svaki mogući posao i tek sad je dobio priliku da ode na intervju. Ja mislim da mu je napravio golemu uslugu.
Firme odmah u počeku eliminiraju hrpu ljudi (razumljivo, zna ih se i do stotinu prijaviti) zbog različitih razloga (npr. neodgovarajuće školovanje, nezadovoljavajuća duljina radnog iskustva itd.). Meni je takva eliminacija razumljiva - žele suradnike uz koje će napredovati.
On je dobio priliku doći do intervjua i ostaviti najbolji dojam i na taj način konkurirati drugima koji već imaju neko iskustvo. Zbog činjenice da je došao na intervju znači da je dobio puno veću šansu za posao u odnosu na one koji su odmah eliminirani. Znam puno ljudi koji ostave jako dobar dojam na intervjuima i dobiju šansu. Njega očito nisu smatrali dovoljno dobrim za posao koji se prijavio. Ali on je dobio ŠANSU da pokaže što im ima ponuditi. Znaš li koliko ljudi nema ni to?

Moja sestra se prijavila na posao na kojem su tražili ljude s većim prosjekom od onog koji je ona imala, ali jedan lik je vidio da je tijekom cijelog školovanja radila i pozvao ju je ZBOG TOGA na intervju. Dobila je posao. Možda je SF smiješan razlog zbog kojeg je netko dobio priliku da dođe na intervju (možda će netko drugi doći do intervjua jer voli cajke), ali to je prilika koju je jedna mlada osoba dobila što je danas u Hrvatskoj prava rijetkost.
Nikad nisam i nikad neću podupirati zapošljavanje na osnovu rodbinskih veza pa ni na osnovu SF preferencija, ali ću uvijek cijeniti kad se osobi koja to zaslužuje pruži prilika da pokaže što zna i po mogućnosti dobije posao zbog svojih SPOSOBNOSTI ili ga ne dobije ako nije najbolja osoba za taj posao među ljudima koji su se prijavili.

sri 09 vel, 2011 9:25 pm
Commander
Commander

Spet je napisao/la:
Koliko sam skužila, lik ga je zvao vjerojatno jer i on voli SF, a kako su radne sredine na poslu jako bitne, moguće je smatrao da će se bolje složiti s osobom koja voli isto što i on. 8-[ Ili je to samo izmislio kako bi mu rekao da ne zadovoljava kriterije jer su našli nekog preko veze. 8-[ 8-[

Spet, ovaj argument o radnoj sredini ti je dobar. :thumbs2:
A možda, iako živimo na Balkanu, ta firma stvarno traži nekoga sposobnog da obavlja neki posao. Zar su svi zaboravili da postoji i ta mogućnost? :?

.

sri 09 vel, 2011 9:29 pm
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Koje si vrste?: Wraith
Nažalost, radno iskustvo nema nužno veze s osposobljenosti. Sve ovisi koliko je njegovo znanje bilo izvan onog što su oni tražili, i koliko bi brzo mogao savladati nove stvari u slučaju da ga pristanu podučavati. Danas bar mogu birati, pa onda nabiju masu radnog iskustva kao uvjet, koji ljudi većinom nemaju, a oni koji imaju su već zaposleni. 8-[

sri 09 vel, 2011 9:35 pm
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Lampyris je napisao/la:
: Ti misliš da bi mu trebali dati posao samo zato što su ga zvali na razgovor?! Tebi je to bezobrazno/nekulturno? :lol: Ja sam mislila da se poslovi dobivaju jer je osoba OSPOSOBLJENA za nešto.

Ne, naravno da ga nisu trebali uzet samo zato što su ga zvali na razgovor.
Ali zvati ga na razgovor i onda reći da su ga zvali samo zato jer voli SF, a ne zato što bi dobio posao, je nekulturno. Poigravati se s nekim ko traži posao na taj način nije ok.
Joj, čuj zvao sam te na razgovor "za posao" samo da ti kažem da je to super i cool što ti voliš SF. Ideš, super! Ali ne nadaj se, posao nećeš dobiti. :roll:
Ili kao da ja u svoju firmu zovem nekoga npr. ko ima u CV da voli sevdalinke. Joj, kak je to super. Naravno da je super ali idem ga zvat na razgovor samo da mu to priopćim. Jaka stvar. Šta ću čovjeka/ženu zvat na razgovor samo da mu to kažem. Jadan čovjek/žena se ponadao da će dobiti posao, a kad ono došao je samo da mu ja to kažem. Jaka mu pomoć od toga da dobije posao...

sri 09 vel, 2011 9:38 pm
Profil Web stranica
Commander
Commander

Spet je napisao/la:
Nažalost, radno iskustvo nema nužno veze s osposobljenosti. Sve ovisi koliko je njegovo znanje bilo izvan onog što su oni tražili, i koliko bi brzo mogao savladati nove stvari u slučaju da ga pristanu podučavati. Danas bar mogu birati, pa onda nabiju masu radnog iskustva kao uvjet, koji ljudi većinom nemaju, a oni koji imaju su već zaposleni. 8-[

Znam. Zato mi je činjenica da je on dobio priliku ući u uži krug tako dragocjena. :cry: Lik je godinu dana slao molbe i nije mogao nigdje doći do intervjua. Kužiš koliko je to frustirajuće? :(

sri 09 vel, 2011 9:39 pm
Commander
Commander

T'Grel je napisao/la:
Ali zvati ga na razgovor i onda reći da su ga zvali samo zato jer voli SF, a ne zato što bi dobio posao, je nekulturno. Poigravati se s nekim ko traži posao na taj način nije ok.

Ah! Sad sam skužila o čemu ti pričaš. #-o :lol: Ti misliš da su ga oni pozvali na razgovor i rekli mu da neće dobiti posao. NE! Oni su ga pozvali i rekli da je dobio priliku ići na intervju, a hoće li dobiti posao ili ne, to je na njemu (koliko će pokazati).
Nije ga lik pozvao da se on samo malo prošeta do njihove firme. :lol: Baš idem vidjeti što sam napisala u prvom postu. Polupani lončići... čini mi se. :mrgreen:

sri 09 vel, 2011 9:42 pm
Commander
Commander

Lampyris je napisao/la:
Dođe tamo i lik mu otvoreno kaže da ga je pozvao samo zato jer je vidio u njegovom CV da piše da voli SF pa mu je zbog toga odlučio dati šansu da dođe do intervjua (inače ne zadovoljava uvjete natječaja - radno iskustvo). :shock:

Imali smo šum u komunikacijskom kanalu. :zubo:
Dečko je trebao, zbog toga što nema radnog iskustva, biti eliminiran u prvom krugu. Ljudi koji prođu prvi krug idu na intervju. Njega nisu eliminirali već je dobio šansu. Uf... ponavljam se.
Jesmo li se sad skužili? :)

sri 09 vel, 2011 9:47 pm
anarho trekkie

Naj Serija: DS9
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
WOW! Nova forumašica koja se odmah od počatka tako lijepo raspisuje :o
Ja sam oduševljen :inlove:

8-[

Lampyris je napisao/la:
Spet je napisao/la:
Spet, ovaj argument o radnoj sredini ti je dobar. :thumbs2:
Po nekim relativno novijim konceptima rada u firmama, dosta težišta se treba staviti na pozitivnu radnu atmosferu i sklad. Neka istraživanja su pokazala da je skladna radna atmosfera puuuno važnija od realnih znanja zaposlenika (što ne znači da znanje nije presudno već da loša "klima" ne dopušta da individualne snage i znanja pojedinaca dođu do izražaja.
To ponekad može dovesti i do stanja grupnog stanja plime, toka (ili kako već da prevedem "flow" :-k ) a to je najbolje što se jednoj radnoj grupi može dogoditi.

Tako da ako u toj spomenutoj firmi ima više ljubitelja SFa, šef nije pogriješio što je i tako nešto uzeo u obzir kod biranja ljudi koji će doći na razgovor.

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sri 09 vel, 2011 9:49 pm
Historiotrekolog
Historiotrekolog

@Lampyris, vidio sam ja da se nismo skužili...
Sad kužim. Ja sam mislio da ga je poslodavac zvao na razgovor samo zato da mu kaže kako mu se sviđa to što ovaj voli SF.
Ali ako nije tako, onda dobro. Jer ako nije tako onda to znači da je ipak dobio, makar malu, priliku za posao.

sri 09 vel, 2011 9:51 pm
Profil Web stranica
Commander
Commander

T'Grel je napisao/la:
@Lampyris, vidio sam ja da se nismo skužili...

Glavno je da smo se na kraju sporazumjeli. :vulcan:

@Cvicek: Kladim se da ćemo doći do razdoblja kad ćeš me upozoravati da pišem toliko duge postove koje se nikom ne da čitati. :oops: :lol:

sri 09 vel, 2011 9:54 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: