T'Grel je napisao/la:
(govorim o stvarnom životu, snimatelji, producenti i sl., a ne o ST svijetu): Krši jer automatski one serije koje su snimane prije, a radnje se odvija kasnije ne mogu po svim zakonima fizike spomenuti te događaje iz te serije koji su se navodno dogodili prije jer je ta serija snimana kasnije. Kako to nekima nije jasno.
Kao npr. (iz moje domene): da je otkriće Amerike bilo prije piramida, a svi znamo da to ne može bit. No, dobro, tu sam ga sad malo zabrljao jer se to ne može uspoređivat.
Mi ne možemo tvrditi da nije bilo otkrića Amerike prije izgradnje piramida, naprotiv,poznato je da je Amerika naseljena zadnjih 20.000 godina i da Kolumbovo "otkriće" samo predstavlja prvu epizodu u serijalu europskog naseljavanja tog kontinenta. Priča o otkrivanju Amerike svjedoči o postojanju i nužnosti prihvaćanja različitih aspekata istog predmeta.
Osnovno je pitanje može li se prva serija uopće smatrati kanonom ili tek segmentom koji je iz nekih, čak i nebitnih razloga, dobio pravo prvenstva. Kao kada se nečega prvo sjetiš: to ne znači da se radi o trenutku kada počinje tvoja osobna povijest. Uostalom, većina naših prisjećanja ne kreće od početka nego se popunjava nepravilnim slijedom sve dok se ne popuni mozaik. Pitanje je i koliko zakon fizike ima veze s filmskom umjetnošću jer prema tom istom zakonu puno toga baš i ne funkcionira.