| Autor/ica |
Poruka |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
 Re: Tolkien vs. Martin
Tolkien je mastovitiji i okruzenje je vise fantasy ..pomalo i pripovjedacki nastrojeno u usporedbi s ASOIAF , di su stvari pomalo "realisticnije" i politicki blize stvarnoj proslosti ..no nekako mi se tolkienova prica cini mastovitija od martinove otocke sage s malo fantasy ..elemenata , jer u ASOIAFU je ocito da se sve temelji na povijesti i mozda mitologiji britanije i irske ..dok je tolkien malo detaljniji i osim sta je mozda prica u LOTR smjestena u "europi" , ja ne raspoznajen toliko povijesnih poveznica ko u ASOIAFU 
_________________ Surviving the new decade
|
| ned 07 kol, 2011 2:43 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 20 lip, 2009 1:04 pm Postovi: 2054 Lokacija: Uncanny Valley Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: h+ Koje si vrste?: Da
|
To samo pokazuje koliko nisi upoznat sa mitologijama svijeta.
_________________ MAKE LOVE, NOT SPAM!
|
| ned 07 kol, 2011 4:59 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Errr... Boz, kad već bljuješ po čovjekovom znanju, bar objasni... tj. pouči nas... Uf... zaboravih pobljuvat Martina...  ...ajde, preskočit ću ovaj put. 
| pon 08 kol, 2011 12:04 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 20 lip, 2009 1:04 pm Postovi: 2054 Lokacija: Uncanny Valley Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: h+ Koje si vrste?: Da
|
Zašto bih morao dokazivati svoje tvrdnje ako to očito ne mora raditi itko drugi?
|
| pon 08 kol, 2011 12:47 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Jer forumi služe za diskutiranje, pa ako već bljuješ po drugome, trebao bi to i obrazložit. Mene npr. zanima, s obzirom da si demantirao captainovu tvrdnju da Martin nema veze s mitologijama svijeta, koje su to mitologije koje on koristi u svojim knjigama. 
| pon 08 kol, 2011 2:03 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Daleko od toga da tolkien ne vuce elemente price iz stvarnog svita ali ova knjiga asoiaf uzasno podsjeca na "rat ruza" u engleskoj ..lanister i stark uzasno asociraju na lancaster i york a zid podsjeca na hadrijanov zid prema sjeveru ..raspored kontinenata je poput rasporeda britanskog i irskog otocja a zmajevi su mislin cest motiv u sjevernoeuropskoj mitologiji ..s druge strane ja se nemogu isprve sitit tolkienovih poveznica iz stvarne mitologije ili povijesti ..mozda eventualno irskih "patuljaka" ili neceg slicnog , jednostavno mi to ne dolazi odma u aktivnu memoriju 
|
| pon 08 kol, 2011 3:55 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
captain je napisao/la: Daleko od toga da tolkien ne vuce elemente price iz stvarnog svita ali ova knjiga asoiaf uzasno podsjeca na "rat ruza" u engleskoj ..lanister i stark uzasno asociraju na lancaster i york a zid podsjeca na hadrijanov zid prema sjeveru ..raspored kontinenata je poput rasporeda britanskog i irskog otocja a zmajevi su mislin cest motiv u sjevernoeuropskoj mitologiji ..s druge strane ja se nemogu isprve sitit tolkienovih poveznica iz stvarne mitologije ili povijesti ..mozda eventualno irskih "patuljaka" ili neceg slicnog , jednostavno mi to ne dolazi odma u aktivnu memoriju Želiš reći da je Tolkien izmislio vilenjake? 
|
| pon 08 kol, 2011 4:04 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Nisan li napisa da mi "ne dolazi odma u aktivnu memoriju" to znaci nemogu se sitit , iako mozda postoji ..jos neka mitoloska poveznica Uostalom ti znas brze definirat stvari u komentarima ..pa ako je tolkien pokupija stvari iz stvarne povijesti i mitologije ...sigurno se moze lako otkrit o cemu se radi ..iako meni je nekako martin preocit s poveznicama a tolkien manje ..sve se na to svodi
|
| pon 08 kol, 2011 4:08 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Evo ti jedan savršen primjer Tolkienovog posuđivanja iz mitologije, u ovom slučaju nordijske.
Trolovi se u "Hobitu" okamene kada ih obasja Sunčeva svjetlost. Ista stvar je u norveškim folk predajama vezanim uz trolove.
|
| pon 08 kol, 2011 4:38 pm |
|
 |
|
Number One
|
Za takvo nešto ipak čovjek treba pročitat ili nordijsku mitologiju ili neke priče za djecu (ne sjećam se, možda su čak Anderson ili Brlić-Mažuranić spominjali skamenjivanje trolova  )...
| uto 09 kol, 2011 10:03 am |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Dakle OK je srat da je Martin neoriginalan a Tolkien originalan dokle god je za dokaz o suprotnom potreban trud?
|
| uto 09 kol, 2011 2:04 pm |
|
 |
|
bubica
|
Mislim da ovaj pissing contest o originalnosti nema smisla, jer su obojica posuđivali sa svih strana. Razlika je jedino u tome što su Martinovi likovi ipak naizgled dosta originalniji i ajmo reć dublji od Tolkienovih, koji su dosta generički i u cijeloj trilogiji ne dožive neki značajniji "character arc".
|
| uto 09 kol, 2011 3:07 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Martin je preocit ,tolkien malo manje 
|
| uto 09 kol, 2011 3:07 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
captain je napisao/la: Martin je preocit ,tolkien malo manje  Oh, my sweet summer child, what do you know of plot twists?
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sri 10 kol, 2011 11:27 am |
|
 |
|
Number One
|
_Oz je napisao/la: Mislim da ovaj pissing contest o originalnosti nema smisla, jer su obojica posuđivali sa svih strana. Razlika je jedino u tome što su Martinovi likovi ipak naizgled dosta originalniji i ajmo reć dublji od Tolkienovih, koji su dosta generički i u cijeloj trilogiji ne dožive neki značajniji "character arc". Istina, pogotovo Aragorn, sin Arathornov, visok, taman... pa opet visok i taman... i opet visok, taman Arathornov sin... Osim u slučaju Hobita... oni su ok razrađeni... premda im je vrhunac razvoja da trče s mačevima, a ostatak vremena samo razmišljaju o Frodu i kako se dobro napit i napušit.  Tko ih ne bi volio? S druge strane, zanimljivijih prevrata ima u LOTR filmovima... Ono što sam pročitala od Martinovih likova bilo je dosta dugo i dosadno... i nekako su svi bili s*ebani... 
| sri 10 kol, 2011 2:52 pm |
|
 |
|