|
Sada je: pon 31 kol, 2026 10:01 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Koncepti "liberalnosti i "konzervativnosti"
| Autor/ica |
Poruka |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
 Koncepti "liberalnosti i "konzervativnosti"
Zašto se na njih gleda s prizvukom generalizacije Uzmimo dva primjera : Serijski ubojica je liberalan prema konceptu ubijanja iz zabave jer to i sam čini Lingvist je konzervativan prema uporabi tuđica jer smatra da one uništavaju domicilni jezik Uglavnom dva potpuno idiotska primjera , možda i promašena ali su uvod u ono šta želim pitat Zar se nemože bit liberalan prema lošim stvarima a konzervativan na način da očuvaš one dobre  ..ili zar se nemože bit pozitivno liberalan i negativno liberalan i pozitivno konzervativan i negativno konzervativan Zašto se ljudi pakiraju toliko često zasebno u oba pojma kad u životu zapravo obe strane medalje funkcioniraju tako da se dopunjuju ..doduše često se i sukobljavaju ali mislin da nisu jednolične 
_________________ Surviving the new decade
|
| pet 09 stu, 2012 1:47 am |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
 Re: Koncepti "liberalnosti i "konzervativnosti"
Po mom je mišljenju liberalan čovjek onaj koji cijeni i njeguje ,,libertas'', dakle slobodu, kao načelo. To nipošto nije u suprotnosti s dobrim stvarima iz prošlosti i tradicijama koje treba očuvati (,,konzervirati''), a još manje u suprotnosti s takozvanim pravim vrijednostima. Po mom bi mišljenju konzervativan čovjek trebao cijeniti slobodu i toleranciju kao vrijednost, a liberalan prošlost i ono što iz nje vrijedi sačuvati. Zanimljivo mi je da je jedna cura jednom rekla za mene kako je bila uvjerena da sam vjernica jer joj djelujem potpuno tradicionalno i mislila je da sam konzervativna, a meni je liberalnost vrijednost nad vrijednostima. 
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| pet 09 stu, 2012 10:27 am |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Captain, ako si uzeo "liberalnost" kao političku ideologiju, onda se čini da si slabije upućen od moje sedmogodišnje nećakinje. Ako si mislio na neki općeniti, nedefinirani koncept liberalnosti, onda uopće ne vidim smisao ove teme, jer su tada i najzagriženiji konzervativci ujedno i najveći liberali jer su liberalni prema svemu što smatraju pozitivnim, pa tako i prema donošenju restrikcija koje smatraju ispravnima (koliko god to zvučalo paradoksalno).
|
| pet 09 stu, 2012 11:41 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Na neki općeniti smisao  Iako po političkoj definiciji oba pojma i nisu skroz negativna ili pozitivna Uzmimo primjere Citat: iberalizam (lat. liberalis ← liber = slobodan, slobodarstvo, slobodoumlje) svjetonazor je koji zagovara smanjenje nadzora države i drugih političkih institucija nad individualnom slobodom pojedinca; politička doktrina koja zagovara demokratske oblike vlasti, političku toleranciju i postupne reforme političkih i društvenih institucija. U ekonomiji zagovara, tradicionalno, načelo laissez faire, tj. nesputano djelovanje slobodnog tržišta i tržišnih zakonitosti te smanjenje prerogativa socijalističke države. Liberalizam je borba građanske klase za slobodu mišljenja i neograničenu slobodu tržišta.
Također, liberalizam je i politički pokret koji se zalaže za poštovanje ljudskih prava i liberalnih stečevina čovječanstva. Kao sustavna politička misao i praksa razvija se iz prosvjetiteljstva 17. i 18. stoljeća, osobito kroz djela Montesquieua, Rousseaua i dr., a politički je uobličen u ustavnim aktima kao što su američka Deklaracija o neovisnosti (1776.) i francuska Deklaracija o pravima čovjeka i građanina (1788.)
Kao izraz građanskih revolucija, liberalizam je posebno osigurao razvitak tzv. liberalnog kapitalizma putem njegove zaštite liberalnom državom. Iako mu u težištu nisu bila socijalna pitanja, načelima jednakosti, pravičnosti i slobode liberalizam je snažno odredio razvitak demokracije uopće. Tako i radnički socijalni pokreti u principu ne istupaju protiv liberalnih načela, nego nastoje produbiti neke njihove sadržaje, npr. preobrazba liberalne države u državu blagostanja, ili socijalnu državu.
Na društvena zbivanja u 19. stoljeću utjecale su, između ostalog, i ideje koje su iznosili sociolozi, filozofi i drugi mislioci. Liberali su polazili od ideje osobne slobode pojedinca koju bi, u idealnim uvjetima, trebala jamčiti državna vlast. Zato su tražili da se ustavom definira kako osobe na vlasti moraju vladati i što im je u tom vladanju dopušteno, a što nije. Također su se zauzimali za slobodu tiska, okupljanja i udruživanja; da svi ljudi mogu ravnopravno birati vlast i biti birani u tijela vlasti kao što su parlament ili vlada. Liberali su među prvima tražili ravnopravnost žena.
Liberalni mislilac John Stuart Mill jedan je od osnivača pokreta za žensko pravo glasa, a u tvornicama i tvrtkama za bolje uvjete rada, kraće radno vrijeme i ukidanje dječjeg rada.
Liberalne ideje su nailazile na oštar otpor vladajućih slojeva, ali su tijekom stoljeća imale sve više uspjeha, da bi u 20. stoljeću zaživjele u mnogim državama svijeta. Baš ove boldane stvari se baš i nisu posložile super u današnjem društvu jer liberalni kapitalizam nije kristaliziran tako da zaštiti šire mase ljudi ..to jest građana i da omogući nekakav profit za sve , nego je na kraju sve ispalo kao nekakva divljina u kojoj samo najsposobniji i najbeskrupulozniji opstaju  S druge strane Citat: Konzervativizam je u osnovnom značenju društveni i politički svjetonazor i djelovanje koje se protivi naglim društvenim promjenama, osobito revolucionarnima, a zagovara stabilnost poretka, oslonac na tradiciju i na tradicionalne institucije i vrijednosti (obitelj, religija, nacionalna privrženost itd.); reforme prihvaća samo ako su striktno pragmatične i i ne narušavaju društvenu stabilnost. U prenesenom, razgovornom značenju, termin konzervativizam označava nesposobnost da se prihvati društveni razvoj i modernitet; staromodnost, učmalost. (Hrvatski enciklopedijski rječnik)
Pristaša konzervativizma je konzervativac. Suprutan je pojam progresist. U javnim diskusijama o raznim društvenim i političkim problemima, ne samo u užem političkom području, redovno se mogu prepoznati "konzervativni" i "progresivni" pristup.
Konzervativizam je zajednički naziv za političke ideologije koje se zalažu za državno uređenje kojemu su temelj tradicionalne vrijednosti, odnosno očuvanje postojećeg društvenog poretka. Jedna od alternativnih definicija konzervativizam navodi kao ideologiju kojoj je cilj očuvanje reda i mira na račun društvene jednakosti i osobnih sloboda.
Konzervativizam se ponekad definira i kao vezanost uz tradicionalne principe, nasuprot liberalizmu i drugim oblicima progresivizma koji se zalažu otvorenost prema novim idejama i društvenom eksperimentiranju. Konzervativizam se u politici danas obično vezuje uz desne političke stranke i pokrete, iako bi se konzervativnim mogli nazvati i ljevičari koji se opiru preispitivanju pojedinih ideoloških dogmi.
Dodatne teškoće oko definicije konzervativizma izaziva i činjenica da se definicije tradicionalnih vrijednosti i poretka mijenjaju s vremenom. Tako su se u 19. stoljeću zagovornici laissez faire kapitalizma nazivali liberalima, dok su u 20. stoljeću Konzervativna stranka u Velikoj Britaniji, Republikanci u Sjedinjenim Državama i druge konzervativne stranke, nasuporot ljevičarskom zalaganju za državnu intervneciju, prihvatile tzv. "neoliberalnu" ekonomsku strategiju. U ovom boldanom je i problem , kako definirat nešto šta se promini s godinama  No meni se čini da nije baš u svemu ova ideologija loša , naprimjer da bi neke stvari sačuvali ponekad uistinu tribamo bit malo tvrdoglavi ..baš tu vidin primjer jezika ..jer da smo bili "konzervativni" u tome ..danas bi se još i dalje na TV postajama u hrvatskoj koristila rič "pozornica" gotovo redovito ..ali sad je sve nešto "stage ..backstage..bla..bla" , bili smo liberalni prema tuđicama i sad imamo neko čudno stanje u kojem se više koriste engleski nego domaći izrazi na televizijama namijenjenim hrvatskoj publici .. tako da se emisija na CMC-u (opet kratica izvedena od engleskog izraza) ne zove "iza pozornice" nego "backstage" .. ne reklamiraju se "događaji" nego "eventi" ..bili smo liberalni prema tuđicama i sad gubimo neke svoje jezične osobine ..normalno da se i tuđice prihvate tu i tamo ali ne tako da zamijene u večini situacija domaće izraze  Točkica je napisao/la: Po mom je mišljenju liberalan čovjek onaj koji cijeni i njeguje ,,libertas'', dakle slobodu, kao načelo. To nipošto nije u suprotnosti s dobrim stvarima iz prošlosti i tradicije koje treba očuvati (,,konzervirati''), a još manje u suprotnosti s takozvanim pravim vrijednostima. Po mom bi mišljenju konzervativan čovjek trebao cijeniti slobodu i toleranciju kao vrijednost, a liberalan prošlost i ono što iz nje vrijedi sačuvati. Zanimljivo mi je da je jedna cura jednom rekla za mene kako je bila uvjerena da sam vjernica jer joj djelujem potpuno tradicionalno i mislila je da sam konzervativna, a meni je liberalnost vrijednost nad vrijednostima.  Ovo je zapravo jako zdravo razmišljanje točkice  _Oz je napisao/la: Captain, ako si uzeo "liberalnost" kao političku ideologiju, onda se čini da si slabije upućen od moje sedmogodišnje nećakinje. Ako si mislio na neki općeniti, nedefinirani koncept liberalnosti, onda uopće ne vidim smisao ove teme, jer su tada i najzagriženiji konzervativci ujedno i najveći liberali jer su liberalni prema svemu što smatraju pozitivnim, pa tako i prema donošenju restrikcija koje smatraju ispravnima (koliko god to zvučalo paradoksalno). Pa o tom se i radi , dosta ljudi koji sebe smatraju "liberalnima" kažu da je dobro bit liberalan , ali pitanje je liberalan prema čemu 
|
| pet 09 stu, 2012 1:25 pm |
|
 |
|
Captain
Pridružen/a: pet 14 ruj, 2012 8:21 pm Postovi: 483 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: Nemesis Koje si vrste?: Vulkanac
|
Dosta dugo sam se smatrao liberalnim. Prihvaćam različitos, ne osuđujem ljude pa bilo kojem opredjeljenju već po samoj osobi odnosno prema odnosu koji se razvije između nas, dakle neki subjektivni stav. Nedavno sam došao do zaključka kako nisam liberal i kako se zapravo grozim nekih stvari koje on obuhvaća već sam više socijalist. Ono što mi se definitivno ne sviđa jest konstantno zagovaranja individualnih prava i slobada u liberalizmu, a ne spominju se ujedno dužnosti svakog pojedinca, što dovodi do, po meni, nekih iskrivljenih vrijednost. Krapina je sama po sebi dosta mala, ima otprilike 10 000 stanovnika. U malom gradu sve se brzo sazna i normalno kako ima dosta tračeve i tome sl. Mrzio sam tu, ajmo reć, društvenu kontrolu gdje svatko zabada nos u tuđe poslove itd, te sam bio oduševljen početkom studiranja u Osijeku jer me tamo nitko ne zna i starci u biti nemaju pojma što radim, znači imam povećanu slobodu. Smatram kako bi svi trebali imati to neko iskustvo jer nas jača i polaku priprema za samostalni život. Međutim sad dolazi do jednog problema.., a to je kako u želji da budemo samostalni i ne želimo konstanta zabadanja u naš život započinje neka vrsta asocijalizacije. Sa susjedima i nemamo neke kontakte i u principu nas briga što rade dok se to nas ne dira. Pretpostavljam kako će se većina s foruma s ovim i složit. Zašto ovo pišem, što možda nekima neće imat veze s ovom temom iako ju držim čak i temeljnom! Konačni proizvod takvog društvenog kretanja je možda ovo što se nedavno dogodilo u Osijeku. Bivši muž usmrtio bivšu ubadanjem s nožem, a da od sustanara nitko nije reagirao iako je žena oko 15 minuta zvala i derala se kako ju ovaj ubija. Stavit ću link iz jutarnjeg kako ne bi sad sam to prepričavao. http://www.jutarnji.hr/ubojstvo-u-osijeku--deset-minuta-slusali-su-kako-vristi--ali-nisu-ucinili-nista--zasto-/1065822/ valjda sam dobro stavio. Ovo nije pol. pitanje ovo je apsolutni društveni nemar. Ovo je minimum minumuma ljudskosti i konsenzusa kako bi se društvo održalo!! Možda imamo određena i prava i slobode za koje se treba izboriti ali moramo prihvatit i određene dužnosti. Imam osjećaj kako se pod načelom liberalizma ljudi pretvaraju u otoke okupirane sa vlastitim problemima, ne mare više na ljude oko sebe i okolinu općenito dok ih netko ne lupi u facu s nekim administrativnim problem pa je onda ajme meni i gdje su moja prava!! Ne moramo znat u koliko sati susjed ide na posao i kad se vraća doma, ne moramo znat jel ima ljubavnicu i koliko.., ali kad čuješ buku i pozive u pomoć DUŽNOST ti je reagirat...
_________________ Pazi svoje misli, jer one postaju riječi. Pazi svoje riječi, jer one postaju djela. Pazi svoja djela, jer ona postaju navike. Pazi kakve su ti navike, jer one grade tvoj karakter. I pazi svoj karakter, jer on kroji tvoju sudbinu. Što mislimo, to postajemo.
M.T.
|
| uto 13 stu, 2012 12:47 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Illuvator je napisao/la: Ono što mi se definitivno ne sviđa jest konstantno zagovaranja individualnih prava i slobada u liberalizmu, a ne spominju se ujedno dužnosti svakog pojedinca, što dovodi do, po meni, nekih iskrivljenih vrijednost.
Možda imamo određena i prava i slobode za koje se treba izboriti ali moramo prihvatit i određene dužnosti. Imam osjećaj kako se pod načelom liberalizma ljudi pretvaraju u otoke okupirane sa vlastitim problemima, ne mare više na ljude oko sebe i okolinu općenito dok ih netko ne lupi u facu s nekim administrativnim problem pa je onda ajme meni i gdje su moja prava!!
Ne moramo znat u koliko sati susjed ide na posao i kad se vraća doma, ne moramo znat jel ima ljubavnicu i koliko.., ali kad čuješ buku i pozive u pomoć DUŽNOST ti je reagirat... Dobro opisano .. mnogi trube o ljudskim pravima ali nitko živ ne govori o obavezama i o samom konceptu ljudskosti ..svi imaju teoretsko pravo na sve ali zapravo su često međuljudski odnosi skroz zanemareni ..da ne duljim puno ..koncept Ja ,Ja ,Ja i Ja nije baš dobar ..i uistinu ponekad se zanemaruje društvena komponenta ljudskog bića a to je i ono da bi netko doša do svojeg JA ..netko drugi ga je mora podignut i pomoć mu da odraste i normalno da sve ljudske akcije utjeću na druge ljude , jednostavno društvena smo bića ..ponekad pomislin da ljudsko društvo ide iz ekstrema u ekstrem ..u jednom ekstremu su individualna prava skroz zanemarena a u drugom ekstremu nisu zanemarena ali su zanemarene obaveze 
|
| uto 13 stu, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
U koncept ljudskosti ulazi i poštovanje tuđe individualnosti, slobode i pravâ.
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
|
| sri 14 stu, 2012 5:24 am |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: uto 17 sij, 2012 10:34 pm Postovi: 953 Lokacija: Winterpyke Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: ENT pobedjuje TNG al' za dlaku,pm odlucivali :) Koje si vrste?: Romulan
|
Točkica je napisao/la: U koncept ljudskosti ulazi i poštovanje tuđe individualnosti, slobode i pravâ. Eh da je tako ...  .....u koncept ljudskosti ulazi isljucivo samo LICEMERJE i nista vise 
| sri 14 stu, 2012 10:10 am |
|
 |
|
Make it so
|
Točkica je napisao/la: U koncept ljudskosti ulazi i poštovanje tuđe individualnosti, slobode i pravâ. Mislim da nisi razumila šta Illuvator želi reć (onda to dovodi i do onog šta ja želin reć) , koncept poštovanja tuđe individualnosti je super , isto tako je dobro ne zabadat nos u tuđe probleme ali šta ako se dogodi da u određenom trenutku moraš zabadat nos da bi nekog spasija ili slično ..baš se o tom radi , svi su postali nekako otuđeni pa kao kod ovog slučaja u osijeku ..nitko ne reagira na viku i zapomaganje a na kraju se dogodi tragedija , a sve to se može spriječit i sa običnim zbližavanjem ..ono famozno "kako si" i je dosadno ali ako si s nekim baren dobar poznanik ..veća je šansa da češ reagirat kad ta osoba ima problem ili zapomaže za pomoć ..nekako se zbližiš ljudima više nego kad prođeš kraj njih bez pozdrava i bez komunikacije Ovako su svi u glavi mislili kako to zapomaganje nije njihov posao i niko nije reagira .. teško da bi ista situacija bila kad je u pitanju netko do kog ti je baren mrvicu stalo Koncept slobode temeljen na "Ja i samo Ja " nije baš dobar ..jer po tom konceptu slobode .. bi se mogli mnogi ekstremi zbivat ..naprimjer majci i ocu dosadi brinut o dici i otputuju nekamo i nevrate se ..znaći oni rade šta žele ali zaboravili su na obavezu prema svojim potomcima ..želin reć da svaka sloboda vuće jednu obavezu Baš često znan onako razmišljat o tome , šta bi se zbilo s društvom da smo svi potpuno slobodni ali bez ijedne obaveze ..kako bi to funkcioniralo ..bili se uopće civilizacija mogla razvit ili bi se sve strmoglavilo na razinu kamenog doba Ovo društvo funkcionira tako da je svak slobodan nać sebi jednu obavezu a koja će to obaveza bit je njemu na izbor ..netko će pročavat ruševine pa od tog živit i stvarat ..netko će radit nešto drugo , netko će pronać i uz zanimanje obavezu u zasnivanju obitelji a netko to nikad neće ..možda svojevoljno a možda i silom prilika .. u mom gledanju koncepta slobode je to da bi ljudi tribali pronać pravu obavezu za sebe ..nešto šta vole ..marit za druge i pričat s drugima o problemima i životu ali ne činit prevelik pritisak .. poštovat različitosti ali čuvat ono šta smatraš svojim , no sve to je samo moje idealizirano gledanje ..život je nešto drugo , svak uistinu ima svoje idealne koncepte slobode ali često su teško izvedivi u stvarnosti , reka bi nažalost jer dosta ljudi ima dobre ideale ali u kaosu života se često oni pogube u stvarnosti
|
| sri 14 stu, 2012 12:35 pm |
|
 |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
Ukratko pravo i sloboda individualnosti ne smije biti razlog za nedostatak empatije prema drugim ljudima... a to se upravo sad događa kod nas...To je odlika ovakvog kapitalističkog liberalizma...
| sri 14 stu, 2012 2:54 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: uto 17 sij, 2012 10:34 pm Postovi: 953 Lokacija: Winterpyke Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: ENT pobedjuje TNG al' za dlaku,pm odlucivali :) Koje si vrste?: Romulan
|
Citat: Baš često znan onako razmišljat o tome , šta bi se zbilo s društvom da smo svi potpuno slobodni ali bez ijedne obaveze ..kako bi to funkcioniralo ..bili se uopće civilizacija mogla razvit ili bi se sve strmoglavilo na razinu kamenog doba Covek , bar ne 99,9% ,jos nije naucio da uci zbog potrebe za znanjem vec isljcuvo radimo to samo zato sto to moramo jer tako sistem nalaze. Q: Da ste sa zadovoljstvom isli u skolu kada ste polaziili prvog dana u 1. razred ili ste jedni od onih koji bi najradije proveli svo vreme napolju ili gdegod drugde? Ako bi postojala max sloboda...ovaj anarhija ljudi bi se medjusobno poubijali jer to iako nije liberazima je svakako njen extremni brat koji otisao na drugu stranu sto bi unazadilo nasu civilizaciju za jedno 1000000... godina tako da bi se vratili u kameno doba S druge strane ako bi uveo fasissticko uredjeje drzave...znaci shlus marvo..radi marvo...sve drzava kontrolise...to bi ubrzalo razvitak nase civiliacije za jedno par vekova u buducnost  ..samo ne znam koliko bi se to odrazili na ljudsku psihu ,a narocito sa godina.... posto ja verujem da mi nismo toliko ludi..barem ne sada... da na kraju citava planeta zadje u globalni fasizam Ukratko ljudima godi kontrola kakvu imas u liberalizmu ,dakle ne previlika niti premala...ukratko mi smo kao besni psi na lancu...pusti li ga ima da te ujede...stegnes li ga previse jako opet ima da te ujede ..doduse ne sad..ali kada se to pak desi taj ugriz ces da pamtis do kraja zivota 
| sri 14 stu, 2012 3:58 pm |
|
 |
|
Felis Minor
|
Zašto bi se u anarhiji ljudi poubijali? Ako svatko može činiti što želi, ne znači da bi ljudi željeli ubijati. To uostalom niti ima smisla, niti donosi zadovoljstvo, niti savjest može podnijeti, a i zahtijeva neke napore koje vjerojatno čovjeku samom od sebe ne bi palo na pamet poduzimati. 
|
| sri 14 stu, 2012 4:47 pm |
|
 |
|
Captain
Pridružen/a: pet 14 ruj, 2012 8:21 pm Postovi: 483 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: Nemesis Koje si vrste?: Vulkanac
|
U anarhiji bi recimo mogao doć do tebe dva puta te lupit i silovat. Apsolutno sam slobodan i po tom pravilu mi je to dopušteno. Isto tako me ti možeš kasnije ubit.
Uostalom u raznim revolucijama kroz pov. dolazi do nekih oblika anarhije gdje se uvijek netko pojavi kao vođa. Točkice, dovoljna je samo jedna osoba u savršenom društvu koja je dovoljno pametna, putem manipulacije pokretnut društvo u smjer koji njemu odgovara. Primjer iz pov. Hitler koji je uz govor i nešto sile pokrenuo čitav njemački narod kako je htio...
Anarhija je mit, jer to ti drugim rječnikom znači pravilo jačeg. Imam osjećaj kako gledaš previše idealno. Ima ljudi koji čine zlo, ne iz potrebe ili neke koristi, već čisto jer osjećaju užitak..
_________________ Pazi svoje misli, jer one postaju riječi. Pazi svoje riječi, jer one postaju djela. Pazi svoja djela, jer ona postaju navike. Pazi kakve su ti navike, jer one grade tvoj karakter. I pazi svoj karakter, jer on kroji tvoju sudbinu. Što mislimo, to postajemo.
M.T.
|
| sri 14 stu, 2012 8:26 pm |
|
 |
|
Felis Minor
|
Anarhija nije pravilo jačeg. U anarhiji ne samo da nema pravilâ, nego nema ni sile. Lupanje, silovanje i ubojstvo manifestacije su sile, koja je anarhiji jednako strana kao i pravila, zakoni i vlast.
|
| sri 14 stu, 2012 8:34 pm |
|
 |
|
Captain
|
U teoriji...
M.T.
|
| sri 14 stu, 2012 9:19 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|