Sada je: ned 31 svi, 2026 1:27 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
 Nacionalnost, pripadnost, patriotizam, itd... 
Autor/ica Poruka
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Post Nacionalnost, pripadnost, patriotizam, itd...
Miki je napisao/la:
Mimi Sky je napisao/la:
kako mi je drago što sam dalmatinka i što imamo Hajduka...
Ovo me podsjeća na izjave raznoraznih Rvatina kojima nije bitno što vlada korupcija i siromaštvo, bitno da imamo Rvacku.
Cvicek je napisao/la:
Meni sve ovo smješno... idem mikija ponudit s kokicama :pop: :mrgreen:
captain je napisao/la:
Zanimljivo umisto da cestitate 100 godina i lipo se ponesete gospodski vi ekipa koja ne navija za hajduk ..podbadate ..tako tipicno za hrvatsku ..ko ce kome nego svoj svome , i nemislin to u pozitivnon smislu #-o

A za probleme hajduka znamo i sami i nije bas da to ikog veseli ..ali imaju pravo slavit i veselit se bar jedan dan ..jer koliko god sad klub u losem stanju bija ..toliko u tih sto godina je bilo genijalnih utakmica i uspijeha ..za jedan dalmatinski klub ..klub iz puka iz kraja koji nije nikad bogat bija ..tih sto godina su za ponos ..nikako za ruganje 8)
@captain mislim da miki s pravom "podbada". @Mimi nemoj se uvrijediti, ali ta tvoja izjava mi je presmiješna i dosta govori o okolini u kojoj živiš. Ponosna si jer si dalmatinka i što imaš Hajduka, plus ono o uvrštavanje u "djecu njegovu" i ostalo iz chata. :lolsmjeh:

Da, svatko je ponosan što je ono što jeste... ali kakva od toga konkretna korist? Možda radi lažnog osjećaja pripadanja nečemu?

Baš i mikiju kaže, i meni to miriši na onakvu vrstu razmišljanja. Šta je u takvom 'rvatskom razmišljanju tako dobro?

Korist od nacionalizma i sličnih stvari imaju države da i na taj način kontroliraju narod. Tako će na primjer lakše s djelovanjem na emocije narod navesti da ode u masovni psihotični pokolj zvan rat.

Ne kažem da sam ja imun na to pa da s visoka propovjedam. Kroz iste procese mi je usađena emocija da budem ponosan što sam eto Hrvat isto kako bih bio ponosan da sam Amerikanac ili Francuz ili Albanac.

S obzirom da sam odrastao u doba rata i diktature, i na mene je djelovala propaganda tako da kada čujem riječ "Srbi", prva emotivna asocijacija je osjećaj doba rata i svega onoga što su nam s propagandom usađivali... bez obzira koliko mi to sad na kognitivnom smislu nema smisla i što imam prijatelja koji su Srbi. Protiv takvih predrasuda bi se svi trebali aktivno opirati. Za razliku od drugih, kad Oza zezam za "Riječke :censored: " vjerujem da on shvaća da ne osjećam ja nikakvu mržnju prema Rijeci... ili Splitu... ili Našicama. NE radi se o tome.

Volim gledati i dinamo i repku, i volim Zagreb u smislu da većina dragih mi ljudi živi ovdje i naviknuo sam se tu živjeti, a ne zato jer je najnajnaj u bilo kom pogledu. Odbijam biti presretan i ponosan i ne znam što sve ne samo zato što sam "purger" ili "dinamovac", sve ono što je ionako plod slučajnosti. Ne hvala. Ne želim da mi "point of origin" bude nešto što me temeljno određuje.

BTW, @mimi samo se ono na početku odnosi na tebe,.. a ostalo...
Is just an anti-nationalism post :punk:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

ned 13 vel, 2011 7:22 pm
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post Re: Nontopic pričaonica
Citat:
Korist od nacionalizma i sličnih stvari imaju države da i na taj način kontroliraju narod. Tako će na primjer lakše s djelovanjem na emocije narod navesti da ode u masovni psihotični pokolj zvan rat.

Prvo ti ne razlikujes nacionalizam i lokalpatriotizam jer nacionalizam po sebi nije nista sovinisticko nit je toliko vezano sa lokalpatriotizmom koliko ti mislis , prva definicija nacionalizma je nacionalni osjecaj srodstva kod neke sire populacije koja uzrokuje stvaranje nacije s tim da nacionalizam u amerikanaca i u euro naroda nisu isti jer su zemlje novog svita sasvim razlicito skrojene od zemalja europe ..kod njih je amerikanac drzavljanin amerike a pod to spada i talijan i hrvat i bilo tko ..dok je u hrvatskoj hrvat etnicka definicija naroda cija je hrvatska nacionalna drzava i koji ne zivi samo u hrvatskoj ..s tim da građanin hrvatske moze bit svak ali nema visi nacionalni osjecaj ko amerikanac u smislu jake privrzenosti nacionalnom identitetu u smislu drzave ..ode je vise slucaj da svak ako i cijeni mozda drzavu di zivi ima svoj vlastiti identitet ciji je nastanak drugaciji od identiteta novog svita 8)

Sad nakon sta san napisa ovaj duzi text opet pitan kakve to ima veze s nogometon i kakve veze imaju politicka misljenja o kojima smo vec rekli da necemo pricat sa hajdukom i sa sportom ?

Treca stvar taj lokalpatriotizam ogledan kroz sport nema veze sa nacionalizmom u smislu da lokalpatriot moze bit bilo ko ..to moze bit i onaj neki talijan koji zivi godinama u splitu a moze bit i neko ciji su mater i otac doseljeni tu prije pedeset godina ..ali glavna odlika lokalpatriotizma je suosjecanje sa lokalnin identiteton i ljudima koji zive u uzem kraju u kojen uz njih i ti zivis a dijelite određene navike ..određene obicaje ..moglo bi se rec veselja i tuge ..i to jos na nacin da u tom svemu ima nesto posebno za taj kraj ..jezik ..obicaj .. bilo sta , to mozes pricat sta oces ali unutar lokalpatriotizma je prisutna identifikacija sa kulturno najslicnijim ljudima a unutar nacionalizma je identifikacija sa kulturno slicnim ljudima koji dijele istu ili jako slicnu bastinu ..rodbinsku ..drzavnu ili vjersku a politicki disu ko jedno u nacionalnom smislu (iako normalno nemoraju tako disat u smislu drustvenog uređenja ili slicno) 8)

Ona losa stvar nije nit nacionalizam nit osobni osjecaj nepripadnosti naciji nego necen drugom ..pa nit jaki lokalpatriotizam ..nego sovinizam ili skepsa prema necem koja se temelji na losem iskustvu ..prva stvar cak i visoka zaljubljenost u samog sebe neznaci nuzno da neces volit nekog drugog a druga stvar i visoka nezaljubljenost u samog sebe neznaci da se nevolis ..sta s time zelin rec ..onaj koji je nacional -sovinist u ogromnom postotku i onaj ko je antinacional sovinist u ogromnom postotku su ama bas ista stvar .. jer prvi sovinist se postavlja tako da namece svima neke lose elementa nacionalnog osjecaja a drugi sovinist se ruga sa svim nacionalnim osjecajima i provocira ih ne da bi nesto poboljsa nego zato jer ga jednostavno nije briga a voli provocirat ..jer sam ne zeli razumit neke unutardrustvene povezanosti među ljudima ..ipak kod druge ekipe je generalno najgore sta znaju cijenit sve "tuđe" ili nesto stvoreno sa strane a konstantno pljuju neke vlastite obicaje ..iako realno kod svih ljudi je sve ista stvar i sve minuse i pluseve koje ima naprimjer hrvatska nacija ili dalmatinski lokalpatrioti imaju vrlo vjerojatno i spanjolska nacija i andaluzijski lokalpatrioti ..jer ljudi uistinu jesu u bar 50% stvari uvik isti ..tako da pljuvanje po svom je valjda jako iracionalna pojava
I naravno ako u splitu ima ludih hajdukovaca sigurno ima u zagrebu ludih dinamovaca ili u bilbaou ljudi koji su zaluđeni sa svojin klubon .. i to nema veze s mrznjon ..jer ja osobno prvi nikad necu govorit kontra nikoga ali ocekujen bar da neko meni bitne stvari ono minimalno postuje :sesir2:

Iako je odgovor dug ..preporucan da ga procitas ...i sam znas da se kompleksnost bilo kojeg ljudskog drustva nemoze bas olako analizirat i misljenja olako dat ;)

ned 13 vel, 2011 7:53 pm
anarho trekkie

captain je napisao/la:
Prvo ti ne razlikujes nacionalizam i lokalpatriotizam
Pretpostavljam da bih na tvoju konstataciju o mom neznanju trebao krenuti dokazivati da znam? Sori, ne da mi se :)

captain je napisao/la:
Sad nakon sta san napisa ovaj duzi text opet pitan kakve to ima veze s nogometon i kakve veze imaju politicka misljenja o kojima smo vec rekli da necemo pricat sa hajdukom i sa sportom ?
Sad se ponavljam da sam jasno napisao da se samo prvi djelić posta odnosio na Mimi (i tebe, u smislu da approvaš njezino razmišljanje) i gorekvotane komentare, a ostalo su bila moja općenita razmišljanja, koja nemaju nužno veze sa onime što je prije toga napisano. Ako želiš, komentiraj u svjetlu toga :)

Da li je mene išlo ono za anti-nacionaliste/šoviniste i tome slično? (iskreno, za taj termin, barem ovako kako si ga opisao, nisam još čuo), ili je to bilo tvoje općenito razmišljanje?
Glede toga mogu samo dodati da bih isti komentar dao za bilo koji drugi dio svijeta, a ne samo "za svoje", makar bi se o tome što bi to bilo "moje" isto dalo raspravljati. Trenutačno sebe deklariram samo čovjekom :) (i mooožda Trekerom :mrgreen: ) a zašto je to tako sam obrazložio u postu prije.

Ne smatram ovo političkim mišljenjima, no ukoliko smatraš da jesu, volio bih ćuti zašto tako misliš, u interesu boljeg obostranog razumijevanja.

Ant je napisao/la:
Kakvi su to kilometarski postovi u zoffu? :zgrožen:
Well... ako bi bilo potrebe, lako se odvoje u "Captain i Cvicek [ubaci glagol & objekt]" :zubo: :zubo: :zubo:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

ned 13 vel, 2011 8:47 pm
PARTIJA

Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
Cvicek je napisao/la:
vjerujem da on shvaća da ne osjećam ja nikakvu mržnju prema Rijeci... ili Splitu... ili Našicama.

LOLnio sam na ovo onako svjetski :lolsmjeh:

Inače, slažem se s cijelim postom. Toliko se svi busamo u prsa s tom pripadnošću nekom kraju itd., a sve je to samo zavođenje masa, ništa više, ništa manje.

ned 13 vel, 2011 8:52 pm
Make it so
Make it so

Citat:
Da li je mene išlo ono za anti-nacionaliste/šoviniste i tome slično? (iskreno, za taj termin, barem ovako kako si ga opisao, nisam još čuo), ili je to bilo tvoje općenito razmišljanje?

Mislin to u smislu da cesto ljudi koji su antinacionalisti i nemaju neke privrzenosti drzavi ..mogu bit zadrtiji od bilo kojeg nacionalista .. u smislu da neodobravanje nacionalnih simbola i nacionalne privrzenosti ako ode u krajnost moze bit jednako ruzno ko i previse odobravanja iste stvari 8)

To nije islo tebi nego samo mozda tvojoj konstataciji da je anti-nacionalizam nesto samo po sebi dobro a nije bas uvik tako 8)

Sve sta ja napisen i je moje misljenje ili baren nesto s cime se jednim dijelom slazem :)

ned 13 vel, 2011 9:02 pm
Desolate

Opis Stanja: Alienated
Koje si vrste?: Sathanas Vulgaris
Post Re: Nacionalnost, pripadnost, patriotizam, itd...
O bokte... kako vam se da... :)

Last fm
slikaslika
Hrčak je napisao/la:
lol ja nisam dama

pon 14 vel, 2011 5:56 pm
Profil ICQ Web stranica
Commander
Commander

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Ocampa/Klingon
Cvicek je napisao/la:
captain je napisao/la:

[quote='captain']Mislin to u smislu da cesto ljudi koji su antinacionalisti i nemaju neke privrzenosti drzavi ..mogu bit zadrtiji od bilo kojeg nacionalista .. u smislu da neodobravanje nacionalnih simbola i nacionalne privrzenosti ako ode u krajnost moze bit jednako ruzno ko i previse odobravanja iste stvari 8)

Momci, kad ova dva vaša posta stopim u jednu misao, jako ju lajkam. :thumbs2: :thumbs2:

pon 14 vel, 2011 6:20 pm
anarho trekkie

Čist da ne bude zabune, nisam ja nikakav anti-nacionalist.

Mogao bih reći da sam "anacionalan" (ili kako već da to nazovem)
Prihvaćam to da sam hrvat ali ne smatram to nečime što bi me trebalo temeljno određivati, isto kao što nisam ni vjernik ni ateist, već se smatram agnostikom. Možda ima boga, možda nema... no to samo za sebe neće utjecati na moj ovozemaljski život.

Smješno mi je ono busanje "Bog i Hrvati" koje toliko često znam ćuti... kao da jedno zahtjeva drugo. I kao da je to nešto najvažnije u životu, pripadnost nekom plemenu ili religijskom pokretu... to što jesam ili nisam hrvat onda znaći da sam ovakav ili onakav i da nešto mogu ili ne mogu razumjeti :scratch:

A što se tiče "neodobravanja nacionalnih simbola", je li može pola pola? Da odobravam Severinu, ali ne odobravam Thompsona. :mrgreen:

slika

pon 14 vel, 2011 6:55 pm
Make it so
Make it so

Znan da je to tribalo ispast smisno ali nit su thompson nit severina nacionalni simboli :mrgreen:

S druge strane identitet u smislu nacije ili etniciteta je samo jedan u nizu identiteta koji određuju covika a meni naprimjer je sasvim razumljivo kad netko jako drzi do tog 8)

Ja naprimjer nisan vjernik ali katedrale i crkve cisto vizualno obozavan ..mislin na starije crkve a i jasno mi je da ljudi i kroz to grade svoj identitet ..jedino me smeta kad netko zatvori um za neke druge stvari ..pa mu je jedino njegovo ono valjano (doduse dan danas su religije nezrele i zlobne cesce neg sta su dobra stvar) ..ipak mislin da je kvaliteta volit i cuvat svoje , pripadnost necem je jako vazna stvar ali vaznost u zivotu je skup poluvaznih stvari i nteresa koji se vezuju u jednu vaznu stvar ..iako realno ja mislin da su najvaznija stvar u zivotu ..roditelji ..dica i partneri ..ono sta ti je najblize 8)

pon 14 vel, 2011 7:05 pm
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Wraith
Cvicek je napisao/la:
Mogao bih reći da sam "anacionalan" (ili kako već da to nazovem)

A je rječca indo-europskog porijekla a znači isto što i ne. Tj., sinonim je za anti. No, bolje to nego analan. :lol:

pon 14 vel, 2011 9:23 pm
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
:scratch: Zar su ,,ne" i ,,protiv" sinonimi?

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

pon 14 vel, 2011 10:28 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

To sam upravo i ja mislio pitati :?

slika

pon 14 vel, 2011 10:35 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Asimiliran !
Htjeo sam ukljucit u raspravu ali kad sam vidio ovu masu liberalnog izdr.... odustajem .

uto 15 vel, 2011 10:52 pm
anarho trekkie

Poanta ovakbih topica je i razmjena razmišljanja, i kao inspiracija za promišljanje o svojim stavovima, i tuđim.

Recimo ja bih bio sretan kad bi to na tebe utjecalo tako da ako i ne promjeniš mišljenje (nitko na to nikoga ne tjera), da barem kasnije to ne smatraš "liberalno izdr" :)

slika

uto 15 vel, 2011 10:59 pm
Make it so
Make it so

4 od 1 pokazuje da zatvoren u fokusiran um nemoze prihvatit nove ideje i koliko god bija ko covik posten ..radisan ili sta vec , uvik ce doc u konflikt s necin , cisto jer neprihvaca da nisu svi isti 8)

S druge strane cvicek cini mi se ne razumi da pojam nacionalnog identiteta je mozda i vazniji nego sta on to smatra

No cvicek ima otvoreniji um za neke stvar od 4 od 1 ..sad kad bi se kvaliteta određenih tradicionalnih vridnosti i otvorenog gotovo alternativnog razmisljanja ..spojili ..dobili bi postenu crtu karaktera i u liberalnom i konzervativnom smislu :mrgreen:

U biti dobili bi mene ali dobro ..ne zelin se falit puno :zubo:

uto 15 vel, 2011 11:57 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: