Sada je: uto 08 ruj, 2026 5:08 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
 evolucija 
Autor/ica Poruka
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Post evolucija
modesty blaise je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:
Sve što sam rekla sam argumentirala. I sve se može vrlo lako provjeriti. Prema tome, da se doista razumiješ u ovu temu nebi onda govorila da je ono što sam rekla krivo.

Ti mješaš prirodno ponašanje sa običajima i kulturom. A to dvoje nije isto.

Očito se ne razumiješ u temu.

upravo se po tome i vidi da samo štrebaš napamet bez razumjevanja, u suprotnom bi sama shvatila da ne možeš svaku granu biologije gledati zasebno, kao neku hrpu podataka nego da je biologija sinestezija svih svojih grana i da neko živo biće ne možeš gledati samo kao anatomsku konstrukciju, već kao složeno biće posebne fiziologije, genetskog koda, koje obitava na karakterističnom staništu te da je njegovo stanište rezultat različitih geoloških, hidroloških i drugih parametara i da je to biće rezultat evolucije vlastitog genoma i okolišnih čimbenika. ne možeš na primjeru anatomije i etologije beskralješnjaka i primitivnih kralješnjaka objašnjavati ljudsku civilizaciju i društveni ustroj. posebno ne možeš objasniti evoluciju ljudskog društva bez običaja i kulture jer su ljudi upravo u tome na 'višoj' evolucijskoj stepenici u odnosu na druge vrste i da je svaki drštveni ustroj rezultat više čimbenika, među kojima je i vrlo važan čimbenik kulture i podneblje u kojem je nastala neka kultura. evoluciju čovjeka kao vrste i čovjekova ponašanja ne možeš promatrati bez običaja i kulture, a posebno ne možeš uspoređivati sa ponašanjima guštera i virnjaka.

je l ti uopće razumiješ pojam prirodno i shvaćaš li uopće što podrazumjeva pojam prirodno ponašanje i u kakvoj je korelaciji sa ponašanjem određene životinjske vrste? u ovom kontekstu ga jako brkaš s nekim drugim pojmovima i koristiš u potpuno krivom smislu i zašto misliš da je ponašanje neke životinjske vrste prirodno, a ponašanje ljudskih bića nije?

Ne slažem se sa tobom.

I odkad su hijene, ptice i gmazovi beskralježnjaci. :zgrožen:

Kultura i običaji nemaju veze sa evolucijom nju nameće određena skupina ljudi. Odgoji afrikanca u Hrvatskoj, i on će prihvatiti naše običaje.

Evolucija je prilagođavanje organizama na okolinu u kojoj žive. Samo osnovne nagone uvjetuje evolucija. Običaji samo ističu neke, a potiskuju druge.

Ponašanje životinja je prirodno jer oni nemaju vladu, niti vjerske vođe koji im nameću da se ne ponašaju u skladu sa prirodom.

I na kraju meni uopće nije jasno tvoje stajališe. Što ti zapravo smatraš. Da žene i muškarci nebi trebali imati jednaka prava ili što. :-k

pon 30 stu, 2009 8:52 pm
Environmentalist
Environmentalist

Post Re: Ravnopravnost spolova
aj ne govori gluposti...napisala sam niži kralješnjaci za gmazove, a virnjaci i metilji spadaju u beskralješnjake.

kad jednog dana budeš slušala evoluciju u sklopu nje ćeš slušati evoluciju čovjeka i većinu gradiva ćeš slušati o kulturi i običajima. čovjek je evoluirao u odnosu na druge srodnike upravo razvojem kulture i to je neosporivo. zato je ovaj tvoj post gore jedna velika blamaža.

ljudi se prilagođavaju kulturama i podnebljima gdje žive. zato eskimi imaju male nosove da ne udišu direktno hladan zrak. indijancima metabolizam ne može podnijeti alkohol jer u njihovoj kulturi nije poznat alkohol uopće, dok u kulturi zapadnjaka jeste. mogu nabrajati još puno neoborivih primjera. kultura ne obuhvaća samo kulturno uzdizanje u smislu posjećivanja kazališta i različitih kulturnih manifestacija, nego puno puno toga.

pon 30 stu, 2009 8:55 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

aj ne govori gluposti...napisala sam niži kralješnjaci za gmazove, a virnjaci i metilji spadaju u beskralješnjake.

kad jednog dana budeš slušala evoluciju u sklopu nje ćeš slušati evoluciju čovjeka i većinu gradiva ćeš slušati o kulturi i običajima. čovjek je evoluirao u odnosu na druge srodnike upravo razvojem kulture i to je neosporivo. zato je ovaj tvoj post gore jedna velika blamaža.

ljudi se prilagođavaju kulturama i podnebljima gdje žive. zato eskimi imaju male nosove da ne udišu direktno hladan zrak. indijancima metabolizam ne može podnijeti alkohol jer u njihovoj kulturi nije poznat alkohol uopće, dok u kulturi zapadnjaka jeste. mogu nabrajati još puno neoborivih primjera. kultura ne obuhvaća samo kulturno uzdizanje u smislu posjećivanja kazališta i različitih kulturnih manifestacija, nego puno puno toga.

Ponovno se nisi izjasnila koji je tvoj stav u ovoj temi.

Drugo nisam ja spominjala nikakve virnjake i metilje, već razvijene životinje poput hijena, ptica i gmazova.

Treće običaji se ekstremno razlikuju u različitim djelovima svijeta.
Negdje je sve podređeno ženama a žene su glavne, a negdje je suprotno.

Običaji nemaju veze sa evolucijom.
Dokaz je ljudska vrsta u kojoj postoji hrpa kultura i običaja, kako sam već rekla koji se ekstremno razlikuju jedni od drugih.

Razni državnici i vjerski moćnici donijeli su zakone koji se protive ljudskoj prirodi. To nema veze sa onim što je prirodno.

A čini se da ti to ne shvaćaš uopće.

Mi djelimo sa životinjama većinu svojih gena, životinje su najbolji pokazatelji toga što je zapravo prirodno.

[-X

uto 01 pro, 2009 12:58 am
Environmentalist
Environmentalist

raitara, ti ne shvaćaš da je evolucija čovjeka usko vezana uz razvoj kulture, kao i poljoprivrede. veliki korak u evoluciji čovjeka je prelazak sa nomadskog života na ruralno i urbano ustrojenje zajednice. tu se mnogo mjenja sa položajem muškaraca i žena u pojedinim društvima. to ne možeš objasniti na temelju hijena i guštera. :-s [-X očito ne shvaćaš da ljudsku kulturu i običaje koji se odnose na ravnopravnost spolova ne možeš preskočiti u ovom topicu. [-X ne možeš na razini gena ljudi ili na razini gena neke životinje objasniti tko je ravnopravan, a tko nije jer genetski i muškarci i žene imaju jednake šanse za preživljavanje i prilagođavanje jer imaju istu zalihu gena, među kojom postoje i neaktivni geni koji upravo zato i služe nekoj vrsti - da bi opstala.

vidim da nemaš više dobrih argumenata i znanja, pa si se bacila na hvatanje i okretanje smisla svemu što sam napisala. moraš nekad prihvatiti da se netko ne slaže s tvojim mišljenjem i da nisi uvijek u pravu, kao i pokoju kritiku, a posebno ovu jer je dobronamjerna - cijelo vrijeme ti pokušavam reći da ne možeš uspoređivati ljude i gmazove i sl. niže životinje (u odnosu na ljude) :-k [-X jer ljude upravo različitim čini razvoj civilizacije i određenih društvenih poredaka i odtud i pitanje ravnopravnosti spolova. :wink: sumnjam da o tome raspravljaju gujavice, puževi, kakadui, zebe, bilo koja od divljih mački. :zubo:

da si čitala malo pažljivije što sam napisala par stranica prije, vidjela bi što mislim o ovoj temi. :-k

uto 01 pro, 2009 12:34 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

raitara, ti ne shvaćaš da je evolucija čovjeka usko vezana uz razvoj kulture, kao i poljoprivrede. veliki korak u evoluciji čovjeka je prelazak sa nomadskog života na ruralno i urbano ustrojenje zajednice. tu se mnogo mjenja sa položajem muškaraca i žena u pojedinim društvima. to ne možeš objasniti na temelju hijena i guštera. :-s [-X očito ne shvaćaš da ljudsku kulturu i običaje koji se odnose na ravnopravnost spolova ne možeš preskočiti u ovom topicu. [-X ne možeš na razini gena ljudi ili na razini gena neke životinje objasniti tko je ravnopravan, a tko nije jer genetski i muškarci i žene imaju jednake šanse za preživljavanje i prilagođavanje jer imaju istu zalihu gena, među kojom postoje i neaktivni geni koji upravo zato i služe nekoj vrsti - da bi opstala.

vidim da nemaš više dobrih argumenata i znanja, pa si se bacila na hvatanje i okretanje smisla svemu što sam napisala. moraš nekad prihvatiti da se netko ne slaže s tvojim mišljenjem i da nisi uvijek u pravu, kao i pokoju kritiku, a posebno ovu jer je dobronamjerna - cijelo vrijeme ti pokušavam reći da ne možeš uspoređivati ljude i gmazove i sl. niže životinje (u odnosu na ljude) :-k [-X jer ljude upravo različitim čini razvoj civilizacije i određenih društvenih poredaka i odtud i pitanje ravnopravnosti spolova. :wink: sumnjam da o tome raspravljaju gujavice, puževi, kakadui, zebe, bilo koja od divljih mački. :zubo:

da si čitala malo pažljivije što sam napisala par stranica prije, vidjela bi što mislim o ovoj temi. :-k

Svi moji argumenti stoje. Što je najbolji primjer onoga što je prirodno, nego priroda sama.

Geni su ono što nas čini onim što mi jesmo.
Genetski smo veoma slični životinjama.
Čimpanze se genetski od nas razlikuju za samo manje od 2 %.

Naravno da životinje mogu poslužiti kao savršeni primjer što je prirodno i za ljude, jer imamo slične iste nagone jer djelimo istog predka.

Naravno da je kultura i civilizacija važna. Ali običaji i kultura, odnosno pravila u kulturi, nemaju veze sa prirodom niti je to produkt evolucije.

To je nešto što je neka skupina ljudi nametnula većini.

Hipotetski, ja postanem kraljica, i donesem ne znam svima zakon da se morate klanjati svakog ponedjeljka moru, petkom se zaljevati zelenom bojom, a svinje štovati poput vrhovnih bića, a da svako novorođenče morate ubiti i pojesti.

Što bi to bilo prirodno i produkt evolucije.

Griješiš. Običaji i kultura nemaju veze sa evolucijom.

Samo je želja za stvaranjem neke kulture produkt evolucije.

Prirodno je da žene i muškarci budu ravnopravni te da svatko ima slobodu živjeti kako želi i radi što želi raditi bezobzira na spol
.

uto 01 pro, 2009 2:54 pm
Environmentalist
Environmentalist

Da ponovim po ne znam koji put, evoluciju čovjeka ne možeš promatrati bez razvoja kulture. Vladari nisu ništa drugo doli vođe krda, čopora, tzv. alfa mužjaci ili ženke.

Prirodno je da ljudi žive u čoporu jer u suprotnom ne mogu opstati i prirodno je da imaju u svom čoporu nekakvu hijerarhiju - gdje god postoji hijerarhija tamo članovi nemaju ista prava. Imaju onoliko prava koliko se izbore za njih.

Ti uvelike griješiš i to se podrazumjeva jer si tek prvu godinu odslušala i još si pod utjecajem učenja za testove iz srednje škole i ne možeš još povezivati i uočavati da jedan pravac, jedna grana biologije nije sama za sebe. Kad odslušaš sve godine, sve predmete, poslušaš i neku filozofiju i povijest znanosti koje slušaš i vidiš razvoj ideja i teorija kroz povijest o razvoju čovjeka i ponekim drugim važnim pitanjima, a koje svaki takav faks mora imati (a ne znam ima li to faks u ST). Jednog dana možda i hoćeš dobiti 4 ili 5 iz nekog takvog predmeta ili možda čak i iz evolucije jer ćeš naučiti ono što se od tebe traži i jer ćeš provježbati stare rokove i raspitati se što profesor pita, ali sa ovakvim stavom i razmišljanjima samo pokazuješ da ne razumiješ o čemu se tu radi. Kad bi se to ocjenjivalo, onda bi samo 1-2% studenata imalo ocjenu veću od 2.

Ne možeš iz evolucije čovjeka izuzimati razvoj kulture i poretka u civilizaciji jer je to upravo ono po čemu je čovječanstvo otišlo korak dalje u evoluciji. To je kao da mravima unutar njihove zajednice osporiš postojanje matice, vojnika i radnika.

uto 01 pro, 2009 3:31 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Da ponovim po ne znam koji put, evoluciju čovjeka ne možeš promatrati bez razvoja kulture. Vladari nisu ništa drugo doli vođe krda, čopora, tzv. alfa mužjaci ili ženke.

Prirodno je da ljudi žive u čoporu jer u suprotnom ne mogu opstati i prirodno je da imaju u svom čoporu nekakvu hijerarhiju - gdje god postoji hijerarhija tamo članovi nemaju ista prava. Imaju onoliko prava koliko se izbore za njih.

Ti uvelike griješiš i to se podrazumjeva jer si tek prvu godinu odslušala i još si pod utjecajem učenja za testove iz srednje škole i ne možeš još povezivati i uočavati da jedan pravac, jedna grana biologije nije sama za sebe. Kad odslušaš sve godine, sve predmete, poslušaš i neku filozofiju i povijest znanosti koje slušaš i vidiš razvoj ideja i teorija kroz povijest o razvoju čovjeka i ponekim drugim važnim pitanjima, a koje svaki takav faks mora imati (a ne znam ima li to faks u ST). Jednog dana možda i hoćeš dobiti 4 ili 5 iz nekog takvog predmeta ili možda čak i iz evolucije jer ćeš naučiti ono što se od tebe traži i jer ćeš provježbati stare rokove i raspitati se što profesor pita, ali sa ovakvim stavom i razmišljanjima samo pokazuješ da ne razumiješ o čemu se tu radi. Kad bi se to ocjenjivalo, onda bi samo 1-2% studenata imalo ocjenu veću od 2.

Ne možeš iz evolucije čovjeka izuzimati razvoj kulture i poretka u civilizaciji jer je to upravo ono po čemu je čovječanstvo otišlo korak dalje u evoluciji. To je kao da mravima unutar njihove zajednice osporiš postojanje matice, vojnika i radnika.

Kao što sam već rekla želja za stvaranjem kulture, čopora, plemena jest produkt evolucije.

Ali kako će ta kultura izgledati nema veze sa evolucijo. Već sa jedinkom koja je uvela običaje i zakone određene vrste.
A ako se ti zakoni diraju u prirodne zakone, odnosno nagone onda su oni neprirodni.

Već sam dala jedan primjer ''Kraljice Rai'Tare'' i njenih zakona.

Ne treba mješati običaje sa evolucijom.

To što je u modi duga kosa, i kratke haljinice, nema veze sa evolucijom.

uto 01 pro, 2009 7:10 pm
Environmentalist
Environmentalist

Post Re: evolucija
i polako dolazimo do toga da je ono što sam tvrdila točno :wink:

sri 09 pro, 2009 6:08 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Post Re: evolucija
i polako dolazimo do toga da je ono što sam tvrdila točno :wink:

Ne, ne dolazimo jer ti nisi upravu. [-X
Ti tvrdiš da su kulture prirodne, da su one produkt evolucije.

A zapravo je samo želja za kulturom produkt evolucije a ne kako će ta neka kultura izgledati.

Ako se u nekoj kulturi jede ljudsko meso, to nije prirodno
Ako su u nekoj kulturi žene robinje to također nije prirodno.

A ti čini se nikako ne možeš razlučiti razliku.

Usporedbe sa životinjama su uvijek dobrodošle jer svi djelimo iste pretke i imamo iste osnovne nakone.
I ljudi su na kraju krajeva životinje.
[-X

čet 10 pro, 2009 4:43 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: