|
Sada je: čet 10 ruj, 2026 12:47 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Geni, kloniranje i matične stanice
| Autor/ica |
Poruka |
|
Imperial Fleet Commander
Pridružen/a: uto 23 svi, 2006 8:29 pm Postovi: 2067 Lokacija: Agud Aser, Andoria Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact Opis Stanja: </3
|
 Geni, kloniranje i matične stanice
Budući da se iz matičnih stanica može dobiti bilo koja vrsta tkiva, sve se više istražuju. Naravno, tu ima hrpa moralnih problema jer se istraživanja vrše na jajnim stanicama koje se teoretski mogu razviti u živo biće. Osobno podržavam ova istraživanja jer smatram da mogu pomoći čovječanstvu.
Kakav je Vaš stav??
| sub 14 ožu, 2009 7:40 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
 Re: Matične stanice
U potpunosti podržavam ta istraživanja. Isto tako nemam ništa protiv kloniranja općenito.
|
| sub 14 ožu, 2009 9:47 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
Pridružen/a: uto 23 svi, 2006 8:29 pm Postovi: 2067 Lokacija: Agud Aser, Andoria Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact Opis Stanja: </3
|
RAI'TARA je napisao/la: U potpunosti podržavam ta istraživanja. Isto tako nemam ništa protiv kloniranja općenito. Sviđa mi se kako razmišljaš 
| sub 14 ožu, 2009 10:47 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Alokin je napisao/la: Budući da se iz matičnih stanica može dobiti bilo koja vrsta tkiva, sve se više istražuju. Naravno, tu ima hrpa moralnih problema jer se istraživanja vrše na jajnim stanicama koje se teoretski mogu razviti u živo biće. Osobno podržavam ova istraživanja jer smatram da mogu pomoći čovječanstvu.
Kakav je Vaš stav?? Podrzavam jer ipak te stvari mogu spasit mnoge zivote 
_________________ Surviving the new decade
|
| ned 15 ožu, 2009 2:30 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
Alokin je napisao/la: RAI'TARA je napisao/la: U potpunosti podržavam ta istraživanja. Isto tako nemam ništa protiv kloniranja općenito. Sviđa mi se kako razmišljaš  ...ima nas više... 
...no, nameće se moralno pitanje, da li se treba miješati u životni vijek pojedine osobe? ... tj. tim načinom bi se napravili organi i produžio životni vijek jako puno ljudi...
...ne kažem da oni to ne zaslužuju... naprotiv...
...već se pitam do koje granice to prestaje biti moralno i etično... ?
| ned 15 ožu, 2009 12:04 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
|
Mr.bobo je napisao/la: da li se treba miješati u životni vijek pojedine osobe? ... tj. tim načinom bi se napravili organi i produžio životni vijek jako puno ljudi... Pa ne kažem da treba proizvoditi organe ko na traci, ali recimo, pokazalo se da bi te stanice mogle zamijeniti oštećenu leđnu moždinu i pomoći pri borbi protiv Alzheimerove bolesti. Ja sam za to da se te stanice upotrebljavaju u liječenju samo ovako ekstremnih slučajeva.
| ned 15 ožu, 2009 12:28 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Mr.bobo je napisao/la: ...već se pitam do koje granice to prestaje biti moralno i etično... ? Šta je neetično u pomaganju ljudima?
|
| ned 15 ožu, 2009 3:07 pm |
|
 |
|
dr.med.
Pridružen/a: pon 09 srp, 2007 11:31 pm Postovi: 2843 Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: ST: XI Opis Stanja: opis radnje XD Koje si vrste?: trill
|
Ima tu puno implikacija... kao npr... gdje je granica... tko smo mi da određujemo o životima i igramo se Boga...
_________________ "In that book which is my memory, on the first page of the chapter that is the day when I first met you, appear the words, 'Here begins a new life'."
|
| ned 15 ožu, 2009 6:05 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
|
dašo je napisao/la: Ima tu puno implikacija... kao npr... gdje je granica... tko smo mi da određujemo o životima i igramo se Boga... Zato nove tehnologije ne zaživljuju... svi bi odmah to iskorištavali za zlo, ali matične stanice mogu donijeti više koristi nego štete. I nema to veze sa igranjem Boga, svakome se treba pomoći ako za to postoji način. Pa Bože moj, ne radi se ovdje o nekakvim Soongovim augmentima...
| ned 15 ožu, 2009 6:11 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Napredak je napredak. I glupo ga je stopirati. A vjera je kako ime kaže vjera a ne činjenica. Pa stoga vjeri nije mjesto u znanosti.
|
| ned 15 ožu, 2009 6:29 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Nisam ne znam šta upoznat sa tim "matičnim stanicama" ... ali od ovoga što sam pročitao, argumente protiv - mi ne drže vodu... i od drugih stanica se svašta može napraviti, uz dovoljnu dobru tehnologiju se DNK može izvaditi iz bilo koje stanice u tijelu (kose npr.) i stvoriti novi čovjek... matične stanice su pojednostavljenje toga, ako sam dobro shvatio... A odluke o novom životu ionako donosimo i bez tehnologije, na klasičan način I ne vidim razloga zašto parovi ako već ne mogu prirodno napraviti dijete, da im pomogne tehnologija.... to bi bilo uskračivanje nečega što zaslužuju.... Šta, sad će se sad bogovi ljutiti što djete nije nastalo prirodnim putem, nego uz pomoć tehnologije?! Produživanje života na temelju znantsvenih otkrića je isto OK.... ljudi u Trek svemiru često žive puno više od 100 goddina... Ljudi prije par K godina su živjeli samo 30-40 godina... Da li je moralno što smo već zduplali životni vijek, da li je sad bad ako ga se opet zdupla i ne živiš 70 nego 140 godina? OK, to može dovesti do prenašučenosti, ali prenapučenost je problem sam za sebe....
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| ned 15 ožu, 2009 6:48 pm |
|
 |
|
Valkyrie
Pridružen/a: čet 06 ožu, 2008 7:38 pm Postovi: 2711 Lokacija: mental asylum Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: ST: XI Opis Stanja: foundation and empire
|
eto,ja nemam nis protiv istrazivanja gdje se koriste maticne stanice jer ce uvelike pomoci covjecanstvu kod otkrivanja lijekova,prvenstveno za lijecenje raka.
kaj se kloniranja tice,jedino sam protiv kloniranja ljudi jer ako to odobre zasigurno se bude pocelo zlorabiti.
_________________ No one ever creates anything great without a dash of madness. (Aristotle)
|
| ned 15 ožu, 2009 7:06 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
|
alien she je napisao/la: kaj se kloniranja tice,jedino sam protiv kloniranja ljudi jer ako to odobre zasigurno se bude pocelo zlorabiti. A što ako će to jednom pomoći očuvanju ljudske vrste??
| ned 15 ožu, 2009 7:39 pm |
|
 |
|
Valkyrie
Pridružen/a: čet 06 ožu, 2008 7:38 pm Postovi: 2711 Lokacija: mental asylum Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: ST: XI Opis Stanja: foundation and empire
|
Alokin je napisao/la: alien she je napisao/la: kaj se kloniranja tice,jedino sam protiv kloniranja ljudi jer ako to odobre zasigurno se bude pocelo zlorabiti. A što ako će to jednom pomoći očuvanju ljudske vrste?? ne znam,ne mogu ni zamisliti da gledam vlastitog klona.
_________________ No one ever creates anything great without a dash of madness. (Aristotle)
|
| ned 15 ožu, 2009 7:40 pm |
|
 |
|
Goddess in green
|
Svaka se tehnologija može zlorabiti. Najjednostavniji primjer nož.
Može bit koristan, s njim režemo hranu, pojednostavljuje nam život, ali isto tako s njim se nekome može nauditi, može se s njim ubiti osoba.
Kloniranje podržavam. Ali bila bi protiv kloniranja nekih osoba koje ne žele bit klonirane. Ali ako netko želi imati klona, ja bi mu to dopustila.
Kad bolje razmisliš, klon bi bio savršeno dijete. Obična djeca nose samo pola gena roditelja, klon bi nosio sve gene. 
|
| ned 15 ožu, 2009 7:45 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|