| Autor/ica |
Poruka |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
 Golem
Taj Golem je zanimljiv. Susreo sam se s tim likom prije više godina igrajući na kompu igru "Diablo II". Tamo negdje pokupiš "scroll of Golem", i kad ga upotrijebiš, stvori se nekakav pomalo usporeni lik od gline koji ti pomaže šorati neprijatelje, ali brzo ga koknu jer nije posebno izdržljiv.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| uto 03 lis, 2006 9:56 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 16 svi, 2006 7:02 am Postovi: 1066 Lokacija: Atlantis
|
Ja sam prvi put za Golema čula u Dosjeima X
_________________ "That is Lt. Colonel errand boy to you."
|
| uto 03 lis, 2006 10:01 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sri 05 tra, 2006 4:14 pm Postovi: 4913 Lokacija: Maksimir, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Koje si vrste?: BORG
|
Ja sam isto Igrao Diablo 2 no tam mi je on bio nekako debilan, najbolji mi je bio neki film moguce je da je bio dosje x, ali nisam siguran kad je neka zenska izgubila muza pa je na njegovom grobu napravila golema koji je licio na njega no nije bio on vec "Golem" oriđiđi i tamo je šorao ljude koji mu se nisu svidjeli ili koji su imali nešto protiv njegove zene, pa ga je na kraju morala ponovno pretvoriti nazad u zemlju jer je postao opasnost za ljude.
| uto 03 lis, 2006 10:08 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Ne sjećam se baš ovoga iz "X files", ali onaj iz Diabla je zbilja bio malo retardiran, usporen k'o magla.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| uto 03 lis, 2006 10:11 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
TerNek je napisao/la: Ne sjećam se baš ovoga iz "X files", ali onaj iz Diabla je zbilja bio malo retardiran, usporen k'o magla.
imas tamo onog lika koji "samna" goluma i nije tako los
ima dosta stadija tog golema, o oni kasniji su dosta dobri
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| uto 03 lis, 2006 10:13 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sri 05 tra, 2006 4:14 pm Postovi: 4913 Lokacija: Maksimir, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Koje si vrste?: BORG
|
Mnogo toga u Diablu je bilo smijesno, no treba se drzat legende ne samo programirat igru. Golem treba sorat sve dok ga netko ne desumena, jer se on samo zakopa u zemlju i ponovno izroni ako se osteti.
| uto 03 lis, 2006 10:15 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
Pridružen/a: čet 27 tra, 2006 1:58 am Postovi: 206 Lokacija: Bird of pray....(New model)
|
Capri je napisao/la: General Chang je napisao/la: E od sada prestajem voliti Vulkance..... A tako sam imao veliko misljenje o njima, a ono oni masoni....  Ne moraš biti isključivo židov da bi bio mason, da te utješim. Osim toga TerNek je u pravu. A sva Trek simbolika je hoćeš nećeš inspirirana nekom postojećom kulturom, u manjoj ili većoj mjeri....
Ali najutjecajniji zidovi jesu masoni... Ali ide mi na zivce kaj se ta vjera gura na mala vrata...
Nisam bas puno vidio krscanskih simbola, valjda oni nisu tak coool. Ili je zidov vlasnik Paramounta 
_________________ ..." I am constant as a northern star! "....
http://www.kmt-ts.com
|
| sri 04 lis, 2006 12:40 am |
|
 |
|
Njegova Debela Eminencija
Pridružen/a: uto 11 tra, 2006 11:35 pm Postovi: 1131 Lokacija: Elsewhen
|
Shadowmaster je napisao/la: Ja sam isto Igrao Diablo 2 no tam mi je on bio nekako debilan, najbolji mi je bio neki film moguce je da je bio dosje x, ali nisam siguran kad je neka zenska izgubila muza pa je na njegovom grobu napravila golema koji je licio na njega no nije bio on vec "Golem" oriđiđi i tamo je šorao ljude koji mu se nisu svidjeli ili koji su imali nešto protiv njegove zene, pa ga je na kraju morala ponovno pretvoriti nazad u zemlju jer je postao opasnost za ljude.
Hmda Golem koliko se ja sjecam na jidisu i znaci "covjek od gline". U Talmudu se spominje da ga je napravio rabin Raba na temelju znanja iz knjige Sefer Yetzirah (Knjiga kreacije iliti postanka, kazu prva knjiga zidovskog ezotericizma).
Uglavnom po tome je tip iz gline pomocu rituala napravio polu inteligentno bice koje je obavljalo svaku naredbu koja je zadana, ali potpuno doslovno (pa se malcice moralo pazit kad si izdavao naredbu). Moglo ga se unistit tako da mu se sa cela obrise prvo slovo rijeci "emeth" (istina) i tako dobije rijec "meth" (smrt).
Inache sto se tice te price slicna je fora o jednom rabinu koji je u Pragu olfo negdje u 16. st. napravio Golema kako bi zastitio zidovsku cetvrt od antisemitskim napada. I tu je takodjer Golem nakon nekog vremena podivljao i trebalo ga je unistit.
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
|
| čet 05 lis, 2006 4:12 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Opa vidim da tebi ide. Cuo sam da je navodno Jasminka Domaš (ona novinarka sa HRT-a) nedavno imala neko predavanje o Kabali. Da sam znao otisao bi slusat kaj se brije o toj knjizi kod nas.
| čet 05 lis, 2006 4:32 pm |
|
 |
|
Njegova Debela Eminencija
Pridružen/a: uto 11 tra, 2006 11:35 pm Postovi: 1131 Lokacija: Elsewhen
|
A cujes svasta se moze nauciti citajuci Martina Misteriju. A i gugl je moj frend 
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
|
| pet 06 lis, 2006 10:44 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
sad bi tu trebalo diskutirati o Golemu.
dakle (da malo pokrenem raspravu) da li je itko ikada uzivo vidio kojeg Golema? 
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 09 lis, 2006 9:09 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Jok. Osim u Diablu 2, nisam vidio ni jednog.
|
| pon 09 lis, 2006 11:30 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
Ant je napisao/la: sad bi tu trebalo diskutirati o Golemu. dakle (da malo pokrenem raspravu) da li je itko ikada uzivo vidio kojeg Golema? 
...mislim da je T'Grel pritajeni Golem...
| uto 10 lis, 2006 10:57 am |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Tesko Golemi ne pricaju.  A bome ih nikada nisam vidio na forumu. 
| uto 10 lis, 2006 11:38 am |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Bila je i jedan strip Dylan Doga (medju prvima) posvecen Golemu.... ja sam tamo prvi put cuo za njega
Ne sjecam se radnje previse, ali isto mu se trebalo pobrisati nesto s cela da nestane.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| uto 10 lis, 2006 2:23 pm |
|
 |
|