Sada je: sub 12 ruj, 2026 8:59 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
 Sloboda jednako odgovornost 
Autor/ica Poruka
Make it so
Make it so

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post Sloboda jednako odgovornost
Dal ljudi sa svojom neodgovornoscu sami sebi uskracuju slobode ?
Mislite li da dosta individua shvaca slobodu kao nesto bogomdano pa ne zele imat odgovornost prema sebi ili prema drugima ?

(sad moran ici rucat , pa je zato tema ovako lose upitno sklepana , ali kasnije je doradim obecajem)

ned 13 tra, 2008 1:44 pm
anarho trekkie

Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Post Re: Sloboda jednako odgovornost
captain je napisao/la:
Dal ljudi sa svojom neodgovornoscu sami sebi uskracuju slobode ?
Da, npr. ako zbog neodgovornosti ili neceg slicnog naprave neko kaznjivo djelo, pa zavrse u zatvoru (uskrate si slobodu) ... ako si na tako nesto mislio?
Sloboda bi isla do granice kada radi svoje slobode pocinjes uskracivati tudju... ili tak nekak :)
captain je napisao/la:
Mislite li da dosta individua shvaca slobodu kao nesto bogomdano pa ne zele imat odgovornost prema sebi ili prema drugima ?
Obrazlozi, ionako si napisao ovo :) :
captain je napisao/la:
(sad moran ici rucat , pa je zato tema ovako lose upitno sklepana , ali kasnije je doradim obecajem)

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

pon 14 tra, 2008 4:31 am
the Red Viper

Opis Stanja: ε > 0
captain je napisao/la:

Ako ovime hoćeš reći da ljudi danas slobodu uzimaju zdravo za gotovo tu bih se složio s tobom.
S druge strane, danas kad svi imamo tu nazovi slobodu, teško se staviti u poziciju onih koji su se za te slobode borili, kojima je ta sloboda bila nešto vrijedno. Naprosto naša sloboda danas je manje-više neupitna (osim, recimo, u slučaju da netko završi u zatvoru ili tako nešto, ali to su već izvanredne okolnosti) tako da mi nemamo ni "razloga" da tu svoju slobodu smatramo ugroženom ili upitnom ili, u krajnjoj liniji, bilo kako osim zdravo za gotovo.
Ne kažem ja da je to nešto dobro, samo da je tako, i da ljudi rijetko misle o "problemu" prije nego što se daj problem pojavi.

pon 14 tra, 2008 9:40 am
Profil ICQ Web stranica
Make it so
Make it so

Cvicek je napisao/la:
Obrazlozi, ionako si napisao ovo :) :
captain je napisao/la:
[/quote]

Pa obrazlozim
Po defaultu mi svi mislimo da imamo pravo na slobodu i da kad nam netko oduzima istu , krsi nasa ljudska prava a opet nitko ne cijeni tu slobodu

Zasto mislim tako
Pogledajte samo navijacke nerede , taj covjek navijac ili sta vec ima slobodu otic na stadion pogledat utakmicu , zabavit se s prijateljima i na kraju otic gdje hoce
Ali ne, netko mora se ici pravit da je bog i batina i izazivat nerede pa onda umjesto da ode doma u kafic ili u setnju , jedino mjesto gdje moze otic je u policijsku postaju ili se mozda skrivat po gradu
A to je bas je**na neodgovornost

Vise manje su ljudi sami krivi za krsenje svoje ili tuđe slobode , jer nisu je s nicim zasluzili
Naprimjer i u skoli , dosta starije djece rade sranja i gluposti a onda kad im treba uslijedit kazna svi ispastaju , cesto jer ne zele cinkat
i sta onda , radi neodgovornih svi izgube slobodu a ponekad je i neki ne zasluze izgubit ali nije fer cinkat
Bas se pitam jel oni sta rade gluposti misle sta su napravili drugima koji nisu nista krivi

Zadnja izmjena: Ant; pon 14 tra, 2008 11:37 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

cenzura psovke

pon 14 tra, 2008 11:16 am
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

captain je napisao/la:
Bas se pitam jel oni sta rade gluposti misle sta su napravili drugima koji nisu nista krivi

Ne misle. Ne želim uvlačiti politiku u ovo, ali puno toga se događa zbog pogrešnog tumačenja demokracije, pogotovo u ovim našim krajevima. Dosta ljudi svoja demokratska prava i slobode uzimaju kao bogom dana, pritom ne misleći da će društvo normalno funkcionirati samo se pridržavaju odgovornosti i poštuju obaveze. Svatko može nabrojati brojna prava, ali obaveze koje bi trebalo ispoštovati ipak će znati i htjeti ispuniti puno manje ljudi.

pon 14 tra, 2008 3:36 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Barry Schwartz: Više mogućih izbora => veća očekivanja + veća odgovornost
=> razoračanje i krivnja.
Optimum: sloboda ogranicena na samo nekoliko mogucih izbora.
a da li je to onda sloboda?

kolko vidim, sloboda ukljucuje odgovornost (zdrav razum) jer kad imas slobodu nesto raditit (tipa: policajci mogu koristiti pistolje) moras uvijek misliti na okolinu. Ista sloboda se pripisuje svima, no mnogo ljudi je neodgovorno jer...zasto bi bili? Sebicnost je ipak nesto sto se trenutno isplati, a bit odgovoran je nesto sto ce tek tvoja djeca osjetiti... te se tak i ponasaju :?
(nemojte misliti da sam tu sad iznio neke svoje osobne stavove.. ovo su retoricka pitanja)

ajme, pitam se da li cu uskoro uopce moci pricati bez silnih aforizama :?

-----------------
:deda: Kompjuteri su beskorisni, oni mogu dati samo odgovore.

pon 14 tra, 2008 4:07 pm
Profil ICQ
Make it so
Make it so

Je max ali ako nekome trenutno odgovara ukrast cokoladu iz ducana , nemora znacit da ce mu ta akcija dobra donijet kasnije
Cesto ljudi kazu kako mogu radit sta hoce , istina mogu ali tad moraju i prihvatit da postoje i posljedice njihovih akcija koje nisu bas dobre akcije
Ko meni brani ici vani i gađat tuđe kuce jajima jer mi je dosadno , međutim tad ja nemam odgovornosti prema drugima i zbog toga jer narusavam njihov mir , jedini nacin da me se sprijeci je da mi oduzmu slobodu :wink:

pon 14 tra, 2008 4:15 pm
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
Možeš biti slobaodan do te mjere dok ne ugrožavaš neko drugo ljudsko biće...
...nitko ti ne brani da ideš na neki pusti otok, i budeš slobodan...
...sloboda u društvu ima neka svoja ograničenja i norme...

...jednostavno se treba prilagoditi svakoj situaciji...
...klonit se nevolja i sve će biti ok...

pon 14 tra, 2008 4:17 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

captain je napisao/la:
Je max ali ako nekome trenutno odgovara ukrast cokoladu iz ducana , nemora znacit da ce mu ta akcija dobra donijet kasnije
Cesto ljudi kazu kako mogu radit sta hoce , istina mogu ali tad moraju i prihvatit da postoje i posljedice njihovih akcija koje nisu bas dobre akcije
Ko meni brani ici vani i gađat tuđe kuce jajima jer mi je dosadno , međutim tad ja nemam odgovornosti prema drugima i zbog toga jer narusavam njihov mir , jedini nacin da me se sprijeci je da mi oduzmu slobodu :wink:

pa skroz se slazem :)
a najgori su ovi koji igraju na to da ce se izgubit u masi ili da ce ih drugi stitit (bilo u razredu u skoli, bilo u politici :) ) i tako izbjec posljedice, mislio sam da na to mislis

jos uvijek cekamo 24. stoljece :wink:

----------------
:deda: Najvruća mjesta u paklu rezervirana su za one koji u vrijeme velikih moralnih kriza čuvaju svoju neutralnost.

pon 14 tra, 2008 4:23 pm
Profil ICQ
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: