Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
Čovjekoliki Majmuni - Koliko su zapravo slični ljudima ?
Na temu me inspirira film " planet majmuna 2011" i jedan maleni razgovor s ant-om
No uz to i citat s wikipedi-e
Citat:
Evidence for "chimpanzee spirituality" includes display of mourning, "incipient romantic love", "rain dance", appreciation of natural beauty such as a sunset over a lake, curiosity and respect towards wildlife (such as the python, which is neither a threat nor a food source to chimpanzees), empathy toward other species (such as feeding turtles) and even "animism" or "pretend play" in chimps cradling and grooming rocks or sticks.[27] Communication
Chimps communicate in a manner similar to human non-verbal communication, using vocalizations, hand gestures, and facial expressions. Research into the chimpanzee brain has revealed that chimp communication activates an area of the chimp brain that is in the same position as Broca's area, a language center in the human brain.[28]
Znači li ovo da ljudi nisu jedina humanoidna i inteligentna vrsta na planeti zemlji ..u smislu , jezika i kulture ..šta god to značilo
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
Re: Čovjekoliki Majmuni - Koliko su zapravo slični ljudima ?
Pa zapravo mi nije jasno kako bi bili. Naime, kao prvo, bilo je ljudi koje drugi ljudi nisu smatrali ljudima, na primjer robovi, žene, crnci... V. E. Frankl, židovski psihijatar i neurolog koji je bio u koncentracijskom logoru, u svojoj je knjizi ,,Život uvijek ima smisla" napisao kako se jednom nekom stražaru učinilo da on radi nešto što ne bi smio (a u pitanju je bilo nešto kao skupljanje mrvica hrane s poda ili zastajanje radi odmora ili slično) pa je bacio na njega nekakav kamen da ga spriječi. Frankl je to usporedio s čovjekom koji hoće otjerati kokoš i zaključuje da ga je stražar, budući da zbog izgladnjelosti i drugih mučenja u logoru gotovo više nije fizički nalikovao na ljudsko biće, upravo takvim i smatrao, da nije osjećao da s njime ima makar toliko sličnosti da ga može izgrditi. Pa ako je dovoljno da nam netko bude ,,dalek" kako bismo ga smatrali nedostojnim prava, kako možemo biti sigurni da to isto nije učinjeno u ovom slučaju? Na kraju krajeva, slučajevi divlje djece, kako sam čula, pokazuju da između njih i životinja nema neke razlike, a čula sam i za slučaj čimpanze koju je jedna obitelj, radi eksperimenta, odgajala zajedno sa svojim sinom iste dobi. E, sad, demonstrator je na Grčkoj filozofiji 2 rekao da su podjednako napredovali, ali da je znanstvena zajednica zaključila da su stvorili nešto što nije ni životinjsko ni ljudsko i da je to neprirodno pa su ubili čimpanzu, a Rowena kaže da se čimpanza neko vrijeme bolje razvijala, a zatim stala u razvoju, dok je dječak dalje napredovao te da je čimpanza ostala živa. Zna li tko što je od toga točno i što je poslije bilo s tom čimpanzom? Uglavnom, mislim da ljudi nisu jedina inteligentna i humanoidna vrsta na Zemlji ili barem da u to nikad ne možemo biti sigurni jer svijest definiramo isključivo po svojim mjerilima. Da bismo zaključili što je svijest trebali bismo poznavati barem još jednu svjesnu, ali bitno drukčiju vrstu i gledati što nam je zajedničko, po mom mišljenju (kažem barem još jednu).
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
Ja bi prije reka da smo tehnoloski razvijena rasa sa kompleksnijom strulturom u drustvu ali sigurno nismo jedini inteligentni humanoidi na zemlji
Naprimjer bonobo ili patuljaste cimpanze su sposobne sve sta su i ljudi spodobni ali na manje sofisticiranom livelu ..mogu hodat na dvi noge ..mogu koristit alate ..imaju drustvene strukture poput obitelji ..pokazuju altruizam i empatiju ..cak imaju i kucne ljubimce to jest brinu i o drugim zivotinjama ..sposobne su naucit cak tisucu ljudskih rici i iako ih nemogu izgovorit ..potpuno razume njihova znacenja ..moglo bi se rec da imaju i naznake kulture
Gorile su malo dalje od ljudi ali i oni su ista prica ..cak san nasa zanimljiv video na netu o tome kako se odrasla gorila odnosi prema maloj macki :
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
Ljudi danas ni sami ne znaju što bi to bila točna definicija svjesne ili, ako ćemo malo labavije govoriti, inteligentne vrste.
Uglavnom smo savršeno zadovoljni s karakterizacijom nas samih kao inteligentnih i svjesnih bića, a u večini drugih situacija odgovara nam ostale vrste na planetu ostavljati izvan te skupine.
U jednu ruku je ironično koliko smo dali mašti na volju po pitanju inteligentnog života u svemiru dok nam inteligentne životinje praktički sjede na kućnom pragu.
Sliče rasprave vodile su se i o pitanju emocija i toga imaju li ih životinje ili ne. Danas se možemo složiti da ih večoj ili manjoj mjeri imaju. Ali i to mi je malo sumnjivo, a slična sumnja se lako prenosi i na pitanje inteligencije.
Naime, kako bismo recimo rangirali neke aspekte emocionalnosti ili inteligencije koji se eventualno pojavljuju kod životinja a kod nas samih nisu izraženi? Recimo, majmuni koji komuniciraju neverbalno izrazito su vješti u čitanju lica, gestikulacije i slično. Po tom pitanju lako je moguće da prednjače pred nama ljudima.
Ono što hoću reči je da je teško okarakterizirati inteligenciju jedne druge vrste u okvirima i u usporedbi s našom vlastitom inteligencijom.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
Slazen se
No iako vecina zivotinja ima socijalnu strukturu pa i neke osnovne emocije , kod covjekolikih je majmuna to posebno u tome sta su u toliko stvari istovijetni ljudima da se nemoze njih jednostavno klasificirat ko "inteligentne zivotinje" , oni su definitivno nesto vise
Ove su me tvoje izjave ant podsjetile na jedan film iz star trek serijala ..di je alienska sonda pripoznala kitove ko inteligentnu rasu ..iako je strukturalno vidljivije da su ljudi samosvijesni jer za razliku od kitova bili rasa koja putuje svemirom
Tako da tu i je sve relativno ..ipak mislin da je dosta toga s nase ljudske strane gledano pomalo ignorantski ..jer pitanje je mozda i ne toliko glupo ..sta bi se zbilo kad bi uistinu neka individua u primata postala dovoljno samosvjesna da utice na ljudski zivot ..kako bi se nase drustvo nosilo sa spoznajom da ipak ima jos jedna samosvjesna vrsta na planeti ?
Moje je misljenje da se s tin ne nosimo bas tako lako jer je doktrina da su ljudi "visa vrsta" sta oni i jesu po mnogocemu ali ipak covjekoliki majmuni su evolucijski rođaci ..skoro se moze rec da ako mi imamo dusu ..imaju je i oni
Pridružen/a: pet 01 lis, 2010 3:33 pm Postovi: 118 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Koje si vrste?: Vulkanka
Ant je napisao/la:
U jednu ruku je ironično koliko smo dali mašti na volju po pitanju inteligentnog života u svemiru dok nam inteligentne životinje praktički sjede na kućnom pragu.
Zapamtila sam tvrdnju u jednom razgovoru kako majmuni znaju vise nego pokazuju... pa tko zna sto je njima u glavama.
Ja gledam cimpanzu u zooloskom i gledam kako ljuto okrece ledja ima mrke oci i samo mladunce ima bar mali trag veselja u sebi... a kako traze hranu, pruze ruku i skljoca zubima, to sto njima grkljan nije dovoljno spusten kao nama pa da rijec progovore ne znaci da nisu inteligentni.
Uglavno i da su najtupavija vrsta na svijetu zasluzuju postovanje.
Ali ljudi su preveliki idioti da ikoga postuju tko nije bijel i musko... po mogucnosti u 40, prosjed i mozda malo procelav mrkog pogleda
U filmu planet majmuna postanak se cesar izmeđuostalog pobunija zbog drzanja njega u zatocenistvu i pomalo je bia iritiran uzicom za ljubimce koju mu je ponekad stavlja doktor rodman kad bi isa vanka s njin ..necu spojlat film dalje ..ali to je samo film , no mozda i cimpanza u zatocenistvu pomalo ima revolt i depresiju zbog toga ..ipak ako su one ki ljudi ..sklone su istrazivanju i upoznavanju novog ..a zatocenistvo in sigurno tesko pada
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.