|
Sada je: pon 31 kol, 2026 10:15 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Anglizmi - Nepotrebna stvar ili Sasvim okey ?
Anglizmi - Nepotrebna stvar ili Sasvim okey ?
| Autor/ica |
Poruka |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
 Re: Anglizmi - Nepotrebna stvar ili Sasvim okey ?
Tockice sve 5 
_________________ Surviving the new decade
|
| uto 25 sij, 2011 5:54 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
captain je napisao/la: Znaci onda nemos rec za svaki romanski jezik da je talijanski Nitko nigdje nije to rekao osim tebe u ovoj rečenici. Točkica je napisao/la: Ma ja nipošto nisam tvrdila da je dalmatinski govor hrvatska verzija talijanskog jezika! Uostalom, teško mi je zamisliti da talijanski jezik ima hrvatsku verziju ili obrnuto, ipak je jedan romanski, a drugi slavenski jezik. Samo sam rekla da je talijanski jezik svakako imao utjecaja na njegov razvoj i nakon odvajanja od vulgarnoga latinskog jezika, jer je bio službeni jezik i jezik kulture. To!
| uto 25 sij, 2011 7:09 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Ma niko to nije reka Citat: Dalmatizmi su iskrivljene talijanske riječi i zvuče kao da se nekome nije dalo naučiti pravu riječ pa je govori cijelo vrijeme iskrivljeno. Nešto poput male djece koja još nisu naučila pravilno govoriti. Moran li rec da je cila rasprava dosla nakon ove tvoje smotane izjave  Prevedeno nisu romanski jezici s ove strane jadrana bili talijanski ..sigurno ne ovaj koji danas znamo
|
| uto 25 sij, 2011 7:22 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Ako se nešto mijenja iz izvornog oblika u nešto drugo a značenje ostaje isto, zar ne bi rekao da je ta riječ na neki način iskrivljena? A za dalje bih ti predložila da primjetiš riječcu "kao". Inače, služi za usporedbu, a ne za zamjenu glagola "biti". I čiji su bili onda romanski jezici s ove strane Jadrana ako ne talijanski i latinski? S obzirom da je Dalmacija bila pod okupacijom obaju nacija? I Francuske? A nikad recimo, Rumunjske? 
| uto 25 sij, 2011 7:28 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Latinski nikako nije isto ko talijanski Prvo zato jer nakon pada rimskog carstva dolazi do prodora barbarskih germanskih naroda u samu italiju a onda i zato jer se tadasnje nacije nemogu gledat ko danasnje a u italiji prije rima imas vise manjih naroda ..nema nikakvog talijanskog naroda u sadasnjem smislu dok su romanizirani iliri domorodci s istocne strane jadrana ..eventualno je venetski talijanski i moze se tako klasificirat i eventualno je u novije doba bilo direktnih utjecaja talijanskog ali starodalmatinski romanski jezici nisu "talijanski" nego posebni jezici romanske podgrupe jezika Jer po tvojoj logici je onda i spanjolski zapravo talijanski jer proizlazi iz latinskog a normalno svi znamo da je spanjolski poseban jezik Latinski direktno utice na sve jezike sa prostora bivseg rimskog carstva Ipak normalno je da mediteranski krajevi imaju jednako izraza koji su slicni ..ko i neki drugi krajevi sta ih imaju  (ima tu i starogrckog uticaja) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Iron_Age_Italy.pngLatini namecu jezik drugima ali isto tako druga plemena su uvik davali svoju primjesu tim jezicima i zbog toga iako su latini jezgra danasnjih talijana ..sve one grupe kojima su nametnili latinski bar dilom su ipak izvukli svoj jezik iz svega tog ..i prije neg sta su talijani izvukli talijanski ..dalmatinski romanski jezik nije talijanski ..a od tog jezika se vuce vise izraza nego iz modernog talijanskog ..nit je staroslavenski romanski jezik pa opet 70% rici u dalmatinskim narjecjima koja sad postoje je slavenskog podrijetla
|
| uto 25 sij, 2011 7:57 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
Venetski jezik nije talijanski, a ni latinski, već poseban italski jezik koji je, kao i svi italski jezici osim latinskog, izumro jer je potonji bio nametnuo svoju dominaciju. Čula sam da možda ni današnje ,,venetsko narječje", koje s navedenim venetskim jezikom nema veze, nije talijanski dijalekt, već zaseban romanski jezik. Međutim, za ovo nisam sigurna, iako mi ,,zvoni". Kad si već spomenuo izraze mediteranskih krajeva, jasno je da su Slaveni posudili latinske izraze za ono što nisu poznavali, na primjer bosiljak - basilicum et cetera. (Ovo mi dobro dođe kao ponavljanje.  ) Usput, kad smo već kod bosiljka, Vladimir Nazor u pjesmi ,,Galijotova pesan" kaže ,,Bašelka mi struk darujte!". Koristiš li i ti tu riječ?
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| uto 25 sij, 2011 8:05 pm |
|
 |
|
Number One
|
captain je napisao/la: Jer po tvojoj logici je onda i spanjolski zapravo talijanski jer proizlazi iz latinskog a normalno svi znamo da je spanjolski poseban jezik Nemoj me krivo skužit, captain, ali čini mi se da ti uvelike brkaš talijanski i latinski i da povremeno ni sam ne znaš što želiš reći. A na logičkom zaključivanju trebaš poraditi. U svakom slučaju, malo se trudiš shvatiti što sam ja htjela reći a više se trudiš pokazati svoje poznavanje povjesnog širenja romanskih jezika po Europi, što samo po sebi nije loše, ali nema veze s onim što sam ja pisala. Ako ćemo o onom što ja znam o povjesnom razvoju jezika, mogu reći ovo (i neka me netko tko zna bolje ispravi): gramatika latinskog jezika je polazna osnova za razvoj romanskih jezika - ergo, romanski jezici su se razvili iz latinskog i neminovno imaju sličnosti. Tijekom svog širenja po svijetu, Latini su proširili svoj jezik kamo su stigli, uključujući i Britaniju, stoga, premda engleski spada u anglistički jezik, ima jako puno latinskih riječi, koje su pod utjecajem drugih jezika malo promjenjene. Isto tako, premda hrvatski spada u slavenski jezik, ima jako puno talijanizama, germanizama i anglizama, što znači da su originalne riječi iz tih jezika, pod utjecajem narječja, promijenjene, iskrivljene i usvojene. Iz toga ja izvodim zaključak da dalmatinsko narječje spada u hrvatski jezik s masu talijanizama, time ne pobijajući utjecaje drugih naroda, jezika i narječja, i to je sve što imala i htjela reći u ovoj temi. To sam htjela reći u onoj rečenici koju si citirao. Živopisno, ali... to je bila poanta.
| uto 25 sij, 2011 8:23 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Tockice u pravu si venetski i jezik venecije nisu isto ..tu defacto ima dva jezika sa slicnin nazivima ali jezik venecije je isto razlicit od talijanskog dosta Citat: * Venetian: Marco xe drio rivar ('Marco is arriving') * Venetian Italian: Marco (el) sta rivando * Standard Italian: Marco sta arrivando
Spet ..dobro sve to stoji ..neman bas vise sta pisat tako da stajen na do sad napisanon 
|
| uto 25 sij, 2011 8:31 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|