pa, sto se mene tice, ovo je topic o Universu...
tako da svatko tko prati seriu ce biti u toku i moci komentirati ovdje.
a oni koji ne prate ne vidim zasto bi i citali ovaj topic.
tako da mislim da mozemo i ovdje pisati uredno bez spoiler kodova.
uglavnom, ja jucer pogledao pilot i ja ostao odusevljen.

pocetak je prejak. onako iz nicega dolazi brod, mrcina izgleda hebeno! kako je Rush rekao stvarno drevni brod. i efekt FTL putovanja je zakon (izgleda originalno i sexy)
a odusevljen sam i samim Destenyem. ok, jest da je malo Ceantauri cruiser (B5) ripof, ali ne smeta.
a i sama unutrasnjost broda. onako mracna, sustavi otkazuju, okolo prljavo, zaglavljena vrata... bas se vidi da je brod star (a ne kao kad su stigli na Atlantis i sve je vise manje izgledalo ko appleov ducan).
e, da, i novi gate je sexy. i vrti se. kud ces vise?
nadalje... forma epizode je zakon.
pocetak impresivan, odma drito u glavu.
bum! ljudi ispadaju kroz gate, guzva, galama.
i ona polako od pocetka.
Eli kao gamer / matematicki genije. prvi dojam: cool!
drugi dojam: fali mi malo originalnosti... lik vuce na McKaya. recimo, razlika McKay - Carterica je puno izrazenija. u slucaju Elija mi nije tako. ali ajde... izgleda lik onako jos razigrano i sta ja znam... nema ego velicine galaksije. tako da ipak donosi nesto novo.
e, da, onda se na vratima pojavio O'Neill!
(zakon. fora ga je bilo vidjeti ponovno. i onaj stav "znam sve o tebi")
mogao je jedino jos koju foru izvaliti. ono sa spaceshipom i teleportacijom je bilo cool (pogotovo jer su ga tren kasnije fakat teleportirali) ali neznam... mogao je stvarno jos nesto izvaliti.
onda idemo dalje... dr. Rush!
eee, taj me lik stvarno odusevio!
fakat najbolji lik kojeg sam do sad vidio u stargateu!
(i da, to kazem nakon samo jedne epke, tako da... mozete misliti kako mi je dobro sjeo!)
totalno BSGistican lik, onako duboko sheban, a opet genijalac!
onaj dio u Icarus bazi kad gate nije htio dialat prvi puta. i kad je poceo preispitivati proracune. zakon.
pa onda kasnije, na brodu, kako su ga svi zamrzili. ali stvar je u tome da on naprosto ne funkcionira s ljudima. on radi sto mora, logicki, proracunato, suocava se s problemom, rjesava ga. i tu ga drugi ne razumiju, ne vide ocekivani obrazac ponasanja. jer Rush stvanro djeluje kao da ga nije briga za nista, dok ga u biti jedino nije briga sto drugi misle.
zakon je ona scena kad razgovara s onom malom od senatora nakon sto je ovaj poginuo. tu se mozda najbolje vidi dubina njegovog lika.
ili kad dođe Eli pa ga nesto gnjavi i ispituje i onda mu Rush onako na brzinu odgovori samo da ga se rijesi i vidis da u biti sve sto on radi ima savrsenog smisla i da on zaista misli o svemu i sve ima na umu.
uglavnom, zasad mi je daleko najdrazi lik i fakat jedva cekam da vidim kako ce se dalje razvijati kroz seriju!
hm... dalje imamo onog senatora. taj mi je isao poprilicno na zivce, drago mi je da je crko.
plus, uvijek je ljepo kad vec u pilotu ubiju jedng od "potencijalno glavnih likova". daje seriji dozu ozbiljnosti.
sto se konkretno senatora tice, jedini mu je plus sto ima sexy kcer.
dalje, tu je ona doktorica, odnosno ne bas doktorica.
i fora mi je to sto nemaju odmah najnapredniju medicinsku opremu i osoblje na svijetu.
recimo u Atlantisu, dođu tamo i imaju najbolju bolnicu u dvije galaksije i doktora koji pucne prstima i napravi prakticki sto god zazeli.
plus, zenska izgleda bolje i od Kellerice.
onda imamo i onog zapovjednika Younga. on mi je onako... nit mirisi nit smrdi. iako vise naginje prema smrdi.
postavljen je kao nekakva protuteza Rushu, ali za sada mi izgleda kao puno "plići" lik. fali mi malo dubine. ali ajde, bio je u nesvjesti jedan dio epke pa mozda nije dosao toliko do izrazaja.
ali ne bih volio da ga prikazu kao idealiziranog zapovjednika, moralno nepogresivog, obljubljenog karizmaticnog vođu ili tako nesto. takvi likovi su dosadni.
ok, onda tu je jos onaj vajnik koji je kao bio "glavni" dok je Young bio u nesvjesti. on mi je nekako bio bezveze, nisam ga uopce dozivljavao. sve dok nije dosao i podupro Rusha tamo u gateroomu. tu se pokazalo da ima i nesto pameti u glavi.
(plus, dobra mu je ona zenska.)
sto se tice onog lika sto je bio u pritvoru na pocetku... on mi je nekako... također meh. nije jos dosao do izrazaja. ocekujem od njega nekakvih sranja u nadolazecim epkama.
sto se tice samog dozivljaja epke taj je jako dobar.
forma pripovijedanja sa izmjesanim sadasnjoscu i prosloscu, kao sto sam vec rekao, mi se svidjela.
plus bilo je jos par dobrih scena, kao recimo ona u kojoj doktorica i kcer prepricavaju paralelno Youngu i senatoru sto se događa na brodu, pa pratimo recenicu jedne pa recenicu druge. to daje jednu dinamiku prepricavanju, plus obije izgledaju jako fino na ekranu.
dodatni plus dobiva i realnost situacije u kojoj se ekipa zatekla. nedostatak zraka i opcenito brod u poluraspadnom stanju potpuno je logicno za ocekivati od tako stare letjelice.
i ponovno odobravam razliku u odnosu na atlantis.
i na krjau pohvale i za kraj.
gate se otvara i sad cekaj novu epizodu.
ocekivanje, a opet je prica ove epke nekako zaokruzena.
idealan trenutak za prekinuti pilot epku.