Sada je: sri 24 lip, 2026 11:43 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 359 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Sljedeća
 Trek pitanja 
Autor/ica Poruka
Über Trekkie
Über Trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Opis Stanja: h+
Koje si vrste?: Da
Post Re: Trek pitanja
also, there is no god.

pet 04 pro, 2009 1:54 am
anarho trekkie

Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Hm, da, moram priznati da babel fish iz Autostopera ima bolje objašnjenje rada prevoditelja, nego bilo koje dano u treku...

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

pet 04 pro, 2009 1:54 am
Cadet 4th year
Cadet 4th year

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
okej,al navel sam primjer klingonskog, kak ne skuže klingonski sa svim tim bubama u uhu, a jedan od najvažnijih jezika?

kaj ak recimo susretnu se 2 vrste, npr. federacija na nekom naseljenom planetu u Delti po prvi put,konkretno voyager. voyager ima univerzalnog prevoditelja, a ta druga vrsta je na razni ko mi, tek su zmislili kak poslat ljudove na mjesec, ne pada im jos na pamet univ. prevoditelj, nemaju tehnologiju i dojde uss voyager,on ima univerzalni prevoditelj i on kuži tu novu vrstu,a kak ta nova vrsta kuži kaj ovi njima govore s obzirom da oni nemaju prevoditelja?
a kolko sam skužil, univ. prevoditelj služi samo kao slušni aparat, nemres sad ti prek njega govorit drugi jezik,ak ti sugovornik također nema prevoditelja? Ili sam ja u zabludi? :-k

pet 04 pro, 2009 2:40 am
anarho trekkie

Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Izgleda da univerzalni prevoditelj djeluje dvosmjerno :) ... tj. da je dovoljno da ga ima jedna strana pa da se opet svi razumiju...

No, izvan "in-universea", su smislili prevoditelje da olakšaju snimanje serije, a i ne bi bilo fora da svaku epizodu susretnu novu rasu i svaki puta muku muće s sporazumjevanjem :)

Mene je recimo ponekad (kad sam primjetio), zasmetalo da čak i kad im se unište prevoditelji na nekom primitivnom planetu, likovi se i dalje normalno na engleskom sporazumjevaju s vanzemaljcima...

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

pet 04 pro, 2009 2:54 am
Defender of Earth

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Ponfo miran
Koje si vrste?: Andorian
Cvicek je napisao/la:
Mene je recimo ponekad (kad sam primjetio), zasmetalo da čak i kad im se unište prevoditelji na nekom primitivnom planetu, likovi se i dalje normalno na engleskom sporazumjevaju s vanzemaljcima...

Da, iako je tako recimo u TOS-u i TNG-u... dok su u VOY-u a pogotovo u ENT-u se pozabavili i s tim "problemom"... te tamo čujemo više alienskih jezika, a manje engleskog...

pet 04 pro, 2009 11:40 am
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
Ma taj univerzalni prevoditelj je diskriminatoran. Kad Klingonac priča o časti i slavi, onda funkcionira, čim Klingonac na svojem krene pas mater ovo ono, samo čujemo klačdrač ptah klak :lol:

pon 07 pro, 2009 11:56 pm
bubica
bubica

Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Miki je napisao/la:
Ma taj univerzalni prevoditelj je diskriminatoran. Kad Klingonac priča o časti i slavi, onda funkcionira, čim Klingonac na svojem krene pas mater ovo ono, samo čujemo klačdrač ptah klak :lol:

Koja je ono bila epka DS9-a kad onaj Meksikanac na samrti priča Španjolski? Nebi li mi trebali čuti Engleski?

I nebi li mi trebali čuti riječ "fool" svaki put kad neki Klingonac kaže "pe'taq?" :mrgreen:

pon 07 pro, 2009 11:59 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Moguće je i to da je univerzalni prevoditelj, ujedno i skener, koji skenira mozgove svih u dometu. I na račun toga zna kad nešto prevesti, a kad ne. :-k

uto 08 pro, 2009 12:01 am
bubica
bubica

Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
RAI'TARA je napisao/la:
Moguće je i to da je univerzalni prevoditelj, ujedno i skener, koji skenira mozgove svih u dometu. I na račun toga zna kad nešto prevesti, a kad ne. :-k

Mislim da je ipak rečeno u nekim epizodama da on analizira sintaksu. Al ovo sa skeniranjem mozga meni zvuči malo prenategnuto. To bi značilo da je ta naprava praktički čita misli.

uto 08 pro, 2009 12:03 am
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

A u star treku smo vidjeli i čudnije tehnologije. Tako da je moguće da skenira mozak, moždane valove. Jedino bi to objasnilo neke stvari u star treku.

Recimo univerzalni prevoditelj iz TOS-a, čitao je misli onog energetskog bića.
:-k

uto 08 pro, 2009 12:10 am
MINDFVCK

Možda slično pitanje glede shvaćanja tuđinaca jest tuđinska tehnologija. Bezbrojne su epizode u kojima naši junaci dođu pred tuđinsku tehnologiju, ni ne znaju abecedu na tom sučelju, ponekad ni ne znaju što čini što, al eto bez problema obaraju force fieldove, uzrokuju warp proboje i repliciraju burek sa mesom.
Samo tipkaju po prvi-put-vidim-ovakvu-tehnologiju stroju i evo ga. Mission accomplished.

uto 08 pro, 2009 12:15 am
Goddess in green
Goddess in green

Da to je i meni uvijek čudno.
To su trebali bolje objasniti.

uto 08 pro, 2009 12:38 am
Defender of Earth

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Ponfo miran
Koje si vrste?: Andorian
Miki je napisao/la:
Možda slično pitanje glede shvaćanja tuđinaca jest tuđinska tehnologija. Bezbrojne su epizode u kojima naši junaci dođu pred tuđinsku tehnologiju, ni ne znaju abecedu na tom sučelju, ponekad ni ne znaju što čini što, al eto bez problema obaraju force fieldove, uzrokuju warp proboje i repliciraju burek sa mesom.
Samo tipkaju po prvi-put-vidim-ovakvu-tehnologiju stroju i evo ga. Mission accomplished.

RAI'TARA je napisao/la:
Da to je i meni uvijek čudno.
To su trebali bolje objasniti.

A ne znam, možda zbog trikordera... koji automatski "učita" šta što radi i sve automatski prevodi. :-k

pet 25 pro, 2009 8:32 pm
MINDFVCK

Znaju to činiti i bez 3kordera.
Primjer: kad je B'Ellana bježala od Vedianaca, ili kad je Janewayica prevela cijelu nirijansku tehnologiju na engleski.

sub 26 pro, 2009 1:27 am
Goddess in green
Goddess in green

Miki je napisao/la:
Znaju to činiti i bez 3kordera.
Primjer: kad je B'Ellana bježala od Vedianaca, ili kad je Janewayica prevela cijelu nirijansku tehnologiju na engleski.

To sa Nirijancima je objašnjeno. Presnimili su cijelu Voyagerovu bazu podataka, pa tako i engleski jezik.

ned 27 pro, 2009 3:33 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 359 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: