|
Sada je: uto 11 kol, 2026 11:20 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
pijun
|
sto se tice salutiranja u prolazu, mislim da se u normalnim situacijama (kad nema opasnosti, u prolazu ili turboliftu) prakticira da nizerangirani na tren stane u stav mirno (ispravi se, podigne bradu), a da ga visi casnik otpusti klimanjem glave i obracanjem po cinu nizerangiranog /ili se tako samo ponasaju kada nizerangirani zele nesto reci, nisam siguran/
u svakom slucaju to mi se cini kao najprakticnije na brodu s tisucama clanova gdje se ljudi non-stop mimoilaze, sve ostalo bi bilo ubitacno za normalan zivot, pogotovo sto u hodniku nailazis i na ljude koji nisu na duznosti
|
| čet 23 stu, 2006 1:09 am |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Stav pozor se prakticira kad dođeš, recimo kod kapetana na brifing u ready room. Dođeš ispred stola i staneš u stav "pozor". Nakon sekunde ili dvije (ako nisi na ribanju zbog nečeg opakog pa te ostavi u stavu pozor), dozvoljava ti da staneš u stav "na mjestu odmor" riječima "at ease" ili "as you were".
Na hodniku u prolazu se prakticira da višeg časnika osloviš po činu (captain, commander ...) i kimneš glavom. Bilo bi potpuno nepraktično da crewman ili ensign na putu s jednog kraja broda na drugi, na recimo galaxy klasi, moraju pred svakim časnikom višeg čina od sebe zastati, stati u "pozor" i čekati da ga ovaj otpusti. Kad bi taj jadnik stigao na pauzu u "Ten-forward" i nazad na svoje radno mjesto negdje na deck 33 u stražnjem dijelu broda?
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| čet 23 stu, 2006 4:32 am |
|
 |
|
Über Trekker
Pridružen/a: čet 22 lip, 2006 11:50 pm Postovi: 3227 Lokacija: Zagreb
|
da, dosta je tocan ternekov post. U pozor se stane samo ako si pozvan.
| čet 23 stu, 2006 9:32 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 16 svi, 2006 7:02 am Postovi: 1066 Lokacija: Atlantis
|
Baš htjedohj reći, ali me TerNek preduhitrio. Zamisli da na Galaxy klasi moraš stat u "pozor - mirno" svaki put kad sretneš nekoga više rangiranog? Nakon šest sati bi imao istegnuće pojedinih mišića....
Nego kad smo kod salutiranja dal mi netko od vas dečki zna objasnit jedan izraz - naletjeh na njega u Stargateu. Dakle, tamo imamo američko zrakoplovstvo (airforce). Kada netko kome se salutira npr ulazi u prostoriju svi zauzimaju stav mirno, salutiraju, i tu je obično izraz "ten hut!" - ne zvuči mi smisleno, znali mi netko pojasnit kaj znači?!
_________________ "That is Lt. Colonel errand boy to you."
|
| čet 23 stu, 2006 10:57 am |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
"ten hut", "fo mach" i slični izrazi su zapravo vojni izgovor izraza "attention" što znači "pozor" i "forward march" = "stupaj naprijed". Tu se malo gubi izgovor jer se u vojsci baš ne može u svakoj situaciji književno izgovarati, nego je naglasak na određenim slogovima kako bi se razumio smisao zapovijedi. Tako se, nakon izgovorene zapovijedi, kad su vojnici u stroju "na zapovijed" kaže "sir, yes sir", ali u borbenoj situaciji se ne mora reći to ili npr. "yes, sir, i understand", nego se izgovori samo "10-4" što je zapovjedniku razumljv i uhodan znak da su njegove zapovijedi shvaćene i da će biti izvršene.
Kod nas isto postoje takvi primjeri. Zapovjednik ne mora derati glas cijelo vrijeme kad rukovodi vojnicima u stroju, nego je bitan naglasak na pojedinim slogovima iz kojeg se shvaća kontekst zapovijedi, npr. "po-ZOR", "na mjestu ODMOR", "nalije-VO", "nade-SNO" itd.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| čet 23 stu, 2006 12:26 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 16 svi, 2006 7:02 am Postovi: 1066 Lokacija: Atlantis
|
Sad si me podsjetio! jedan nam je prof na faksu pričao da u mornarici zapovijed glasi "NALIVO" (dalmatinski dijalekt) jer se I od svih samoglasnika najjače čuje. U "burnim" uvjetima to je svaklako poželjno. Hvala na pojašnjenju 
_________________ "That is Lt. Colonel errand boy to you."
|
| čet 23 stu, 2006 1:35 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Any time.
|
| čet 23 stu, 2006 5:51 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
a kaj je sa civilima na brodu, ima i djece i znanstvenika, gostiju itd,
oni se samo moraju dolicno ponasati i iskazati paznju kapetanu, a djeca se mogu igrati u odredjenim prostorima, ali kad idu do tamo ?
|
| čet 21 pro, 2006 1:46 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
nenadg je napisao/la: a kaj je sa civilima na brodu, ima i djece i znanstvenika, gostiju itd,
oni se samo moraju dolicno ponasati i iskazati paznju kapetanu, a djeca se mogu igrati u odredjenim prostorima, ali kad idu do tamo ?
Zapovijedi se, naravno, ne odnose na djecu, znanstvenike i goste.
Upravo to; moraju se dolično ponašati na brodu (podrazumijeva se) i također bi trebali iskazati nekakvu pažnju kapetanu brodu, NO NE NUŽNO!
Ha, djeca očito imaju neke prostorije gdje se mogu igrati i mislim da u tim prostorijama je dozvoljeno djeci se igrati kad god to zažele. Ako ne bi tako bilo, to i onda bilo kršenje Konvencije o pravima djeteta.
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| uto 26 pro, 2006 12:02 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
nenadg je napisao/la: djeca se mogu igrati u odredjenim prostorima, ali kad idu do tamo ?
pod prjetnjom oruzjem 
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| uto 26 pro, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|