Re: Star Trek I - The Motion Picture
Pa gledao sam ovaj film prije petnaestak godina.

Sjećam se samo da sam došao iz škole, prebacivao po tvu, i točno se sjećam Entepriseovog ulaska u warp. Tak da jej.
I nakon više od godinu dana gledanja TOS, koji u usporedbi s ovim filmom djeluje amaterski, konačno imam dojam da sam gledao Trek. Klingonci imaju grbe, pričaju cho-ka-cho-kla klingonski. I efekti su sasvim pristojni za ono doba.
Uniforme pak su katastrofa. Bijelo-sivo-kavasto, sa usko pripijenim hlačama do te mjere da se vide Deckerov i Scottyjev piško. A ono što su u TOS bili redshirtsi, ovdje pak me podsjećaju na stormtroopere iz Spaceballsa koji imaju gotovo identične uniforme - kaciga, footballerski štitnici i nekakav nakurnjak. Zbilja loše.
Radnja jest prilično usporena. Čak prije uvodne špice gledamo par minuta zvijezde kako prolijeću, pa onda sve ono kad prolaze kroz oblak, pa čak i radnja sa potrganim warpom i ulaskom u onu crvotočinu s asteroidom mi se čini suvišnim. Dakle film je mogao komotno trajati pola sata kraće.
Nešto ide prema Zemlji. Prvo što sam mislio jest First contact koji je izvukao radnju iz ovog filma, al zapravo puno bolje je osmišljeno nego seek'n'destroy radnja.
V'Ger je Voyager VI, i tome se zbilja nisam nadao, iako sam se potkraj filma sjetio kako je TOS - The Changeling poslužio kao šablona za ovaj film, jer imaju gotovo identične radnje. Ovdje pak je drugačije, jer V'Geru je potkraj data priča gdje je bio, što je radio, i dan mu je motiv zašto baš na Zemlji traži svog Tvorca. Nešto čemu se zbilja nisam nadao, i ugodno me iznenadilo.
Malo je ipak prefilozofski završetak, ne u smislu 'kud su nestali', već zašto je V'Gerova sonda smatrala spajanje s Deckerom ispunjenjem svoje svrhe, budući da Decker nije samo niže stvorenje, već je nelogično da uopće postoji za V'Gera. Malo mindfuckanja i prisjećanja na tu njihovu prijašnju vezu mu očito daje do znanja kako su emocije ono što uvijek nedostaje logici, čega V'Geru ne nedostaje do te mjere da mu čak i Spock zavidi. Čudno kak nitko na Vulkanu nije osjetio V'Gerov zov, a Spock kao poluvulkanac je.

Isto me muči Decker. Kak je on znao što će se dogoditi? Spoji žice i ascenda.

I kaže kako želi da se to dogodi.
Gledam malo zanimljivosti na Memory alphi pa kaže:
- klingonskog komandira glumi Mark Lennard (Sarek)
- Janice Rand se vratila, ovaj put s uvjerljivijom frizurom
- Orson Welles je govorio tekstove u trailerima
- film je oborio tadašnji rekord gledanosti u kinima u prvom tjednu prikazivanja
- za vrijeme kad V'Ger skenira Enterprise, Spock kaže kako bi bilo kakav oblik otpora bio uzaludan (any kind of resistance would be futile), izjava koju će Borg učiniti kultnom
- itd.
Dakle
+ pravi Trek izgled Klingonaca
+ prava warp jezgra
+++ iznenađujuć kraj
+++ tjera na razmišljanje
- kolike su šanse da u bespuću svemira Spock naleti na Enterprise sa strganim motorima?
- Spockov glas,

dok priča, nema njegovog reskog baritona, osim ako priča jako tiho
- film zna biti nepotrebno spor
- uniforme
Dajem ocjenu 8. Bolji mi je od STXI.
E i muzika! Geneu se toliko dopala melodija, da ju je kasnije koristio kao špicu TNG. A i font filma je korišten u VOY.