Sada je: čet 25 lip, 2026 11:43 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
 2x10 - Sanctuary 

Ocjena
Anketa je završila: sub 13 pro, 2008 4:48 pm.
10 0%  0%  [ 0 ]
9 0%  0%  [ 0 ]
8 40%  40%  [ 2 ]
7 0%  0%  [ 0 ]
6 0%  0%  [ 0 ]
5 40%  40%  [ 2 ]
4 0%  0%  [ 0 ]
3 20%  20%  [ 1 ]
2 0%  0%  [ 0 ]
1 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 5

2x10 - Sanctuary 
Autor/ica Poruka
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Post 2x10 - Sanctuary
"Sanctuary"
(Utočište)

Sezona: 2
Epizoda: 10
Datum premijere: 28.11.1993.
Prikazana na HRT-u: 18.11.2008.
slika

Scenaristi: Gabe Essoe & Kelley Miles
Redatelj: Les Landau
Gostujuci glumci:
William Schallert - Varani
Andrew Koenig - Tumak
Aron Eisenberg - Nog
Michael Durrell - Hazar
Betty McGuire - Vayna
Robert Curtis-Brown - Sorad
Kitty Swink - Rozahn
Deborah May - Haneek

Stardate: 47391.2 (2370)

Kratak sadržaj: (preuzeto sa ST centra)

Kada je trošan strani brod detektiran u pokušaju prolaženja kroz crvotočinu, četiri putnika broda su teleportirani na DS9. Humanoidni tuđinci, predvođeni ženom pod imenom Haneek nisu u mogućnosti komunicirati s posadom jer univerzalni prevodioc ima problema s njihovim jezikom, ali oni instinktivno vjeruju Kiri. Zbog toga ih ona odvodi u ambulantu, smiruje ih dok im Bashir liječi rane, i pokazuje im njihove kabine. Tamo prevodioc polako nalazi
smisao Haneekinih riječi, i Kira otkriva da Haneekini ljudi, Skrejanci, hitno trebaju pomoć. S Kirinim ohrabrenjem, Haneek kaže da ih ima tri milijuna s druge strane crvotočine i da moraju proći kroz nju.

Detaljnije informacije:
Memory Alpha

Kompletan scenarij: ST Minutiae

Background Information:
* The music Varani is playing in Quark's in the beginning of the episode is a variant of the DS9 theme song.
* After Varani's performance, the Bajorans in the bar (including Kira) clap as humans do. In earlier and later episodes, they clap with their palm to the back of their hand.
* This episode marks the second reference to the Dominion. The first reference was in "Rules of Acquisition".
* Kitty Swink, who portrays the character of Minister Rozahn, is Armin Shimerman's wife, while Andrew Koenig, who plays Tumak, is Walter Koenig's son.
* William Schallert previously played Nilz Baris in the TOS episode "The Trouble with Tribbles".
* This episode is the first of four Star Trek appearances by Leland Orser.
* Next to the horrible dress Haneek sees in the clothes shop on the promenade, the outfits worn by Yareena in "Code of Honor" and Jenice Manheim in "We'll Always Have Paris" can be seen.
* The Skrreea makeup is one of make-up supervisor Michael Westmore's favorite make-ups due to its simplicity and effectiveness. The "bumpy skin" makeup was created by combining little bags of pumice, found in a hobby train shop, with liquid latex, which was then applied to the actors' faces and dried. (Michael Westmore's Aliens: Season Two, DS9 Season 2 DVD special features)
* The down-beat ending to this episode was Michael Piller's idea. Frederick Rappaport's original teleplay had a happy ending, but Piller felt the episode would carry more resonance if things didn't turn out okay for everyone. Ira Steven Behr also liked the dark conclusion to this episode, especially Kira's involvement in it; "It was a bold episode. It really walked the line with Kira, and pushed her into a very unattractive place." (Star Trek: Deep Space Nine Companion)
* This episode takes place on the exact same Stardate as TNG's Season 7 episode "Parallels".

sub 22 stu, 2008 4:48 pm
Profil ICQ Web stranica
Make it so
Make it so

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post Re: 2x10 - Sanctuary
Mjuza koju svira onaj bajoranac je ista mjuza kao i iz uvodne spice DS9 serije :D

Ova druga referenca na dominij je bila puno agresivnija od one prve i iz nje se da naslutit da je dominij jako mocna organizacija >:)

Inace ova rasa mi je ipak malo iritantna , istina da su bili robovi i da njihovi mitovi i zelje imaju veliku vaznost ali pred cijelog planeta koji ti nudi federacija inzistirat na tome da se preselis na bajor je malo glupo , ipak nekako mi je nelogicno napucivat planet na kojem vec ima ljudi i na kojem vec postoji civilizacija , ako imas drugu opciju
Istini za volju treba i njihovu zelju da se nasele na kentanu postovat , ali nelogicna je (bar meni) :/ (posebno njihova ljutnja jer su bajoranci odbili gostoprimstvo)

Usput muski im je spol katastrofa , bar osobe koje je pokazalo u epizodi , sustav vlasti je diskriminatoran (samo zene na poziciji) ali uz onakve likove muskog spola ,nije nit cudo da je tako
Iako mozda se varam , mozda je samo preminuli "junak" blekast a ostali su okey

Pitanje , dal bi ijedna rasa primila aliene izbjeglice da imaju resursa za njihovo primanje ?

Sto mislite ?

Ja mislim da NEBI , obrazlozim stav kasnije , bude li potrebno

ps ocijena 8

sub 22 stu, 2008 6:06 pm
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
captain je napisao/la:
sustav vlasti je diskriminatoran (samo zene na poziciji)

Ma nemoj, to je sad diskriminacija? A kad je nedugo u našoj zemaljskoj povijesti bili muškarci samo na položaju, to nije bila diskriminacija? To je bilo ok? Ali fala bogu, danas imamo žene predsjenice države i premijerke.

sub 22 stu, 2008 7:09 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Muskarci samo na pozicijama =diskriminacija
Zene samo na pozicijama = diskriminacija

Svi na pozicijama ovisno o struci i znanju = Prava stvar

Sad valjda shvacas sta zelim rec :sesir2:

sub 22 stu, 2008 9:37 pm
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
E, pa to i ja govorim. To je onda ok, a ne samo da je jedan spol zastupljen bilo gdje, ne nužno u politici.

ned 23 stu, 2008 3:08 pm
Profil Web stranica
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
...Wow kako dobar instrument je svirao Varani!
...sviđa mi se bajoranska glazba...

...hmmm... malo mi je nelogično teleportirati aliene direktno u OS...
...zar ne bi trebali proći kroz neku kontaminaciju?
...ili to teleporteri automatski naprave... ?

Skrijci su fora... Dominij se ponovo spominje...
Sviđa mi se toliko različitih rasa na postaji...

...hm, Skrijci su se željeli naseliti na Bajor...
...znao sam da to ovi neće prihvatiti objeručke...
...malo zeznuta situacija...

...uh, kako je Kira na kraju dobila jezikovu juhu od vođe skrijaca...
...rekla joj je sve najveće mane bajoranaca...
8

pon 24 stu, 2008 11:22 am
Profil ICQ Web stranica
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Mr.bobo je napisao/la:

...hmmm... malo mi je nelogično teleportirati aliene direktno u OS...
...zar ne bi trebali proći kroz neku kontaminaciju?
...ili to teleporteri automatski naprave... ?

Pa nije to kvazitrek. U Treku teleporteri imaju biofiltere. :wink:
Nekako su mi bezveze ovi "ljuskari". "Vaš planet je naša Obećana zemlja i mi se moramo tu naselit." Mo'š mislit. Dobro da nije bilo kao u našem zemaljskom primjeru prije 60-ak godina. Na kraju mi je totalno blesavo ispala situacija sa Tumakom. Kakva je to blesava gluma bila sa samovoljnim uzimanjem broda i bespotrebnim stradavanjem. I onako je ranije bio nadr..n na sve i govorio da ni ne želi živjeti na Bajoru, isto kao što Bajoranci je žele Skrijce.

Zanimljiva mi je background informacija da se ova epka odigrava istog stardatea kao TNG epka "Parallels".
5

pon 24 stu, 2008 1:46 pm
Profil ICQ Web stranica
Make it so
Make it so

ta paralelna epizoda parallels je bolja od ove , sad razmisljam da manem osmicu ali necu jer mi se tema sviđa , no mislim i ja da bi bilo sranja da se ovakvo nesto dogodilo na zemlji , pa cak i na federacijskoj zemlji , jer nije bas tako lako nekom alienu dat da se naseli u velikom broju na tvoj planet , zapravo pored toliko slobodnih planeta , glupo je dopustit naseljavanje an vec naseljeni planet 8)

ps da su ovakvo nesto napravili klingoncima , odavna bi otisli na vjecne pasnjake , zivi nebi ostali

pon 24 stu, 2008 2:04 pm
the Red Viper

Opis Stanja: ε > 0
ocjena tri!
ovo mi je taaakooo losa epka!
totalno nema neku suvislu radnju.

najprije ti alieni stignu na postaju pa ne mogu s njima komunicirati.
"ljepo, ljepo", pomislim si ja, "imati ce mo epku o komunikaciji sa stranim vrstama"
a kad tamo, kroz par minuta, odjednom ovaj univerzalini komunikator sve polovio i kao da se nista nije dogodilo. tih prvih desetak minuta su mogli komotno izbaciti, nista ne bi izgubili.

i onda dođe ona prica sa matriarhalnim drustvom.
"ok, ajde", pomislim ja ponovno, "moglo bi i ovo biti zanimljivo."
inace volim tako malo drugacija drustva (zasto bi sve vrste imale iste drustvene norme?) a kad tamo, par scena kasnije i ta prica pada u vodu. do kraja epke se nije vise skoro ni spominjala.

"znaci ni o tome se nece raditi u ovoj epizodi", pomislim vec lagana nestrpljivo, buduci je epka vec negdje na pola i ako se ubrzo ne pocne nesto koherentno događati nema spasa za epizodu.
i uistinu ga nije bilo.
nakon ovoga uletila je prica kako se ti alieni hoce preseliti na Bajor. ok, to je bilo totalno ocito jos od kad je ona zenska pocela pricati o svom prorocanstvu, planet s puno tuge i sta ti ja znam. fakat mi je glupo sto Sisko i Kira nisu prije skuzili da ce se ovi htjet naselit na Bajor.
ok, i sad dolazi ona neka ministrica i kaze da to tako nece ici i ona alienka se naduri na Kiru. i sad kao kaze nesto da su muskarci preemotivni i iracionalni. mislim, tko bi normalan pustio na svoj planet par milijuna izbjeglica, a i sam se moras boriti za prezivljavanje?

anyway, idemo dalje. dakle, ako sam se sad i usudio pomisliti da bi prica sa preseljenjem mogla uistinu biti glavna radnja, ponovno sam se prevario!
naime, sad u prvi plan dolazi sporedna prica o Nogu i onom malom alienu koji su se pokacili na promenadi. i sad ovaj mali alien, buduci se nesto naljutio na "malog trola" ide i kidnapira spaceship i krene na kamikaza napad na Bajor. (jer tako ce se osvetiti Nogu, ono, totalno!) i sad je kao napeta situacija i na kraju se malac raznese na komadice. jej! ionako je bio iritantan do boli.

dakle, da skratim pricu. u epizodi imamo glavnu radnju koja traje kojih 10 minuta sve skupa (ako i tolko), onda imamo nabacane motive iz drugih (daleko uspjesnijih epizoda) kao sto je Darmok ili Angel One, koji ovdje samo smetaju buduci nisu ni blizu dovoljno razrađeni.

a onda je tu i prica o velikom prijateljstvu između Kire i one alienke.
to mi opet izgleda totalno umjetno. njih dvije su sad tu kao velike frendice poslate u par sati sto se poznaju, pola od cega nisu ni razgovarati mogle. i sad se ta alienka osjeca izdano od strane Kire, jer joj je ova kao bila najbolja frendica. mos mislit.

i jedina dobra stvar za kraj, onaj Bajoranski glazbenik.
ijako, kao i nista drugo e epizodi, nema nikakve veze sa bilo kojim o preostalih dijelova price, on mi je jos bio ok. zanimljiv je lik, i ako sam dobro skuzio nije imao nausnicu. nekako mi se ucinilo kao da ce ga uvesti u ovoj epki i onda jos razraditi u iducoj, ali izgleda da im planovi nisu bili takvi.
steta, lik je djelovao zanimljivo.

sri 26 stu, 2008 11:42 am
Profil ICQ Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: